Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: Krótkowzroczność a sport (Przeczytany 11066 razy)
|
michal
Go
|
Witam wszystkich, czy krótkowzroczność rzędu -5, -6, może być przeszkodą do uprawiania niektórych sportów, np. intensywny bieg, ćwiczenia na siłowni? Ile jest prawdy w tym, że podnoszenie ciężkich przedmiotów, pompki, brzuszki, maratony, itp. mogą przy takiej wadzie wzroku spowodować odwarstwienie siatkówki? Pozdrawiam PS. Się pochwalę że po miesiącu diety głowa jest czysta, nic mnie nie boli, zostały tylko czerwone blizny no i braki w owłosieniu Jest jeszcze trochę do zrobienia na twarzy, ale bardzo niewiele. Śpię normalnie, także dzięki za pomoc Rozpiera mnie energia i muszę sobie "przyładowywać" na bieżni Póki wszystko nie zejdzie, zjadam trochę więcej niż "do syta", około 80g białka (codziennie głównie z żółtek i wątroby), ponad 3 razy tyle tłuszczu (głównie z topionej słoniny i żółtek) i połowa tego węgli (marchewka, ziemniak, cebula, czasem pomidory)...
|
|
|
|
|
|
|
_flo
Go
|
jesli chodzi o okularnikow to wiem tylko, ze "gniezdzaaa sie w akademikuu, maja kazdyyy po czajnikuuu" itp, itd tak czy inaczej gratuluje postepow, super!
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
...ciężkich przedmiotów,
Po co podnosic jakies ciezkie przedmioty,jak można podnosic kogos lekkiego i jest duzo przyjemniej?
|
|
|
|
|
|
|
_flo
Go
|
nooo wlaaasnie, moze lepiej sobie popodnosic "lzejsze przedmioty", tylko ostroznie ostroznie, bo potem "taki dzieckiem sie nie zajmieee, tylko mysli o Einstein'ie" itp, itd (nie to ze jakies uprzedzenia tu prezentuje )
|
|
|
|
|
|
|
kangur
Go
|
Po co podnosic jakies ciezkie przedmioty,jak można podnosic kogos lekkiego i jest duzo przyjemniej?
Dalas mi kosza. Wolisz duet z Michalem.
|
|
|
|
|
|
|
michal
Go
|
Po to, że jak się dużo podnosi ciężkich przedmiotów, to potem się ma dużo siły i kondycji i tymi lekkimi osobami można dłuuugo i dużo obracać...
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Dalas mi kosza. Wolisz duet z Michalem. Nie.Nie wole duetu z Michałem.Ja tylko chciałam Jemu poradzic,zeby połaczył przyjemne z pozytecznym,ale widze juz ,ze chłopak mysli przyszłościowo,no to sie chwali
|
|
|
|
|
|
|
michal
Go
|
(...) widze juz ,ze chłopak mysli przyszłościowo
Chłopaki to są w agencjach towarzyskich, a my jesteśmy młode wilki -- ktoś wie, z jakiego to filmu?
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
...ktoś wie, z jakiego to filmu?
Tak.Ja wiem."Fargo"
|
|
|
|
|
|
|
_flo
Go
|
ja nie wiem, ale.... chodzilam do LO, gdzie 3 roczniki wyzej uczeszczal kolega, ktorego epizod z mercem w odrze i inne takie zainspirowaly czesciowo scenariusz filmu ale samego arcydziela nie widzialam
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Różne jest podejście Michał. Osobom z -10 nawet rodzić zabraniają. A odklejenia stają się nawet ... bez uprzedniego wysiłku... Podnoszę (ogólnie wiadomą dla lekarzy alergologów) kwestię odklejania się po bodźcu alergenowym (z mojego doswiadczenia cała grupa produktów mleczych - chodzi o alergen białkowy; choć nie wykluczałabym też produktów zbożowych jako czynnika sprawczego). Można to sprawdzić,... która grupa jest dla Ciebie istotniejsza w wywoływaniu bólu głowy. Sprzyjać odklejaniu się siatkówki będzie ta grupa, po której wystapią bóle głowy. Ja jestem za tym by ćwiczyć i wyłapać alergen wywołujacy dysfunkcję (ból głowy, inne) rotacyjnym (co 7 dni) podawaniem domniemanego alergenu/nietoleranta. We wielu postach na forum podaję metodę (skutecznie obśmiewaną przez Edytę, Adampio i Mafa)
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
We wielu postach na forum podaję metodę (skutecznie obśmiewaną przez Edytę, Adampio i Mafa)
Jeszcze brakuje dwóch muszkieterów . Kto sie przyłaczy? PS.Pani doktor.Musi pani zrozumiec,ze nie na wszystkich działają pani metody leczenia ,a co wiecej niektórym szkodzą-czyli ...samo życie.
|
|
|
|
|
|
|
michal
Go
|
Tak.Ja wiem."Fargo" Tego nie widziałem, ale widziałem http://www.youtube.com/watch?v=8mEG2axK85cPodnoszę (ogólnie wiadomą dla lekarzy alergologów) kwestię odklejania się po bodźcu alergenowym (z mojego doswiadczenia cała grupa produktów mleczych - chodzi o alergen białkowy; choć nie wykluczałabym też produktów zbożowych jako czynnika sprawczego). Można to sprawdzić,... która grupa jest dla Ciebie istotniejsza w wywoływaniu bólu głowy. Sprzyjać odklejaniu się siatkówki będzie ta grupa, po której wystapią bóle głowy. Ja jestem za tym by ćwiczyć i wyłapać alergen wywołujacy dysfunkcję (ból głowy, inne) rotacyjnym (co 7 dni) podawaniem domniemanego alergenu/nietoleranta.
Lekarko, dziękuję za odpowiedź. Problem w tym, że nie jadam ani mlecznych, ani zbożowych -- tylko jajka, podroby, boczek, smalec, i niektóre warzywa. Nie mam bólów głowy, czuję się świetnie i mam sporo energii. To odwarstwienie, z tego co wyczytałem, wiąże się również ze wzrostem ciśnienia w gałce ocznej, który ponoć występuje przy intensywnym wysiłku, wyciskaniu; oko krótkowidza ma kapkę inny kształt. Nie wiem ile w tym prawdy. Nie wiem czy przy ZO takie coś w ogóle występuje. Toan, mogę Cię prosić o odpowiedź? W końcu Twój Tata też ma okularki minusy a sportowo aktywny jest ponad miarę...
|
|
|
|
|
|
|
michal
Go
|
We wielu postach na forum podaję metodę (skutecznie obśmiewaną przez Edytę, Adampio i Mafa)
PS.Pani doktor.Musi pani zrozumiec,ze nie na wszystkich działają pani metody leczenia ,a co wiecej niektórym szkodzą-czyli ...samo życie.
Lekarko, dziękuję za Twoje zaangażowanie na forum i wiedź, że je doceniam. Edytko, Ty jesteś jedną wielką emocją i to też jest fajne ale Dziewczyny, nie kłócić mi się tu. Żadnych wycieczek osobistych ani nawet zbiorowych, bo raz-dwa zrobię z wami porządek -- to ja jestem gospodarzem tego wątku Takie młode, urocze dziewczęta, i tak sobie skaczą do włosów, normalnie wstyd...
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
... ale Dziewczyny, nie kłócić mi się tu. Żadnych wycieczek osobistych ani nawet zbiorowych, bo raz-dwa zrobię z wami porządek -- to ja jestem gospodarzem tego wątku ... Tylko czasem palcem nie pogróź,bo to straszna nadana
|
|
|
|
|
|
|
ziutek
Go
|
@michał nie wiem w jakim jesteś wieku ? mając 7 lat założyłem okulary +4, po 50 latach mam +8, a wróżono mi, straszono, że na starość po ścianach będę chodził nic takiego się nie stało, jestem aktywny zawodowo, dwadzieścia parę lat na komputerach, jeżdżę samochodem, mówią niektórzy,że za szybko, i od 16 lat nie mam nawet stłuczki, nie we wszystko trzeba wierzyć wysiłek oczywiście trzeba stopniować od 16 do 23 roku życia byłem czynnym sportowcem, podnoszenie ciężarów, jakoś przeżyłem, chociaż skutkiem tego sportu jest trochę sfatygowany kręgosłup
cwiczyć tylko nie eksremalnie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|