Aktualności:

6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.

Menu główne

Parametrt długowieczności.

Zaczęty przez lekarka, 2007-04-28, 09:55:30

Poprzedni wątek - Następny wątek

kodar

Cytat: lekarka w 2008-06-29, 14:56:00
Ci z Okinawy nie używają okularów do czytania gazet  :D.
Zaburzenia akomodacji należy leczyć dietą (placki ziemniaczane optymalne BEZ MĄKI).
Ewo,interesuje mnie co jadam zle,skoro sa dni,ze czytam ksiazke,gazete czyli maly druk bez okularow.Sa jednak dni,kiedy litery  sie rozmazuje i pomagaja tylko okulary.Dlaczego raz odzyskana zdolnosc czytania bez okularow w innych dniach zostaje zatracona??????
Oczywiscie rozumiem,ze zasmiecam  :(

Hana

Kodar a co z mlecznymi?--ja widze duzo lepiej jak o mlecznych zapomnialam i jak niedojadam tzn. najedzona jestem w 3/4.

kangur

Cytat: kodar w 2008-08-27, 19:54:23
Ewo,interesuje mnie co jadam zle,skoro sa dni,ze czytam ksiazke,gazete czyli maly druk bez okularow.Sa jednak dni,kiedy litery  sie rozmazuje i pomagaja tylko okulary.Dlaczego raz odzyskana zdolnosc czytania bez okularow w innych dniach zostaje zatracona??????
Oczywiscie rozumiem,ze zasmiecam  :(

A to moze dlatego postrzegasz wszysto w "aurze". Czasami nawet w podwojnej.

kodar

Cytat: kangur w 2008-08-27, 21:28:00
Cytat: kodar w 2008-08-27, 19:54:23
Ewo,interesuje mnie co jadam zle,skoro sa dni,ze czytam ksiazke,gazete czyli maly druk bez okularow.Sa jednak dni,kiedy litery  sie rozmazuje i pomagaja tylko okulary.Dlaczego raz odzyskana zdolnosc czytania bez okularow w innych dniach zostaje zatracona??????
Oczywiscie rozumiem,ze zasmiecam  :(

A to moze dlatego postrzegasz wszysto w "aurze". Czasami nawet w podwojnej.
:lol: :lol: :lol: 8) :P

lekarka

Kodar - pomagają zapiski co się zjadło. Zaburzenia widzenia - trzeba się cofnąć 24 godziny - tam jest błąd. Błąd już widać 2-3 doby przed objawem zabureń akomodacji pod postacją zaburzeń w diecie. Namierzysz go. Jeżelibyś miała problem z namierzaniem wrzuć jadłospis sprzed 24 godzin, przed zaburzeniem wzroku.
Sprawdzałabym to porównując widzenie druku codziennie rano NAJPIERW JEDNYM OKIEM POTEM DRUGIM odnośnie diety uprzedniego dnia.
Niedojadanie Hana - super - moja metoda z dzieciństwa  :).
Kangur - jasnowidz.

lekarka

Zaburzenia akomodacji można też sprawdzać na wieczór (w mniej zaawansowanych stadiach).
Warto też stosować się do zasady 15-17 godzin bez jedzenia (by komórki odpowiedzi immunologicznej nie siedziały ciągle w jelicie i nie wymieniały między sobą informacją "co Ona/On nam znowy wrzucił/a" a zajęły się "naprawą zniszczeń". Plus konserwanty/alkohol/cukry proste złe - warto je jadać (pijać) najrzadziej.
T - dobry  :).
Jeżeli chodzi o HDL i LDL to przestaję się czepiać tych wskaźników gdy HDL<lub= 80mg%, a LDL <lub=70mg%. Tak wygladają te wskaźniki u młodych i w miarę zdrowych ludzi
HDL powyżej 80mg (2,1 mmol/l) traktuję jak ... nadwagę (gromadzenie zapasów), LDL - im wiecej "sprzątaczek" tym więcej nieprawidłowości, zatem najlepiej by był poniżej lub w okolicach 70mg%(1,8 mmol/l).

adampio

Znalazlem ciekawa wypowiedz, ktora chcialem sie z wami podzielic:

Gdy przeprowadzono badania osób, których wiek przekroczył 100 lat, były w tej grupie osoby pijące i nie pijące, palące i niepalące, z wysokim i niskim cholesterolem, spokojni i wybuchowi, ćwiczący i nieruchawi. Wśród tych czynników nie odkryto istotnych różnic z pozostałą częścią społeczeństwa. Wszyscy oni mieli jednak pewne cechy wspólne zdecydowanie odróżniające ich od innych. Były to: wyjątkowo niski cukier, wyjątkowo niskie trójglicerydy i względnie niski poziom insuliny.

    Czy można wiązać to współwystępowanie długowieczności i parametrów biochemicznych bezpośrednim związkiem przyczynowo-skutkowym? Badania ostatnich lat dają przynajmniej częściowo pozytywną odpowiedź na to pytanie. Niepodważalna wydaje się być rola cukru i insuliny w tym procesie. Trójglicerydy natomiast wydają się być jedynie skutkiem wzrostu cukru i insuliny we krwi i same w sobie nie przyspieszają w istotny sposób starzenia się.

    W bieżącym artykule spróbuję przybliżyć nieco mechanizmy oddziaływania wysokich poziomów cukru na tempo procesu starzenia się.

 

    Nieenzymatyczna glikozylacja

    Podstawowy mechanizm niekorzystnego oddziaływania krążącego we krwi cukru to nieenzymatyczne przyłączanie się do różnych cząsteczek białkowych i zmienianie ich właściwości. Proces ten nazywamy nieenzymatyczną glikozylacją. Określenie "nieenzymatyczna" oznacza, że proces ten zachodzi samoistnie, bez specjalnych przyspieszaczy reakcji chemicznej, jakimi są enzymy. Oznacza więc, że podstawowym parametrem wyznaczającym szybkość zachodzenia tej reakcji w danej chwili jest aktualne stężenie glukozy (fruktozy, galaktozy) we krwi. Im wyższe jest to stężenie, tym szybciej zachodzi reakcja. Innym parametrem, który mógłby wpływać na szybkość reakcji jest temperatura. Wyższa temperatura ułatwia zajście każdej reakcji chemicznej, gdyż cząsteczki mają wówczas większą energię by pokonać barierę energetyczną broniącą przed zajściem reakcji.

    Od razu na wstępie chciałbym podkreślić, że proces glikozylacji zachodzi w naszym organizmie bardzo powoli, a specjalne mechanizmy obronne non-stop "sprzątają" glikozylowane białka i budują nowe na ich miejsce. Przykładem procesu glikozylacji wykorzystywanym obecnie w medycynie jest oznaczanie glikozylowanej hemoglobiny przy monitorowaniu cukrzycy, która odzwierciedla średnie stężenie cukru we krwi w ostatnich 6-8 tygodniach. W czasie życia krwinki trwającego do 120 dni glikozylacji ulega średnio w warunkach prawidłowych ok. 10% cząsteczek hemoglobiny. Ponieważ we krwi są w danym momencie krwinki o różnym wieku, średnia zawartość hemoglobiny glikozylowanej wynosi ok.
5%.

    W cukrzycy, gdy średnie stężenie cukru wzrasta np. 2-krotnie (z ok. 100mg% na ok. 200mg%) przyłączanie go do hemoglobiny wzrasta również w przybliżeniu dwukrotnie. Jednak ponieważ krwinki glikozylowane żyją krócej, średnie stężenie hemoglobiny glikozylowanej wzrasta nieco mniej niż 2x.

 

    Etapy glikozylacji

    Proces przyłączania się cząsteczki cukru do białka jest dwuetapowy. Pierwszy etap jest odwracalny, tzn. że po osiągnięciu stanu równowagi reakcja zachodzi z taką samą szybkością w obie strony.
Stan równowagi osiągany jest po ok. 1 miesiącu, co w praktyce oznacza, że dla białek o szybkim obrocie w organizmie, nie jest on osiągany nigdy. Białka uglikozylowane zdążą zostać rozłożone, a na ich miejsce powstają nowe nieuglikozylowane. Drugi etap jest już nieodwracalny.
Podlegają im białka pozostające długo w organizmie, jak np. kolagen (białko skóry, ścięgien, chrząstek, kości). Efektem tego etapu jest powstanie tzw. końcowych produktów zaawansowanej glikacji -(Advanced Glycation Endproducts, AGE). Używany w literaturze skrót AGE jest tu o tyle interesujący, że słowo age oznacza po angielsku właśnie starzeć się. Przez AGE rozumieć więc będziemy pewne związki chemiczne, których skomplikowanych nazw nie będę przytaczał, które można oznaczyć w badanych tkankach i płynach ustrojowych, i których ilość świadczy o zaawansowaniu nieodwracalnych procesów glikozylacji.

 

    Przykłady glikozylacji

    Skutki biologiczne powyższych procesów są wielorakie i prawdopodobnie nie wszystkie jeszcze są poznane. Co wiadomo już dziś?

    Albumina - glikozylacja upośledza jej funkcje transportowe.
Zmniejsza się jej zdolność transportu bilirubiny i długołańcuchowych kwasów tłuszczowych.

    Białka błony erytrocyta - ich glikozylacja zmniejsza jej właściwości sprężyste, zmniejsza się więc zdolność erytrocytów do odkształcania w naczyniach włosowatych.

    Katepsyna B - enzym biorący udział w przekształceniu proinsuliny w insulinę. Pod wpływem glikozylacji ulega zahamowaniu.

    Antytrombiny III - jej glikozylacja prowadzi do przewagi procesów krzepnięcia nad procesami usuwania skrzepów.

    Dysmutaza ponadtlenkowa - enzym ten jest elementem układu przeciwutleniaczy. Jego zahamowanie pod wpływem glikozylacji prowadzi do rozwoju tzw. stresu oksydacyjnego w komórce. Mówiąc prościej: wolne rodniki są wolniej usuwane, zwiększa się więc ich szkodliwe działanie.

    Apolipoproteina B -  podstawowe białko frakcji LDL. Glikozylacja w miejscu wiązania się z receptorem powoduje, że frakcja ta jest wolniej usuwana z krwi. W sumie nic złego się nie dzieje, tyle, ze wzrasta nieco LDL w osoczu, co często przyprawia badającego się niepotrzebnie o silny stres. Znając ogólnie panującą nam społeczną fobię przed wysokim LDL (również wśród wielu Optymalnych) od razu w tym miejscu dodam, że kwestia poziomu LDL we krwi zależy również od wielu innych czynników. Ponieważ poziom tego składnika krwi jest tak naprawdę w szerokim zakresie nieistotny, ewolucyjnie nie wykształciły się mechanizmy, które by regulowały jego poziom w wąskich granicach.
Występuje w związku z tym duża zmienność osobnicza poziomu LDL w osoczu. W toku ewolucji osobnicy z wysokim lub niskim poziomem LDL nie byli po prostu eliminowani z populacji.

    Kolagen - pod wpływem glikozylacji zwiększa się liczba wiązań krzyżowych między cząsteczkami kolagenu, co sprawia, że zwiększa się sztywność włókien kolagenowych, zmniejsza się również ich rozpuszczalność oraz podatność na trawienie enzymatyczne, co utrudnia jego regenerację.

    Kwasy nukleinowe (DNA) - są cząsteczkami bardzo długo żyjącymi, mogą więc ulec znacznej modyfikacji pod wpływem cukru. Może to prowadzić do zmian w materiale genetycznym. Glikozylacja DNA może być wyjaśnieniem, dlaczego słynna sklonowana owca Dolly tak szybko się zestarzała. Przyczyną mogła być większa niż w normalnych warunkach glikozylacja materiału genetycznego.


lutonn

Hunzowie natomiast nie maja prawie zebow najwyzej po jednym i sa zdrowi i bogaci moze to swiadczyc ze nie maja czynnika zapalnego w jamie ustnej i nie laduja go w organizm , bo wiem z autopsji ze wiele chorob zakaznych ma żrodła w zebach , a mniej zapalen to mniej innych roznych zaburzeń rownowagi itp itd  :lol: 8) :P :shock: :shock: ,a jak sie ma zeby to trza mniej cukru bo to on jest tym czynnikiem

lekarka

Cytat: adampio w 2008-09-11, 17:02:44
Wszyscy oni mieli jednak pewne cechy wspólne zdecydowanie odróżniające ich od innych. Były to: wyjątkowo niski cukier, wyjątkowo niskie trójglicerydy i względnie niski poziom insuliny.

Niepodważalna wydaje się być rola cukru i insuliny w tym procesie. Trójglicerydy natomiast wydają się być jedynie skutkiem wzrostu cukru i insuliny we krwi i same w sobie nie przyspieszają w istotny sposób starzenia się.

   

Bezdyskusyjnie.Wężykiem.  :D
Długo istniejące podwyższone trójglicerydy implikują następczo zaburzenia gospodarki tłuszczowej.

kangur

My tu dujemy trupe o Hunzach; a Japonczycy, mieszkancy Islandii i Hongkongu prowadza w rankingu dlugowiecznosci.

http://www.rp.pl/artykul/2,192562.html

Adiqq

pomyślał by ktos...codziennie pije mleko i jedzie głownie na owocach i warzywach :D
jak ograniczył tłuste jedzenie, to pozostaje tylko opadające wieko ;)
swoją drogą to w radiu jeszcze mówili, że japończycy mają 30 ludków 100+

lekarka

Cytat: Adiqq w 2008-09-18, 22:00:30
pomyślał by ktos...codziennie pije mleko i jedzie głownie na owocach i warzywach :D

Może patrzy tylko na nie  8).

adam319

Cytat: Adiqq w 2008-09-18, 22:00:30
pomyślał by ktos...codziennie pije mleko i jedzie głownie na owocach i warzywach :D
jak ograniczył tłuste jedzenie, to pozostaje tylko opadające wieko ;)
swoją drogą to w radiu jeszcze mówili, że japończycy mają 30 tysięcy ludków 100+

http://www.mowiepopolsku.com/content/view/27021/109/

http://www.google.pl/search?hl=pl&as_qdr=all&q=ilu+stulatk%C3%B3w+%C5%BCyje+w+polsce%3F

Edyta

Cytat: lekarka w 2008-09-18, 22:18:23
Cytat: Adiqq w 2008-09-18, 22:00:30
pomyślał by ktos...codziennie pije mleko i jedzie głownie na owocach i warzywach :D

Może patrzy tylko na nie  8).

Znam osoby,które piją mleko ,jedzą sery żólte,biale i mają wiele lat . Czy gdybyś spotkała taką osobę i powiedziałaby Ci,że całe życie swoje żywienie opiera na produktach mlecznych,to uznałabyś to za niemozliwe?           

toan

No bez numerów. Od wczesnych lat sześćdziesiątych "setki" przemilczanych badań naukowych jednoznacznie wskazują, że wegetarianizm, otyłość i alkoholizm (każde z osobna) powodują degenerację mózgu (ubytki synaps w tempie śr. 4-10% na każde pięć lat! wegetarianizmu, otyłości czy alkoholizmu), czego skutkiem jest "powszechnie wadliwa struktura i czynność mózgów ludzkich" (cyt: prof. dr hab. n. med. Julian Aleksandrowicz) i skrócenie osobniczej długości życia, o czym wielokrotnie w swych publizakcjach pisał... No kto to pisał? :shock: :lol:

PS
równie dużo pomijanych milczeniem jest doniesień nauowych o dobrotliwym wpływie wszelkich tłuszczy w diecie na CUN człowieka  :D
bo za Onufrym cyt: "oleum  :wink: jako lżejsze od..."

lekarka

Cytowałam formę wegetarianizmu jak to słusznie Admin zauważył.

Edyta

Nie wiem...doczepiliśta sie tego mleka jak rzep psiego ogona,a przecie ludzie piją go i zyja długo....(coprawda ja nie pije,ale no bez przesady!) .

Edyta

Za wszystkie ludzkie niepowodzenia odpowiada co??



MLEKO  MLEKO   MLEKO

toan

NIEPRRRAWDA!!![/i][/glow][/u][/color][/b]
mleko jako bezjądrzasty przesącz surowiczy jest najlepszym "półproduktem" dla "niebieskookich" z wyjątkiem żółtek, szpiku, podrobów, wodnych wyciągów mięsnych i wieprzowiny z rusztu!

kangur

Cytat: Edyta w 2008-09-19, 09:27:36
Za wszystkie ludzkie niepowodzenia odpowiada co??

MLEKO  MLEKO   MLEKO

Popatrzmy na statystyki spozycia mleka na swiecie. Mleko w Japonii zostalo wprowadzone po Drugiej Wojnie Swiatowej. A wiec te stulatki w dziecinstwie nie wiedzieli co to jest krowa. To jakim mlekiem byli karmieni? Moze mlekiem z wielorybow? JK powiedzial jak ktos lubi mleko, to niech pije.

TABLE 2. International comparison of dairy food consumption 2004 (kg per 
capita, per year)
Country          Fluid Milk     Butter     Cheese      Skim Milk Powder
Switzerland       93.8           6.0         17.1              2.1
EU-25              79.2           4.7         14.1              2.4
Australia         102.2           2.9         11.9              1.7
New Zea-
land                90.1            6.5          7.0              1.3
Canada            87.7           2.9         10.7              1.5
United
States              92.1            2.0         14.1              1.3
Japan            39.0           0.7          2.0              1.7
Sources: USDA-FAS PS&D database, and FAPRI 2005.