forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-22, 11:18:40

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.
669690 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Wolne tematy
| | |-+  Sezon grillowy w pełni
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: Sezon grillowy w pełni  (Przeczytany 19724 razy)
Blackend
Go


Email
Sezon grillowy w pełni
« : 2008-06-23, 19:02:39 »

Pochwalcie się co dobrego grilujecie Smile?
U nas od wielu lat ciagle tak samo Wink
karczek, boczek, cebula albo odwrotnie?
Z warzyw - ziemniak, który lekko podgotowany kładę na ruszt w sreberku. Moim zdaniem tak jest szybciej.
Na karczek kładę masło czosnkowe (na talerzu), które powoli sie rozpuszczając wnika w gorące mięso nadając mu niepowtarzalny smak oraz miękkość. Ziemniak tradycyjnie z masełkiem.
Sporadycznie dla gości kupujemy kiełbasę i skrzydełka bo karczek i boczek to za tłuste jest Smile
Co ciekawe w pierwszej kolejności zżerają nasz karczek! Wink Kiełbasa schodzi ostatnia.
Do picia wino, piwko w zalezności od humoru i woda mineralna do syta (dotyczy wody mineralnej)
Griluje na brykiecie, nie lubię węgla drzewnego, ale w ostateczności.... Wink
No to tyle tak w skrócie.
Zapisane
Mike
Go


Email
Odp: Sezon grillowy w pełni
« Odpowiedz #1 : 2008-06-23, 21:59:36 »

lubie, kocham Smile
mieso, kielbasy, boczek, bez roznicy. mam swoiste rekordy w grillowaniu, a raczej jedzeniu: 8 kielbasek, 3 miesa i klika boczkow + ser zolty z maslem czosnkowym na zagryche.
piwa nie pijam wogole :p

ps. smakow mi narobiles ;]
Zapisane
bea561
Go


Email
Odp: Sezon grillowy w pełni
« Odpowiedz #2 : 2008-06-23, 22:35:37 »

A ja oprócz wiejskiej (swojskiej) kiełbasy uwielbiam też grilowaną kaszankę oraz mięsko w postaci szaszłyków. Mięsko do szaszłyków ( boczek, polędwiczki wieprzowe, czasem pierś z kurczaka ) przez noc leży w lodówce w marynacie (róznych ziół juz próbowalismy). Jako dodatek smakowy używamy też boczku wędzonego. Nakładamy na patyczki z dodatkiem cebuli czy papryki. Jako dodatek do gotowych potraw z grila uwielbiam ogórki małosolne, oczywiście własnej roboty.
Mnie też narobiliście smaku!
Zapisane
maf
Go


Email
Odp: Sezon grillowy w pełni
« Odpowiedz #3 : 2008-06-23, 23:29:47 »

Najlepsze z grila jest podgardle wedzone. /nie parzone/. Pamietam jak w 2002 roku bylem pierwszy raz na spotkaniu opty w kiekrzu /bylem z Ola wtedy 2 miesiace na DO/. Byl gril, i zimny bufet /salcesony itp/. Zobaczylem grube, tluste plastry czegos smacznego, az slinka leciala. Mowie do OLI - Zobacz -baleron daja z grilla. Pogadalem z kucharzem, bylo to podgardle wedzone, ciete ukosnie/od gory w strone skorki/. Od tego czasu, zawsze na grilu mam podgardle.
Karkowka tez jest dobra, w folii, ale podgardle wymiata.
To tyle
pozdr
maf
Zapisane
maf
Go


Email
Odp: Sezon grillowy w pełni
« Odpowiedz #4 : 2008-06-23, 23:38:10 »

............... Mowie do OLI - Zobacz -baleron daja z grilla.
Pomylka, powiedzialem bekon
Bo bekon ma czesc chuda i czesc tlusta. Baleron ma tylko tluste nitki /dzisiaj udalo mi sie kupic/
Pozdr
maf
Zapisane
zbynek
Go


Email
Odp: Sezon grillowy w pełni
« Odpowiedz #5 : 2008-06-24, 11:13:24 »

Zapisane
Blackend
Go


Email
Odp: Sezon grillowy w pełni
« Odpowiedz #6 : 2008-06-24, 11:53:07 »

akurat w sobotę smażyłem podgardle Smile wyszło średnio, cały czas mi się przypalał
Karczek zawsze smażę bezpośrednio na ruszcie, próbowałem na tacy aluminiowej ale to nie to samo Wink
Trzeba uchwycić moment, w którym mięso nie jest już surowe, a jeszcze soczyste - potem to juz podeszwa.
Za kiełbasami nasza rodzina nie przepada, dla nas za słone - do swojskich nie mamy dostepu Sad
Co do kaszanki... ja nie wiem czy mam takiego pecha, czy byle jak szukam, ale od dłuższego czasu nie potrafię ustrzelic dobrej kaszanki  Confused Pamiętam z dzieciństwa na 22 lipca jak rzucali krupnioki (to po sląsku) na festyny, o to było żarcie, a teraz?
Żeberka grilujecie? Mi coś nie wychodzą i za długo to trwa.
Zapisane
zbynek
Go


Email
Odp: Sezon grillowy w pełni
« Odpowiedz #7 : 2008-06-24, 12:29:17 »

Dodam jeszcze że  użytkowałem taki gril 7lat i wcale się nie przepalił ani nie zardzewiał choć był przechowywany pod chmurką - jest bardzo wytrzymały, zmienił tylko kolor  od dymu. Znajomy w podobnie wykonanym  grilu  robi ognisko i piecze w garnku tzw. prażone ziemniaki z boczkiem + karczek ( duszonki) .Ten nowy gril ( ze zdjęcia ) na pewno spełni me oczekiwania  równie długo.
No a teraz,  zachęcam do  inicjatywy majsterkowiczów. Laughing
Zapisane
Blackend
Go


Email
Odp: Sezon grillowy w pełni
« Odpowiedz #8 : 2008-06-24, 13:02:00 »

Wiesz co Zbynek jestem pełen uznania!  Cool
Ja to na takim piekę, że aż wstyd sie przyznać (za 10zł z hipermarketu  Embarassed )
Co do duszonek, u nas mówią na to pieczonki. Taki garnek z pokrywą zakrecaną na srubę.
Nie przepadam za tym, wole smażone Wink
Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: Sezon grillowy w pełni
« Odpowiedz #9 : 2008-06-24, 16:39:16 »


No a teraz,  zachęcam do  inicjatywy majsterkowiczów. Laughing


Rozumiem ,że trzeba kupić  np.pralkę  Boscha ,taką "ful wypas" i zrobić z jej bębna grill ?
Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: Sezon grillowy w pełni
« Odpowiedz #10 : 2008-06-27, 09:48:47 »

Taką fajną pralkę Miele wczoraj widziałam za ponad 9 tyśPLN.Myślę,że grill z jej bebna byłby wyjątkowy-niezniszczalny  Razz
Zapisane
sylwiazłodzi
Go


Email
Odp: Sezon grillowy w pełni
« Odpowiedz #11 : 2008-07-02, 22:12:34 »

A propo grilla najnowszy "Świat Konsumenta" uświadamia co jest złe w grillu. Tłuszcz kapiący bezpośrednio na płomień bo wydziela szkodliwe substancje, mięso czy grilowane jedzenie lepiej zawinąć w folię i tak ja upiec i inne ciekawe informacje. 
Zapisane
Blackend
Go


Email
Odp: Sezon grillowy w pełni
« Odpowiedz #12 : 2008-07-02, 23:12:37 »

A propo grilla najnowszy "Świat Konsumenta" uświadamia co jest złe w grillu. Tłuszcz kapiący bezpośrednio na płomień bo wydziela szkodliwe substancje, mięso czy grilowane jedzenie lepiej zawinąć w folię i tak ja upiec i inne ciekawe informacje. 

my zajadamy miesko smażone bezpośrednio na ruszcie.
Ale! nie należy się mną sugerować bo ja tylko zwykły user jestem - coś tam poczytam, na chłopski rozum wezmę, a i tak nic z tego nie rozumiem Wink
Zapisane
Diogenes z Synopy
Go


Email
Odp: Sezon grillowy w pełni
« Odpowiedz #13 : 2015-12-08, 16:46:54 »

Co do kaszanki... ja nie wiem czy mam takiego pecha, czy byle jak szukam, ale od dłuższego czasu nie potrafię ustrzelic dobrej kaszanki  Confused Pamiętam z dzieciństwa na 22 lipca jak rzucali krupnioki (to po sląsku) na festyny, o to było żarcie, a teraz?
Żeberka grilujecie? Mi coś nie wychodzą i za długo to trwa.

Cytuj
Krupnioki śląskie są wyrobem wędliniarskim, który w głównej mierze składa się z kaszy gryczanej często mieszanej z kaszą jęczmienną z dodatkiem wyrobów podrobowych (w największej ilości z wątrobą), z dodatkiem krwi, cebuli, przypraw. Pakowany jest do jelit zwierzęcych ze ściśle określoną długością oraz formowany w tzw. wianki.

http://stooq.pl/n/?f=1011624&c=1&p=4+22

Cytuj
Wniosek o rejestrację nazwy "krupnioki śląskie" jako Chronione Oznaczenie Geograficzne oczekuje na rejestrację w Komisji Europejskiej - poinformował we wtorek w Katowicach prezes Stowarzyszenia "Krupnioki Śląskie" Grzegorz Miketa.

wydawało mi się, że to jest powszechne w całej Polsce, w każdej wsi  ,  regionalny ?   Rolling Eyes
Cytuj
To produkt, który tak naprawdę wziął się z biedy
Krupnioki śląskie są wyrobem wędliniarskim, który w głównej mierze składa się z kaszy gryczanej często mieszanej z kaszą jęczmienną z dodatkiem wyrobów podrobowych (w największej ilości z wątrobą), z dodatkiem krwi, cebuli, przypraw. Pakowany jest do jelit zwierzęcych ze ściśle określoną długością oraz formowany w tzw. wianki.
Zapisane
admin
Administrator
Hero Member
*
wiadomoci: 26728


WWW
Odp: Sezon grillowy w pełni
« Odpowiedz #14 : 2023-04-26, 09:11:23 »

 Shocked
https://www.msn.com/pl-pl/kuchnia/wiadomosci-o-zywieniu/idealnie-mi%C4%99kkie-%C5%BCeberka-z-grilla-w-s%C5%82odko-ostrej-marynacie-tak-pyszne-%C5%BCe-palce-liza%C4%87-najlepszy-przepis-na-grilla/ar-AA1aj3za?ocid=msedgntp&cvid=241840d82c05468fb9ea559319f126db&ei=47 - jak tak można propagować rakowe jedzenie!  Shocked
Nie dość, że "czerwone mięso" to jeszcze na ruszcie, co zamienia pieczone w bombę rakową!  Sad
Tak bynajmniej wychodzi "naukowcom" w "badaniach naukowych"! Wink
Zapisane

Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25643

pindżar ryskow wyszy


Re: Sezon grillowy w pełni
« Odpowiedz #15 : 2023-04-26, 09:33:10 »

Grill rak, frytki depresja, jak zyc?  Shocked
Zapisane

Work Buy Consume Die
admin
Administrator
Hero Member
*
wiadomoci: 26728


WWW
Odp: Sezon grillowy w pełni
« Odpowiedz #16 : 2023-04-26, 09:39:00 »

 Laughing
Sam już nie wiem!  Shocked
Może ketofajnym trzeba jednak być... Wink
Zapisane

Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.022 sekund z 19 zapytaniami.