Aktualności:

4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.

Menu główne

Zbadaj swoją religię!

Zaczęty przez Szymon, 2007-05-04, 22:13:47

Poprzedni wątek - Następny wątek

Szymon

Znalazłem fajny test, co prawda w języku angielskim, ale zawsze... (jakby były jakieś pytania, piszcie w wątku)
Dzięki naturalnie szczerym odpowiedziom określicie, do jakiej religii najbardziej pasują wasze poglądy.

Oto stosowny link:
http://www.beliefnet.com/story/76/story_7665_1.html

Mi wyszło tak:

1. Liberal Quakers (100%)
2. Unitarian Universalism (97%)
3. Mahayana Buddhism (97%)
4. Orthodox Judaism (94%)
5. Jainism (88%)
6. Neo-Pagan (88%)
7. New Age (87%)
8. Theravada Buddhism (87%)
9. Islam (86%)
10. Bahá'í Faith (85%)
11. Reform Judaism (85%)
12. Secular Humanism (83%)
13. Sikhism (82%)
14. Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints (Mormons) (78%)
15. Mainline to Liberal Christian Protestants (78%)
16. Orthodox Quaker (76%)
17. Nontheist (71%)
18. Taoism (69%)
19. Jehovah's Witness (65%)
20. Hinduism (64%)
21. Mainline to Conservative Christian/Protestant (59%)
22. Seventh Day Adventist (54%)
23. Christian Science (Church of Christ, Scientist) (50%)
24. New Thought (50%)
25. Scientology (47%)
26. Eastern Orthodox (41%)
27. Roman Catholic (41%)

Liberal Quakers? Jakis szczep poczciwych Kwakrow? Musze dowiedziec sie, gdzie maja najblizszy zbor... :shock:

Halina Ch.

Na pewno na jakimś stadionie.

Szymon

Halino, nie do konca rozumiem...

Rudka

Jakbyś był tak miły to przy każdej religi ze dwa zdania po naszemu .
  Jezeli chodzi o mnie to pan upatrzył mnie sobie na ateistke -jest tam takie odniesienie?

Szymon

na moj gust to najblizej jest Secular Humanism

Rudka

Jeszcze jedno pytanko
   z tymi procentami sobie nie radze  --w jakich państwach były te badania.?
  mogliby to ujednolicic interesowało by mnie globalnie.

Szymon

odpowiadasz na pytania w ankiecie z linka i wychodza Ci wlasne procenty
tam w 1wszym poscie podalem swoje wyniki dla przykladu. slownik w garsc i do dziela  :D

Tomkiewicz

Oto co NAM wyszło :)

1.  Secular Humanism (100%) 
2.  Unitarian Universalism (93%) 
3.  Nontheist (79%) 
4.  Liberal Quakers (73%) 
5.  Theravada Buddhism (67%) 
6.  Neo-Pagan (63%) 
7.  Mainline to Liberal Christian Protestants (58%) 
8.  Taoism (49%) 
9.  New Age (47%) 
10.  Reform Judaism (41%) 
11.  Orthodox Quaker (34%) 
12.  Mahayana Buddhism (33%) 
13.  Bahб'н Faith (27%) 
14.  Sikhism (27%) 
15.  Scientology (26%) 
16.  New Thought (23%) 
17.  Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints (Mormons) (20%) 
18.  Jainism (17%) 
19.  Christian Science (Church of Christ, Scientist) (17%) 
20.  Mainline to Conservative Christian/Protestant (15%) 
21.  Seventh Day Adventist (13%) 
22.  Eastern Orthodox (11%) 
23.  Islam (11%) 
24.  Orthodox Judaism (11%) 
25.  Roman Catholic (11%) 
26.  Hinduism (6%) 
27.  Jehovah's Witness (0%) 

Zgadzamy się z punktem 1 w 100% :)

MiT

Szymon

a ja wlasnie poprosilem o zrobienie testu moja kolezanke wirtualna, ktora jest Jehovah Witness i wyszlo jej

1.    Eastern Orthodox (100%)
2.    Roman Catholic (100%)
3.    Seventh Day Adventist (93%)
4.    Orthodox Quaker (90%)
5.    Mainline to Conservative Christian/Protestant (88%)
6.    Orthodox Judaism (87%)
7.    Islam (82%)
8.    Jehovah's Witness (81%)
9.    Hinduism (77%)
10.    Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints (Mormons) (75%)
11.    Jainism (56%)
12.    Sikhism (56%)
13.    Bahá'í Faith (53%)
14.    Reform Judaism (51%)
15.    Mahayana Buddhism (51%)
16.    Mainline to Liberal Christian Protestants (50%)
17.    Liberal Quakers (49%)
18.    Theravada Buddhism (41%)
19.    Neo-Pagan (35%)
20.    Unitarian Universalism (33%)
21.    Nontheist (27%)
22.    Christian Science (Church of Christ, Scientist) (26%)
23.    Taoism (25%)
24.    Secular Humanism (24%)
25.    New Thought (21%)
26.    Scientology (21%)
27.    New Age (18%)

Eastern Orthodox i Roman Catholic- cos tu nie gra !

Ale zabawa przednia  :D

slawek

1.  Mahayana Buddhism (100%) 
2.  Neo-Pagan (98%) 
3.  Jainism (96%) 
4.  Secular Humanism (96%) 
5.  Unitarian Universalism (95%) 
6.  Mainline to Liberal Christian Protestants (94%) 
7.  Theravada Buddhism (94%) 
8.  Liberal Quakers (92%) 
9.  Reform Judaism (90%) 
10.  Hinduism (87%) 
11.  Nontheist (85%) 
12.  Mainline to Conservative Christian/Protestant (84%) 
13.  Orthodox Quaker (82%) 
14.  Seventh Day Adventist (80%) 
15.  Islam (76%) 
16.  Orthodox Judaism (76%) 
17.  New Age (75%) 
18.  Taoism (75%) 
19.  Sikhism (74%) 
20.  Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints (Mormons) (73%) 
21.  Bahá'í Faith (69%) 
22.  Scientology (63%) 
23.  Christian Science (Church of Christ, Scientist) (59%) 
24.  New Thought (57%) 
25.  Eastern Orthodox (53%) 
26.  Roman Catholic (53%) 
27.  Jehovah's Witness (47%) 

It's very interesting ;P

slawek

Coś lżejszego ;)
http://www.purescore.com/
ciekawe jak tutaj wyjdzie ;P

Hank

A mi wyszło coś takiego:

1.    Secular Humanism  (100%)
2.    Nontheist (94%)
3.    Unitarian Universalism (88%)
4.    Theravada Buddhism (79%)
5.    Liberal Quakers (67%)
6.    Neo-Pagan (55%)
7.    Mainline to Liberal Christian Protestants (52%)
8.    Taoism (37%)
9.    Mahayana Buddhism (37%)
10.    New Age (36%)
11.    Reform Judaism (30%)
12.    New Thought (27%)
13.    Scientology (27%)
14.    Orthodox Quaker (24%)
15.    Mainline to Conservative Christian/Protestant (22%)
16.    Hinduism (22%)
17.    Christian Science (Church of Christ, Scientist) (20%)
18.    Jainism (20%)
19.    Seventh Day Adventist (20%)
20.    Jehovah's Witness (16%)
21.    Sikhism (16%)
22.    Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints (Mormons) (13%)
23.    Eastern Orthodox (13%)
24.    Islam (13%)
25.    Orthodox Judaism (13%)
26.    Roman Catholic (13%)
27.    Bahá'í Faith (8%)

W sumie wszystko się zgadza. Zastanawia mnie tylko tak wysoki odsetek buddyzmu...

elmo

Ciekawi mnie jedno  :idea:
Kto mógł wymyślić taki test  :?: :idea:

To znaczy ,że Wy potrzebujecie testu ,żeby wiedzieć  jaką religię wyznajecie, czy też nie ?  :lol:
A niech to.... :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

A tak dużo sie czyta tu na Forum "aby znać siebie" .I to piszą Ci, co robią testy  :lol:  :lol:  :lol: .
Czyli ,żeby znać siebie trza se zrobić test ,wymyślony przez jakiegoś półgłówka albo przez bandę półgłówków .

A tak w rzeczywistości ,to jakże to smutne ,że ludzie lgną do takich pierdół  :(  :cry: :cry: :cry: .

Szymon

CytatCzyli ,żeby znać siebie trza se zrobić test ,wymyślony przez jakiegoś półgłówka albo przez bandę półgłówków .

Pozwolę się nie zgodzić. Przestrzeń dogmatów jest zagospodarowana przez religie rozmaitej maści. W naszym kraiku przyjęło się, że nieważne, w co wierzysz, i tak należysz do wszechwładnej instytucji Roman Catholic Church. Możesz być za aborcją, popierać antykoncepcję... etc. Tymczasem, dajmy na to w USA, jeśli nie podoba Ci się , na co wpadł jakiś tam, powiedzmy, Grzegorz VIII, możesz pomaszerować do dowolnego kościoła protestanckiego, gdzie wytłumaczą Ci, że niewiara w transubstancjację nie musi się równać wiecznym mękom w piekle. Nie chroni Cię tak szczelny kaftan tradycji jak w naszym kraju. Dlatego ów test ma odpowiedzieć w realiach polskich na pytanie- ile w katoliku jest katolika (ja, jako osoba ochrzczona w parafii pod wezwaniem .....yyy...... i ciągle figurująca w jej kartotekach-mimo że nie poczuwam się- nabijając liczbę wiernych do jakże realistycznych dziewięćdziesięciu kilku procent uzyskałem zawrotne 41 proc.- najmniej ze wszystkich), ewentualnie ile w baptyście jest baptysty.
A przykład Hanka czy Tomkiewiczów świadczy, że jest w miarę realistyczny.

CytatA tak w rzeczywistości ,to jakże to smutne ,że ludzie lgną do takich pierdół
Daruj sobie Elmo, bo bycie przeciw dla samego bycia przeciw chluby nikomu jeszcze nie przyniosło ;)

elmo

Wyjaśnij mi Szymon ,co to jest "przestrzeń dogmatów"? i co to jest " nasz kraik"?(nie wiem czy dobrze odmieniam  :roll:)

PS.Jak komuś nie pasuje bycie Polakiem katolikiem ,zawsze może się obrzezać i zapuścić pejsy (ja właśnie jestem w trakcie  8) ) .

Halina Ch.

Cytat: Szymon w 2007-05-04, 22:22:41
Halino, nie do konca rozumiem...

ja też nie... bo to wszystko po angielsku.

Szymon

CytatWyjaśnij mi Szymon ,co to jest "przestrzeń dogmatów"? i co to jest " nasz kraik"?(nie wiem czy dobrze odmieniam  Rolling Eyes)

Naturalnie, spiesze z wyjasnieniem
przestrzen dogmatow - mozesz byc za aborcja, mozesz byc przeciw, a mozesz byc za aborcja tylko w szcvzegolnych przypadkach. mozesz wierzyc w rzeczywistego diabla, diabla jako egzemplifikacje zla, mozesz nie wierzyc w diabla, mozesz modlic sie do diabla etc. i tak jeszcze gora z kilkadziesiat innych dogmatow. i teraz wyobraz sobie osobe, ktora wierzy w rzeczywistego diabla i jest przeciw aborcji oraz osobe, ktora uwaza diabla li za parabole literacka, uwaza takze, ze aborcja powinna byc zalegalizowana prawnie. obie osoby naleza do Roman Catholic Church, a poglady jednej z nich nie pasuja do teologii tejze organizacji. Dlatego wlasciwszym miejscem, gdzie pelniej rozumiano by taka osobe, jest jakis inny kosciol. Ale z jakichs wzgledow, niewazne jakich, osoba nadal uczeszcza do Roman Catholic Church

nasz kraik - zdrobnienie od kraj

posługujesz się mianownikiem, co zazwyczaj nie nastrecza problemow, a wiec deklinacja prawidlowa.

elmo

Cytat: Szymon w 2007-05-05, 11:02:44

przestrzen dogmatow - mozesz byc za aborcja, mozesz byc przeciw, a mozesz byc za aborcja tylko w szcvzegolnych przypadkach. mozesz wierzyc w rzeczywistego diabla, diabla jako egzemplifikacje zla, mozesz nie wierzyc w diabla, mozesz modlic sie do diabla etc. i tak jeszcze gora z kilkadziesiat innych dogmatow. i teraz wyobraz sobie osobe, ktora wierzy w rzeczywistego diabla i jest przeciw aborcji oraz osobe, ktora uwaza diabla li za parabole literacka, uwaza takze, ze aborcja powinna byc zalegalizowana prawnie. obie osoby naleza do Roman Catholic Church, a poglady jednej z nich nie pasuja do teologii tejze organizacji. Dlatego wlasciwszym miejscem, gdzie pelniej rozumiano by taka osobe, jest jakis inny kosciol. Ale z jakichs wzgledow, niewazne jakich, osoba nadal uczeszcza do Roman Catholic Church

Nie ma czegoś takiego jak "przestrzeń dogmatów". Jest tylko dogmat=prawda wiary.To o czym piszesz, to odwrotność dogmatu=herezja.
Jak już się posługuje człowiek pojęciami takimi jak np."dogmat" ,to trzeba go używać precyzyjnie.
Po za tym to co piszesz :"możesz byc(...możesz być

elmo

Cytat: Szymon w 2007-05-05, 11:02:44

Nie ma czegoś takiego jak "przestrzeń dogmatów". Jest tylko dogmat=prawda wiary.Odwrotność dogmatu=herezja.
Jak już się posługuje człowiek pojęciami takimi jak np."dogmat" ,to trzeba go używać precyzyjnie.
Po za tym to co piszesz :"możesz być(...) ,możesz być(...) to prezentacja poglądów a nie dogmatów.

Szymon

CytatNie ma czegoś takiego jak "przestrzeń dogmatów". Jest tylko dogmat=prawda wiary.To o czym piszesz, to odwrotność dogmatu=herezja.
Po za tym to co piszesz :"możesz byc(...możesz być

:D a czy herezja jednej religii nie moze byc dogmatem innej?