Aktualności:

5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.

Menu główne

O wolności słowa, krytyki i myśli w naszym kraju.

Zaczęty przez Tomkiewicz, 2007-03-19, 19:21:47

Poprzedni wątek - Następny wątek

Tomkiewicz

Na lekcjach etyki i religii uczy się moralności chrześcijańskiej - utopijnej i gloryfikującej samoupokorzenie.
              Ponoć Konio grozi, że w przyszłym roku ocena z religii będzie miała wpływ na średnią. Tego rodzaju działanie jest kryminalnym występkiem nie tylko wobez konstytucji, ale przede wszystkim rżnie po całości wolność obywatelską.

Tomek

Therion

Tu też racja. Dość zabawne jest to, że tyle się mówi o chrześcijańskich korzeniach Europy, podczas, gdy owa Europa trwała mniej lub bardziej jawnie wbrew wartościom chrześcijańskim i dzięki pogańskiemu dziedzictwu - wojnie, władzy i bogactwie.
W podstawówce, na lekcjach historii deko mnie zszokowało jak historia europy odbiegała od tego, czego uczyli mnie na religii, a około 6-tej klasy jak się dowiedziałem o tym jak Katolicy się mordowali z Protestantami definitywnie się pożegnałem z KRK.

Moim zdaniem na etyce powinno się uczyć szacunku do siebie i innych ludzi - to jest bardzo ważna rzecz, której często brakuje w szkołach.

ali

Cytat: Therion w 2007-04-02, 00:28:00

Moim zdaniem na etyce powinno się uczyć szacunku do siebie i innych ludzi - to jest bardzo ważna rzecz, której często brakuje w szkołach.

wszystko jest na swoim miejscu
tylko nie wszyscy dorośli aby to widzieć
bo zbyt wybiórczo widzą

Therion

Cytat: ali w 2007-04-02, 22:38:38
Cytat: Therion w 2007-04-02, 00:28:00

wszystko jest na swoim miejscu
tylko nie wszyscy dorośli aby to widzieć
bo zbyt wybiórczo widzą
Dlatego mówię o koniecznej osobnej etyce, nawet jeśli jest to być część religii - czasami trzeba mówić niektóre rzeczy wprost i wiele razy, tak by wybiórcze myślenie, dziwne konstrukcje myślowe typu np. "nagrzeszę a potem się wyspowiadam", (hehehe... ale za starych, chrześcijańskich czasów miewałem popieprzony system myślenia :) ) i inne sposoby unikania dobrego zachowania i odpowiedzialności nie mogły zadziałać ;) .

elmo

Cytat: Tomkiewicz w 2007-04-01, 23:49:43
  Na lekcjach etyki i religii uczy się moralności chrześcijańskiej - utopijnej i gloryfikującej samoupokorzenie.

Tomek

Kolejny kwiatek do ogródka,(w którym już jest -Budda jest psychologiem) Tomkiewicza  :lol:
Ksiądz Cię gwałcił czy jak?  :shock: Kto Cie tak skrzywdził  :shock:
Twoje wypowiedzi to banały  :D

toan

Elmo!
Twoja odpowiedź mnie zadziwiła :evil: :oops:. Czy Budda (nie) był  psychologiem - owszem podyskutować można...

elmo

Toan!
Nie wiem czy wiesz ,że ja jestem parapsychopatomorfolg  :evil:

A zadziwić...zawsze kogoś można  :shock:

Tomkiewicz

Wytłumaczę Ci Elmo jak dwulatce, bo tego wymagają Twoje repliki.

Co do Buddy: Otóż, środowiska naukowe (religioznawcze, kulturoznawcze i psychologiczne) uznają Buddę za twórcę systemu etycznego, ktory za centralny punkt obrał sobie człowieka i jego wewnętrzną równowagę. Dlatego też, ze względu na mocną psychologizację, zwrócenie się DO (nie myl z akronimem Dieta Optymalna) człowieka, a nie do Boga, buddyzm zyskał sobie taką potoczną charakterystykę.  Oczywiście, wiadomo jest, że Budda nie był z zawodu psychologiem, co ze względu na infantylizm Twoich Elmo wypowiedzi - muszę zaznaczyć, żeby znów nie było (choć i tak będzie). 

Co do Twojego pytania o gwałt. Tu niestety muszę Cię rozczarować. Żaden klecha nie dokonał na mnie gwałtu. Już wcześniej coś takiego zdaje się sugerowałaś - nie wiem zupełnie czemu. Czy według Ciebie, każdy krytyk kościoła katolickiego został zerżnięty przez wyposzczonego klechę ? Masz dziwny sposób rozumowania, ale na to już nie poradzimy.

Tomek

ps:  Elmo, czy nie jesteś czasem awatarem Jony ? Niczym Jezus w religii hinduistycznej , który pełnił tam rolę awatara Wishnu .

elmo

Cytat: Tomkiewicz w 2007-04-03, 16:22:13

Tomek

ps:  Elmo, czy nie jesteś czasem awatarem Jony ?

A czy Ty nie jesteś awatarem jełopa?

Proste ,ja mam infantylne wypowiedzi ,a Ty jesteś jełopem ,jakiego w życiu nie udało mi się spotkać  :shock: :lol:  :lol:  :lol:

toan

Wytłumaczę Ci ...

A Ty Tomku jeden, też nie bądź taki "zaczepek" :evil:

toan

A może trochę spasujcie?, bo po co się "przebijać" w złośliwościach. Bez sensu!

Tomkiewicz

Toan, ja tylko spokojnie tlumaczę. Nothing more..

Tomek

Tomkiewicz

Cytat: elmo w 2007-04-03, 16:28:47
a Ty jesteś jełopem ,jakiego w życiu nie udało mi się spotkać 

Toanie, nie tak dawno temu napisałeś następujące słowa:

Cytat: toan w 2007-03-26, 08:03:09
przypomnę, dwie zasady, aby nie mieć kłopotów z adminem nie wolno Ci: oceniać pejoratywnie swoich rozmówców np: "ale Ty jesteś głupi" i bredzić na temat lek. med. Jana Kwaśniewskiego.

Rozumiem jednak, że określenie "jełop" to nie to samo co "głupi". Nie ma w nim też żadnej złośliwości, a tylko odzwierciedlenie ogromnej sympatii i znakomitego poczucia humoru.

Marishka

elmo

Cytat: Tomkiewicz w 2007-04-03, 17:20:04
Rozumiem jednak, że określenie "jełop" to nie to samo co "głupi". Nie ma w nim też żadnej złośliwości, a tylko odzwierciedlenie ogromnej sympatii i znakomitego poczucia humoru.

Marishka

exactly  :D

slawek

Wytłumaczę Ci Elmo jak dwulatce, bo tego wymagają Twoje repliki.

Dla mnie Tomku to też było "niesmaczne" ;)

elmo

To tak już jest Sławek,że swoich błędów się nie widzi -co są blisko ,natomiast cudze widać z daleka  :shock:
ehhh,co za świat ...

toan

Cytat: Tomkiewicz w 2007-04-03, 17:20:04
...określenie "jełop"

Marysh!
Jełop - to chłop, a jełopa - to baba! i lepiej nikogo tak nie nazywać.
Przykto mi, że dochodzi do takich sytuacji, bo nie spodziewałem się, że E i T tak się będą wzajemnie czupurzyć, a przecież dziećmi nie są :shock: .

Tomkiewicz

Akurat określenia tego typu spływają po mnie jak po kaczce woda.
     Elmo, doskonale sobie zdaję sprawę czemu, dlaczego i jak piszesz i dlatego - za przeproszeniem - wisi mi to. Powiedzmy, że najmniej istotnym powodem jest obniżające się szybko ciśnienie. Spójrz tylko, ile zrozumienie daje. Gdybym był idiotą o zaniżonym poczuciu własnej wartości, wzorem niektórych przygłupów, groziłbym Ci jakimś pieprzonym sądem.

ps: Sławek, ciągle zapominasz (nie tylko Ty jeden) o tym, że istnieje taki proces jak akcja-reakcja. Ostra polemika tez wchodzi w grę, pod warunkiem, że dysponuje się choćby namiastką argumentu. Starałem się przynajmniej wytłumaczyć swe stanowisko wobec problemu, a w zamian dostałem głównie przytyk osobisty.

Tomek

elmo

Toan,a co to znaczy farmazolić po całości ,dup-lizanie,infantylizm,hipokryzja i takie tam jeszcze...?
To można pisać? Jest to w regulaminie  :?:
Czy można pożartować sobie czasem ?,czy tez nie ?,bo akurat Tomkiewicz cierpi?

Tomkiewicz

Cytat: toan w 2007-04-03, 18:34:12
Jełop - to chłop, a jełopa - to baba!

Po raz pierwszy o tym słyszę, ale cóż za niesamowite wytłumaczenie (a może raczej usprawiedliwienie?)! Chyba jednak nie będziesz zaprzeczać, że bardziej rozpowszechnione jest zupełnie inne znaczenie tego słowa:

jełop (język polski)
wymowa:
znaczenia:
rzeczownik, rodzaj męski
(1.1) regionalizm białostocki głupiec
(1.2) pogardliwie człowiek nierozgarnięty, ograniczony, niezdatny do niczego
odmiana:
przykłady:
(1.1)
(1.2)
składnia:
kolokacje:
synonimy: gamoń, gapa, fajtłapa, niezdara
antonimy:
wyrazy pokrewne:
związki frazeologiczne:
etymologia: ukr. jołup = głupiec, z tat.
uwagi:
tłumaczenia:
zobacz listę tłumaczeń w haśle → głupiec
Źródło: http://pl.wiktionary.org/wiki/je%C5%82op

Człowiek głupi lub bezmyślny; idiota. A stupid, silly, or thoughtless person; an idiot
www.univ.gda.pl/slang/hasla/j/jelop.html

jełop (Europa)
"człowiek głupi; człowiek mało rozumiejący"
http://portalwiedzy.onet.pl/abc-polszczyzna.html?S=Jel&tr=pol-all

Krzyżówkowe definicje hasła głupek:
 1. [Edukacja] jełop, gamoń
http://www.krzyzowki.info/glupek

M