Aktualności:

10. Nie wolno głodzić się ani pościć.

Menu główne

Regulamin ?

Zaczęty przez Jona, 2007-03-13, 20:46:44

Poprzedni wątek - Następny wątek

kodar

CytatW "demokratycznej" Polsce fanatycy budują Swiątynię Opatrzności z pieniędzy podatników i bez ich zgody,  bo "mają prawo bytu", prawda? Jeszcze mnóstow takich przykładów "racji bytu" fanatyków można podać.

Mam jednak swiadomosc z tego co pisze,fanatycy to zupelnie inny rodzaj ludzi ,jak Jona.
Czy to ja spowodowalam,ze ludzie maja zdegenerowane umysly i odp. do wlasnej wypaczonej mysli reaguja.???
Te zmiany dzisiaj i jutro wole zaczac od wlasnej osoby.

Jona ubiega sie o tylko o swoje prawo do glosu tak samo jak ty lub ja.
CytatPrzede wszystkim dlatego, że  jest "otwarte".

Dlaczego mozna dyskutowac na rozne tematy,a tylko temat Boga jest niewygodny?
Swiatynie byly i beda budowane dzieki darom ludzi  na calym swiecie i w kazdej epoce.
Czy dlatego trzeba tym sie zamartwiac lub nienawidziec  innych????
Ci ,co nie lubieja zmian, a wrecz boia sie ich i wystawiaja na posmiewisko i krytyke innych ulegaja fanatystycznym zachowaniom.
Tomkiewicze niedaleko jestescie od tego,by stac sie jednym z fanatykow,obojetnie w jakiej dziedzinie. :)

Tomkiewicz

Cytat: kodar w 2007-03-15, 13:43:23

Kodar, być może nie czytasz wszystkich postów lub czytasz je w wielkim pośpiechu. Przypomnę Ci więc o co "ubiega się" Jona, przytaczając jej własne słowa:

Cytat: Jona w 2007-03-14, 12:39:13
Ja tylko domagam sie by TOMKIEWICZE NIE URAGALI IMIENIU  JEZUSA
by NIE MóWILI BLUźNIERCZO O BOGU ISRAELA

Naprawdę nie zauważasz różnicy? Tu nie chodzi o żadne "prawo do głosu", lecz o świadomą i agresywną ("domagam się") ingerencję w naszą wolność myślenia i wypowiedzi, próba "zakazania" nam posiadania tych lub innych poglądów. Jona doskonale wykorzystuje swoje "prawo do głosu", m.in. nazywając nas "demonami", "popaprańcami", etc. i przytaczając nieustannie metaforę "szamba". Czy ktokolwiek z Forumowiczów napisał "domagam się by Jona zaprzestała takiego słownictwa"? A więc, jak sama widzisz, nikt nie odbiera jej żadnego "prawa do głosu", nawet zauważając ewidentne chamstwo tego "głosu". Nikt nie dyskryminuje (a już tym bardziej nie upomina) Jony w jej "prawie" do bluzgania i pomawiania osób realnych, skąd więc ta gorliwość w upominaniu nas co do "bluzgania" na istoty nierealne, których istnienie nie zostało udowodnione?

Może warto się zastanowić, dlaczego tak się dzieje?

M

Uponstar

Cytat: kodar w 2007-03-15, 13:43:23
CytatW "demokratycznej" Polsce fanatycy budują Swiątynię Opatrzności z pieniędzy podatników i bez ich zgody,  bo "mają prawo bytu", prawda? Jeszcze mnóstow takich przykładów "racji bytu" fanatyków można podać.

Mam jednak swiadomosc z tego co pisze,fanatycy to zupelnie inny rodzaj ludzi ,jak Jona.
Czy to ja spowodowalam,ze ludzie maja zdegenerowane umysly i odp. do wlasnej wypaczonej mysli reaguja.???
Te zmiany dzisiaj i jutro wole zaczac od wlasnej osoby.

CytatPrzede wszystkim dlatego, że  jest "otwarte".

Dlaczego mozna dyskutowac na rozne tematy,a tylko temat Boga jest niewygodny?
Swiatynie byly i beda budowane dzieki darom ludzi  na calym swiecie i w kazdej epoce.
Czy dlatego trzeba tym sie zamartwiac lub nienawidziec  innych????
Ci ,co nie lubieja zmian, a wrecz boia sie ich i wystawiaja na posmiewisko i krytyke innych ulegaja fanatystycznym zachowaniom.
Tomkiewicze niedaleko jestescie od tego,by stac sie jednym z fanatykow,obojetnie w jakiej dziedzinie. :)

Słowa są niebezpieczne, potrafia burzyć mury obojetności, potrafią nakłaniac do wielkich czynów, sa wyrazeniem myśli. Wolnośc  funkcjonuje dopóki nie narusza wolności i godności innego człowieka. Dlatego są takie terminy jak: oszczerstwo, pomówienie etc.

Powiedz, dlaczego nie można mieć swojego zdania na temat Boga, Jezusa, Buddy? Powiedz dlaczego, nie można tych opinii wyrazać? Dlaczego nie można dyskutować o dobrze i źle?
Jaki regulamin to narusza? Jak zinterpretujesz to: Wg Danikena ewolucja człowieka została przyśpieszona przez przybyszów z kosmosu, podających się z abogów. Daniken sugeruje, ze Jezus czy Machomet mogli być kosmitami.

Jedyny regulamin jaki został wg. mnie naruszony to momentami regulamin etiquette et savoir vivre.

kodar

CytatSłowa są niebezpieczne, potrafia burzyć mury obojetności, potrafią nakłaniac do wielkich czynów, sa wyrazeniem myśli. Wolnośc  funkcjonuje dopóki nie narusza wolności i godności innego człowieka. Dlatego są takie terminy jak: oszczerstwo, pomówienie etc
.

Slowa staja sie tylko wtedy niebezpieczne, gdy trafia na podatny grunt.
Na chory umysl.
Na czlowieka,ktory nie potrafi odroznic zla od dobra.
Na fanatyka ,ktory nie potrafi ocenic w jakim stopniu  chora i zwyrodniala posiada mysl.
Co jest zawsze nastepstwem zlego,niekorzystnego odzywiania.
Gdy staje sie wolnym czlowiekiem nie potrafie inemu ograniczyc wolnosci ani w slowie ani czynie.

Uponstar

Więc regulamin jest w takim wypadku mniej zasadniczą kwestią. Bardziej zasadniczą jet to, ze na forum wypowiadają się inteligentni i dorośli ludzi, ktorzy mają swoje zdanie, w razie rozbieżności dyskutują i nikt nikomu nie robi krzywdy. Więc gdzie lezy pies pogrzebany?

sabina

Cytat: Uponstar w 2007-03-15, 17:28:13
Więc gdzie lezy pies pogrzebany?

Najlepiej nawet zdechłemu psu na pysk "ustawowy" kaganiec ...  :lol: :lol: :lol:

Halina Ch.

Cytat: Tomkiewicz w 2007-03-15, 14:16:49

Naprawdę nie zauważasz różnicy?

Ja widzę taką różnicę, ż Ty ośmieszasz (to niegodne człowieka - lepiej przemilcz), a Jona pisze co  myśli ( niepodoba się? nie czytaj jej postów).
Nachalne ośmieszanie w Twoim stylu jest niesmaczne.

Jona

Cytat: wojteks w 2007-03-14, 13:38:25
Cytat: Jona w 2007-03-14, 12:39:13
Ja tylko domagam sie by TOMKIEWICZE NIE URAGALI IMIENIU  JEZUSA
by NIE MóWILI BLUźNIERCZO O BOGU ISRAELA
O tych którzy oddali swoje życie na słuzbe Bogu .
Oni ublizaja tu kazdemu pokolei  ... nie moja sparawa wobec siebie niwyrazam zgody.

Ty się nie nadajesz na zadne forum jeśli takie posty ci "urągają".
Ty sobie daj spokój i nie czytaj tych "urągających" postów, a wyjdzie ci na zdrowie.
Ty jeśli należysz do tych "co oddali swoje życie na służbe Bogu" tym bardziej nie miej pretensji, że inni, co nie mają Boga ISRAEL i innych Bogów w poważaniu, bo nie muszą. Takie ich PRAWO i nie życz im źle, bo obróci się to na twoją niekorzyść, na zdrowiu ze zgryzoty upadniesz i staniesz się złośliwcem, a koszmarne sny i myśli cie dopadną. Otwórz swe serce i sumienie na tolerancję i wybaczanie, a poczujesz się znacznie lepiej, a zyskasz w oczach swego PANA!, bo tak nakazał postępować.
Mylisz sie ,bywam tu i tam ,ale tez Admin pilnuje  by nie było chamstwa  i np usuwa "gorliwców"
Tomki zaczęli gdy mnie tu nie było Elmo napastowali  i Daniela - nie wiem dlaczego maja mieć na to PRZYZWOLENIE pozatym wiesz ze for to miejsce publiczne a publiczne znieważanie moze zakończyc sie w sądzie .
Dziekuje ci za troske ,przydało sie  :D
Nie bede złośliwcem  Pan mnie strzeże i od koszmarów też On TARCZA MOJA I Opoka .
Serce mam otwarte  ,ale dla Miłości i Mądrości  wiesz to co tobie moze sie wydawać  niewłąsciwe w moim postepowaniu ,wcale takie nie musi byc w oczach Boga ,który wpada w GNIEW .
Nie ,tolerancja na takie cos NIGDY !
Tym co mówisz dajesz im przyzwolenie.

Jona

Cytat: Tomkiewicz w 2007-03-14, 13:47:20
Cytat: Halina Ch. w 2007-03-14, 12:51:38
Rozumiem Cię Jona... Solidaryzuję się z Twoim oburzeniem.

CytatZawsze w przypadku osób tak natrętnie i publicznie deklarujących swoją "wiarę" i "pobożność" i zaciekle broniących imienia swego Boga, zastanawiało mnie jedno. Jak to się ma do następujących słów, o których ci gorliwi chrześcijanie na ogół zapominają całkowwicie: "Takżeć też kto mówi, że miłuje Boga, a brata swego ma w nienawiści, ten kłamca jest. Bo kto nie miłuje brata swego, którego widzi, Boga, którego nie widzi, jako ma miłować? I to mamy od Boga rozkazanie, aby, kto miłuje Boga, miłował też i brata swego, a nie tylko słowem i językiem, ale uczynkiem i prawdą."  (Jana 14:7-8)

Marishka

Ty nie jesteś moim BRATEM  ,bo nie jesteś zrodzona z NASIENIA DUCHA śWIETEGO  ,jesteś z innego nasienia .
Słonce świeci na pszenice i plewe  ,ale plewa nie oddaje CHWAłY BOGU .Deszcz pada na SPRAWIEDLIWYCH i na bezboznych ,ale bezbozny przeklina Boga.

Tomkiewicz

Pobyt na tym forum stanowi dla mnie nie lada zabieg empiryczny. Doświadczenie pokazuje, że religijne zaangażownie usprawiedliwia wszystko. Można mówić, pisać cokolwiek w jakikolwiek sposób - a potem liczyć na glejt od społeczności w postaci akceptacji.
         Reasumując, można być kompletnym  głupcem, ale legitymowanie się przesądem wszystko tonizuje. Niewiarygodne !!
                     Kiedyś myślałem kupić mikrofon czy dyktafon i prowadzić swoje własne indywidualne wywiady z różnymi ludźmi, by wykorzystać to potem w opracowaniu jakichś wniosków.
            Wniosek jest np. taki. W "Konopielce" Majchrzak jako Kaziuk wyraża się pełen wściekłości "..a na co mi prawda !?" Niektórym ludziom nie są potrzebne samodzielne umysły, dążenie do harmonii, prawda czy rozsądek. Wystarczy wiara i WARA wszystkim od niej.

Tomek

Tymon

"Kochajcie się wzajemnie jak bracia. Prześcigajcie się w okazywaniu sobie szacunku."(To zdaje się Apostoł Paweł.) Wg mnie to podstawa. Nic więcej nie byłoby potrzebne.

sabina

Cytat: Tomkiewicz w 2007-03-15, 20:07:10
...religijne zaangażownie usprawiedliwia wszystko...

http://serwisy.gazeta.pl/zdrowie/1,51186,3987867.html - nawet w "tyłek" zaglądają dorosłym ludziom, propagując biedę i degenerację, bo dalej jest 100tys. skrobanek w Polsce - tylko znacznie drożej i nie dla wszystkich jednakowo dostępnych. Jak były skrobanki, to był dodatni przyrost naturalny. I żadne "becikowe" ani "zapisy", "regulaminy" i inne "nakazy" tego nie zmienią, bo każdy "regulamin" odnosi odwrotny skutek  :?

Tomkiewicz

Cytat: Jona w 2007-03-15, 19:50:58
Ty nie jesteś moim BRATEM

I w ten oto sposób znakomicie podkreśliłaś (zresztą już nie po raz pierwszy) cały bezsens powoływania się na Biblię i cytowania z niej czegokolwiek. Bo skoro osoby wierzące dowolnie interpretują tzw. "słowo boże" w zależności od własnych potrzeb, nastroju czy pouczeń swoich kaznodzieji, to co dopiero osoby niewierzące, które uznają tę księgę za zwykłą fikcję.

Wobec tego, Biblia nie jest w żadnej mierze pozycją wiarygodną, skoro można nią z taką łatwością manipulować.

M

Jona

Cytat: Tomkiewicz w 2007-03-16, 12:06:35
Cytat: Jona w 2007-03-15, 19:50:58
Ty nie jesteś moim BRATEM

I w ten oto sposób znakomicie podkreśliłaś (zresztą już nie po raz pierwszy) cały bezsens powoływania się na Biblię i cytowania z niej czegokolwiek. Bo skoro osoby wierzące dowolnie interpretują tzw. "słowo boże" w zależności od własnych potrzeb, nastroju czy pouczeń swoich kaznodzieji, to co dopiero osoby niewierzące, które uznają tę księgę za zwykłą fikcję.

Wobec tego, Biblia nie jest w żadnej mierze pozycją wiarygodną, skoro można nią z taką łatwością manipulować.

M
śmiesz powoływać sie na SłOWA BIBLII ty/wy  którzy nazywacie JAHSZUA bozkiem Jezuskiem z drwina ,szyderstwem .Fuj
Jesteście obłudni  do granic mozliwości .
Wysmiewacie Boga a teraz POWOłUJESZ  sie NA BOGA  , ?
Robisz pranie muzgu  ,łowisz dusze ?
To TY/WY  manipulujecie  ,jestescie złymi ludźmi.MANIPULANTAMI!

DLA WAS BIBLI   N I G D Y   nie była  WIARY GODNA !   była?  gadaj ,była?

sabina

Dajcie sobie trochę luzu, bo z "perfumerii robi się szambo" :?. Amen!

Tymon

Odnoszę nieodparte wrażenie, że Jona najzwyczajniej w świecie blefuje (i być może dobrze się przy tym bawi).  :D
Przecież Nowy Testament mówi o miłości nieprzyjaciół, prawda? 

toan

Nie ważne co mówi Testament - ważne, aby Użytkownicy TEGO FORUM się wzajemnie nie oceniali i dyskutowali, a nie... 8)

Tymon

Uponstar

Cytat: Tymon w 2007-03-16, 14:47:38
Słusznie.  :D

Przepraszam, że przerywam tę piękną dyskusję, lecz chciałem się zapytac kiedy zostanę Hero Member i jak zdobyć takie piękne brązowe gwiazdki pod nickiem jak ma Toan? Pytanie jak najbardziej dotyczy regulaminu forum  :D

Tomkiewicz

Cytat: Jona w 2007-03-16, 14:23:33
   była?  gadaj ,była?

Jona, pytam z ciekawości. Czy nie stwierdzono u Ciebie czasem histerii ? Tak mi się skojarzyło, może niewłaściwie.

Co do Biblii. Owszem, istnieje, ale nie zmienia to faktu, że nie dla wszystkich jest ona równowmiernie istotna. Dla mnie na przykład mogłaby w ogóle nie istnieć. Za dużo tam nienawiści, krwi, rzezi, nawoływania do podziałów i zbyt duży synkretyzm. Nawet nie ma tu namiastki spójności ! O wiele więcej jej we "Władcy Pierścieni" - jeśli chodzi o literaturę fantasy :)

Tomek