Zyon
|
Jak przeczytam tomiszcze od Trziszki to tez sie bede wymadrzal
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|
administ
Go
|
Dlaczego jednak bezpieczniej z wybiegu w markecie, jeśli się nie ma pewnego źródła jaj? Bo prawdopodobieństwo, że kura w wolnym chowie naje się na przykład dioksyn jest zerowe, a w paszy hodowlanej jednak raz na jakiś czas się coś może, ale nie musi, przytrafić. Opiera się to wyłącznie na zaufaniu do producenta i pasz, i jajek.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
A ja czuję różnice w smaku jaja wiejskiego i marketowego Może to kwestia świeżości, może pasz, a może sobie wkręcam, ale jak wiem, że wiejskie, to mi lepiej smakują
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
|
Dokładnie, ale wiem też, że dogadują się wcześniej aby ich nie stemplować. A jaja ekologiczne tzw. zerówki są tej samej wielkości, równióśkie jak trójki, dwójki itd.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
A ja czuję różnice w smaku jaja wiejskiego i marketowego Bo wiesz które jest które. Tak to każdy potrafi rozpoznać "różnice w smaku"!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kasara1991
Go
|
Ja kupuje ekologiczne od farmera niedAleko mnie, sa karmione ekologicznie oraz trawa. Moj wujek rowniez kupuje ekologiczne, ale te s mniejsze i zoltko jest bardziej blade. Ciocia mowi, ze moje kury sa karmione kukurydza w takim razie i stad intensywna zolc.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Gdzieś czytałem, że intensywna żółć żółtka jest niezdrowa i lepsze są jajka blade, ekologiczne...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
A ja czuję różnice w smaku jaja wiejskiego i marketowego Może to kwestia świeżości, może pasz, a może sobie wkręcam, ale jak wiem, że wiejskie, to mi lepiej smakują Hejka! Ja mam tak samo! Wiec czym bracie dobrze i idz ta droga! Hej!
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|
renia
|
Mi lepiej smakują te wiejskie od tych klatkowych. Pamiętam ich smak z dzieciństwa i tak mi zostało... W ogóle jak są ugotowane tak na półrzadko i ze szczypiorkiem to widać i czuć różnicę... Nawet jak ktoś jest z miasta...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
renia
|
Poznaję je po kolorze żółtka (nienaturalny kolor pomarańczy i wszystkie w identycznym odcieniu), każde jajko jest jednakowej wielkości, koloru skorupki, białko na ogół jest wodnisto-rzadkie (niezbyt świeże), żółtka są stosunkowo małe ...jeszcze częściej zdarzają się różne czerwone plamy w nich... Smak nie jest taki dobry jak jajek wiejskich (od kur z wolnego wybiegu), nawet z jaśniejszymi żółtkami...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Kto się zna, ten pozna...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Kilka razy kupiliśmy takie mieszane wiejskie z fermowymi. Jasne skorupki miały te wiejskie, a ciemne te fermowe (wszystkie identyczne)...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Kto się zna, ten pozna... Po smaku, po smaku... Wiejskie z wolnego wybiegu mają posmak dżdżownic i takich tam stawonogów, a nawet mięczaków naturalnie...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Z chowu klatkowego są dla mięczaków...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|