Aktualności:

Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.

Menu główne

Gofry

Zaczęty przez slawek, 2007-04-13, 10:40:19

Poprzedni wątek - Następny wątek

slawek

Cytat: fewa w 2007-06-26, 23:12:58
Robiłam w gofrownicy ale niezbyt fajnie wychodziły. Najpierw mi wypłynęły bo dałam za dużo i musiałam przewracac dogurynogami gofrownicą bo góra się nie przypiekała i strasznie długo to trwało. Widocznie ta gofrownica jest dziadowska. Muszę kupic sobie nową. Elmo, a jaką masz gofrownice jakiej firmy. Pytam bo nie chcę kupic drugiej dziadowskiej. :P

Fewo pierwsze koty za płoty ;) podobno pierwszy naleśnik też nigdy się nie udaje  :shock: trzeba wypróbować ile ciasta nalać zeby po upieczeniu wypełniły się wszystkie zakamarki i ciasto nie wypłynęło, jeżleli nie dopieka od góry to spróbuj może po 4 minutach obrócić same gofry ??? i jeszcze przez chwilkę pogofrować  :lol:

zdrowa

Cytat: slawek w 2007-06-27, 08:58:15
Cytat: fewa w 2007-06-26, 23:12:58
Robiłam w gofrownicy ale niezbyt fajnie wychodziły. Najpierw mi wypłynęły bo dałam za dużo i musiałam przewracac dogurynogami gofrownicą bo góra się nie przypiekała i strasznie długo to trwało. Widocznie ta gofrownica jest dziadowska. Muszę kupic sobie nową. Elmo, a jaką masz gofrownice jakiej firmy. Pytam bo nie chcę kupic drugiej dziadowskiej. :P

Fewo pierwsze koty za płoty ;) podobno pierwszy naleśnik też nigdy się nie udaje  :shock: trzeba wypróbować ile ciasta nalać zeby po upieczeniu wypełniły się wszystkie zakamarki i ciasto nie wypłynęło, jeżleli nie dopieka od góry to spróbuj może po 4 minutach obrócić same gofry ??? i jeszcze przez chwilkę pogofrować  :lol:

To jak się gofry piką zależy od Mocy frytkownicy. Miałam taką z Mocą 1200W To piekła super ale dałam ją dzieciom bo częściej pieką a kupiłam w Realu nowa ładniejszą za 40 zł Moc 700W. No i ta nie piecze tylko gotuje. Teraz juz wiem że trzeba na to zwracać uwagę jak się jakiś sprzęt kupuje.

elmo

Z ciekawości zerknęłam jaką moc ma moja gofrownica.Ma 1000W i piecze akurat! Przede wszystkim równomiernie  :)

fewa

No tak, to już wiem. Powodem niedopieczenia jest słaba moc 700W. Też kupiłam ją w realu za 60 zł, wydawała się dobra bo ma wyjmowane części do pieczenia co ułatwia mycie.
Też próbowałam odwracac po 4 min same gofry, ale i tak nie były takie jakie powinny byc. Pieczenie w tej gofrownicy musiało trwac co najmniej 15 min.
Dzieciaki nie mogły się doczekac. Teraz już wiem jaką mam kupic gofrownicę.
   pozdrawiam  :P

slawek

Coś dziwnego z tymi gofrownicami :-( moja też ma 700W i wychodzą jak na zdjęciach ;) po 5 minutach, prawdę mówiac to specjalnie kupiłem taką jak wymyśliłem przepis, kierowałem się tym że w zwykłych gofrach jest dużo mąki, a wtych moich dużo jajek i śmietany, więc nie chciałem tego zbyt mocno przypiekać.

elmo

W mojej gofrownicy jest jeszcze takie pokrętło,które mówi o nagrzewaniu.Mogę sobie nagrzać na maxa lub na min. lub jak chcę.
Moje się nie przypaliły, ani nie były niedopieczone,jak  w sam raz,tylko te pierwsze nie wyszły,ale to normalne  :D .

fewa

Cytat: slawek w 2007-06-28, 09:43:12
Coś dziwnego z tymi gofrownicami :-( moja też ma 700W i wychodzą jak na zdjęciach ;) po 5 minutach, prawdę mówiac to specjalnie kupiłem taką jak wymyśliłem przepis, kierowałem się tym że w zwykłych gofrach jest dużo mąki, a wtych moich dużo jajek i śmietany, więc nie chciałem tego zbyt mocno przypiekać.
No to jestem w kropce. Moze moja była za tania  :lol: a wiadomo co tanie to jest drogie, bo trzeba kupic jeszcze raz.

kasara1991

A czy ktos wie jak sie zmienia proporcje po upieczeniu? Przeciez duzo wody wyparuje, i z totalnie ok 600 gr masy, zostaja waffle o wadze 250 gr.

administ

A czy możesz z uwagą przeczytać pierwszy post w tym wątku?  8)

kasara1991

Ja nie robilam z tego przepisu, wiec w sumie pytam sie o zasade. Bo swiezy pomidor wazacy 100 gr ma 5 g W, a suszony ma wiecej. A gdy gofry traca na wadze, bo wyparuje z nich woda, to jak to przeliczyc?

Gavroche

Cytat: kasara1991 w 2014-01-11, 18:39:08
Ja nie robilam z tego przepisu, wiec w sumie pytam sie o zasade. Bo swiezy pomidor wazacy 100 gr ma 5 g W, a suszony ma wiecej.
Nic podobnego!
Suszony ma tyle samo, tylko sam jest mniejszy :D

administ

Cytat: kasara1991 w 2014-01-11, 18:39:08
Ja nie robilam z tego przepisu, wiec w sumie pytam sie o zasade. Bo swiezy pomidor wazacy 100 gr ma 5 g W, a suszony ma wiecej. A gdy gofry traca na wadze, bo wyparuje z nich woda, to jak to przeliczyc?

Porównaj sobie na przykład winogrono i rodzynki, albo śliwkę węgierkę i suszoną, albo mięso i pemikan, albo...  8)

Jak coś ma w 100g surowego 20g składnika, to jak odparuje 50% wody, to to będzie miało...  :roll: :wink:
Tyle samo, tylko w dwukrotnie mniejszej masie, czyli proporcja się zmienia, bo w 100g tego suszonego będzie nie 20, a 40g tego składnika.  8)
Czyli na mokro 20%, a na sucho 40%.  :D