Aktualności:

10. Nie wolno głodzić się ani pościć.

Menu główne

Euro 2012

Zaczęty przez Uponstar, 2007-04-18, 15:21:47

Poprzedni wątek - Następny wątek

Szymon

Cytat: tetryk w 2007-04-22, 10:28:13
Cytat: Szymon w 2007-04-22, 10:01:54
Polityka, która ma byc wypracowana na korzyść dla obywateli,

Tam, gdzie jest korzystnie dla obywateli, tam nie ma polityki, bo być jej nie musi, bo między nikim nie ma sprzeczności interesów, a zatem nie potrzeba nikogo do czegokolwiek przekonywać. W innych przypadkach owszem, jest korzystnie (pozornie) dla obywateli, ale co najwyżej tylko dla niektórych, a dla innych już nie... Pytaniem polityków świadczącym o ich chorobie jest: komu z nich (obywateli, grupie) dać, żeby dalej trwać?

Bardzo mądre słowa, szkoda tylko, że nie mające związku z tym, co napisałem ;)

Bruford

Cytat: Rudka w 2007-04-21, 22:00:05

nauka za PRL była bezpłatna,zlikwidowano analfabetyzm,odbudowano kraj z ruin,
   rolnicy skorzystali z reformy rolnej-.

1.Nic nigdy nie jest bezpłatne.
2.Czy gdyby nie było PRL to kraju by nie odbudowano?
3.Skorzystali by zaraz się "uspółdzielnić"

tetryk

Cytat: Szymon w 2007-04-22, 10:49:43
Bardzo mądre słowa, szkoda tylko, że nie mające związku z tym, co napisałem ;)

Możesz tak uważać, bo ująłem temat ogólniej niż Ty, a zatem pisałem o ogólniejszym problemie a Twoja wypowiedź była tylko iskrą na proch mojego tematu a nie czymś, co miałem zamiar detonować. ;) Zresztą prawda jest taka, że możemy pisać o problemach, ale dopóki nie będziemy pisać o tym, jak je rozwiązywać, dopóty będzie to wszystko wyglądało jak przelewanie z pustego w próżne... i będzie miało podobną wartość, ale na to ja już się nie piszę... za młody i za głupi jestem na takie zabawy. :)

elmo

Cytat: tetryk w 2007-04-22, 11:27:27

...ale na to ja już się nie piszę... za młody i za głupi jestem na takie zabawy. :)

Tetryk ,nie bądź taki skromny  8)
Na głupiego.... jakoś za nic  mi  nie pasujesz   :!:    8)

elmo

Co do polityki....
Często słyszy się z ust starszych ,doświadczonych osób ,że dawniej było lepiej(pod niemalże każdym wzgledem)W sumie i ja też tak uważam.
Z dedukcji mi wynika ,że im swiat pędzi do przodu ,tym jest coraz gorzej.
A skoro komuna była dawniej od "teraz" ,znaczy się ,że za komuny było lepiej  :lol:  :lol:  :lol:
...a za faraonów było jeszcze lepiej  :!: :idea: :lol:  :mrgreen:

lutonn

To ze bylo lepiej niz teraz,  to nie znaczy ze bylo dobrze,to znaczy zaczynalo byc dobrze pod koniec lat 80 tych i na poczatku lat 90 tych .Ludzie wzieli sprawy w swoje rece , kapitalizmu przybywalo i naprawde zaczelo to funkcjonowac .Ale pozniej zjawili sie "doradzcy zachodni" pseudoprzyjaciele""""i doradzili tak "socjalizm do wora"i powstal dziki kapitalizm oraz "prywatyzacja""nie wspomne o Balcerowiczu bo on byl tylko marionetka gdyby nie on to bylby inny .Gdyby Polska poszla w strone stopniowego kapitalizmu , dzisiaj bylibysmy lokomotywa napedowa Europy co tez by Europie wyszlo na dobre w dobie konkurencji z Chinami oraz innymi , no ale egoizmy wziely gore a szkoda  :shock: :P :twisted: :idea: :mrgreen:

elmo

Dla mnie za komuny było dobrze .
Pamietam te wielogodzinne oczekiwania na chleb lub cukier w sklepie  :lol: .
A teraz co? Pójdziesz i przyjdziesz i żadna atrakcja  :lol:
A jak sie czekało ,to i z ludźmi jakoś fajnie się dogadywało i żyło -było całkiem milusio  :lol: .

elmo

Lutonn,nie sposób się z Tobą nie zgodzić  :shock:
Emanujesz taką mądrością  :)  :) .Czyżbys był w Tybecie  :?: :idea: :mrgreen:

lutonn

Cytat: elmo w 2007-04-22, 17:09:14
Dla mnie za komuny było dobrze .
Pamietam te wielogodzinne oczekiwania na chleb lub cukier w sklepie  :lol: .
A teraz co? Pójdziesz i przyjdziesz i żadna atrakcja  :lol:
A jak sie czekało ,to i z ludźmi jakoś fajnie się dogadywało i żyło -było całkiem milusio  :lol: .
Pamietam jak jako dziecko bylem zaopatrzeniowcem w chleb , oj stalo sie w kolejkach , a szczegolnie gdy ktos krzyknal ze juz wyjechali z GSu wtedy kolejka zwarla swoje szyki i zaczela falowac wzdluz lady sklepowej, a dzialo sie to na wsi :lol: :lol: :mrgreen: :roll: :mrgreen:

elmo

Cytat: lutonn w 2007-04-22, 21:51:16

... , a szczegolnie gdy ktos krzyknal ze juz wyjechali z GSu wtedy kolejka zwarla swoje szyki i zaczela falowac wzdluz lady sklepowej, a dzialo sie to na wsi :lol: :lol: :mrgreen: :roll: :mrgreen:

:lol:  :lol:  :lol:  :mrgreen:... takie to były czasy ciężkie  :lol:  :mrgreen: 

ali

Cytat: lutonn w 2007-04-22, 21:51:16
Pamietam jak jako dziecko bylem zaopatrzeniowcem w chleb , oj stalo sie w kolejkach , a szczegolnie gdy ktos krzyknal ze juz wyjechali z GSu wtedy kolejka zwarla swoje szyki i zaczela falowac wzdluz lady sklepowej, a dzialo sie to na wsi :lol: :lol: :mrgreen: :roll: :mrgreen:

pamiętam czasy kiedy nikt w kolejkach na wsi za chlebem nie stał
chleb w każdej chałupie  się wypiekało
mięsa też nikt prawie w sklepie nie kupował
ale wtedy była na wsi bieda

Rudka

Ile w kolejkach sie człowiek dowiedział  :D Elmo -nie mów ,ze za cukrem,
  przeciez był na kartki i było tego duzo za duzo -miałam całą wersalke
     do przerobu nie brakowało .
  Mięska tez nie brakowało -w okręgu miedziowym ,no i ze wsi dało sie dużo załatwić
PGR -był blisko Wogóle byłoby fajnie bo pracy nie brakowało
    al;e bez komputerów i komórek nie dało sie dłużej żyć .
   Bruford -napewno w kapitaliżmie też by  szkolono -ale  zachód na nas sie wypiął .

elmo

Cytat: Rudka w 2007-04-23, 00:45:10

Elmo -nie mów ,ze za cukrem,
  przeciez był na kartki i było tego duzo za duzo -miałam całą wersalke

Rudka z ręką na sercu Ci mówię ,że stałam za cukrem  :D ,jeszcze przywozili go z Kazimierzy Wielkiej -z cukrowni  :shock: a kolejki byłu niesamowite,w sklepie czarno od ludzi i duchota i wiecnie pytali ekspedjentki czy "kazimierza już wyjechała"  :lol:

Ja pewnie jestem takim pokoleniem "między młotem a kowadłem"  :lol:

Na kartki też pamietam ,że był ,ale póżniej jakoś znieśli je i chyba wtedy zaczęło brakować  :shock: :?: :idea:

elmo

Cytat: ali w 2007-04-22, 23:16:47
pamiętam czasy kiedy nikt w kolejkach na wsi za chlebem nie stał
chleb w każdej chałupie  się wypiekało
mięsa też nikt prawie w sklepie nie kupował
ale wtedy była na wsi bieda

Ali ,a były wtedy sklepy na wsi  :?:

Bruford

Cytat: Rudka w 2007-04-23, 00:45:10
.
   Bruford -napewno w kapitaliżmie też by  szkolono -ale  zachód na nas sie wypiął .

Nie bardzo chyba rozumiem ten przekaz.Możesz rozwinąć?

Rudka

Bruford  -nie moge znależć Twojej odpowiedzi ,ale wydaje mi sie ,ze to ty mi napisałeś ,ze w innym systemie też by ludzi wyedukowano --oczywiście ,ze tak..
   ale wydaje mi sie ,ze kraj po wojnie został z tym ustrojem bo zachód
nie był zainteresowany naszym krajem .
   Pokazali nam wała  zaraz po ataku Niemiec ,ani Francja ani Anglia nie kwapili sie z pomocą
żołnierze na granicach grali w karty .
    Po za tym -gdzie Tomki sie podziali ??? czy coś stało sie o czym nie wiem?

Tomkiewicz

Cytat: Rudka w 2007-04-24, 01:00:16

Rudka, stało się tylko tyle, że w niedzielę 22 kwietnia spełniło się takie jedno nasze małe marzenie muzyczne (i nie tylko), no i wciąż dochodzimy do siebie po wrażeniach z magicznej nocy (i dnia) w Krakowie. Był to dzień spędzony z Pięknem - Piękną Muzyką i Pieknymi Ludźmi w okolicy 60-tki, którzy ją tworzą. Do Polski zawitał Van Der Graaf Generator, a ja miałam zaszczyt pracy z Muzykami w niedzielę. Twórczość Petera Hammilla, jego mądra poezja i niepowtarzalny, pełny emocji głos, były dla  mnie wielką inspiracją jeszcze podczas studiów. Zobaczyć tego wrażliwego Człowieka na żywo (na dodatek z oryginalnym, reaktywowanym po 28 latach milczenia zespołem), przeżywać tak niezwykły koncert razem z moim ukochanym Mężem, to było piękne spełnienie wydawałoby się zupełnie nierealnego marzenia.

Za każdym razem, jak mam okazję obcowania z takimi Osobami, myślę, jak dobrze, że są, że dzielą się swoim Pięknem z innymi, że nie zatracili swojej wrażliwości na życie i otaczający nas świat, że pozostają wierni sobie...

Marishka

Bruford

Cytat: Tomkiewicz w 2007-04-24, 14:12:28
Cytat: Rudka w 2007-04-24, 01:00:16

Za każdym razem, jak mam okazję obcowania z takimi Osobami, myślę, jak dobrze, że są, że dzielą się swoim Pięknem z innymi, że nie zatracili swojej wrażliwości na życie i otaczający nas świat, że pozostają wierni sobie...

Marishka

Grali "Scorched Earth" , grali???? :D Powiedz Marishka ,grali ?

Tomkiewicz

Grali. W sobotę w Bydgoskiej Filharmonii.

Żałuj, Brufordzie, naprawdę żałuj, bo były to koncerty niepowtarzalne, piękne, wzruszające, naładowane takimi emocjami, że ciarki człowieka przechodziły, a wiele osób nawet płakało... To  nie był koncert rockowy. To było Przeżycie Piękna. Ech, patosiara ze mnie :)

Marishka

P.S. Ogromnie żałowaliśmy z Tomkiem, że nie zdecydowaliśmy się wybrać się do Bydgoszczy. Odstraszała nas odległość. A  potem okazało się, że VDGG na każdym koncercie w 70% zmieniali set-listę. W Bydgoszczy zagrali mój ulubiony "Still Life", podobno TAK, że nie dało się opisać (Hammill kończył utwór szeptem, odchodząc coraz dalej od mikrofonu). Ech...

Bruford

Cytat: Tomkiewicz w 2007-04-24, 16:32:06
Grali. W sobotę w Bydgoskiej Filharmonii.

Żałuj, Brufordzie,

No , kurde , żałuję. :( .Ale na Earthworks w październiku też nie miałem czasu. :(. Scorched Earth to dla mnie jakieś niebotyczne połączenie muzyki i teatru.Oj , żałuję.