http://www.stachurska.eu/?p=13081 .
Podobny bigos gotowała moja Teściowa, tzn. tyle tłuszczu pływało na wierzchu...
Dla mnie to było w tamtych "chudych" czasach nie do przełknięcia - a teraz sama tak gotuję i jest mniamuśne.... :D czym więcej skórek posiekanych w nim przemycę, tym jest smaczniejszy... 8)
I bardzo dobrze :)
Cytat: renia w 2013-03-29, 15:31:08
czym więcej skórek posiekanych w nim przemycę, tym jest smaczniejszy... 8)
To już nie przepuszczasz skórek przez makówkę? :shock:
Co się stało? :roll:
Jak się nie chce by tłuszcz "zalewał" oczy może dać w miejsce części - większej - smalcu masło :)
Cytat: admin w 2013-03-29, 15:40:28
Cytat: renia w 2013-03-29, 15:31:08
czym więcej skórek posiekanych w nim przemycę, tym jest smaczniejszy... 8)
To już nie przepuszczasz skórek przez makówkę? :shock:
Co się stało? :roll:
Raz miałam przez maszynkę, raz blenderowane 8) ale najbardziej mi smakuje, jak skórki są drobno posiekane. Nikt ich nie widzi i wszystkim smakuje. Zimny bigos jest twardy jak galareta. A taka mazia ze skórek (mielonych czy miksowanych) robi bigos taki mętny... :? :lol:
Nie widać, czy golona, czy depilowana... :wink: :D
Cytat: Teresa Stachurska w 2013-03-29, 15:41:00
Jak się nie chce by tłuszcz "zalewał" oczy może dać w miejsce części - większej - smalcu masło :)
Ja nie daję ani smalcu ani masła. Tłuszczu jest dosyć z boczku... (na środku też :lol:)
Cytat: admin w 2013-03-29, 15:49:44
Nie widać, czy golona, czy depilowana... :wink: :D
Mi te skóry z "naszego" świniaka się nie podobają (te opalane) daję je Donkowi... 8) Wolę depilację... :lol:
No wiadomo, "obce" skóry bardziej pociągające... :wink: :?
Ale nie takie świńskie... :shock: :lol:
Już się robi off-top... :?
Bardzo dobry bigos... podobno najlepszy (opinia niezależnego smakosza) jaki zrobiłem do tej pory a trochę ich już zrobiłem :D
Myślę, że to zasługa dosłownie odrobiny mielonego imbiru i czerwonej papryki wędzonej w proszku :)
Jeszcze trochę mam tego bigosu, więc dzisiaj go skończę na kolacje :)
Cytat: renia w 2013-03-29, 15:56:39
Już się robi off-top... :?
Jak zwykle, a później się wątki mylą! :wink: :lol:
Cytat: RG w 2013-03-29, 16:03:51
Bardzo dobry bigos... podobno najlepszy (opinia niezależnego smakosza) jaki zrobiłem do tej pory a trochę ich już zrobiłem :D
Myślę, że to zasługa dosłownie odrobiny mielonego imbiru i czerwonej papryki wędzonej w proszku :)
Jeszcze trochę mam tego bigosu, więc dzisiaj go skończę na kolacje :)
Jaka to jest papryka wędzona... :roll:
Cytat: renia w 2013-03-29, 16:09:03
Cytat: RG w 2013-03-29, 16:03:51
Bardzo dobry bigos... podobno najlepszy (opinia niezależnego smakosza) jaki zrobiłem do tej pory a trochę ich już zrobiłem :D
Myślę, że to zasługa dosłownie odrobiny mielonego imbiru i czerwonej papryki wędzonej w proszku :)
Jeszcze trochę mam tego bigosu, więc dzisiaj go skończę na kolacje :)
Jaka to jest papryka wędzona... :roll:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ca10d57c230766ae.html
Nie miałam jeszcze takiej. Ostra jak... :twisted: :roll:
Cytat: renia w 2013-03-29, 17:39:09
Nie miałam jeszcze takiej. Ostra jak... :twisted: :roll:
Nie, słodziutka z posmakiem wędzonki :)
Siostra mi przysłała z Anglii
Pewnie takiej dodają do wędlin i już nie trzeba ich wędzić... :roll:
Cytat: renia w 2013-03-29, 17:47:36
Pewnie takiej dodają do wędlin i już nie trzeba ich wędzić... :roll:
Chyba nie bo pachnie papryką :)
Cytat: RG w 2013-03-29, 17:49:51
Cytat: renia w 2013-03-29, 17:47:36
Pewnie takiej dodają do wędlin i już nie trzeba ich wędzić... :roll:
Chyba nie bo pachnie papryką :)
:lol:
Cytat: RG w 2013-03-29, 17:49:51
Cytat: renia w 2013-03-29, 17:47:36
Pewnie takiej dodają do wędlin i już nie trzeba ich wędzić... :roll:
Chyba nie bo pachnie papryką :)
Dziwne, żeby papryka pachniała papryką :shock: Ludzie teraz się dziwią jak nawet pomidory pachną pomidorami...
Ludzie też muszą pachnieć jakimiś "fijołkami", albo konwlią, albo "bezem"...tak się jakoś porobiło dziwnie... :?
I kto tego bigosu narobił... :roll: :lol: :wink:
Za to piękny kolor smalcu i kapusty... no i smak :)
...tak tylko sobie pisze aby pisać... 8) :lol:
Witam.Kupiłem dziś pasztet z gęsich wątróbek :P na kiermaszu organizowanym w Realu w mojej okolicy.
Robią go tu http://www.wyroby.biebrza.com.pl/
Jest godny polecenia :D
Cytat: markos w 2013-03-29, 19:07:14
http://www.wyroby.biebrza.com.pl/
Bardzo spodobało mi się to miejsce.
Pewnie miło można tam spędzić czas... :D
Podobno można. I z dobrym jedzeniem też nie ma problemu :D
Tanie te wyroby jak barszcz :)
Rzeczywiście- przy założeniu, że 1kg wątróbek gęsich kosztuje ok. 10PLN w detalu, to co "robi" cenę? :D
Ja jeszcze nigdy nie trafiłam w sklepie na wątróbki gęsie...ponoć one do Francji "idą"... (gęsiego :lol:)
Etykiety są w języku niemieckim, ale ... mogę się mylić. :lol:
Trzydzieści parę złotych za kiełbasę i to nie suchą, to też spora przesada, a dobry salceson ozorkowy kosztuje około 8-9 zł/kg.
Ale "tam" jest brak tych na eeee ;) :lol:
Znaczy eee czego? Kupek. :shock: :lol:
Dużo tego eeee to są naturalne produkty, tylko wielu nie wie, co to jest na przykład E od 260 do 299, albo od 300 do 369 - nic trującego, a nawet wręcz przeciwnie. :D
Ależ naturalnie. :D
Kupiłem na próbę.Dlatego,że nigdzie nie można dostać gęsiej wątróbki.Podobno Polakom szkodzi :)
Nie twierdzę,że to jest tanio,ale.Coś za coś.Zawsze można kupić ,"kiełbasę" za 4,99 w promocji.
Do tej "kiełbaski" dla wszystkich z niewyparzoną jamą oraz zatkanymi zatokami czołowymi ,polecam musztardę DIJON.
Działa znakomicie :lol:
W takim razie nie mam "wyparzonej jamy", ani "zatkanych zatok czołowych", bo Dijon nie działa. :shock: Aniani :D
@markos, wątróbki indycza(te są nawet większe), czy kurza smakują podobnie i mają podobne walory- co gęsia. Różnica jest gdzie indziej.
Obecnie jest pora na pasztety. W kuchni mojej Żony wątróbka(kurza) to 1/7 całości takiej potrawy. :)
A co do prób- te przedmałżeńskie są najciekawsze(powtarzam się, ale bardzo utkwiło mi to w pamięci ;)). :D
Radzio.Dziękuję za rady.Są bezcenne :D
Nie może być inaczej, sam z nich korzystam. 8) ;) :D Lub korzystałem. Na przykład. :lol: