forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.
2024-11-26, 01:07:03

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.
669747 wiadomości w 4061 wątkach; wysłane przez 34 użytkowników
Najnowszy użytkownik: root
* Strona główna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  goralska/ olczanska kapusta
« poprzedni następny »
Strony: [1] 2 3 Do dołu Drukuj
Autor Wątek: goralska/ olczanska kapusta  (Przeczytany 42916 razy)
adampio
Gość


Email
goralska/ olczanska kapusta
« : 2011-02-13, 14:29:36 »

Jest to przepismojej babci. Raczej zostawcie go dla siebie bo to gorolska tajemnica  Very Happy Zupelnie powaznie mowie.

500 gr kapusty kiszonej
100 gr sloniny
200 gr boczku
200 gr cebuli ( 4 sztuki)
200 gr ugotowanych ziemniakow ( 2 duze)


Danie robimy w garnku nie na patelni
Slonine i boczek smazymy
wpolowie smazenia dodajemy cebule
jak wszystko jest tak jak bysmy chcieli dodajemy kapuche i smazymy
dodajemy smalec
dolewamy okolo kubka wywaru, najlepiej z zeberek ale jakas tam kostka knora tez moze byc. Osobiscie mam zawsze wywar z golonka albo z ziober
jak wszystko jest prawie miekkie, powinno to byc po uplywie okolo godziny dodajemy ziemniaki w formie pure i dokladniemieszamy.

Konsystencja powinna byc gesta. Moja babcia dodawala na koniec smietane ale ja uwazam, ze smietana tu lagodzi smak kapusty a ja lubie kwasne.

Oczywiscie pieprz, ziele angielskie itd, co kto lubi.

Moja mama wlasnie zdradzila mi tajemnice, ze to danie jedlismy z ojcem do kazdego miesa przez cala zime, bo kapusty robilo sie dwie beczki. Tego nie pamietam ale sam taka kapuste robilem tylko, ze bez gruli. Czegos mi brakowalo i wczoraj mama mi podpowiedziala, ze brakuje gruli.

Na koniec powiedziala mi, ze ja taka kapuste ze smazonym oscypkiem i zurawina miglem jesc dzien i noc. No coz.

A proporcje sa jakby to powiedziec....optymalne

BTW: 1:5,5:1-1,4 ilosc W zalezy od ilosci cebuli i zimniakow, ktora tu sa bardzo wazne ze wzgledow smakowych.

Smacznego


Zapisane
WojciechS
Gość


Email
Odp: goralska/ olczanska kapusta
« Odpowiedz #1 : 2011-02-13, 14:50:05 »

Kapusta kiszona to skarb narodowy...  Very Happy
Reszta kiszonek teĹź.
Zapisane
adampio
Gość


Email
Odp: goralska/ olczanska kapusta
« Odpowiedz #2 : 2011-02-13, 14:58:02 »

ups, widze, ze zapomnialem podac ile smalcu, tu musi byc 100 gr.
Smalec dodajemy do kapusty podczas gotowan/smazenia.

A tak, Wojciech to skarb narodowy.
Zapisane
WojciechS
Gość


Email
Odp: goralska/ olczanska kapusta
« Odpowiedz #3 : 2011-02-13, 15:05:56 »

Wojciech to skarb narodowy.

Jakoś się nie czuję, bo skromny ze mnie Człowiek...  Wink Mr. Green
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Płeć: Kobieta
wiadomości: 72244


Odp: goralska/ olczanska kapusta
« Odpowiedz #4 : 2011-02-13, 15:39:23 »

 Laughing
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Płeć: Kobieta
wiadomości: 72244


Odp: goralska/ olczanska kapusta
« Odpowiedz #5 : 2011-02-13, 15:48:17 »

Ale ta góralska kapusta musi być smaczna. Ten przepis też dodam do "ulubionych".
Zapisane

adampio
Gość


Email
Odp: goralska/ olczanska kapusta
« Odpowiedz #6 : 2011-02-13, 15:49:50 »

Wojciech to skarb narodowy.

Jakoś się nie czuję, bo skromny ze mnie Człowiek...  Wink Mr. Green

Oj wiem, ze w zlym miejscu postawilem przecinek. Chodzilo mi o kapuste. Ale Ty tez jestes skarbem narodowym.
Zapisane
WojciechS
Gość


Email
Odp: goralska/ olczanska kapusta
« Odpowiedz #7 : 2011-02-13, 15:56:39 »

 Very Happy
No jak tu nie kochać Górali...
Za dobre regionalne przepisy i nie tylko!  Very Happy
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Płeć: Kobieta
wiadomości: 72244


Odp: goralska/ olczanska kapusta
« Odpowiedz #8 : 2011-02-13, 16:12:17 »

"adampio" a słoninę i boczek dajesz świeże czy wędzone?
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Płeć: Kobieta
wiadomości: 72244


Odp: goralska/ olczanska kapusta
« Odpowiedz #9 : 2011-02-13, 16:14:31 »

A co to są te grule?
Zapisane

WojciechS
Gość


Email
Odp: goralska/ olczanska kapusta
« Odpowiedz #10 : 2011-02-13, 17:00:03 »

A co to są te grule?


http://www.wielkiezarcie.com/recipe33910.html - goooooooooooooglu to na ten przykłąd podają ...  Laughing
Zapisane
adampio
Gość


Email
Odp: goralska/ olczanska kapusta
« Odpowiedz #11 : 2011-02-13, 17:13:45 »

grule to ziemniaki Laughing sorry, od dzis polska nomenklatura Laughing
Zapisane
fewa
Gość


Email
Odp: goralska/ olczanska kapusta
« Odpowiedz #12 : 2011-02-13, 22:23:21 »

Ja podobnie robię tak kapuśniak, dodaję tylko wywar z rosołu.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Płeć: Kobieta
wiadomości: 72244


Odp: goralska/ olczanska kapusta
« Odpowiedz #13 : 2011-02-13, 22:37:16 »

A co to są te grule?

http://www.wielkiezarcie.com/recipe33910.html - goooooooooooooglu to na ten przykłąd podają ...  Laughing

Dobrze tam napisali pod składnikami, że olej można zastąpić smalcem ze skwarkami, nie bacząc na cholesterol. To danie może być smaczne, tylko trzeba by mu było trochę proporcje przerobić...
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Płeć: Kobieta
wiadomości: 72244


Odp: goralska/ olczanska kapusta
« Odpowiedz #14 : 2011-02-13, 22:40:46 »

grule to ziemniaki Laughing sorry, od dzis polska nomenklatura Laughing

Laughing Laughing ...a nie można było tak od razu.... Rolling Eyes Laughing ...znam ziemniaki, kartofle, bulwy, pyry, ale groli... Shocked to nie znałam... Laughing
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Płeć: Kobieta
wiadomości: 72244


Odp: goralska/ olczanska kapusta
« Odpowiedz #15 : 2011-02-13, 22:43:36 »

...gruli... Laughing nawet powtĂłrzyć tego nie potrafię.  Laughing Co wy tam za nazwy w tych gĂłrach wymyślacie? Laughing U nas to są bulwy i kaĹźdy wie o co chodzi...
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Płeć: Kobieta
wiadomości: 72244


Odp: goralska/ olczanska kapusta
« Odpowiedz #16 : 2011-02-13, 22:50:02 »

Ja podobnie robię tak kapuśniak, dodaję tylko wywar z rosołu.

To chyba jest kapuśniak - tylko, że z góralską nazwą... Laughing Laughing
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Płeć: Kobieta
wiadomości: 72244


Odp: goralska/ olczanska kapusta
« Odpowiedz #17 : 2011-02-14, 09:11:43 »

"adampio" a słoninę i boczek dajesz świeże czy wędzone?

Proszę o odpowiedź - pilne! Cool Laughing
Zapisane

Teresa Stachurska
Gość


Email
Odp: goralska/ olczanska kapusta
« Odpowiedz #18 : 2011-02-14, 09:23:34 »

Gdyby odpowiedź pilnie nie nadeszła gotuj na świeżym. Z wędzonymi może być piekielnie słono.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Płeć: Kobieta
wiadomości: 72244


Odp: goralska/ olczanska kapusta
« Odpowiedz #19 : 2011-02-14, 09:41:49 »

A ja właśnie dodawałam do kapuśniaku zasmażkę z boczku wędzonego... Rolling Eyes sama nie wiem...
Zapisane

Strony: [1] 2 3 Do góry Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Działające na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.018 sekund z 19 zapytaniami.