Aktualności:

8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.

Menu główne

Co zawierają wędliny?

Zaczęty przez Halina Ch., 2007-05-05, 11:18:49

Poprzedni wątek - Następny wątek

Maniek

Cytat: Blackend w 2016-08-26, 13:41:32
To i ja podziękuję, bo parówki na zimno ze śmietanką, to mój zestaw śniadaniowy na wyjeździe poza domem.  :D

Mój też, ale, wędlinki z masą E, to raczej od święta...
Zresztą, tak mi się jakoś przypomina, że już parę lat temu Doktor stwierdził, że sklepowe wędliny są niejadalne...  :shock:

Ale jak kto lubi suplementy, i "pobudzanie" odporności to jego sprawa.
Tyle, że raczej, określenie "dobra jakość", jest chyba lekko chybione.
Ani jakość, ani tym bardziej smak.

Gavroche

Wytłumaczysz? :D
Dlaczego poddajesz w wątpliwość jakość?
Czym to mięso do parówek różni się od innego?
Z powodu konserwantów i polepszaczy?
A które coś robią złego? ;)

Smak to indywidualna sprawa i go zostawmy w spokoju.
Mnie parówki smakują, choć dawnej były lepsze, ale może to młodzieńczy permanentny głód, rzadko występujące mięso w diecie i odległość czasowa...

Maniek

Cytat: Gavroche w 2016-08-26, 15:41:13

Z powodu konserwantów i polepszaczy?
A które coś robią złego? ;)

Smak to indywidualna sprawa i go zostawmy w spokoju.
Lubisz się tak bezsensownie droczyć?
Tak, z powodu konserwantów i polepszaczy, wędlina jest niejadalna:

http://ulicaekologiczna.pl/wp-content/uploads/2011/01/E-konserwanty.pdf

A co do smaku, to jeśli mówisz, że nie czujesz różnicy pomiędzy masówką, a wyrobem tradycyjnym, to albo straciłeś smak, albo go jeszcze nie zyskałeś. ;)

administ

Cytat: Maniek w 2016-08-26, 16:44:56
http://ulicaekologiczna.pl/wp-content/uploads/2011/01/E-konserwanty.pdf

Świetne, tylko jeszcze bardziej powinno odstraszać szczególnie od wieprzowiny!  8)
Na szczęście jakiś pomór afrykański się pojawił, a to bardzo zaraźliwa choroba!  :?

Gavroche

Te bzdety o E-konserwantach nie mają nic wspólnego z rzeczywistością, Maniek. ;)
Naprawdę wierzysz, jak te ortorektyczne oszołomy, że askorbinian, tokoferol, skrobia czy glutaminian z labu jest trujący, a te z mąki, owoców, sera żółtego i glonów, są już cacy? :lol:
Nieźle. 8)

Nigdy nie jadłem tradycyjnej parówki, więc nie potrafię docenić, a inne wyroby, owszem różnią się smakiem, ale to cecha, a nie wada czy zaleta. ;)
I totalnie nic nie mówią o jakości.

administ

Większość z tego rozpada się natychmiast na nieszkodliwe jony, ale co tam tłumaczyć, jak "szkodliwe jak jasna cholera"... ;)

Gavroche

Ba! Te same związki w żywności są be, ale w suplach bardzo pożądane, wiadomo, że mleczan czy cytrynian jest lepszy od zwykłego węglanu czy tlenku. ;)

administ

Ale w suplementach ze sklepu z chemią spożywczą są tylko zielone kropki! ;)  :lol:

Diogenes z Synopy

trzeba wierzyć, że mało sypią w nie. Ja tam nie wierzę nikomu  ;-)

CytatWiele nitrozoamin wykazuje właściwości rakotwórcze. Działanie rakotwórcze dla zwierząt zostało udowodnione, natomiast ze względu na bardzo niskie typowe wchłanianie nitrozoamin przez człowieka z żywności, rzędu 0,1–1 mg/dobę, określenie zagrożenia jest bardzo utrudnione. Ponadto nitrozoaminy mogą działać mutagennie, teratogennie i embriotoksycznie.

mówicie o paru dodatkach. Są wędliny, które mają tylko dodatki -  z 30 i mało mięsa  ;-)

Parówki są nośnikiem węglowodanów, zawsze to mnie dziwiło  ;-)

renia

Ja wędliny jem sporadycznie, ale reszta rodzinki je lubi...

Diogenes z Synopy

Mój ojczulek lubuje ostatnio w słoninach z marketu. Z Kalisza Pom - ktoś produkuje w słoikach ''pychotkę''  i w Sresco w blokach jakąś smakową sprzedają i gdzieś jeszcze wojskową w puszce kupuje. Polecał, ale jeszcze nie jadłem.

renia

Brzmi smakowicie.  :D Były kiedyś takie wojskowe puszki z tłustą mielonką, czy boczkiem... :roll:

Blackend

Mielonka z puszki, to była podstawa na wszelkich biwakach.  :D

Diogenes z Synopy

dobra zagrycha pod czystą  ;-)  i ogórka

Blackend

I Coca Cola, bo lepiej wchodziło. ;)

Diogenes z Synopy

Cytat Nutria jest bardzo czystym zwierzęciem. A jej mięso zawiera dużo kwasów Omega-3, których spożywanie zalecają lekarze i dietetycy

http://www.rp.pl/Przemysl-spozywczy/161129846-Przeboj-kulinarny-w-Moskwie--burgery-z-rzecznych-szczurow.html

kiełbasę parę razy jadłem  :roll:

Blackend

Też jadłem i dopóki nie wiedziałem z czego, to mi smakowało.  :lol:

administ


Anulka177

Macie na myśli nutrie? Jadłam kiełbasę kiedyś, ale jakaś strasznie chuda była, nie smakowała mi.  :?

administ

Nutria, szczur, byle świeże gryzonie były... ;)