Aktualności:

8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.

Menu główne

Eutanazja

Zaczęty przez elmo, 2007-03-26, 17:48:26

Poprzedni wątek - Następny wątek

Czy popierasz legalizację eutanazji?

tak
11 (50%)
nie
9 (40.9%)
nie mam zdania
2 (9.1%)

Głosów w sumie: 22

Uponstar

Tylko jest jedno male ale: Byle przygłup nie bedzie stosował tej diety, bo wymaga troszkę pomyślunku. choc z drugiej strony jak patrze na moich ex-funfli, którzypotrafili z niezwykłą trafnościa, wiedzą niemalże encyklopedyczną określić działanie przeróżnych sterydów i diet dla sportowców, a policzenie do pięciu to był dla nich wysiłek, to też mam wątpliwości

Tomkiewicz

Cytat: Uponstar w 2007-04-17, 17:47:35
Tylko jest jedno male ale: Byle przygłup nie bedzie stosował tej diety

Tez pomyślałem przez chwilę w ten sposób, lecz nie można chyba za pewnik wziąść, że wszyscy optymalni to same lotne umysły i wielcy humaniści.

Tomek

slawek

Cytat: Tomkiewicz w 2007-04-17, 17:37:47

PODKREŚLĘ raz jeszcze. Żywienie optymalne i dieta optymalna nie zmienią  systemu etycznego danej jednostki.
A tutaj pozwole się z Toba nie zgodzic ;P moje rodzinne doświadczenia mówią zgoła co innego ;) ale może nie byliśmy przygłupami ;)

Tomkiewicz

Zapewne nie.

Tomek

Uponstar

Cytat: Tomkiewicz w 2007-04-17, 17:54:40
Cytat: Uponstar w 2007-04-17, 17:47:35
Tylko jest jedno male ale: Byle przygłup nie bedzie stosował tej diety

Tez pomyślałem przez chwilę w ten sposób, lecz nie można chyba za pewnik wziąść, że wszyscy optymalni to same lotne umysły i wielcy humaniści.

Tomek

No jak mozesz, Tomek  8)

A tak serio, wnioskując z poziomu tego forum to raczej ta wyższa skala IQ się tu pojawia i tematy ciężkie się trafiają, vide ( następne mundre słowo) Eutanazja.

elmo

ehhhh ,dajcie spokój..
Ja nie uważam ,żeby ktokolwiek był przygłupem .

Chociaż Tomek może mieć i rację ,że nie wszyscy optymalni to lotne umysły ,co nie oznacza ,że są przygłupami  :idea:

Uponstar

Cytat: elmo w 2007-04-17, 18:07:05
ehhhh ,dajcie spokój..

Nawet przygłupy?

elmo

Cytat: Uponstar w 2007-04-17, 18:08:29
Cytat: elmo w 2007-04-17, 18:07:05
ehhhh ,dajcie spokój..

Nawet przygłupy?

no...no...chyba tak....

Tomkiewicz

Uponstar, nie zapominaj, że jest tu Bruford - człowiek obdarzony intelektem, który jak mniemam nie "jedzie" na proporcji, a szlachetnym jest.
         Widzisz, są tacy ludzie, którzy kochają myśleć. A myśląc, żyją. Do tego BTW nie jest niezbędne, lecz jedynie przydatne.  

Tomek

elmo

A mnie się coś obiło o uszy tzn. o oczy ,że Bruford coś pisał o doświadczeniu z ŻO ,co miała potwierdzić Krystyna Opty  :shock:

Therion

Cytat: Uponstar w 2007-04-17, 17:19:44
Życie nie jest czarno białe Therion.
Ależ to o czym mówię nie jest czarno białe - to działanie amoralne, podyktowane czystą praktycznością - z całkowitym odrzuceniem pokrewieństwa z takimi.
Czyli oparte na zupełnie innych podstawach filozoficzno-moralnych niż obecny system karny nastawiony na zbawianie brutalnych przestępców.
Nie jest ona oparta na moralności Judeo-Chrześcijańskiej ani nawet na starszej koncepcji sprawiedliwości, nawet typu "oko za oko", ale na koncepcji starcia cywilizacji podludzkiej opartej na przemocy - gdzie dopuszczalna jest kradzież (taka prawdziwa, fizyczna), napady, gwałty, znęcanie się nad innymi, morderstwa, umyślne zarażanie chorobami, itd z cywilizacją ludzką opartej na dobrej woli, dążeniu do porozumienia, zrozumienia, doskonałości, honorze, uczciwości, itd.
Cywilizacja podludzka pasożytuje na cywilizacji ludzkiej niszcząc - tak więc zadaniem nie jest zadośćuczynienie, ani sprawiedliwość o walka o bezpieczeństwo i przetrwanie cywilizacji. Walka o lepsze jutro.

Cytat: Uponstar w 2007-04-17, 17:19:44I pamiętaj drugie. Kara śmierci jest nieodwracalna. Historia zna wiele, nawet sporo, przyapdków niesłusznie wydanych wyroków.
Tu masz niestety rację. Szczególnie z mediami wywierającymi nacisk na sądy :?.

Cytat: Uponstar w 2007-04-17, 17:19:44Druga rzecz - skuteczność. Paradoksalnie, w krajach i stanach USA, gdzie jest dozwolona kara śmierci, nie wpływa ona jakoś pozytywnie na rankingi przestępczości.
Dlatego, że tam jest kara śmierci a nie eksterminacja - to są zupełnie inne pojęcia - kara śmierci jest narzędziem odwetu zdziczałych mas i w zasadzie stosuje się ją tylko w przypadkach ekstremalnych. Ja mówię o higienie a nie prymitywnej zemście.

Cytat: slawek w 2007-04-17, 17:58:26
Cytat: Tomkiewicz w 2007-04-17, 17:37:47

PODKREŚLĘ raz jeszcze. Żywienie optymalne i dieta optymalna nie zmienią  systemu etycznego danej jednostki.
A tutaj pozwole się z Toba nie zgodzic ;P moje rodzinne doświadczenia mówią zgoła co innego ;) ale może nie byliśmy przygłupami ;)
To zależy. System etyczny może być spaczony przez to, że osoba cierpi na wywołaną jedzeniem cukrów prostych hipoglikemię.
W takich wypadkach DO pomaga i na system moralny.

Cytat: elmo w 2007-04-17, 17:32:18
Cytat: Therion w 2007-04-17, 15:28:25 Najpierw trzeba tylko sprawić by wszyscy zaczęli prawidłowo stosować ŻO bez robienia błędów :).  

No.....,to jest chyba najistotniejsze  8) .
Tyle, że z tym jest właśnie problem. Żeby to działało w praktyce, praktycznie każdy musiałby mieć dostęp do jadłodalni optymalnej i być pilnowany by nie popełniał błędów...

Uponstar

Cytat: Tomkiewicz w 2007-04-17, 18:10:48
Uponstar, nie zapominaj, że jest tu Bruford - człowiek obdarzony intelektem, który jak mniemam nie "jedzie" na proporcji, a szlachetnym jest.
         Widzisz, są tacy ludzie, którzy kochają myśleć. A myśląc, żyją. Do tego BTW nie jest niezbędne, lecz jedynie przydatne.  

Tomek

Widzisz Tomek, ja nie mówie: Ci co nie stosują DO to przygłupy
Ja wnioskuje, ze ci co ją stosują są mądrzy. Rozumiem o co Ci chodzi i tak szczerze mówiąc, nie sądze by DO miała jakiś bezpośredni wplyw na przyrost inteligencji :)

Uponstar

Cytat: Therion w 2007-04-17, 18:14:27
Cytat: Uponstar w 2007-04-17, 17:19:44
Życie nie jest czarno białe Therion.
Ależ to o czym mówię nie jest czarno białe - to działanie amoralne, podyktowane czystą praktycznością - z całkowitym odrzuceniem pokrewieństwa z takimi.
Czyli oparte na zupełnie innych podstawach filozoficzno-moralnych niż obecny system karny nastawiony na zbawianie brutalnych przestępców.
Nie jest ona oparta na moralności Judeo-Chrześcijańskiej ani nawet na starszej koncepcji sprawiedliwości, nawet typu "oko za oko", ale na koncepcji starcia cywilizacji podludzkiej opartej na przemocy - gdzie dopuszczalna jest kradzież (taka prawdziwa, fizyczna), napady, gwałty, znęcanie się nad innymi, morderstwa, umyślne zarażanie chorobami, itd z cywilizacją ludzką opartej na dobrej woli, dążeniu do porozumienia, zrozumienia, doskonałości, honorze, uczciwości, itd.
Cywilizacja podludzka pasożytuje na cywilizacji ludzkiej niszcząc - tak więc zadaniem nie jest zadośćuczynienie, ani sprawiedliwość o walka o bezpieczeństwo i przetrwanie cywilizacji. Walka o lepsze jutro.

Czy wtedy gdy cywilizacja ludzka, odpowiada na gwałt gwałtem, na przemoc przemocą nie degraduje się do pozycji podludzi?

To cywilzacja ludzi ustala prawa dla ludzi (wliczając w to tak zwanych podludzi) A tak wogole, to wg. Ciebie, ci podludzie są nimi ze wzgledu na: wychowanie, geny?

elmo

Zobaczcie jakie Wy macie podejście,co do przyrostu inteligencji na DO.

Przecież nasza przygoda z wartościowym żywieniem ,nie zaczęła się od momentu przeczytania książek JK.
Wielu z nas  pisało tu na Forum ,że już w dzieciństwie lubiliśmy zjeść tłusto itp.
Znaczy ,że w pewien sposób żywiliśmy się optymalnie ,tylko nie znaliśmy tej nazwy.
Nie widziałam tu posta Forumowicza ,którego treść przedstawiała ,że w dzieciństwie głodował lub żywił sie "trawą".
Także śmię przypuszczać ,że wartościowe odżywianie ma jednak wpływ na IQ  8)

Therion

Cytat: Uponstar w 2007-04-17, 18:20:03Czy wtedy gdy cywilizacja ludzka, odpowiada na gwałt gwałtem, na przemoc przemocą nie degraduje się do pozycji podludzi?
Nie. Różnicą jest słowo *odpowiedź*. Po prostu człowiek sam z siebie nie będzie robił takich rzeczy jak mord, gwałt, czy rabunek - czy to dla przyjemności, czy dla pieniędzy, czy też dlatego, że ma np. zły nastrój.

Cytat: Uponstar w 2007-04-17, 18:20:03To cywilzacja ludzi ustala prawa dla ludzi (wliczając w to tak zwanych podludzi) A tak wogole, to wg. Ciebie, ci podludzie są nimi ze wzgledu na: wychowanie, geny?
Cytat
Ze względu na odrzucenie człowieczeństwa.

Tomkiewicz

Cytat: Therion w 2007-04-17, 18:41:00
Nie. Różnicą jest słowo *odpowiedź*.

Rewelacyjna i zamknięta w jednym słowie ISTOTA sprawy.

Tomek

Bruford

Ech , Tomek , wprawiasz mnie w zakłopotanie.Aczkolwiek pamiętam Twój ewidentny gest szlachetności , na samym początku tej netowej znajomo

Uponstar

Cytat: Therion w 2007-04-17, 18:41:00
Cytat: Uponstar w 2007-04-17, 18:20:03Czy wtedy gdy cywilizacja ludzka, odpowiada na gwałt gwałtem, na przemoc przemocą nie degraduje się do pozycji podludzi?
Nie. Różnicą jest słowo *odpowiedź*. Po prostu człowiek sam z siebie nie będzie robił takich rzeczy jak mord, gwałt, czy rabunek - czy to dla przyjemności, czy dla pieniędzy, czy też dlatego, że ma np. zły nastrój.

Cytat: Uponstar w 2007-04-17, 18:20:03To cywilzacja ludzi ustala prawa dla ludzi (wliczając w to tak zwanych podludzi) A tak wogole, to wg. Ciebie, ci podludzie są nimi ze wzgledu na: wychowanie, geny?
Cytat
Ze względu na odrzucenie człowieczeństwa.

Mam przed oczami sceny z "Władcy Pierścieni".

Tolkien chciał pokazać odwieczną walkę dobra ze złem i Ty też o tym mowisz, prawda?
Nie ulega wątpliwości, za złe czyny nalezy sie kara. Zło trzeba zwalczać i je potępiać, tylko gdzie jest granica, miedzy dobrem a zlem?

I czy wlaśnie tym złem nie jest zabijanie drugiego człowieka.

Traktujesz to jako usuniecie podczłowieka, chorej jednostki, ze zdrowej materii społeczeństwa, wiesz co się z takiego sposobu myslenia zrodziło?

Może źle Cie zrozumiałem.

Bruford

Cytat: Bruford w 2007-04-17, 19:00:52
Ech , Tomek , wprawiasz mnie w zakłopotanie.Aczkolwiek pamiętam Twój ewidentny gest szlachetności , na samym początku tej netowej znajomo

znajomosci.Co zaś tyczy wpływu ( hipotetycznego) ŻO na zapanowanie ogólnoświatowego ładu moralnego i raju ogólnie i w detalach to występuje tu kilka kłopotów:

1.Dyskurs na temat "historiozofii " JK zawsze źle sie kończy :D

2.Jak to możliwe , że Rabini starożytnego Izraela , jedzący bylo nie było optymalnie , doprowadzili swój kraj to totalnej destrukcji. Jak oni mogli ulec Rzymianom jedzącym takie świnstwa?? Kapucha podlana garum z łatwością pokonała podgardle.

3.Gdyby przyjąć , że praprzyczyną wszystkiego jest skład posiłków to , jak dla mnie przynajmniej , całe życie traci urok.Od dziś brak jakiejkolwiek nieprzewidywalności , jakichkolwiek różnic między ludźmi , i po co komu jakiekolwiek aspiracje skoro wystarczy smalec :D.Eee , to nie dla mnie.

tetryk

Cytat: Bruford w 2007-04-17, 19:10:13
Od dziś brak jakiejkolwiek nieprzewidywalności , jakichkolwiek różnic między ludźmi , i po co komu jakiekolwiek aspiracje skoro wystarczy smalec :D.Eee , to nie dla mnie.

Co do madrosci: na tym miedzy innymi polega dazenie do madrosci, ze nieprzewidywalnosci jest coraz mniej.
Co do roznic miedzy ludzmi: na tym miedzy innymi polega dazenie do zdrowego spoleczenstwa, ze tych roznic jest coraz mniej (czytaj: wszyscy wiosluja w jednym kierunku) a kazdy z osobna ukierunkowuje sie ku dobru (czytaj: wszyscy wiosluja nie tylko w jednym kierunku, ale takze w tym dobrym kierunku).
Co do watpliwosci w posiadanie aspiracji: to powinny byc aspiracje.
Co do tego, ze to nie dla Ciebie: a szkoda.