Aktualności:

6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.

Menu główne

Zawroty głowy

Zaczęty przez wisnia003, 2007-04-07, 18:20:27

Poprzedni wątek - Następny wątek

fewa

w posilkach nie powinno byc monotoni,nalezy,to jesc na co w danym dniu masz ochote,

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ja się kiedyś dziwiłam sobie. Jak długo można jeśc te jaja i galaretkę? :lol: :lol: Nadal mi smakują.
Jak jest jakaś imprezka i zostanie jakaś sałatka, śledzik itp. to muszę to jeśc aby się nie zepsuło, a jak się skończy to się cieszę i sobie myślę nareszcie jajka mniam mniam, śmieszne co  :lol: :lol:

elmo

W moim zywieniu tez panuje monotonia  :lol: I o dziwo zawsze codziennie to samo (niemalże) mi  smakuje  :wink:
Moje dzieci też codziennie w kółko na śniadanie i kolację zjadają omlety i też nie chcą zmieniać menu  :lol:  :lol:  :lol:
Jedynie mąż nie lubi monotonii w posiłkach i zawsze coś dla niego muszę wymyślić nowego ...

sylwiazłodzi

A jak wytłumaczyć straszną ochotę na białko w smaku ryby.Aż czułam ten smak na języku. Niestety jajka mi jakoś mi nie podchodzą. Już bardziej żółtka. Ale rzadko. Za mało tłuszczu,za dużo węglow. ? Czy inna przyczyna?

kodar

dziewczyny,tak trzymajcie ,jesac to na co ma sie apetyt,
Sylwio,co rozumiesz,za malo tluszczu,za duzo   wegli?,chyba nie w  skladzie  jajka?
jezeli w posilkach jesz duzo tluszczu i tak samo duzo wegli,to nabawisz sie miazdzycy :?

sylwiazłodzi

To mój taki duży skrót myślowy 3 miesiące opisów diety Bartka emailem do lekarki zadziałały :D.Bo z reguły ochota to brak czegoś w organizmie i tak się zastanawiałam czego.Albo niedobór faktycznie białka stąd ta ryba. A jak mi smakowała. Zjadłam i ochota przeszła na 5 dni.Dziś znowu kupiłam sobie i jutro zrobię rybę. .psychicznie mam dość mięsa i jajek więc może dlatego. Albo wkroczę na dietę Elmo jeszcze  się okaże... :D

lekarka

Dieta bez tłuszczu?
Hm.
Jedząc ryby codziennie niekoniecznie trzeba być na diecie bez tłuszczu  :D . Można jeść ryby i być na DO  :) .

sylwiazłodzi

Filet z dorsza smażony na smalcu gęsim.Pycha.

fewa

Ja się kiedus zastanawiałam, czy na diecie takiej jak elmo można się pozbyc cukrzycy? Niekturzy mają poprostu wstręt do tłuszczu.
Mam znajomych tzw "ryżojadów" :lol: Tłuszcy się nie boją, ale bez ryżu nie wyobrażają sobie życia. Ciekawe czy diet japoa by im pomógł? :idea:

Rudka

Sylwia ,a gdzie Ty kupujesz gęsi tłuszcz? ja tego nigdzie w sklepach nie widze.
Dzisiaj chyba jednak za dużo zjadłam tłuszczu bo cały dzień mnie głowa boli
   może to po śmietanie 36% kawa nie pomogła wreszcie połkłam calcypiryne
  rzadko uzywam -ale  mnie wydaje sie najmniej szkodliwa i skuteczna.

sylwiazłodzi

W Łodzi,pl.Barlickiego.Jest tam stoisko gdzie sprzedają gęsi,kaczki, kury, smalec gęsi,mama moja wypatrzyła to stoisko. Wczoraj ugotowałam na porcij z gęsi rosół. Wyszło taniej niż z całej gęsi a do tego dodałam smalec gęsi. I tyle.
A jakie kolejki są do nich. Wiecie,że do ludzi chyba niestety bardzo powoli ale dociera,że z tym jedzeniem jest coś na rzeczy. Nawet w Biedronce można już kupić oliwę z olwiek, w mięsnym reklamują przynajmniej wędlinę bez konserwantów obok zwykłej wędliny,że robią oddzielną linię produkcyjną. Przyprawy jak zGrecji sól morska,pieprz czarny,czerwony itp. Albo ja żyłam w innym świecie i nie zwracałam uwagi albo przemysł ma nową lukę aby zarobić dla tych co chcą zdrowiej, bez konserwantów itp. Szkoda,że dopiero teraz jak zepsuli ludziom zdrowie.

Rudka

Do Łodzi  z Dolnego ślaska -mam baaaaardzo daleko -u nas na targu coprawda nieraz
widziałam gęsi w sprzedazy ale upierzone -spróbuje sie jeszcze gospodarzy popytać
   bo chyba w zyciu gęsiny nie jadłam -albo było to tak dawno ,ze nie pamiętam.
   Oczywiście ,ze do ludzi dochodzi -bo wędliny są przesolone a szynki i balerony
bez smaku- jakby przez majtki cedzone . Patrzeć sie na to nie chce a co dopiero kupować.
Ja zupy ostatnio gotuje na ogonach wołowych i lubie je sobie poobgryzać a jest tego sporo.

grizzly

Cytat: Rudka w 2007-05-20, 22:37:09
...cały dzień mnie głowa boli.........

Witaj Rudka :D
Mam do Ciebie pytanie.
Czy uprawiasz jakas gimnastyke np. lub jakiekolwiek cwiczenia
tzw "cardio" ?

Ps. Przykro mi z powodu tej glowy.
Pozdrawiam Ciebie i przesylam :D

Rudka

przyznam sie bez bicia ,ze mało cwicze -jak jestem u mamy to cały dzien w ruchu
bo ogród i opieka -a tu u siebie -troche  i to  takie rutynowe na kręgosłup
patrze aby jak najszybciej minęło 15 min .
  za duzo czytam -bo dzisiaj -juz musiałam sięgac
większe okulary do czytania przy kompie .Przemęczyłam wzrok
czytaniem gazecior w słońcu.
Co to jest" Cardio"

kodar

CytatFilet z dorsza smażony na smalcu gęsim.Pycha.

filizanka kawy z lyzeczka smalcu gesiego,tez pycha 8)
Sylwia,

filet z ryby smazony ´w glebokim tluszczu,(pol patelni smalcu wieprzowego),to dopiero rarytas 8)

Rudka

Kodar -kawa ze smalcem?? czy to możliwe -- ze śmietanką to rozumiem.

Tymon

Ostatnio rzuciłem kawę i herbatę. Zdecydowanie lepiej się czuję. 8)

kodar

R.niektorzy pija  kawe z  z lojem ,super leczy bole glowy np.kawa z cytryna i smalcem :)
T.herbate pilam czarna jak smola i to bez cukru,po kawie mialam trzesionke na calym ciele,teraz popijalam ze smietanka,ale przez rotowaniemlecznych  i tego nalogu sie pozbylam ,wcale nie ciagnie :)

lekarka

Cytat: fewa w 2007-05-20, 22:07:05
Ja się kiedus zastanawiałam, czy na diecie takiej jak elmo można się pozbyc cukrzycy? Niekturzy mają poprostu wstręt do tłuszczu.
Mam znajomych tzw "ryżojadów" :lol: Tłuszcy się nie boją, ale bez ryżu nie wyobrażają sobie życia. Ciekawe czy diet japoa by im pomógł? :idea:

Musieli by ćwiczyć godzinę dziennie i zmniejszyć porcje ...ryżu.

Cytat: kodar w 2007-05-24, 10:12:10
.kawa z cytryna i smalcem :)

Cytryna może powodować "ucieczkę żelaza" (anemię z tyt. stanu zapalnego) i WIELE INNYCH  ciekawych rzeczy, nikoniecznie przyjemnych.

elmo

Cytat: lekarka w 2007-05-25, 09:59:01

Pytam z ciekawości ;co musieliby ci ludzie ćwiczyć godzinę dziennie ? I czemu musieliby zmniejszyć porcje ryżu ,gdyby byli na japońskiej?

grizzly

Cytat: elmo w 2007-05-25, 10:09:09
Cytat: lekarka w 2007-05-25, 09:59:01
Pytam z ciekawości ;co musieliby ci ludzie ćwiczyć godzinę dziennie ? I czemu musieliby zmniejszyć porcje ryżu ,gdyby byli na japońskiej?

Witaj elmo.
Przesylam Tobie promienny usmiech  :D

Ciekawi mnie, czy uprawiasz jakies cwiczenia (dla zdrowia), nie mam na mysli codziennej pracy w domu i po za? :D

PS.
Domyslam sie co miala lekarka na mysli piszac "Musieli by ćwiczyć godzinę dziennie i zmniejszyć porcje ...ryżu."