Aktualności:

10. Nie wolno głodzić się ani pościć.

Menu główne

Bigos @ RG

Zaczęty przez Teresa Stachurska, 2013-03-29, 15:13:48

Poprzedni wątek - Następny wątek

MariuszM

Cytat: RG w 2013-03-29, 17:49:51
Cytat: renia w 2013-03-29, 17:47:36
Pewnie takiej dodają do wędlin i już nie trzeba ich wędzić... :roll:

Chyba nie bo pachnie papryką :)

:lol:

renia

Cytat: RG w 2013-03-29, 17:49:51
Cytat: renia w 2013-03-29, 17:47:36
Pewnie takiej dodają do wędlin i już nie trzeba ich wędzić... :roll:

Chyba nie bo pachnie papryką :)

Dziwne, żeby papryka pachniała papryką :shock: Ludzie teraz się dziwią jak nawet pomidory pachną pomidorami...
Ludzie też muszą pachnieć jakimiś "fijołkami", albo konwlią, albo "bezem"...tak się jakoś porobiło dziwnie... :?

renia

I kto tego bigosu narobił... :roll: :lol: :wink:

RG

Za to piękny kolor smalcu i kapusty... no i smak :)

renia

...tak tylko sobie pisze aby pisać... 8) :lol:

markos

Witam.Kupiłem dziś pasztet z gęsich wątróbek :P na kiermaszu organizowanym w Realu w mojej okolicy.
Robią go tu  http://www.wyroby.biebrza.com.pl/
Jest godny polecenia :D

administ

Cytat: markos w 2013-03-29, 19:07:14
http://www.wyroby.biebrza.com.pl/

Bardzo spodobało mi się to miejsce.
Pewnie miło można tam spędzić czas...  :D

markos

Podobno można.  I z dobrym jedzeniem też nie ma problemu :D

MariuszM

Tanie te wyroby jak barszcz :)

Radzio

Rzeczywiście- przy założeniu, że 1kg wątróbek gęsich kosztuje ok. 10PLN w detalu, to co "robi" cenę? :D

renia

Ja jeszcze nigdy nie trafiłam w sklepie na wątróbki gęsie...ponoć one do Francji "idą"... (gęsiego :lol:)

Radzio

Etykiety są w języku niemieckim, ale ... mogę się mylić. :lol:

administ

Trzydzieści parę złotych za kiełbasę i to nie suchą, to też spora przesada, a dobry salceson ozorkowy kosztuje około 8-9 zł/kg.

MariuszM

Ale "tam" jest brak tych na eeee ;)  :lol:

Radzio

Znaczy eee czego? Kupek. :shock: :lol:

administ

Dużo tego eeee  to są naturalne produkty, tylko wielu nie wie, co to jest na przykład E od 260 do 299, albo od 300 do 369 - nic trującego, a nawet wręcz przeciwnie.  :D

Radzio

Ależ naturalnie. :D

markos

Kupiłem na próbę.Dlatego,że nigdzie nie można dostać gęsiej wątróbki.Podobno Polakom szkodzi :)
Nie twierdzę,że to jest tanio,ale.Coś za coś.Zawsze można kupić ,"kiełbasę" za 4,99 w promocji.
Do tej "kiełbaski" dla wszystkich z niewyparzoną jamą oraz zatkanymi zatokami czołowymi ,polecam musztardę DIJON.
Działa znakomicie :lol:

Radzio

W takim razie nie mam "wyparzonej jamy", ani "zatkanych zatok czołowych", bo Dijon nie działa.  :shock: Aniani  :D
@markos, wątróbki indycza(te są nawet większe), czy kurza smakują podobnie i  mają podobne walory-  co gęsia. Różnica jest gdzie indziej.
Obecnie jest pora na pasztety. W kuchni mojej Żony wątróbka(kurza) to 1/7 całości takiej potrawy. :)
A co do prób- te przedmałżeńskie są najciekawsze(powtarzam się, ale bardzo utkwiło mi to w pamięci ;)). :D

markos

Radzio.Dziękuję za rady.Są bezcenne :D