Aktualności:

4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.

Menu główne

Choroby i ich wyleczenie???

Zaczęty przez Bruford, 2004-04-08, 11:37:48

Poprzedni wątek - Następny wątek

Gavroche

Zdaje się jednak, że takie suplementy działają silniej na ludzi jedzących 5wio i kartofle z ospą. ;)
Zawsze sobie wyobrażam użytkownika takich wynalazków jako chudego, o ziemistej cerze, ze skwaszoną miną, stękającego i popijającego piołun jegomościa, który łyka tyle supli, że na konkretne żarcie już nie ma miejsca. :D
Myślę, że często są to wegetarianie, dodatkowo katolicy, bo jak cierpią, to Bóg ich kocha. :P

renia

W "Odpowiedziach na listy" dr J.K. jest napisane, że jarosze mają wyższy poziom magnezu w organizmie niż np. korytkowcy. Ale nie wiem czy to jest dobrze mieć wyższy poziom magnezu, czy źle... 8) :lol: Wpływa on na przewagę układu sympatycznego.

vvv

Cytat: renia w 2018-04-17, 07:41:03
czy to jest dobrze mieć wyższy poziom magnezu
Dobrze jeśli ma się za niski, a jak nie to nie.
A miało się za niski wtedy jak po zwiększeniu jest systemowo uchwytnie lepiej, a jak nie to nie.
8)

madre

W "Odpowiedziach na listy" dr J.K. jest napisane, że jarosze mają wyższy poziom magnezu w organizmie niż np. korytkowcy. Ale nie wiem czy to jest dobrze mieć wyższy poziom magnezu, czy źle... 8) :lol: Wpływa on na przewagę układu sympatycznego.
"Tłuste życie"
dotyczy choroby Bergera :
".....Do spalania cukru (glukozy) w organizmie potrzebny jest magnez. Organizm chorego, spalając bardzo dużo cukru, musi zużywać przy tym dużo magnezu i dużo go wytwarzać. Poziom magnezu u chorych na tę chorobę jest 3 razy wyższy niż u zdrowych. We wszystkich chorobach pastwiskowych występuje hypermagnezemia, to znaczy podwyższony poziom magnezu w tkankach i w surowicy krwi. Organizm pobiera z pożywienia tyle i takich minerałów, jakie potrzebuje. Jeśli pobiera dużo magnezu, to oznacza, że ten organizm spala dużo węglowodanów w szlaku heksozowym, typowym dla trawożernych i niewolników, przy którym synteza (tworzenie) cholesterolu jest 300 razy mniejsza niż przy przetwarzaniu glukozy w szlaku pentozowym. ..."

administ

Cytat: madre w 2018-04-17, 12:46:24
"i dużo go wytwarzać."

Jak tam jest tak napisane to kwachy się "mydlą" ponieważ żaden organizm nie potrafi "wytwarzać" Mg!  :shock:  :lol:
Powinna być errata do tego, ale i tak najważniejsze są "formuły"... ;)  8)
Reszta SUPER.  :D
Do tego mógłbym dopisać, że z tym magnezem jest trochę inaczej, ale mi się nie chce.

Zyon

Grupa prostetyczna i te sprawy? :D
Work Buy Consume Die

administ

Chodzi o to, że w zasadzie biochemią, życiem i śmiercią komórek rządzą mitochondria przez wciąganie i wypuszczanie z siebie odpowiednich "ciał czynnych" w tym i Mg - u Bryły jest to świetnie opisane, ale nie mogę podać na której stronie, bo tę książkę ostatnio zostawiłem w Ciechocinku niestety. A nawet nie mam pewności, czy to u Bryły czytałem.  :?

renia

"Tłuste życie"
dotyczy choroby Bergera :
".....Do spalania cukru (glukozy) w organizmie potrzebny jest magnez. Organizm chorego, spalając bardzo dużo cukru, musi zużywać przy tym dużo magnezu i dużo go wytwarzać. Poziom magnezu u chorych na tę chorobę jest 3 razy wyższy niż u zdrowych. We wszystkich chorobach pastwiskowych występuje hypermagnezemia, to znaczy podwyższony poziom magnezu w tkankach i w surowicy krwi. Organizm pobiera z pożywienia tyle i takich minerałów, jakie potrzebuje. Jeśli pobiera dużo magnezu, to oznacza, że ten organizm spala dużo węglowodanów w szlaku heksozowym, typowym dla trawożernych i niewolników, przy którym synteza (tworzenie) cholesterolu jest 300 razy mniejsza niż przy przetwarzaniu glukozy w szlaku pentozowym. ..."

W innym miejscu to wyczytałam...Było jeszcze o układach S i PS...
Ale nie wiem czy ktoś takich informacji potrzebuje... :roll: Jakby trzeba było, to poszukam i przepiszę fragment...

renia

Cytat: vvv w 2018-04-17, 12:21:45
czy to jest dobrze mieć wyższy poziom magnezu
Dobrze jeśli ma się za niski, a jak nie to nie.
A miało się za niski wtedy jak po zwiększeniu jest systemowo uchwytnie lepiej, a jak nie to nie.
8)

A jak tak, to tak... :roll: Logiczne... 8) :lol:

renia

Cytat: admin w 2018-04-17, 13:06:16
"i dużo go wytwarzać."

Jak tam jest tak napisane to kwachy się "mydlą" ponieważ żaden organizm nie potrafi "wytwarzać" Mg!  :shock:  :lol:
Powinna być errata do tego, ale i tak najważniejsze są "formuły"... ;)  8)
Reszta SUPER.  :D
Do tego mógłbym dopisać, że z tym magnezem jest trochę inaczej, ale mi się nie chce.

Wiadomo, że kawa go wypłukuje... 8)

Gavroche

Z macierzy mitochondrialnej. ;)

renia

Rozchodzą się po kościach i wracają do macierzy... 8) :lol:

administ

Właśnie zamówiłem sobie tę Jadwigę Bryłę w necie za 3,5zł + koszt przesyłki!  :shock:
To znacznie taniej niż jazda do Ciechocinka, a bez tej książki pod ręką nie powiem, że cierpię, ale zawsze coś ciekawego sobie można przypomnieć.  :D
Książka Super!  8)

administ

Zyon

Cytat: admin w 2018-04-17, 15:01:40
Właśnie zamówiłem sobie tę Jadwigę Bryłę w necie za 3,5zł + koszt przesyłki!  :shock:
To znacznie taniej niż jazda do Ciechocinka, a bez tej książki pod ręką nie powiem, że cierpię, ale zawsze coś ciekawego sobie można przypomnieć.  :D
Książka Super!  8)
Te stare dobre, polskie ksiazki z lat 50-80 mozna wyrwac za grosze. Ja ostatnio kupilem sobie Bromatologie Krauzego za 5 zl . Napisana swietnym, przyjemnym jezykiem, super sie czyta.
Work Buy Consume Die

madre

Gdzie ten magnez?

Cytat: renia w 2018-04-17, 13:53:31
W innym miejscu to wyczytałam...Było jeszcze o układach S i PS...
Ale nie wiem czy ktoś takich informacji potrzebuje... :roll: Jakby trzeba było, to poszukam i przepiszę fragment...
Cytat: renia w 2018-04-17, 13:56:58
Wiadomo, że kawa go wypłukuje... 8)
:shock: 8)
Całkowicie wypłukany z "rur tłoczących":

".... W zdrowych ścianach aorty i w ścianach tętnic wieńcowych nie ma wcale magnezu. Oznacza to, że w komórkach tych tętnic węglowodany na pewno nie są spalane ani przetwarzane na tłuszcze czy cholesterol. W zdrowych tętnicach u człowieka poziom cholesterolu w komórkach tętnic wynosi 0 (zero). I tak być powinno. ...." ("T. Ż.")
8)

Gavroche

Poziom cholesterolu zero?
W komórce zwierzęcej? ;)

administ

Propaganda antycholesterolowa.  8)

administ

Cytat: Zyon w 2018-04-18, 08:21:30
Bromatologie Krauzego za 5 zl . Napisana swietnym, przyjemnym jezykiem, super sie czyta.

Nie znam tej książki, ale się zainteresuję.

Zyon

Z tego co czytalem to Stanislaw Krauze byl tworca polskiej bromatologii, a ksiazka z 1967 bodajze, naklad tylko 5000 i 560 stron, jest czesciowo oparta nawet na przedwojennej wiedzy. Ogolnie bylo chyba tylko 3 wydania czy serie ksiazek o bromatologii, nie wiem jak to nazwac, ostatnia bromatologia jest Gertiga i zazebia sie z poprzednia stworzona wspolnie z Krauzem.
Fajnie jest napisana, taki klasycznym jezykiem, nawet takie nowosci jak olej kokosowy sa opisane ;)
Work Buy Consume Die