Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wątek: Zupa cebulowa (Przeczytany 6195 razy)
|
adampio
Gość
|
Rozgrzewa i dobrze smakuje.
skladniki:
1kg cebuli 1 glowka czosnku 1 czerwona chili 100-150 gr masla oliwa z oliwek 2 litry dobrego wywaru ( miesny albo z kosci) Dobry ser
Cebule kroimu w piorka czosnek kroimy jak lubimy chili kroimy w drobna kostke
W garnku rozgrzewamy maslo z oliwa i wkladamy cebule pokrojona w piorka smazymy na wolnym ogniu do lekkiego jej zbrazowienia / skarmelizowania pod koniec dodajemy czosnek i chili wszystko zalewamy wywarem i calosc gotujemy 30 min
Te zupe podaje sie w miseczkach, ktore mozna wlozyc do piekarnika. Do kazdej miseczki wkladamy kronke bagietki i posypujemy suto seremi zapiekamy.
Ja jednak chleba nie jem, wiec wlewam goraca zupe na taled i posypuje utartym serem. Tez dobra. A po plywaniu z odrobina weglowodanow w formie cebuli....rewelacja.
Smacznego!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
|
Na dobrym wywarze wszystko smacznie wychodzi.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Wszystko OK. BagietkÄ wyrzuciĹeĹ i bardzo dobrze. Ale wytĹumacz mi, dlaczego dajesz do smaĹźenia oliwÄ a nie smalec?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Gość
|
Delikatna zupa cebulowa na smalcu? Nieeeee. Maslo i oliwka. Oliwka aby podniesc temperature smazenia maslu!!! Do 150 gr masla dodalem odrobine oliwy a Ty sie pytasz dlaczego smaze na oleju?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Bo moĹźna dodaÄ do masĹa trochÄ smalcu i teĹź podnosi temperaturÄ smaĹźenia. Mi takie poĹÄ
czenie by lepiej odpowiadaĹo niĹź z oliwÄ
. Nie lubiÄ smaku oliwy. Ale kaĹźdy jest inny i dobrze...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Gość
|
OK.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Pewnie trafiĹam na TwĂłj dobry humor...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Gość
|
Nie rozumie. Humor mam ok. Po prostu nie mieszam masla ze smalcem. Albo smalec albo maslo. Ale jak mowisz ; kazdy jest inny. Nie mniej jednak sprobuj zupe. Jest bardzo delikatna a jednoczesnie fajnie pikantna.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Gość
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Gość
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|
|