hutshi
Go
|
witam niestety ustalone 50 gr WG, powoduje u mnie dużą senność mroczki przed oczami i ogólnie osłabienie mam 24 lata 165 cm i 65 kg bardzo proszę mi coś poradzić, co do proporcji i do rodzaju pożywienia w intensywnej nauce dziękuję
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
No niestety, naukowo mózg potrzebuje aż mol glukozy do poprawnego funkcjonowania, więc można zjeść dwa - na wszelki wypadek!
|
|
|
|
|
|
|
hutshi
Go
|
czyli 2 gr WG na kilogram??
proszę mi jeszcze powiedzieć czy cukier trzcinowy nierafinowany jest dobry do stosowania w ŻO ?
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
A co to są te "WG"?
|
|
|
|
|
|
|
hutshi
Go
|
zrozumiałam, że mam jesć 100 gr węglowodanów na dzień czy o to chodzi? a co z tym cukrem?
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
Może o to, a może zupełnie o coś innego... Sam już nie wiem... PS Powtórzę pytanie: a co to są te "WG"?
|
|
|
|
|
|
|
hutshi
Go
|
no to kto mi powie w końcu jakmam jesć? bo nie chce popełnić jakiegoś błędu, żeby mi cholesterol nie skoczył
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
A tego to już zupełnie nie wiem...
|
|
|
|
|
|
|
Iga
Go
|
...bo nie chce popełnić jakiegoś błędu, żeby mi cholesterol nie skoczył I co z tego,że Ci skoczy,czy też się obnizy?Jak się boisz miażdżycy,to sobie zrób rezonans,bo badanie może nic nie pokazać,o czym się niedawno przekonałam. Z tym,że wątpię by Ci jakiś lekarz z NFZ-u dał skierowanie na rezonans-musisz z własnej kieszeni,tak co parę lat ,jak już tak się obawiasz tego cholesterolu.
|
|
|
|
|
|
|
hutshi
Go
|
czy może mi ktoś w końcu udzielić porady jak się żywić przy wytężonym wysiłku umysłowym??
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Ponoć dla dotlenienia mózgu dobrze jest trochę postać na głowie, ew. rękach , ale to nie jest jedzeniem. A może jest? Można też wyprawić się z Adminem i Renią na przebieżkę, uprzednio wypijając filiżankę śmietanki
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
czy może mi ktoś w końcu udzielić porady jak się żywić przy wytężonym wysiłku umysłowym??
Tak. Tak samo jak przy wysilku fizycznym oczywiscie bedac na ZO. Wychodzac z zalozenia, ze muzg steruje wszystkim nalezaloby stwierdzic, ze w zaleznoci od tego na jakiej diecie jestes, to muzg bedzie sterowal tym czym ma do dyspozycji. Bedac na diecie wysokoweglowodanowej bedzie najlepsze dla Ciebie paliwopochodzace ze spalenia weglowodanow, czyli co? a bedac na diecie wysokotluszczowej bedzie dlaciebie najlepszym paliwem co? No pewnie, ze tluszcz w obu przypadkach. Tak? Proponuje BTW 1:2.5-3,5:0,5-1,5 A jak teraz jesz?
|
|
|
|
|
|
|
hutshi
Go
|
staram się codziennie zjadać 5 żółtek ( omlety na słodko z dodatkiem cukru trzcinowego ) do pół litra esencjonalnego wywaru z nóżek i skórek głównie zupa grzybowa uwielbiam taką popijam wiejską śmietanę 30 % ( 250 ml lub nawet do pół litra na dobę ) mięsa nie lubię więc w to miejsce zjadam śledzie z warzyw jem brokuły albo kalafior a z owoców to tylko kiwi ze wzg. Na dużą zaw. Wit C zdarza się jednak ,że mam chęć na tę czekoladę biorę też magnez 2 tabletki dziennie i popijam dużo herbaty czerwonej oraz mate bo słyszałam ze dobra jest właśnie dla uczących się tak mniej więcej wygląda mój codzienny jadłospis
|
|
|
|
|
|
|
fewa
Go
|
5 żółtek dziennie bez mięsa to trochę za mała białka. Powinno być na 1kg masy 1 g. A w miejsce tabletek magnezu zastąp np. orzechy, pestki z dyni lub słonecznik może być też kostka gorzkiej czekolady. Lepsza jest herbata zielona /liściasta/lekko pobudza i nie będziesz śpiący.Co do zawartości wit.C w kiwi to pamiętaj, że owoce przywożone z daleka są zrywane niedojrzałe więc nie zawierają zbyt dużo tej witaminy. Najlepsze są owoce pochodzące z terenów na których mieszkamy. Np.cytrusy rosną w klimacie gorącym więc mają działanie wychładzające, a my mieszkamy w klimacie zimnym. Ze względu na zawartość fruktozy to nie przesadzaj z owocami. A co to jest mate?
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
staram się codziennie zjadać 5 żółtek ( omlety na słodko z dodatkiem cukru trzcinowego ) do pół litra esencjonalnego wywaru z nóżek i skórek głównie zupa grzybowa uwielbiam taką popijam wiejską śmietanę 30 % ( 250 ml lub nawet do pół litra na dobę ) mięsa nie lubię więc w to miejsce zjadam śledzie z warzyw jem brokuły albo kalafior a z owoców to tylko kiwi ze wzg. Na dużą zaw. Wit C zdarza się jednak ,że mam chęć na tę czekoladę biorę też magnez 2 tabletki dziennie i popijam dużo herbaty czerwonej oraz mate bo słyszałam ze dobra jest właśnie dla uczących się tak mniej więcej wygląda mój codzienny jadłospis
a mozesz to wszystki,tak krotko ujac w proporcje BTW?
|
|
|
|
|
|
|
hutshi
Go
|
będąc na ZO bardzo łatwo przedawkować białko, co robiłam na samym początku ... ja trzymam B- do 50 gr na dobęi WG też do 50 gr , a tłuszczu nie liczę ps a kostka czekolady to za mało by dostarczyć organizmowi potrzebną ilość magnezu człowiek potrzebuje tego pierwiastka 350 mg na dobę trza by było zjeść przynajmniej ze 2 czekolady gorzkie lub 200 gr jakiś orzechów a 200 gr orzechów to średnio 30 gr białka wiec łatwo bym przedawkowała białko... plus jeszcze do tego te żółtka i śledzie.... a co do mięs, śledzie to też mięso, a oprócz białka mają także kwasy omega więc lepsze od mięsa
|
|
|
|
|
|
|
hutshi
Go
|
a mate to bardzo popularny napój herbaciany w Ameryce południowej bardzo dobry
|
|
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
Śledź solony ma b.dużo sodu (w 100g aż 5930 mg sodu). Żółtka zawierają wszystko oprócz wit.C. Nie jedz cukru trzcinowego oraz 1-2 x w tyg. czek gorzka. WW z warzyw NIGDY nie przedawkujesz.
|
|
|
|
|
|
|
BACA
Go
|
Halina - o co chodzi z tym cukrem trzcinowym ?
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
trzcinowy podobno "lepszy" niz buraczany
|