Aktualności:

9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.

Menu główne

Książka Ewy

Zaczęty przez Tymon, 2007-03-13, 09:23:47

Poprzedni wątek - Następny wątek

MORGANO

Kodar. Jeżeli interesuje Cię jeszcze BTW Likieru adwokat to są to następujące proporcje.
B-4,0//  T-5,5// W-25,5// Proporcje dotyczą Adwokata kupionego w sklepie.

kodar

Cytat: Hana w 2008-03-19, 18:19:32
Kodar twierdzisz,ze ta suchosc skory to od nadmiaru bialka?, sama nie wiem --nie umie uchwycic czym moze to byc powodowane.

Ten "Adwokat"traktuj jak przyjemnosc, zamknij oczy i delektuj sie,/mysl, ze wszystko jest w jak najlepszych proporcjach.
Hana,tak "go"wlasnie potraktowalam,i dzisiaj dzieki temu,ze Morgano podal proporcje,wiem dlaczego nie mam ochoty na weglowodany(wczoraj bylo zbyt duzo).
Hana,w poniedzialek jadlam tylko slonine ze skwarkami i warzywami.Wlasnie skora na dloniach ulegla niesamowitej poprawie.Dzisiaj jednak troche bardziej wysuszona,bo wczoraj w Adwokacie  bylo bialko i nieco wiecej  weglowodanow.Dzisiaj jednak,obede sie nadal bez bialka,bo wnerwia mnie ta sucha skora i dojrzalam ,by sie z nia rozprawic.!!!
Stwierdzilam rowniez,ze to nie detergenty,bo skore rak systematycznie natluszczam i nosze rekawiczki. :)

Hana

Domowy ajerkoniak

Lekko naciac laske wanilii,wyjac rdzen, 20 zoltek umiescic w sporymgarnku, dosypac 80g cukrupudru, dodac rdzen wanilii, wymieszac.
Garnek wstawic do drugiego garnka z gotujaca sie woda.
Mikserem ubijac zoltka do czasu az powstanie gesta kremowa masa.
Nie przerywajac ucierania, powoli dolewac bialy rum (600 ml)--zostawic tylko 3 lyzki rumu.
Na koniec wkrecic 60g slodkiej smietany.
Powstaly tradycyjny ajerkoniak waniliowy podzielic na dwie czesci .
Posiekana gorzka czekolade (50 g.)stopic w kapieli wodnej.
W dwoch goracych lyzkach roztopic kawe, wymieszac z czekolada i pozostalym rumem.
Naczynie z polowa ajerkoniaku wstawic do kapieli wodnej i powoli mieszajac wlewac czekolade rozpuszczana z kawa i rumem.

W ten sposob powstaja dwa rodzaje ajerkoniaku--tradycyjny waniliowy i kakaowy.
Ajerkoniak trzeba schlodzic, wstawiajac garnki do miski z lodem.

w 100g B-5,7  T- 13,8  W-9,1  /1 : 2,4 : 1,6   ( Optymalnik 08/04 ).

kodar

Cytat: maf w 2008-03-19, 18:30:11
Cytat: kodar w 2008-03-18, 22:21:00
................a ja zaczelam sie raczyc Advokaatem,moze znasz przypadkiem jego sklad,na  mojej flaszeczce jednak  nie podali proporcji BTW,a szkoda,bo tak musze pewnie cala,??? 8) :lol:
Ten likier najlepiej zrobic samemu. Pamietam, ze Leszek S. podawal przepis, ale to bylo dawno temu.
Kiedys robilem. Kolor i gestosc daja zoltka, moc - spirytus, slodycz? - cukier/Trzeba zrobic wytrawnego advocata bez cukru.
Pozdr
maf
Maf,ja rowniez sama robilam adwokata .Pamietam,ze zoltka nalezalo miksowac wraz z cukrem do bialosci i kroplami dodawac czystego spirytusu.Zawsze sie udaje ,tak jak i majonez(no moze raz sie nie udal..no dwa).Mowisz ,bez cukru  :?ale z czym ubijac zoltka do bialosci,by byly geste i puszyste,moze dodac smietany???
Moze Morgano albo Krystian podpowiedza??? :) :P

Hana

Proponuje wyprobowac wyzej podany przepis, cukier nalezy pominac , "slodycz" da czekolada ( 50 g ), i proporcje beda super!

kodar

Cytat: Hana w 2008-03-19, 19:11:37
                                                Domowy ajerkoniak

Lekko naciac laske wanilii,wyjac rdzen, 20 zoltek umiescic w sporymgarnku, dosypac 80g cukrupudru, dodac rdzen wanilii, wymieszac.
Garnek wstawic do drugiego garnka z gotujaca sie woda.
Mikserem ubijac zoltka do czasu az powstanie gesta kremowa masa.
Nie przerywajac ucierania, powoli dolewac bialy rum (600 ml)--zostawic tylko 3 lyzki rumu.
Na koniec wkrecic 60g slodkiej smietany.
Powstaly tradycyjny ajerkoniak waniliowy podzielic na dwie czesci .
Posiekana gorzka czekolade (50 g.)stopic w kapieli wodnej.
W dwoch goracych lyzkach roztopic kawe, wymieszac z czekolada i pozostalym rumem.
Naczynie z polowa ajerkoniaku wstawic do kapieli wodnej i powoli mieszajac wlewac czekolade rozpuszczana z kawa i rumem.

W ten sposob powstaja dwa rodzaje ajerkoniaku--tradycyjny waniliowy i kakaowy.
Ajerkoniak trzeba schlodzic, wstawiajac garnki do miski z lodem.

w 100g B-5,7  T- 13,8  W-9,1  /1 : 2,4 : 1,6   ( Optymalnik 08/04 ).
Hana super,ze zamiescilas przepis,ale wyzej wymienione skladniki, mnie osobiscie nie pasuja do "Adwokata" :).

Hana

Zamien rum na spirytss, pomin cukier --mozesz zrobic zolty=waniliowy, lub czekoladowy, lub kawowy. a proporcje sa moim zdaniem "b. dobre ".

Teresa Stachurska

Mam przepis na adwokata, niestety przeraźliwie słodkiego, co go nie przekreśla, jeśli miałby być używany np jako sos do lodów.

Składniki:
- 6 żółtek
- 250 g cukru
- wanilia lub cukier waniliowy
- 250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
- 250 ml czystej wódki.

Wykonanie:
- żółtka, cukier i wanilię ubijać 10 min, temp. 65'C
- po pięciu minutach (w trakcie ubijania) dodać mleko skondensowane, a następnie wódkę
- przelać do butelki i pozostawić do wystgnięcia (na ciepło też do przyjęcia).

Robiłam go wiele razy "w prezencie". Sama słodkich alkoholi nie lubię. Przy okazji zrobię kombinację z przepisu Hany i powyższego, czyli więcej żółtek, mniej cukru, może mleko, białą wódkę.

MORGANO

kODAR. Nie robię ajerkoniaku. Jeżeli chodzi o skórę suchą. To musisz wiedzieć, że skóra jest ostatnim
ogniwem w organizmie, która zostaje odżywiona. O ile sobie przypominam znajduje sie gdzieś na 7 miejscu.

kodar

Cytat: MORGANO w 2008-03-19, 20:19:04
kODAR. Nie robię ajerkoniaku. Jeżeli chodzi o skórę suchą. To musisz wiedzieć, że skóra jest ostatnim
ogniwem w organizmie, która zostaje odżywiona. O ile sobie przypominam znajduje sie gdzieś na 7 miejscu.

Morgano,ale moja skora miala wystarczajaco duzo czasu,aby sie odzywic.Od poniedzialku zaczelam ja glodzic :lol: :lol: 8) :wink:

kodar

Cytat: kodar w 2008-03-19, 23:37:58
Cytat: MORGANO w 2008-03-19, 20:19:04

Morgano,ale moja skora miala wystarczajaco duzo czasu,aby sie odzywic.Od poniedzialku zaczelam ja glodzic :lol: :lol: 8) :wink:
Dzisiaj miedzy innymi jadlam rybe ,skora dloni  nadal lekko szorstka. :)

sylwiazłodzi

kodar różne mogą być przyczyny suchej skóry. Ja ostatnio doszłam do wniosku ,że jedząc niby dobrze czyli wszystko z diety leakri a dodatkowo pozwalając sobie na coś słodkiego natychmiast robiła mi się sucha skóra. A innym razem skóra jest sucha np. jak zjadam za mało tłuszczu przez klika dni. Wystarcza gdy przestałam jeść słodycze po 2 dniach suchość ustępowała lub zamiast frytek wypijałam kubek 500 ml rosołu z warstwą smalcu gęsiego. Najlepiej napisz przez kilka dni co jadłaś i przyjrzyj się temu. może cukier z advocata?. A ja jutro spróbuję ciasta wg przepisu podanego chyba tu na forum własnie z odrobiną advocata. Życzę smacznego zajadania się pysznościami świątecznymi.

kodar

CytatŻyczę smacznego zajadania się pysznościami świątecznymi.
Sylwia,jakimi pysznosciami??Moj maz robi Swieta dla siebie i chlopcow,ja niestety mam dyzur.
Wlasciwie i tak malo jem,i nic ekstra nie potrzebuje,bo akurat sa Swieta. :? :)

tadzio

Czy ktoś mógłby mi powiedziec jak liczyc weglowodany w ziemniakach, dzis sam musiałem robic sobie frytki bo nie mial kto i zważyłem dwa duze ziemniaki 330 g zrobiłem z nich frytki wydawalo misie mało więc tez zważyłem i wyszlo 180 g w tabeli przy frytkach podano okolo 15 g W w 100g frytek  a przy ziemniakch tez tyle ktore dane brać za prawidłowe bo to jest kolosalna różnica -22g  W,bo wtedy może sie okazać ,że nie jem 50 g W na dobę a 70 g W na dobę

kodar

Cytat: tadzio w 2008-03-25, 12:46:42
Czy ktoś mógłby mi powiedziec jak liczyc weglowodany w ziemniakach, dzis sam musiałem robic sobie frytki bo nie mial kto i zważyłem dwa duze ziemniaki 330 g zrobiłem z nich frytki wydawalo misie mało więc tez zważyłem i wyszlo 180 g w tabeli przy frytkach podano okolo 15 g W w 100g frytek  a przy ziemniakch tez tyle ktore dane brać za prawidłowe bo to jest kolosalna różnica -22g  W,bo wtedy może sie okazać ,że nie jem 50 g W na dobę a 70 g W na dobę
Licze  weglowodany w surowych ziemniakach, czyli 100g = 15 weglowodanow,to w 330g ziemniaka znajduje sie ok 50 g weglowodanow.
Ze 100g ziemniaka wychodzi ok.60g frytek,czyli  15 g weglowodanow. :) :?

tadzio

no to ładnie zjadlem dziśiaj 350 g frytek czyli nie 52 g weglowodanow a 90 g a to nie jest juz DO czyli jedząc często frytki  zawsze przekraczałem ilość W

MORGANO

Tadzio.
Frytki smażone  100 gram
/ B- 2,8g / T- 14,5g /W-29,0/

Frytki 350g = B-9,8
Frytki 350g = T-50,7
Frytki 350g = W-101,5

tadzio

z tego by wynikalo ,że gotowane ziemniaki też mają okolo 30 g W w 100g, czyli te tabele produktów nie są za dokladne, bo jest dokładnie napisane ' frytki smażone 1,5 -20-14,6. Dzięki Morgano za wyczerpującą odpowiedż.

tadzio

jeszcze chciałem dodać ,że teraz się nie dziwię ,że mam kamienie w woreczku i skacze mi cisnienie bo ziemniaki jadłem codziennie

Blackend

Tadzio masz problem z prawidłowym zastosowaniem DO.
Dlaczego nie zrobisz najprostszej rzeczy na swiecie jaką jest kupno książki KK700?
Hint: Nie koncentruj sie na gramach: białka, tłuszczu, węglowodanów w potrawie - skoncentruj się na PROPORCJI!