Aktualności:

Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.

Menu główne

Golonka w śmietance

Zaczęty przez Zonia, 2012-02-04, 12:10:02

Poprzedni wątek - Następny wątek

administ

Pewnie!
Bo proporcja BTW jest najważniejsza.  :D

Zonia

BTW tej potrawy nie znam :(

Blackend


administ

Nic nie szkodzi!
150g tłuszczu ze śmietanki załatwia sprawę.  :D
Jak golonka waży 0,5kg, to na kość trzeba odliczyć z 10 dag.
Czyli 4* BT golonki plus tłuszcz ze śmietanki i wyjdzie tak około BT 1:3,5
Czyli około optymalnie.  :roll: :wink:
Do tego skrobi trochę i będzie zupełnie optymalnie.

Ami

Cytat: admin w 2012-02-04, 14:01:42
:D
nie damy utrwalać błędu!  :twisted:
Śmietanka i śmietana to dwa różne produkty.  8)

korzystając z tego wątku, mam pytanko czy creme fraiche, który ma 30% T to jest śmietana? bo z definicji wynika, że smietana ma ok. 12-16%T .Tak swoją drogą na opakowaniu nie ma podanego składu  :(

i jeszcze jedno- w mojej okolicy dostępna jest śmietanka 30% ale z dodatkiem stabilizatora Carrageen - jest ok?

administ

Karagen to polisacharyd uzyskiwany z glonów, rozkłądający się w jelitach do cukrów prostych.
W zależności od tego kto bada, to jako E - 407 jest nawet rakotwórczy, ale już jako karagenina ponoć chroni przed rakiem i stymuluje układ immunologiczny.
A śmietanka ma tyle procent tłuszczu na ile się ją znormalizuje. Na przykład do produkcji masła śmietankowego - najlepiej gdy ma około 48%.

Ami

Cytat: admin w 2012-02-04, 16:54:23
Karagen to polisacharyd uzyskiwany z glonów, rozkłądający się w jelitach do cukrów prostych.
W zależności od tego kto bada, to jako E - 407 jest nawet rakotwórczy, ale już jako karagenina ponoć chroni przed rakiem i stymuluje układ immunologiczny.
A śmietanka ma tyle procent tłuszczu na ile się ją znormalizuje. Na przykład do produkcji masła śmietankowego - najlepiej gdy ma około 48%.

dzięki, ale to bać się czy cieszyć? Czy jest w sprzedaży śmietanka bez stabilizatorów?
I może jakieś zdanko na temat creme fraiche, proszę. Bo konsystencja i smak jak również te 30% bardzo mi odpowiada. Nie czuję żadneego obcego posmaku

administ

Kupuję creme fraiche 30% w workach 5l. I ta jest super!  :D

Ami

Cytat: admin w 2012-02-04, 17:13:21
Kupuję creme fraiche 30% w workach 5l. I ta jest super!  :D

no to masz niezły przerób :)

administ

Na pięć osób starcza na tydzień.  :D

Ami

Cytat: admin w 2012-02-04, 17:13:21
Kupuję creme fraiche 30% w workach 5l. I ta jest super!  :D

Ok, to w kwestii śmietany jest jasne.
A jaką śmietankę kupujesz? Ze stabilizatorami? Ta nazwa mnie trochę odstrasza

administ

Nie, to czysta pasteryzowana śmietanka, bez żadnych dodatków, dla odbiorców hurtowych. W sklepach jej nie ma.
Śmietanki konfekcjonowane w UE są zawsze raczej ze stabilizatorami, choć w Szwajcarii niektóre nie.

MariuszM

Wlasnie chcialem to napisac. Tzw franciszon,mam nadzieje,ze nie pomylilem ,zostal wlaczony w poczet rodzinki? Nie trzeba+1 dopisac ? :wink:

Ami

Ale bitej śmietanki nie da się z tego zrobić :(

administ

Da się, ale wszystko zależy od czasu bicia.  :wink:
Do ubijania śmietanka i śmietana powinny być wychłodzone do około 5-8oC.

Ami

no to rozmrażam maliny :)

administ

Maliny z bitą śmietanką i łyżeczką cukru, to rarytas!  :D
Idealny deser.