forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-03-28, 23:48:52

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.
658482 wiadomoci w 4058 wtkach; wysane przez 27 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: startom
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Wędliny własnego wyrobu
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 3 4 5 6 7 [8] 9 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Wędliny własnego wyrobu  (Przeczytany 143169 razy)
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70133


Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #140 : 2019-03-31, 19:40:18 »

Poradzę sobie...Nie takie trudności bywały... Wink
"Rzeki przepłynęłam, góry pokonałam...."Laughing
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #141 : 2019-03-31, 19:54:28 »

Bez zwątpienia! Wink
Zapisane
vvv
Go


Email
Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #142 : 2019-03-31, 20:28:27 »

Bez zwątpienia! Wink
Bez czarny, bez liku i bez zwątpienia bez związku.
 Shocked Wink
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70133


Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #143 : 2019-03-31, 20:29:04 »

Córa mi pomogła przerzucić zdjęcia z galerii na pocztę (bez kabelka Laughing)...



Smak jest podobny do szynki gotowanej, tej ze sklepu. Zdania w rodzinie są podzielone, niektórzy mówią, że lepsza jest wędzona, a niektórzy, że ta parzona...
A ja sama nie wiem, która jest lepsza. Rolling Eyes Można dla urozmaicenia robić raz taką, a raz wędzoną.
Z tą (co na zdjęciu) jest bardzo mało roboty i nie jest potrzebna do jej wykonania wędzarnia. Jest jedynie czasochłonna. Dziewięć dni ją miałam w solance. Przepis dam później... Cool

P.S. Jasny kolor szynki z góry, to jest "sprawka" okna...
Zapisane

Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 55668


Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #144 : 2019-03-31, 20:40:33 »

Fajne, do kanapki w sam raz. Wink  Cool
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70133


Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #145 : 2019-03-31, 21:26:26 »

Oczywiście na chleb ze smalcem...  Cool Laughing
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70133


Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #146 : 2019-04-01, 16:30:05 »

Dołączam przepis, jakby ktoś był zainteresowany...
Ja miałam w solance mięsa tak "na oko" ok. sześciu kilogramów (dwie szynki przekrojone "po długości" i trzy kawałki schabu - takie ok. 20 cm).
Peklowało się (leżało w solance) dziewięć dni - w garnku w chłodnym miejscu. Mięso musi być całe zanurzone, dlatego nakryłam je ciężkim talerzem, a garnek jeszcze dodatkowo pokrywką (żeby jeszcze jakaś muszka tam nie wpadła).
Co drugi dzień mięso obracałam (chociażby tak zamieszałam w garnku).
Po dziewięciu dniach, mięso wyjęłam, przełożyłam do garnka z wrzącą wodą (ok. 5 l.) z małą ilością przypraw (cztery ziarna ziela angielskiego, dwa jałowca, dwa liście laurowe i małą, kopiastą łyżeczkę soli).
W gorącej wodzie tak 70 stopni powinno ono się parzyć dwie godziny. Temperatury nie sprawdzałam termometrem, ale tak co 40 minut na krótko włączałam palenisko, aby woda nie wystygła i uważałam, aby się nie zagotowała.
Potem je wyjęłam i zakryłam do wystygnięcia, aby nie wysuszyło się.

Składniki na solankę:
5l przegotowanej, ostudzonej wody
Sól peklowa (50g/l wody) czyli dałam 250g
Nieduża główka czosnku (jedna na całą zalewę, ząbki obrałam i przekroiłam na połówki)
Przyprawy (ok. jedna duża, płaska łyżka na kilogram mięsa - wrzucone do wrzątku) to jest dużo ale wyrób jest wtedy aromatyczny Very Happy.
Dałam majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu i trochę mniej ziaren jałowca.
I to chyba wsio... Wink
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #147 : 2019-04-01, 19:24:03 »

Dołączam przepis, jakby ktoś był zainteresowany...
Ja miałam w solance mięsa tak "na oko" ok. sześciu kilogramów (dwie szynki przekrojone "po długości" i trzy kawałki schabu - takie ok. 20 cm).
Peklowało się (leżało w solance) dziewięć dni - w garnku w chłodnym miejscu. Mięso musi być całe zanurzone, dlatego nakryłam je ciężkim talerzem, a garnek jeszcze dodatkowo pokrywką (żeby jeszcze jakaś muszka tam nie wpadła).
Co drugi dzień mięso obracałam (chociażby tak zamieszałam w garnku).
Po dziewięciu dniach, mięso wyjęłam, przełożyłam do garnka z wrzącą wodą (ok. 5 l.) z małą ilością przypraw (cztery ziarna ziela angielskiego, dwa jałowca, dwa liście laurowe i małą, kopiastą łyżeczkę soli).
W gorącej wodzie tak 70 stopni powinno ono się parzyć dwie godziny. Temperatury nie sprawdzałam termometrem, ale tak co 40 minut na krótko włączałam palenisko, aby woda nie wystygła i uważałam, aby się nie zagotowała.
Potem je wyjęłam i zakryłam do wystygnięcia, aby nie wysuszyło się.

Składniki na solankę:
5l przegotowanej, ostudzonej wody
Sól peklowana, różowa (50g/l wody) czyli dałam 250g
Nieduża główka czosnku (ząbki obrałam i przekroiłam na połówki)
Przyprawy (ok. jedna duża, płaska łyżka na kilogram mięsa - wrzucone do wrzątku) to jest dużo ale wyrób jest wtedy aromatyczny Very Happy.
Dałam majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu i trochę mniej ziaren jałowca.
I to chyba wsio... Wink

Sama to wszystko wzięłaś i zrobiłaś?  Shocked
A ta sól to czym peklowana... Wink
I o sznurku do sznurowania nic nie wspomniane!  Confused
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70133


Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #148 : 2019-04-01, 19:39:35 »

Sama robiłam (w 90% Cool), siatki były pozakładane na pięciu porcjach, a jeden schab był bez siatki, celowo, aby porównać efekt. Było to samo. Może szynka, by była taka luźniejsza bez siatki... Rolling Eyes Ale można specjalnym sznurkiem, albo nitką mięso obwiązać (jak zraza czy roladę).
Jakie jeszcze pytanie było... Rolling Eyes
A, sól? To taka gotowa kupiona, zaraz poszukam jej w internecie... Rolling Eyes

Taka, taka, taka, ta...  Very Happy  https://www.ceneo.pl/7427120
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #149 : 2019-04-01, 20:19:39 »

Ale to jest pełne E250!  Shocked  Confused
Zapisane
Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 55668


Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #150 : 2019-04-01, 20:39:46 »

Jak "E" to wiadomo, że szkodliwe. Wink
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70133


Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #151 : 2019-04-01, 20:43:45 »

W dużych ilościach jest szkodliwy... Confused

https://wylecz.to/diety/azotyn-sodu-e250-czym-jest-jakie-ma-zastosowanie-czy-jest-szkodliwy/

Może zwykła sól by wystarczyła... Rolling Eyes
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #152 : 2019-04-02, 08:20:21 »

Po zwykłej soli miałabyś sine, trupie mięso, tak na wszelki wypadek uprzedzam i jeszcze dodam, że sznuruje się marmurkowate mięśnie, a jednolite sznurowania nie wymagają.
A na szybki, a nie z zalewy kolor mięsa cukrzenie starcza.  Cool
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70133


Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #153 : 2019-04-02, 08:31:48 »

I jest profesjonalnie wszystko wyjaśnione. Very Happy
Ale czy dobrze rozumiem, że zamiast soli peklowej, można dać zwykłą sól, np. Kłodawską i dodać cukru (ile?), aby kolor nie był szary...Tak?
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #154 : 2019-04-02, 08:35:47 »

Nie, w takim przypadku wychodzi oślzle mięso.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70133


Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #155 : 2019-04-02, 08:42:43 »

Czyli ma być ta sól peklowa? Rolling Eyes Laughing
Wiem, że moi Teściowie używali do takich celów saletrę. Ale czy ona jest zdrowsza, to nie wiem... Confused
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70133


Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #156 : 2019-04-02, 08:49:33 »

Wyczytałam, że to jest to samo... Cool Laughing

"Sól peklowa, czyli azotynowa mieszanka solna lub inaczej sól kuchenna z dodatkiem saletry..."

http://beszamel.se.pl/porady/sol-peklowa-zwykla-sol-czym-sie-roznia-sklad-soli-peklowej-dozowanie-soli-dawkowanie-azotynow,18263/
Zapisane

vvv
Go


Email
Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #157 : 2019-04-02, 21:39:17 »

Optymalizacja mięsa przez saletrzenie, czyli praktyka przeparła teorię.
Confused Wink
Zapisane
vvv
Go


Email
Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #158 : 2019-04-02, 21:46:34 »

To może hasłowo ...

 Obywatelu! Peklując mięso do jedzenia, peklujesz własne jelita.


 Shocked Wink
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70133


Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #159 : 2019-04-02, 22:05:09 »

Będą przynajmniej zakonserwowane i nie zmienią koloru na "trupi"... Laughing Wink
Zapisane

Strony: 1 ... 3 4 5 6 7 [8] 9 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.034 sekund z 20 zapytaniami.