Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: ORZECHY (Przeczytany 4963 razy)
|
lekarka
Go
|
Dostałam w prezencie (nie łapówka! ) bardzo dużo orzechów. Proszę o przepis tortu/babki bez mąki, może być w składzie masło, jaja. . Dziękuję.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Ewa--ja robie tak:otwieram ksiazke z przepisami na slodkosciach-- make zastepuje orzechami laskowymi mielonymi, wyrzucam z przepisu cukier, porcje masla zwiekszam 2-3-krotnie,porcje jaj/zoltek do 8-10szt./1-2 cale, +zoltka---i w ten sposob dostosowuje przepis do naszych potrzeb.
Wloskie orzechy swietnie nadaja sie do chrupania w chwilach leniuchowania.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
elmo
Go
|
Polecam orzechy macadamia ,są bardzo dobre w smaku i zawierają duzą ilość tłuszczu-aż 76% . Dobre są również orzechy nerkowca i też zawierają dużo tłuszczu,ale mniej niż poprzednie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
fewa
Go
|
W książce kucharskiej JK jest przepis na biszkopt optymalny.Hana kiedyś pisała, że dała zamiast 10 dag mąki 8 dag migdałów. Wyprubowałam, udaje się i jest świetny. A co do orzechów to można zrobic jako dodtek do kremu tortowego, a podstawą jest ten biszkopt. Ja kiedyś robiłam tak: - podpiekłam na patelni orzechy, aby miały lepszy aromat następnie posiekałam drobno/10 dag/ - masło utarłam z cukrem pudrem na puszystąmasę /40 dag/i cukier 10 dag/ - zrobiłam budyń z szklanki śmietanki i 15 żółtek /zagotowac śmietanę dodac powoli rozmieszane żółtka, tak jak się robi lody/ - wystudzic - czekoladę gorzką 70% rozpuścic w kąpieli wodnej - ucierając ponownie masło połączyc stopniowo z czekoladą rozpuszczoną - dalej ucierając połączyc stopniowo z budyniem śmietankowym - na koniec wsypac orzechy do masy, wymieszac i posmarowac częścią masy jedną warstwę biszkoptu/rozkrojonego/ przykryc drugą warstwą, posmarowac resztą masy i udekorowac orzechami według gustu. Dzięki budyniu śmietankowego masa nie jest taka twarda. Jak ktoś nie lubi czekolady to można pominąc ten składnik i tak samo się tyczy orzechów, można zastąpic innymi orzechami lub migdałami. Przepis jest łatwy, jedynie trzeba uważac na ten budyń aby się żłtka nieścieły. Moim dzieciom i nie tylko bardzo smakował ten torcik.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kristan
Go
|
Przez analogie do moich ciasteczek magnezowych, mozna to zrobić tak: 4 jaja 10 dkg rodzynek 25 dkg orzechow- pokruszonych pół łyzeczki proszku do piecz. Wszystko wymieszac b. dokładnie - masa nie może być płynna, a już jesli , to nalezy dodac orzechow. Wykładać łyżką w formie ciastek na wczesniej wysmarowane masłem brytfanki.Piec ok 30 min Tym razem bez BTW- ale zapewniam -jadalne. Pozd.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kristan
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Zrobiłam coś z: 2 żółtka, 100g masła, szklanka orzechów wł. tartych/mielonych, cukru pudru do smaku (nie miałam rodzynek). 180st w piekarniku ok. 10 min. Trzeba pilnować bo szybko się rumienią/przypalają. Bardzo kruche. Dziecko zjadlo .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|
|