Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: Sezon grillowy w pełni (Przeczytany 19725 razy)
|
Blackend
Go
|
Pochwalcie się co dobrego grilujecie ? U nas od wielu lat ciagle tak samo karczek, boczek, cebula albo odwrotnie? Z warzyw - ziemniak, który lekko podgotowany kładę na ruszt w sreberku. Moim zdaniem tak jest szybciej. Na karczek kładę masło czosnkowe (na talerzu), które powoli sie rozpuszczając wnika w gorące mięso nadając mu niepowtarzalny smak oraz miękkość. Ziemniak tradycyjnie z masełkiem. Sporadycznie dla gości kupujemy kiełbasę i skrzydełka bo karczek i boczek to za tłuste jest Co ciekawe w pierwszej kolejności zżerają nasz karczek! Kiełbasa schodzi ostatnia. Do picia wino, piwko w zalezności od humoru i woda mineralna do syta (dotyczy wody mineralnej) Griluje na brykiecie, nie lubię węgla drzewnego, ale w ostateczności.... No to tyle tak w skrócie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mike
Go
|
lubie, kocham mieso, kielbasy, boczek, bez roznicy. mam swoiste rekordy w grillowaniu, a raczej jedzeniu: 8 kielbasek, 3 miesa i klika boczkow + ser zolty z maslem czosnkowym na zagryche. piwa nie pijam wogole :p ps. smakow mi narobiles ;]
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
bea561
Go
|
A ja oprócz wiejskiej (swojskiej) kiełbasy uwielbiam też grilowaną kaszankę oraz mięsko w postaci szaszłyków. Mięsko do szaszłyków ( boczek, polędwiczki wieprzowe, czasem pierś z kurczaka ) przez noc leży w lodówce w marynacie (róznych ziół juz próbowalismy). Jako dodatek smakowy używamy też boczku wędzonego. Nakładamy na patyczki z dodatkiem cebuli czy papryki. Jako dodatek do gotowych potraw z grila uwielbiam ogórki małosolne, oczywiście własnej roboty. Mnie też narobiliście smaku!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
maf
Go
|
Najlepsze z grila jest podgardle wedzone. /nie parzone/. Pamietam jak w 2002 roku bylem pierwszy raz na spotkaniu opty w kiekrzu /bylem z Ola wtedy 2 miesiace na DO/. Byl gril, i zimny bufet /salcesony itp/. Zobaczylem grube, tluste plastry czegos smacznego, az slinka leciala. Mowie do OLI - Zobacz -baleron daja z grilla. Pogadalem z kucharzem, bylo to podgardle wedzone, ciete ukosnie/od gory w strone skorki/. Od tego czasu, zawsze na grilu mam podgardle. Karkowka tez jest dobra, w folii, ale podgardle wymiata. To tyle pozdr maf
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
maf
Go
|
............... Mowie do OLI - Zobacz -baleron daja z grilla.
Pomylka, powiedzialem bekonBo bekon ma czesc chuda i czesc tlusta. Baleron ma tylko tluste nitki /dzisiaj udalo mi sie kupic/ Pozdr maf
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zbynek
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
Go
|
akurat w sobotę smażyłem podgardle wyszło średnio, cały czas mi się przypalał Karczek zawsze smażę bezpośrednio na ruszcie, próbowałem na tacy aluminiowej ale to nie to samo Trzeba uchwycić moment, w którym mięso nie jest już surowe, a jeszcze soczyste - potem to juz podeszwa. Za kiełbasami nasza rodzina nie przepada, dla nas za słone - do swojskich nie mamy dostepu Co do kaszanki... ja nie wiem czy mam takiego pecha, czy byle jak szukam, ale od dłuższego czasu nie potrafię ustrzelic dobrej kaszanki Pamiętam z dzieciństwa na 22 lipca jak rzucali krupnioki (to po sląsku) na festyny, o to było żarcie, a teraz? Żeberka grilujecie? Mi coś nie wychodzą i za długo to trwa.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zbynek
Go
|
Dodam jeszcze że użytkowałem taki gril 7lat i wcale się nie przepalił ani nie zardzewiał choć był przechowywany pod chmurką - jest bardzo wytrzymały, zmienił tylko kolor od dymu. Znajomy w podobnie wykonanym grilu robi ognisko i piecze w garnku tzw. prażone ziemniaki z boczkiem + karczek ( duszonki) .Ten nowy gril ( ze zdjęcia ) na pewno spełni me oczekiwania równie długo. No a teraz, zachęcam do inicjatywy majsterkowiczów.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
Go
|
Wiesz co Zbynek jestem pełen uznania! Ja to na takim piekę, że aż wstyd sie przyznać (za 10zł z hipermarketu ) Co do duszonek, u nas mówią na to pieczonki. Taki garnek z pokrywą zakrecaną na srubę. Nie przepadam za tym, wole smażone
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
No a teraz, zachęcam do inicjatywy majsterkowiczów. Rozumiem ,że trzeba kupić np.pralkę Boscha ,taką "ful wypas" i zrobić z jej bębna grill ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Taką fajną pralkę Miele wczoraj widziałam za ponad 9 tyśPLN.Myślę,że grill z jej bebna byłby wyjątkowy-niezniszczalny
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
sylwiazłodzi
Go
|
A propo grilla najnowszy "Świat Konsumenta" uświadamia co jest złe w grillu. Tłuszcz kapiący bezpośrednio na płomień bo wydziela szkodliwe substancje, mięso czy grilowane jedzenie lepiej zawinąć w folię i tak ja upiec i inne ciekawe informacje.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
Go
|
A propo grilla najnowszy "Świat Konsumenta" uświadamia co jest złe w grillu. Tłuszcz kapiący bezpośrednio na płomień bo wydziela szkodliwe substancje, mięso czy grilowane jedzenie lepiej zawinąć w folię i tak ja upiec i inne ciekawe informacje.
my zajadamy miesko smażone bezpośrednio na ruszcie. Ale! nie należy się mną sugerować bo ja tylko zwykły user jestem - coś tam poczytam, na chłopski rozum wezmę, a i tak nic z tego nie rozumiem
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Co do kaszanki... ja nie wiem czy mam takiego pecha, czy byle jak szukam, ale od dłuższego czasu nie potrafię ustrzelic dobrej kaszanki Pamiętam z dzieciństwa na 22 lipca jak rzucali krupnioki (to po sląsku) na festyny, o to było żarcie, a teraz? Żeberka grilujecie? Mi coś nie wychodzą i za długo to trwa. Krupnioki śląskie są wyrobem wędliniarskim, który w głównej mierze składa się z kaszy gryczanej często mieszanej z kaszą jęczmienną z dodatkiem wyrobów podrobowych (w największej ilości z wątrobą), z dodatkiem krwi, cebuli, przypraw. Pakowany jest do jelit zwierzęcych ze ściśle określoną długością oraz formowany w tzw. wianki. http://stooq.pl/n/?f=1011624&c=1&p=4+22Wniosek o rejestrację nazwy "krupnioki śląskie" jako Chronione Oznaczenie Geograficzne oczekuje na rejestrację w Komisji Europejskiej - poinformował we wtorek w Katowicach prezes Stowarzyszenia "Krupnioki Śląskie" Grzegorz Miketa.
wydawało mi się, że to jest powszechne w całej Polsce, w każdej wsi , regionalny ? To produkt, który tak naprawdę wziął się z biedy Krupnioki śląskie są wyrobem wędliniarskim, który w głównej mierze składa się z kaszy gryczanej często mieszanej z kaszą jęczmienną z dodatkiem wyrobów podrobowych (w największej ilości z wątrobą), z dodatkiem krwi, cebuli, przypraw. Pakowany jest do jelit zwierzęcych ze ściśle określoną długością oraz formowany w tzw. wianki.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26728
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
Grill rak, frytki depresja, jak zyc?
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26728
|
Sam już nie wiem! Może ketofajnym trzeba jednak być...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|
|