Wszyscy na tym forum wiedzą, że podstawą Żywienia Optymalnego czy Diety Optymalnej jest proporcja pomiędzy zjadanym białkiem, tłuszczem i węglowodanami. Są dwie metody jej wyznaczania. Pierwsza polega na dokładnym dziennym liczeniu zjadanej żywności, a druga na sporządzaniu potraw już zbilansowanych. Na tej drugiej podstawie Dr. Jan Kwaśniewski napisał swoja książkę z przepisami potraw optymalnych. Teraz każdy może sam takie potrawy przygotować. Powstaje jednak problem. Czy nie popełnia błędów?
Sprawdzenie już gotowej potrawy w wielu przypadkach jest niemożliwe, a decyzję o tym, że potrawa jest optymalna opieramy tylko na wierze, na zaufaniu do kucharza. To często wystarcza w kręgach kameralnych, ale gdy myślimy poważnie o promocji ŻO, już nie.
Moja wiedza o sposobach badania żywność kiedyś była większa, bo w programie nauczania miałem praktyki w laboratorium. Dziś jednak tego nie potrafię i zacząłem zastanawiać się czy takie laboratoria istnieją w Polsce? Na pewno sanepid ma takie możliwości, ale o innych nie wiem nic.
Mam więc pytanie do optymalnych. Czy wiedzą coś o laboratorium, któremu można zlecić zbadanie potrawy pod kontem BTW?
Jedna z pracownic podpowiedziała mi to:
http://biochemik.pl/wp-content/uploads/2014/02/ulotka_badania_zywnosci.pdf
Zycie wokol jedzenia.......hmm, no troche smutne.
Ona akurat badała próbki do magisterki. :D
Też nie wiem czemu takie badania jedzenia miałyby służyć...
Żeby to było wiarygodne i powtarzalne, trzebaby badać każdą partię produktów. :?
Np. do sprawdzania ilości białka w wędlinach... :roll:
Jeśli wyprodukują nowy produkt spożywczy to musza jego skład BTW poznać i podać na opakowaniu.
Cytat: Gavroche w 2015-06-24, 08:50:33
Ona akurat badała próbki do magisterki. :D
Też nie wiem czemu takie badania jedzenia miałyby służyć...
Żeby to było wiarygodne i powtarzalne, trzebaby badać każdą partię produktów. :?
No wiadomo, w dodatku wszystko musialoby byc kontrolowane od poczatku do konca.
Dlatego dziwia mnie i smiesza ludzie wyliczajacy takie rzeczy co do 2 miejsc po przecinku. Przeciez to tylko szacowanie obarczone z gory jakims tam bledem, bo wiadomo jak sie mierzy kalorycznosc i wiadomo, ze netto czesto to wychodzi zupelnie inaczej niz przyjeto np 4kcal z ww i b :D
Cytat: Gavroche w 2015-06-24, 08:18:58
Jedna z pracownic podpowiedziała mi to:
http://biochemik.pl/wp-content/uploads/2014/02/ulotka_badania_zywnosci.pdf
Dziękuję, za informację.
Wysłałem do nich zapytanie:
CytatW związku z przygotowaniem do przedsięwzięcia o znaczeniu społecznym chciałbym zaciągnąć informację o możliwościach badawczych waszych laboratoriów. W szczególności interesuje mnie odpowiedż na następujące pytania:
1. Czy możliwe jest zlecenie u was badania żywności typu np.gotowej potrawy serwowanej w restauracji, pod kontem zawartości w niej wagowych i procentowy podstawowych składników jak białka, tłuszczy i węglowodanów?
2. Jaka jest cena jednego badania i w jakim czasie może być ono dokonane?
Ponieważ przedsięwzięcie ma zaokres obejmujący cały kraj, to interesują nas w jakich ośrodkach regionalnych takie badanie może być przeprowadzone. Zakładamy możliwość zawarcia stałej współracy po zawiązaniu się formalnym grupy działającej. Do tego czasu wszelkie informacje proszę kierować pod mój adres:
Daniel Bojarski Z poważaniem
ul.Karłowicza 55
80-275 Gdańsk Daniel Bojarski
Cytat: Daniel w 2015-06-24, 12:04:10
pod kontem zawartości
Fajnie, ale o jakie konto chodzi? Czy tez moze mialo byc "pod kątem" ?
Cytat: Zyon w 2015-06-24, 12:13:58
Cytat: Daniel w 2015-06-24, 12:04:10
pod kontem zawartości
Fajnie, ale o jakie konto chodzi? Czy tez moze mialo byc "pod kątem" ?
Pewnie błąd się wkradł, ale sądzę nie zwrócą na to uwagi i odpowiedzą.
Jest odpowiedź:
CytatNiestety nie mogę podać nazwy zkładu, bo grupa jeszcze się nie zawiązała. Dopiero jest przygotowany plan biznesowy, w którym musi być uwzględniony koszt jednego badania. Proszę więc podać w przybliżeniu koszt jednego zbadania zawartości białka, tłuszczu i węglowadanów z potrawie o wadze 500g. Przy czym nie jest wymagane rozdzilenie na produkty czyli potrawa może być rozdrobniona w całości. Interesuje nas skład "talerza" w BTW.
Z poważaniem
Daniel Bojarski
----- Original Message -----
From: Pracownia Pobierania Próbek i Pozyskiwania Klientów w Śmiłowie - Biochemik Sp. z o.o.
To: 'Daniel'
Sent: Wednesday, June 24, 2015 12:26 PM
Subject: RE: Zapytnie o możliwości badawcze i oferowaną cenę
Witam serdecznie,
W nawiązaniu do zapytania proszę o podanie nazwy zakładu na jaki sporządzić propozycję cenową.
Oczywiście Laboratorium wykonuję badanie wartości odżywczej w wyrobach garmażeryjnych.
Czekam na odpowiedz wówczas sporządzimy ofertę cenową.
Pozdrawiam
________________________________________________________________________
Edyta Szczepaniak
Kierownik Pracowni Pobierania Próbek i Pozyskiwania Klientów
tel. kom. 667 984 985
Pracownia Pobierania Próbek i Pozyskiwania Klientów w Śmiłowie
tel. 672 814 117 wew. 27
marketing@biochemik.pl
www.biochemik.pl
________________________________________________________________________
Laboratorium Usługowo - Badawcze
"BIOCHEMIK" Sp. z o. o. w Śmiłowie
Śmiłowo, ul. Pilska 34
64 - 810 Kaczory
tel. 672 814 117
biuro@biochemik.pl
Biuro Handlowe w Olsztynie
tel. 667 984 990
marketing.olsztyn@biochemik.pl
___________________________________
Laboratorium Usługowo - Badawcze
"BIOCHEMIK" Sp. z o. o. w Łukowie
ul. Przemysłowa 15
21-400 Łuków
tel. 257 972 776
marketing.lukow@biochemik.pl
Biuro Handlowe Śląsk
tel. 727 631 644
marketing.slask@biochemik.pl
____________________________________
Akredytowany zakres działalności
- Chemia
- Mikrobiologia
- Pobieranie próbek
- Właściwości fizykochemiczne
- Środowisko pracy
- Środowisko ogólne
From: Daniel [mailto:daniel@d.pl]
Sent: Wednesday, June 24, 2015 12:04 PM
To: marketing@biochemik.pl
Subject: Zapytnie o możliwości badawcze i oferowaną cenę
Jest i druga odpowiedź:
CytatLaboratorium wykonuję badanie tylko wartości odżywczej, czyli białko, tłuszcz, woda popiół, węglowodany, cukry, błonnik, kwasy tłuszczowe, sól. Koszt badania takiego pakietu w zależności od ilości próbek ok. 595,00zł.
Pozdrawiam
________________________________________________________________________
Edyta Szczepaniak
Kierownik Pracowni Pobierania Próbek i Pozyskiwania Klientów
tel. kom. 667 984 985
Pracownia Pobierania Próbek i Pozyskiwania Klientów w Śmiłowie
tel. 672 814 117 wew. 27
marketing@biochemik.pl
www.biochemik.pl
Cytat: Daniel w 2015-06-24, 07:14:36
Czy nie popełnia błędów?
Nie, bo podstawą diety ponoć jest "formuła 30g" i "formuła 300g", a do tego maszyny jądrowe na pustyni, więc jak można popełniać błędy? :roll: ;)
Sprecyzowałem pytanie:
CytatDziękuję za odpowiedź. Sprecyzuję pytanie. Musimy ustalić, to że zestaw potraw mieszczący się na jednym talerzu łącznie posiada określoną w gramach zawartość białka, tłuszczów i węglowodanów. Ponieważ znajdą się na nim rózne produkty spożywcze, to dla celów badawczych całą zawartość talerza zmiksujemy na jedną papkę. Z niej wyodrębnimy określoną w gramach próbkę do badania składu.Rozumiem, że badanie tej jednej próbki będzie kosztować 595zl netto (czy z VAT-em), bez kosztów dodatkowych jak koszt pobrania próbki i transportu do laboratorium. Nie interesuje nas cały pakiet jak wyodrębnienie popiołów czy błonnika,czy soli, a ni też rozdział tłuszczów na poszczególne kwasy tłuszczowe czy węglowodanów na cukry.
W przypadku dojścia do porozumienia, to liczba badań będzie rosła w tempie wykładniczym.
Z poważaniem
Daniel Bojarski
Cytat: admin w 2015-06-24, 15:03:18
Cytat: Daniel w 2015-06-24, 07:14:36
Czy nie popełnia błędów?
Nie, bo podstawą diety ponoć jest "formuła 30g" i "formuła 300g", a do tego maszyny jądrowe na pustyni, więc jak można popełniać błędy? :roll: ;)
A może kłamią, że stosują jakąś formułę?
Mocno zjechali z ceny, ale nie zamieszczam kopi, bo nikogo to nie interesuje. Istnieje plan promocji ŻO i powołania grupy roboczej (z wynagrodzeniem za pracę), która zajęłaby się koordynacją działań. Oczekuję na zgłoszenie zainteresowanych.
Czy ktoś wie, jak wyliczyć węglowodany w potrawie, której nie znamy?
Musimy ją poznać. Jak została zrobiona i z czego, tudzież można posłużyć się spektrometrem. :wink:
Cytat: Daniel w 2015-07-09, 07:31:49
Czy ktoś wie, jak wyliczyć węglowodany w potrawie, której nie znamy?
Przy tej ilości danych, to raczej niemożliwe! ;)
Cytat: RafałS w 2015-07-09, 08:15:20
Musimy ją poznać. Jak została zrobiona i z czego, tudzież można posłużyć się spektrometrem. :wink:
Przykładowo, otrzymujesz w restauracji talerz z jedzeniem. Nie masz pojęcia jak potrawa została przyrządzona, tylko widzisz mięso, ziemniaki, surówkę i jakiś sos. Pytanie jest: Ile jest w tej potrawie węglowodanów? Obawiam się, że spektrometr, tego nie wykaże.
Należy udać się do kuchni, znaleźć winnych popełnienia dania. Następnie pozyskać od nich szczegółowe dane o składnikach i ilościach. Miłego wypadu do restauracji! :lol: :wink:
Cytat: Daniel w 2015-07-09, 10:09:08Przykładowo, otrzymujesz w restauracji talerz z jedzeniem. Nie masz pojęcia jak potrawa została przyrządzona, tylko widzisz mięso, ziemniaki, surówkę i jakiś sos. Pytanie jest: Ile jest w tej potrawie węglowodanów? Obawiam się, że spektrometr, tego nie wykaże.
A jak konsument nie zje wszystkich ziemniaków to co?
ĄĘ było w uznaniu dla kucharza/gospodarza zostawiać nieco ziemniaków na talerzu, znaczy smakowało i pojadł.
Gdy talerz wylizany z węglowodanów choćby i widelcem to znaczy, że gospodarz/kucharz nie sprostał zadaniu nakarmienia żarłoka.
8)
a na oko ? przy takim stażu powinieneś mieć detektor . Mój już zaczyna dobrze działać , niewielki margines błędu wskazuje . ;-)
a np śmietana , może być pure , może być z mąką , olejem , to trzeba brać na smak :) ( co tego jak T wyliczone będzie - gdy nie będzie jakie - i ile )
Cytat: vvv w 2015-07-09, 10:36:36
A jak konsument nie zje wszystkich ziemniaków to co?
A jakże, zje i jeszcze będzie narzekał, że mało, bo to zapłacone, to wszystko co podadzą trzeba w siebie wepchnąć! ;)
Zapobiegać ,ja bilansuje przed zamówieniem np gotowana golonka ziemniak masło kapustka .
Jadanie poza domem jest groźne dla zdrowia... ;)
Jeśli już to: ser żółty, wędlina, śmietanka 30%, orzeszki solone i zależnie od upodobań jakiś owoc lub suplement krzemowy (choć niekoniecznie). Wszystko do nabycia w pierwszym napotkanym markecie. 8)
I czytać uważnie nalepki.
Restauracje omijać, bo nagrywają... ;) :lol:
Cytat: admin w 2015-07-09, 11:29:00
Cytat: vvv w 2015-07-09, 10:36:36
A jak konsument nie zje wszystkich ziemniaków to co?
A jakże, zje i jeszcze będzie narzekał, że mało, bo to zapłacone, to wszystko co podadzą trzeba w siebie wepchnąć! ;)
Też tak myślę, bo wtedy bez sensu byłaby cała książka kucharska Twego Taty.
Cytat: admin w 2015-07-09, 11:46:07
Jadanie poza domem jest groźne dla zdrowia... ;)
Jeśli już to: ser żółty, wędlina, śmietanka 30%, orzeszki solone i zależnie od upodobań jakiś owoc lub suplement krzemowy (choć niekoniecznie). Wszystko do nabycia w pierwszym napotkanym markecie. 8)
I czytać uważnie nalepki.
Restauracje omijać, bo nagrywają... ;) :lol:
Ale jakby to była restauracja, gdzie serwuje się certyfikowane dania optymalne, to czemu nie?
Cytat: Daniel w 2015-07-09, 10:09:08
Cytat: Rafa³S w 2015-07-09, 08:15:20
Musimy j± poznaæ. Jak zosta³a zrobiona i z czego, tudzie¿ mo¿na pos³u¿yæ siê spektrometrem. :wink:
Przyk³adowo, otrzymujesz w restauracji talerz z jedzeniem. Nie masz pojêcia jak potrawa zosta³a przyrz±dzona, tylko widzisz miêso, ziemniaki, surówkê i jaki¶ sos. Pytanie jest: Ile jest w tej potrawie wêglowodanów? Obawiam siê, ¿e spektrometr, tego nie wyka¿e.
Google's Im2Calories app.
https://www.google.com/#q=google+im2calories&safe=off&tbm=nws
W przyszłości. Ale, póki co, oszacuje Ci jedynie przybliżoną liczbę kalorii. Projekt wciąż jest na etapie "produkcyjnym". Data premiery niewiadoma.
Tak pół żartem, pół serio, to każda potrawa w restauracji powinna mieć podane wartości odżywcze, tak jak jest w MCD.
Cytat: admin w 2015-07-09, 11:46:07I czytać uważnie nalepki.
I czytać too. :wink:
http://s3.postimg.org/54zdize3n/kiszka_wiejska.png (http://s3.postimg.org/54zdize3n/kiszka_wiejska.png)
8)
A to kicha , polak potrafi