Autor
|
Wtek: Nasze pupile. (Przeczytany 1709820 razy)
|
|
administ
Go
|
I te klimaty na południu Polski!
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Wiadomo, południe zobowiązuje.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Ryby sezonowe mają tak silny pęd do rozmnażania, że to aż nudne. Za to fajnie można urządzić baniak; 15-20 litrów dla pary, torf i suszone liście na dno, jakiś mech, pistia na lustro wody i śliczne proste szkiełko. No i dobre dla szybko nudzących się, bo większość rybek żyje niecały rok, ciut dłużej w niższych temperaturach.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Tak to miało wyglądać, ale na wystawach akwarystycznych sobie pooglądałem i mi wystarczyło.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Też lubię pooglądać cudze pomysły, czasem coś interesującego można przyswoić. Ostatnio widziałem długie, niskie akwarium, piasek na dnie, kilka otoczaków, ozdobione kawałkami faszyny, zardzewiałą kanką na mleko i odrobiną rogatka. Pływało tam stadko kóz i tytuł pracy był "rów dopływający do Wisły".
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Mnie się chyba podoba wszystko we współczesnej akwarystyce; od lowtechów z ziemią ogrodową, przez wypieszczone hightechy, skrobane z glonów chyba pod mikroskopem, aż po morskie nano z bezkręgowcami. Denerwują mnie tylko dwie rzeczy: przesadzanie z mocą i objętością filtrów, zwłaszcza biologicznych (bo ilość bakterii limituje pokarm, a nie powierzchnia wkładu) oraz wielkością zbiorników. Włażę czasami na różne fora akwa i co tam się dzieje, to woła o pomstę do Nieba. Jak nie masz ze 150 litrów tzw. nadfiltracji, to w ogóle nie ma o czym gadać, bo się nie znasz i tyle. A jak masz 30 litrową kostkę, to już w ogóle "co ty chcesz w takiej szklance trzymać"?! A przypomnę, że wszystkie pomiary długości życia ryb (neony żyły wówczas 10-12 lat), dane odnośnie rozrodu czy wreszcie piękne kolory ryb (dzisiaj niedoścignione wzory) były uzyskane w latach '60 i '70 ubiegłego wieku, kiedy to 25 litrowy zbiornik był normalny, a 80 litrów to wypas do hodowli skalara. Filtrem była zwykle gąbka napędzana brzęczykiem, albo samoróba filtra przelewowego z watą i węglem, a w książkach były instrukcje jak zrobić samemu grzałkę solną, zresztą Tobie nie muszę mówić, bo Śląsk to zagłębie mistrzostwa akwarystycznego. Dzisiaj natomiast paranoja eskaluje, niedługo do hodowli ślimaków będą polecać 300l baniaki, bo przecież ślimak ma do dyspozycji całe jezioro w naturze.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
To prawda, szczególnie z tym litrażem i filtrami. Przyznaje się bez bicia, że u mnie w 350l były kiedyś dwa kubły i dwa wewnętrzne takie na 300l jeden. Przerobiłem wszystkie możliwe wkłady i teraz jest jeden kubełek z gąbką w środku (moim zdaniem najlepiej sprawdzający się wkład filtracyjny) i jeden wewnętrzny z małą gąbką służący za dyfuzor CO2. Ale rygorystycznie pilnuje cotygodniowych-dwutygodniowych podmian wody, około 20% więcej nie potrzeba. Od dłuższego czasu jestem fanem akwarystyki naturalnej Amano i w ogóle jego perfekcyjnego podejścia do harmonii jak to u Japończyków. Widziałem na filmach z YouTuba jego kosteczki po potężne akwaria wystawowe w centrach handlowych - tak więc da się małe i duże super urządzić.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Im starszy jestem, tym mnie bardziej prostota, łatwizna i nuda pociąga. Mały baniak to niskie koszta, łatwość operowania, brak specjalnych potrzeb co do stelażu i miejsca, a za równowagę biologiczną odpowiadają umiejętności, a nie litraż. Ja jestem podmiankomaniakiem, najchętniej bym robił codzienne, ale 2 razy w tygodniu to muszę, bo łapy świerzbią, choć pewno wystarczy raz. I ja uważam, że gąbka to najlepszy wkład biologiczno-mechaniczny, plus to wszystko co jest w środku zbiornika, przecież też jest skolonizowane, zwłaszcza drobny żwirek/gruby piach oraz lawa. Do małych szkiełek polecam zawsze filtry przelewowe, bo nie dość, że nie zabierają miejsca, to jeszcze dodają te 1-2 litry. Na dzień dzisiejszy bliskie mi jest podejście tego chłopaka: https://akwarystykatradycyjna.wordpress.com/
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Ale fajne pomysły.
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
Niby po angielsku ale są oryginalne, nie zgadywane napisy i może parę słówek do przyswojenia przy okazji. Learn how to make a SEALED Bottle Garden step by Step that can last for many decades and may never need to be watered after the first time! https://www.youtube.com/watch?v=qrBgDoHvbus
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
I do not understand such mowa...
|
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Ale na co komu taki samonapędzający się ogród, jak jeszcze na ziemi się to bez "szkła" udaje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|