Strony: [1] 2
|
|
|
Autor
|
Wtek: Święta (Przeczytany 19392 razy)
|
Arika
Go
|
|
Święta
« : 2006-10-31, 09:36:01 » |
|
Zbliżają się święta Bożego Narodzenia. Ponieważ w tym roku sama je przygotowuję i mam zamiar przyrządzić potrawy optymalne proszę pomóżcie mi znależć odpowiednie przepisy. Czekam na rady
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
Powiedz jeszcze, czy zgodnie z polską tradycją Kolacja Wigilijna będzie postna?, czy też zgodnie z obyczajem innych krajów katolickich - można jeść wszystko?.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Arika
Go
|
Raczej niestety musi być postna, bo taka tradycja przeważa w mojej rodzinie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
Zerwij z taką trdycją bo ona niczemu dobremu nie służy. Już nawet kościół zniósł wigilijny post.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
elmo
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
elmo
Go
|
Nie wspominajac o wyznawcach religii katolickiej
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Arika
Go
|
U mnie w domu tradycja zawsze jest górą i niestety nic na to nie poradzę, ponieważ nie mieszkam sama. A rodzinka nie jest przekonana do DO.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MORGANO
Go
|
MAKÓWKI ŚWIĄTECZNE.
Składniki. 200g Mak niebieski 200g Masło 200g Rodzynki (100)+ owoce kandyzowane(100) 750g Śmietana słodka 30% 100g Miód naturalny 120g Rogale mleczne 50g Kokos 200g Orzechy laskowe(100) włoskie (50) migdały(50)
Sposób przygotowania. Mielony mak przesmażamy na maśle. Rogal mleczny pokrojony w małą kostkę, bakalie, miód, zalewamy zagotowaną wrzącą słodką śmietanę. Dodajemy przesmażony na maśle mak. Wszystko mieszamy. Całość wkładamy do wypłukanej miski i wkładamy do lodówki. Po nakryciu talerzem przewracamy zawartość na talerz. Utworzony w ten sposób kopiec dekorujemy, posypując go kokosem. Nasz przysłowiowy tort makowy możemy kroić w cząstki. Makówki to świąteczny Śląski regionalny przysmak.
Ogółem 1820g B-T-W 108,9 – 618,4 - 427,0 100 gram produktu B-T-W 6,0 – 34,0 -23,5 200 gram porcja 1 osobowa B-T-W 12,0 – 68,0 46,9 Stosunek B-T-W 1 : 5,7 : 3,9
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MORGANO
Go
|
KROKIETY.
Składniki. 150g Śmietana 30% 40g Żółtka 2szt 20g Olej 100g Mąka 100g Bułka tarta 500g Kapusta wigilijna wg. przepisu sól Sposób przygotowania. Śmietanę żółtka i mąkę ucieramy mikserem na jednolitą masę nie za gęstą i nie za rzadką. Na małej 20 centymetrowej teflonowej patelce smażymy nasze naleśniki z dwu stron. Po ostudzeniu nakładamy na każdy z nich po około 100 gram farszu przygotowanego według przepisu KAPUSTA Z GRZYBAMI/WIGILIJNA. Naleśnik zwijamy bokami do środka i jeszcze raz zwijamy tworząc kopertę. Tak przygotowany krokiet panierujemy w roztrzepanym żółtkiem ze śmietaną. Następnie obtaczamy krokiet tartą bułką. Najlepiej jest je smażyć w frytkownicy w głębokim oleju lub na patelni na złocisty kolor. Krokiety podajemy gorące. Ogółem 910g B-T-W 39,4 -115,2 -169,2 100 gram produktu B-T-W 4,3 -12,7 -18,7 100 gram porcja 1 osobowa B-T-W 4,3 -12,7 -18,7 Stosunek B-T-W 1 : 2,9 : 4,3
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MORGANO
Go
|
ŁAZANKI Z MAKIEM.
Składniki. 200g Makaron łazankowy 50g Miód naturalny 100g Bakalie 150g Mak mielony 100g Masło 82,5% Sposób przygotowania. Płatki makaronu gotujemy, przy czym musimy uważać by się zbytnio nie rozgotowały. Mielony mak przesmażamy na maśle. Następnie dodajemy bakalie i miód. Do ugotowanego makaronu dodajemy nasz przesmażony mak z miodem i bakaliami. Całość mieszamy, ale niezbyt intensywnie by makaron nie skleił się i nie tworzył jednolitej masy. Łazanki można podawać również do ryb.
Ogółem 600g B-T-W 68,6 -185,3 -264,8 100 gram produktu B-T-W 11,5 – 31,1 – 44,5 120 gram porcja 1 osobowa B-T-W 13,8 – 37,4 -33,4 Stosunek B-T-W 1 : 2,7 : 3,9
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MORGANO
Go
|
KOMPOT ZE ŚLIWEK.
Składniki. 250g Śliwki suszone 50g Cukier 1200g Woda Sposób przygotowania. Śliwki suszone bez pestek zalewamy wodą dodajemy cukier i gotujemy około 30 minut. Jeżeli ktoś ma ochotę może dodać również inne suszone owoce. Wówczas otrzymamy kompot wielo-owocowy. / Do gotowania można włożyć jeszcze laseczkę wanilii, ale niekoniecznie/. Ogółem 1500g B-T-W 5,8 – 1,5 – 180,9 100 gram produktu B-T-W 0,4 – 0,1 – 12,1 150 gram porcja 1 osobowa B-T-W 0,6 - 0,2 - 18,1 Stosunek B-T-W 1 : 0,3 : 31,5
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MONIKAW
Go
|
A może znacie jakieś potrawy bez mąki ? Albo coś słodkiego.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MORGANO
Go
|
A może znacie jakieś potrawy bez mąki ? Albo coś słodkiego.
DARK czekolada gorzka 90% cacao firmy WAWEL 100g BTW 8,9 - 41,1 - 32,0 50 g BTW 4,4 - 20,5 - 16,0 25 g BTW 2,2 - 10,2 - 8,0 Dostepna jest również czekolada 70% i 99% tej samej firmy. Smacznego
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Arika
Go
|
Dzięki napewno wykorzystam te przepisy Pozdrawiam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
Pplecam też kluski bawarskie, dzieci je uwielbiają ze skwarkami.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MORGANO
Go
|
PRZYSMAK RYBNY Z DORSZA.
Składniki. 700 gram Filet z dorsza 150 gram Ananas z puszki 200 gram Por 200 gram Pomidor (może być z puszki) 60 gram olej z oliwek 30 gram mąki Przyprawy: 2 łyżki sos sojowy 1 łyżka sos – słodko – pikantny pieprz i sól
Sposób przygotowania. Pory kroimy w krążki i blanszujemy w wrzącej osolonej wodzie około 1 minutę następnie por odcedzamy. Filet z dorsza kroimy w dużą kostkę. Oprószamy solą i pieprzem panierujemy w mące. Na rozgrzanym na patelni części oleju smażymy i rumienimy rybę. Pozostały olej rozgrzewamy w rondelku, do którego, wrzucamy krojony w kostkę ananas i smażymy około 3 minuty. Następnie dodajemy 3 łyżki jasnego sosu sojowego i pokrojone z puszki bez skórki pomidory łącznie z zalewą. Kolejno dodajemy blanszowane pory i dusimy około 5 minut. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz 1 łyżką sosu słodko - pikantnym. Pod koniec dodajemy przesmażoną rybę a całość dusimy jeszcze około 4-5 minut lekko mieszając. Jest to bardzo smaczne i pożywne samodzielne danie.
Ogółem 1340g B-T-W 128,8 – 61,3 – 61,7 100 gram produktu B-T-W 9,6 – 4,6 – 4,6 250 gram porcja 1 osobowa B-T-W 24,0 – 11,4 – 11,5 Stosunek B-T-W 1 : 0,5 : 0,5
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MORGANO
Go
|
SAŁATKA Z SEREM „FETA”
Składniki. 100g. Ser „Feta” 45% 100g. Cebula 100g. Sałatka zielona 1/głów. 60g. Żółtka 3 szt Przyprawy: pieprz Sposób przygotowania. Umyte i sparzone pomidory pokroić w plasterki, ser „Feta” pokroić w mała kostkę, cebulę w pół krążki, liście zielonej sałaty rwać na drobne strzępy. Ugotowane żółka jaj pokruszyć. Wszystkie składniki pomieszać ze sobą i przyprawić według życzenia pieprzem. Podać do chleb optymalny grubo posmarowany masłem. /chleb i masło nie uwzględniono w tabeli/.
Ogółem 360g B-T-W 30,2 – 29,7 - 13,1 100 gram produktu B-T-W 8,4 – 8,3 – 3,6 150 gram porcja 1 osobowa B-T-W 12,6 – 12,4 – 5,5 Stosunek B-T-W 1 : 1,0 : 0,4
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MORGANO
Go
|
SAŁATKA Z BRUKSELKI Z BOCZKIEM. Składniki. 600 g brukselki 100 g tłustego boczku 100 g cebuli 100 g białego wina 50 g oleju z oliwek /4 łyżki/ 1 łyżeczka morskiej soli,1 łyżka octu ziołowego, 1 łyżka łagodnej musztardy szczypta majeranku, szczypta kwiatu muszkatołowego 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka siekanej natki pietruszki. Sposób przygotowania. Boczek i obraną cebulę pokroić w drobną kostkę, zagotować w 1 litrze wody i odcedzić. Wywar przelać do drugiego garnka, posolić i zagotować Brukselkę dokładnie oczyścić i nadąć na krzyż od strony łodyżki. Wrzucić do wrzącego wywaru z gotowania boczku i ugotować na średnim ogniu. W międzyczasie zagotować wino i odparować do połowy pierwotnej objętości. Dodać boczek, cebulę i pozostałe składniki. Wymieszać i doprawić do smaku. Ugotowaną brukselkę odcedzić. Poczekać, aż przestanie parować i jeszcze ciepłą wymieszać z winnym sosem.
Ogółem 950g B-T-W 42,2 – 99,2 – 56,9 100 gram produktu B-T-W 4,4 – 10,4 -6,0 200 gram porcja 1 osobowa B-T-W 8,9 – 20,9 12,0 Stosunek B-T-W 1 : 2,4 : 1,3
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Halinko, a co to takiego "kluski bawarskie"? Brzmi apetycznie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MORGANO
Go
|
Krótkie kluski bawarsie. Specle. Przepis zamieściłem w poście. Stoliczku nakryj się. Są pyszne. Morgano
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1] 2
|
|
|
|