Aktualności:

5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.

Menu główne

Kotlet schabowy z plastrem wędzonego podgardla

Zaczęty przez renia, 2012-11-03, 17:07:29

Poprzedni wątek - Następny wątek

renia

Składniki:

1000g schabu wieprzowego
200g podgardla wędzonego (może być boczek lub słonina, wędzone lub świeże)
4 żółtka
2 białka jaja
120g bułki tartej
160g smalcu
sól i pieprz do smaku

Schab kroimy w cienkie plastry (ok.1 cm), a podgardle i 1 - 2 mm plasterki (ma ich być 2 razy mniej niż plastrów schabu). Układamy na plastrze mięsa plaster podgardla i przykrywamy drugim plastrem mięsa. Taką "kanapkę" przyprawimy i następnie tłuczemy - najlepiej siekaczem do mięs - (można go kupić ze sklepu internetowego na allegro w cenie od 21 zł do 149 zł - dlatego trzeba dokładnie sprawdzać internetowe oferty) lub zwykłym tłuczkiem.
Następnie postępujemy tak jak ze zwykłym schabowym - obtaczamy go w jajku i bułce tartej i pieczemy. Taki podziurkowany kotlet szybko się piecze, jest soczysty i kruchy. Nie skręca się na patelni ani nie kurczy.
Wykonanie nie trwa dłużej niż z tradycyjnym kotletem schabowym...

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e955fa195420783a.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/99f7a3f914371c6e.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1a58d8c5d857f6b8.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/985188026089a9a9.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4411310aaafb3e54.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b090ef7358a54e21.html

renia

W 100g potrawy jest:

B - 16,9g    T - 27,2g   W - 5,3g

B:T:W  wynosi 1 : 1,6 : 0,3

Teresa Stachurska

Fajne :)  Z karkówką też byłoby ok. A siekacz trzeba sobie sprawić :) 


renia

Teresa, nawet mógłby być sam świeży boczek tak podziurawiony i upieczony w panierce... :roll:

Teresa Stachurska

Chyba na KOCS-u pisałam, że przy sznyclu z boczku byłby perfekt... Tak mi się to urządzenie na początek skojarzyło,


Teresa Stachurska

Jestem pewna sukcesu. To wspaniałe danie.

Blackend

Wygląda super!  :D
Z rozbijaniem mięsa u nas nie ma problemów, bo ja od tego jestem ;)


administ

Chwilunia!
Ale ten schab wieprzowy to mi wygląda na polędwicę sopocką, a nie schab surowy!
No chyba, że mi się na wzrok rzuciło?  :shock:

renia

Dobrze widzisz, ale to nie jest polędwica sopocka tylko schab w zmienionym kolorze... 8) :lol: Miałam to mięso przez noc w drugiej lodówce, a ta lekko mrozi i to mięso było takie na pół zmrożone. Ale ładnie się kroiło... 8) :lol:

administ

Ważne, że wyszło jadalne!  :D
Fajny pomysł.

renia

Ale trochę ten aparat zmienia kolory, aż takie ciemne to mięso nie było... :?

Teresa Stachurska

Reniu, mogę dać u siebie? Podeślesz mi dwie ostatnie fotografie?

renia

Ołkej... :lol: ale z kosza muszę je wyciągnąć...sorry... 8) mam nadzieję, że będą jeszcze czyste... :wink:
Ta nazwa mi się nie podoba... :roll: może lepiej by brzmiało - schab z wędzonką... :roll:

administ

No jak z wędzonką!  :shock:
Przecie to dla wyznawców żłótków i podgardlów!  :wink:  :lol: :lol: :lol:

renia

Chyba przez nich mi ta nazwa podgardle zostaje w gardle... :lol: za bardzo mi ich przypomina...  :roll: :? :lol:

administ

Pogadają na DD, poreklamują za darmo Dietę Optymalną, aż im przejdzie. Na krótki czas. Jak zwykle... :lol:

renia

Mają taką misję... :? nie ma zmiłuj... :? Ratują świat przed DO... 8) :lol: gonią ludzi na pastwisko...ludzie mają słuchać IŻiŻ... 5* wio... :lol: