Autor
|
Wtek: sprawdzenie poprawności żywienia :) kto ma żelazne nerwy i czas ? (Przeczytany 284344 razy)
|
kodar
Go
|
Tluszczy nie nalezy oszczedzac, bo od T sie nie tyje, natomiast BT nalezy kontrolowac, jesc do syta ale kontrolowac. No i bez wegla nie da sie zyc!!!! Adamie,a co wedlug ciebie jest T,a co BT,bo jezeli piszesz,ze tluszczu nie nalezy oszczedzac i jesc do syta i zaraz piszesz,tluszcz trzeba kontrolowac.Chyba nie da sie tego przegrysc. cos ,to malo precyzyjnie,ale zastrzegam ,to zadna krytyka z mojej strony
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Tluszczy nie nalezy oszczedzac, bo od T sie nie tyje, natomiast BT nalezy kontrolowac, jesc do syta ale kontrolowac. No i bez wegla nie da sie zyc!!!! Adamie,a co wedlug ciebie jest T,a co BT,bo jezeli piszesz,ze tluszczu nie nalezy oszczedzac i jesc do syta i zaraz piszesz,tluszcz trzeba kontrolowac.Chyba nie da sie tego przegrysc. cos ,to malo precyzyjnie,ale zastrzegam ,to zadna krytyka z mojej strony Sorry, oczywiscie chodzilo mi o BW. T-tluszcz B-Bialko W-weglowodany Czyli: od T sie nie tyje, nalezy przede wszystkim kontrolowac BW, czyli bialko i wegiel.
|
|
|
|
|
|
|
mumi
Go
|
dziękuję za odpowiedzi czytając "Dietę optymalną" (str. 49) dr Kwaśniewski pisze, że dla osób z nadwagą proporcje powinny być następujące: B: 1 T: 1,5 - 2 na logikę po co mam jeść więcej tłuszczu skoro chcę pozbyć się swojego... i tu problemik, ja czuję chętkę na tłuste, tyle pisaliście by jeść to, na co ma się ochotę, więc: mam się trzymać w ryzach, czy dać upust swoim zachciankom z góry uprzedzam jestem typowo mięsożerna przykładowo, w jadłospisie (str. 171) podane są dzienne wartości i tak B:1 T:2,8 W:0,7 przy założeniu wagi jaką chciałabym uzyskać daje: B: 66 g T:185 W: 46,2 przyznam, że jestem matołkiem z matematyki, ale chyba dobrze obliczyłam? mam pytanie...znowu : czy waga należna, to waga: wzrost minus 100 (w wielkim uproszczeniu), czy też można założyć wagę należną np 66 kg? bo przecież nie obliczę stos BTW do wagi obecnej i czy Wy - przynajmniej na początku - to wszystko tak samo obliczaliście? nie chodzi mi o węgle, bo to bez komentarza dziękuję uprzejmie za wszystkie wypowiedzi miłej niedzieli
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
dziękuję za odpowiedzi czytając "Dietę optymalną" (str. 49) dr Kwaśniewski pisze, że dla osób z nadwagą proporcje powinny być następujące: B: 1 T: 1,5 - 2 na logikę po co mam jeść więcej tłuszczu skoro chcę pozbyć się swojego... i tu problemik, ja czuję chętkę na tłuste, tyle pisaliście by jeść to, na co ma się ochotę, więc: mam się trzymać w ryzach, czy dać upust swoim zachciankom z góry uprzedzam jestem typowo mięsożerna przykładowo, w jadłospisie (str. 171) podane są dzienne wartości i tak B:1 T:2,8 W:0,7 przy założeniu wagi jaką chciałabym uzyskać daje: B: 66 g T:185 W: 46,2 przyznam, że jestem matołkiem z matematyki, ale chyba dobrze obliczyłam? mam pytanie...znowu : czy waga należna, to waga: wzrost minus 100 (w wielkim uproszczeniu), czy też można założyć wagę należną np 66 kg? bo przecież nie obliczę stos BTW do wagi obecnej i czy Wy - przynajmniej na początku - to wszystko tak samo obliczaliście? nie chodzi mi o węgle, bo to bez komentarza dziękuję uprzejmie za wszystkie wypowiedzi miłej niedzieli Na temat cyfr byla juz tu goraca debata, ktorej wnioskiem jest teoria: jemy zbilansowane posilki wedlug zasady : prawidlowe dla ZO BTW i do syta. Jezeli chodzi o wage, to nie mozesz zalozyc sobie teoretycznej wagi. Waga nalezna to wlasnie wzrost minus 100. Gdziesz czytalem, ze jest jeszcze pojecie wagi genetycznej, ktora jest wynikiem nastepujacego rachunku: wzrost minus 100 minus 10 procent.
|
|
|
|
|
|
|
mateoosh12
Go
|
Mumi> jedz jak uważasz. Możesz jeść mniej tłuszczu, , tj. Białko 1, tłuszcz 1,5-2 w poczatkowym okresie, by potem zwiększyć 2,5-3,5 T na 1 Białka. Schudniesz i tak. Adampio mądrze pisze: cały dzień jedz zero węgli, a na kolację zjedz np. macę (mąka+woda na patelni teflon BEZ tłuszczu!). I bum, waga poleci w dół. W ten sposób, że organizm do spalenia tych węgli zużyje tłuszcz z Twego ciała (w uproszczeniu). Jeśli tego nie chcesz to kup sobie venoma i po sprawie ;-P
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
:)jest wiele ciekawszych kolorystycznie i smakowo weglowodanow niz maca
|
|
|
|
|
|
|
renia
Go
|
Mogłabyś kilka przykładów podać takiej kolacji węglowodanowej? Ja też mam z tym problem. Chciałabym schudnąć, ale takie np. suche ziemniaki z wody, czy maca z mąki, nie bardzo mi pasują Czy węglowodany z cukrów prostych też zużywają tłuszcz z organizmu do spalania
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
Mogłabyś kilka przykładów podać takiej kolacji węglowodanowej? Ja też mam z tym problem. Chciałabym schudnąć, ale takie np. suche ziemniaki z wody, czy maca z mąki, nie bardzo mi pasują Czy węglowodany z cukrów prostych też zużywają tłuszcz z organizmu do spalania marchew z rosolu,wszystkie warzywa lisciaste,ogorek,papryka,pomidory na cieplo albo jako sok.
|
|
|
|
|
|
|
mumi
Go
|
cześć dzięki, że tu jeszcze zaglądacie dzięki za rady a ja? cóż....siedzę uryczana ze śpikiem do pasa a czemu się usmarkałam? bo po 2 tygodniach DO zyskałam 1 kg do przodu..czyli wróciłam do wagi wyjściowej dziewczyny chyba wiedzą jak się czuję ee idę bo dziś marudzę, pap
|
|
|
|
|
|
|
renia
Go
|
Dzięki. To już lepsze.
|
|
|
|
|
|
|
mumi
Go
|
Reniu
np ogórek 200g świeżego ma B 1,4 T 0,4 W 4,6 200g kiszonego ma B 2 T 0,4 W 8,4
pomidor 100g B 1 T 0,2 W 3,6
|
|
|
|
|
|
|
|
_flo
Go
|
mumi, nie ma cudow - zeby schudnac, musi zaistniec deficyt energetyczny. trzeba sie ruszac, cardio koniecznie!
|
|
|
|
|
|
|
_flo
Go
|
wiesz, ile renia musialby zjesc tych ogorkow? 2 kilo.
|
|
|
|
|
|
|
mumi
Go
|
Renia spox śpik wytarłam flo, ok dziś wymolestuję mojego chłopa..choćby się zapierał zadnimi łapami wszak lepsze On od orbitreków itp
|
|
|
|
|
|
|
renia
Go
|
Jednak nadal nie wiem, czy czasami mogą być węglowodany z cukrów prostych, czy nie bardzo? Jakoś na DO mniej smakują mi warzywa i owoce
|
|
|
|
|
|
|
mumi
Go
|
Renia masz tyle ogórków???
jeśli nie, walnij sobie kobieto jakąś kromę tekturki -> Wasa (same węgle)
ps. niebawem wrzucę (dzięki Edyta) mój jadłospis z tych ostatnich tygodni
|
|
|
|
|
|
|
mumi
Go
|
inaczej..Renia
a na co masz "smaka"? jak tak pomlaszczesz paszczą to czujesz brak czegoś? jaki to smak? słodki, kwaśny? jeśli słodki to np. nutella (mnóstwo węgli), jeśli kwaśny to np. ugotowana kapucha kisz. z ugotowanym i udziabanym ziemniakiem, do tego troszkę masła
nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie ślinianki pracują
|
|
|
|
|
|
|
renia
Go
|
Ogórków napewno by mi starczyło, bo mam sklep warzywny A "smaka" mam zawsze wieczorem na słodkie, ale nie zawsze jem (czasami skubnę czekoladę gorzką lub śliwki w czekoladzie).Teraz wyłączam komputer, bo wolno chodzi, chyba jest przeciążone forum .Zajrzę o 23, to pewnie będzie szybszy. A swoją drogą to straszny porzeracz czasu
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
Ogórków napewno by mi starczyło, bo mam sklep warzywny A "smaka" mam zawsze wieczorem na słodkie, ale nie zawsze jem (czasami skubnę czekoladę gorzką lub śliwki w czekoladzie).Teraz wyłączam komputer, bo wolno chodzi, chyba jest przeciążone forum .Zajrzę o 23, to pewnie będzie szybszy. A swoją drogą to straszny porzeracz czasu czytaj posty lekarki Smaczna jest rowniez kapusta kiszona z pieczarkami,cubula duszona,buraki czerwone,fasolka szparagowa.Takie warzywa na ktore masz ochote. Czesc weglowodanow mozesz zjesc wczesniej,a nastepna czesc tylko na noc bez dodatkow,moze w postaci sokow??
|
|
|
|
|
|
|
|
|