Aktualności:

Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.

Menu główne

DOKTOR KWAŚNIEWSKI ARTYKUŁY (89)

Zaczęty przez MORGANO, 2007-04-16, 04:20:33

Poprzedni wątek - Następny wątek

Blackend

Być może jest na tyle inteligentna, że nie wierzy w szczery orgazm partnera, ale poszturchać się mogą z korzyścią dla lepszego dotlenienia. ;)

admin

No przecież, że wysiłęk fizyczny podnosi poziom endorfin... ;)

Jarek

Cytat: Blackend w 2023-11-23, 13:25:26
Być może jest na tyle inteligentna, że nie wierzy w szczery orgazm partnera, ale poszturchać się mogą z korzyścią dla lepszego dotlenienia. ;)
:lol: :lol:

admin

Cytat: admin w 2023-11-23, 11:32:16
Migrena?

Chwilowe niedotlenienie mózgu - podanie tlenu przed pojawieniem się bólu zapobiega "napadowi" migreny - wygooglowane.
Ale i ponoć stres oksydacyjny - czyli zachwianie równowagi między zwiększonym uwalnianiem wolnych rodników tlenowych lub zmniejszenie aktywności antyoksydantów -wyguglowane.  :lol:
Czyli dwa wykluczające się zjawiska przyczyną jednej choroby!  :?
:lol:
Nawet nie myślałem, że rozważania "ekspertów" netowych na temat migreny są takie zabawne!  8)
CDN

I teraz tak: objawy zwiastujące pojawienie się bólu (mroczki, podwójne widzenie, mdłości, mrowienia kończyn itp - tu podaje się tlen), a w efekcie ból migrenowy powodowany jest rozszerzeniem dużych naczyń najpierw zewnątrzmózgowych, a później naczyń opony twardej i naczyń wewnątrzmózgowych, przy czym małe tętniczki i naczynia włosowate mózgu, najprawdopodobniej pod wpływem uwalnianej z płytek krwi tromboglobuliny ulegają skurczowi powodując chwilowe niedokrwienie tkanki mózgowej obniżające próg bólowy i zmniejszenie stężenia serotoniny czego efektem jest dalsze zwężenie włośniczek i rozszerzenie większych naczyń tętniczych - co zdecydowanie wzmacnia odczucie bólu. W wyniku chwilowego niedotlenienia szczególnie astrocytów uwalniana jest adenozyna powstająca z hydrolizy ATP czego efektem jest rozkurczenie włośniczek, naczyń mózgowia i tętnic zewnątrzmózgowych, czego efektem może być stres oksydacyjny. Ten proces najprawdopodobniej odpowiedzialny jest za długotrwałość bólu migrenowego.
Ostatnio pojawiło się kilka badań (wykazujących "szkodliwość" 6-łamaga) na temat pochodnych kwasu arachidonowego, przy czym stwierdzono, że zarówno prostacyklina jak i prostaglandyny PGE2 i PGI2 wykazują działanie rozszerzające, a jedynie prostaglandyna PGF2a ma właściwości skurczowe, ale "dalsze badania są konieczne".
Hipotermia (zimny okład na czoło, skronie, kark, szyję) powoduje spowolnienie metabolizmu mózgu, utrzymane (uszczelnienie) bariery krew-mózg oraz skurcz naczyń, a zatem łagodzenie odczucia bólu - starczy, bo nie o tym chciałem pisać i straciłem wątek! ;)  :lol:
CDN - jutro może...

Jarek

:shock: Odlotowo napisane ' jutro na spokojnie analiza

Zyon

Ojtam, tabletka na migrene i po problemie cyk ;)
Work Buy Consume Die

admin

Jak się w googlu wpisze "lek na migrenę" - ani słowa o Doktorze Kwaśniewskim - to jak te chore na migrenę się mają z tej choroby skutecznie wyleczyć?  :?
Ale jak kto jest bardziej rozgarnięty i wpisze stosowną frazę to wychodzi jak wyleczyć.  8)

Jarek

A bo styl życia trzeba zmienić, żeby nie bolało , a to już nie jest takie łatwe ...

admin

W każdym razie żadnej próby kontaktu od tego kolesia Wellmanowej nie było.  8)
Najważniejsze, że "ekspertów" od migreny słucha, a ci wiedzą, że "migrena jest nieuleczalna" i najlepiej apap pod ręką mieć... ;)  :lol:

Jarek

admin

Do następnego ataku... ;)
Jeszcze mam do opisania neuropeptydy, jony szczególnie: H+ K+ i HCO3-, hormony oraz miogenny mechanizm migreny, ze szczególnym uwzględnieniem unerwienia autonomicznego i jego wpływie na hipo i hipertensję mózgową (czym się różni udar od wylewu - przy okazji), ale nie mam weny chwilowo...  :? ;)

Spokojnie - do wieczora raczej mnie najdzie!  :lol:

renia

Udar może być przy gęstej krwi i przy skrzepach, a wylew, przy rzadkiej i przewlekłym nadciśnieniu.
Coś tak mnie więcej? A! I jeszcze przy słabych naczyniach krwionośnych (brak kolagenu)...

admin

O świetnie - nie muszę pisać na ten temat!   :D

Jarek

:lol:
A skąd wiedzieliście , że przykladowo przewaga PS w organizmie, to wlasnie te choroby, ktore w instrukcji obsługi pradow selektywnych się znajdują Dla mnie kosmiczne te prądy- centralny układ nerwowy szczególnie... 8)

Blackend

Jarek

Blackend

Jarek

Apple tez nie w całości,  musi dojrzeć...

admin