Aktualności:

6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.

Menu główne

Przechowywanie żywności.

Zaczęty przez ronin, 2007-03-21, 09:03:29

Poprzedni wątek - Następny wątek

ronin

 Witam!
Mam pytanie dotyczące przepisu na rosołek z marchwią, ziemniakami i mięskiem pokazanego w tym artykule:
http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=695
Po jego przygotowaniu jak należy przechowywać, czy może stać w lodówce przez np. 7 dni czy lepiej go zamrozić? Czy przed zamrożeniem konieczne jest powtórne przegotowanie w słoiczkach?.
Pozdrawiam.

toan

Po ostudzeniu - zamrozić produkt przed dodaniem żółtka. Wygodniej i bezpieczniej jest mrozić w woreczkach foliowych (bo słoiki mogą popękać) w ilości przeznaczonej na jeden posiłek. Zamrożoną zupę po wyjęciu z folii, wrzucić do garnka, doprowadzić do wrzenia, dodać żłótko(a) i dalej postępować tak jak w przepisie.

Tomkiewicz

 Jak długo przechowujecie w normalnych komorach lodówki np. bigos (mięso, dużo tłuszczu, fasolka czerwona, kapusta itd) ?
     
Tomek

Blade

pytanie  z dziwnych: czy można mrozić ziemniaki? w sumie wiem, że można bo zamroziłem ugotowane, te co zostały po obiedzie rodzinnym. Po odmrożeniu robi się z nich idealne puree, bo są miękkie bardzo. A "zdrowotnie" czy to coś przeszkadza?

Gavroche

No jasne!
Stają się "zimne" i "wychładzające", ale tylko na diecie makrobiotycznej czy innych pierdoołkach.

administ

I błonnik robi się kompletnie martwy, bo najpierw ugotowany, później zamrożony!  :shock: :wink:

Blade

Cytat: admin w 2013-01-03, 11:02:13
I błonnik robi się kompletnie martwy, bo najpierw ugotowany, później zamrożony!  :shock: :wink:
czyli oficjalnie szkodliwe - a jak oficjalnie szkodliwe to znaczy że dobre ;l)

Za radą Mariusza wieczorem zjem BiT, wiec rano po treningu poszło puree ziemniaczane ze smalcem i cebulką ;)

MariuszM

Nie o to mi chodziło,ale możesz spróbować ;) :)  :lol:

Blade

Cytat: MariuszM w 2013-01-03, 11:28:58
Nie o to mi chodziło,ale możesz spróbować ;) :)  :lol:

całkiem po ludzku nie zmieściłbym po południu zbyt dużego posiłku - więc podzielić i tak jakoś trzeba ;)

Blade

podobno: "Niskie temperatury niekorzystnie wpływają na smak ziemniaków. Przekształcają zawartą w nich skrobię do cukrów prostych, a to powoduje, że warzywo to staje się w smaku nienaturalnie słodkie, twarde. Ziemniaki najlepiej przechowywać w chłodnym, ciemnym i suchym pomieszczeniu. Optymalna temperatura to 7-10 stopni."

MariuszM

Cytat: Blade w 2013-01-03, 11:31:28
Cytat: MariuszM w 2013-01-03, 11:28:58
Nie o to mi chodziło,ale możesz spróbować ;) :)  :lol:

całkiem po ludzku nie zmieściłbym po południu zbyt dużego posiłku - więc
jesz mniejszy zksladający się z BiT oraz niewielka ilość Ww, B i T lub bez posiłku :P. Jak to Gavro opisał, aby hormony 1h po treningu się "rozbujały" :)

renia

Cytat: Blade w 2013-01-03, 11:36:21
podobno: "Niskie temperatury niekorzystnie wpływają na smak ziemniaków. Przekształcają zawartą w nich skrobię do cukrów prostych, a to powoduje, że warzywo to staje się w smaku nienaturalnie słodkie, twarde. Ziemniaki najlepiej przechowywać w chłodnym, ciemnym i suchym pomieszczeniu. Optymalna temperatura to 7-10 stopni."

Ten cytat chyba dotyczy surowych ziemniaków... :roll:

Blade

Cytat: MariuszM w 2013-01-03, 11:38:05
Cytat: Blade w 2013-01-03, 11:31:28
Cytat: MariuszM w 2013-01-03, 11:28:58
Nie o to mi chodziło,ale możesz spróbować ;) :)  :lol:

całkiem po ludzku nie zmieściłbym po południu zbyt dużego posiłku - więc
jesz mniejszy zksladający się z BiT oraz niewielka ilość Ww, B i T lub bez posiłku :P. Jak to Gavro opisał, aby hormony 1h po treningu się "rozbujały" :)
a jak trening tylko rano?

Gavroche

Przeczytaj jeszcze raz tamten Mariuszowy post :D

Zyon

Chopy nie robma bajzlu, chocwa do temata o pakowaniu i tam pogadamy o posilkach przed i potreningowych ;)
Work Buy Consume Die