Aktualności:

2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.

Menu główne

Moje problemy

Zaczęty przez Adiqq, 2007-05-11, 06:23:45

Poprzedni wątek - Następny wątek

RTS

Cytat: wloczykij w 2010-10-24, 18:31:04
Nie da się nie zgodzić z Igą. Z tym że pewnie są też dodatkowe czynniki. Ja jednak uważam że normalnie, odpowiednio okryci nie powinniśmy tracić ciepła i temperatura nie powinna znacznie spadać...
Zgoda.
Im lepiej się okryjemy tym mniej ciepła potrzebujemy wytwarzać - czyli metabolizm odpowiedzialny za temperaturę zwalnia.
Jeśli nie przykryjemy się dobrze i będzie chłodno w otoczeniu - metabolizm będzie musiał przyspieszyć wytwarzanie ciepła.
:roll:

wloczykij

Powyżej pewnej temperatury nie potrzeba się przykrywać, jeszcze przyda się dobrze schłodzić.

RTS

Cytat: wloczykij w 2010-10-24, 18:43:10
Powyżej pewnej temperatury nie potrzeba się przykrywać, jeszcze przyda się dobrze schłodzić.
... I teraz jak się dobrze przykryjemy w bardzo ciepłym otoczeniu to z kolei metabolizm (ten od temperatury  :)  ) musi podkręcać chłodzenie czyli przyspiesza?
Nie przykryjemy się w takich warunkach - jest komfort i metabolizm zwalnia.  :)

wloczykij

Jak zmarzniesz w nocy to się nie wyśpisz, się nie wyśpisz to będziesz wczorajszy...

RTS

Cytat: wloczykij w 2010-10-24, 18:56:51
Jak zmarzniesz w nocy to się nie wyśpisz, się nie wyśpisz to będziesz wczorajszy...
:)
Przynajmniej ciągłość będzie zachowana...  :P

WojciechS

Wystarczy się zastanowić: co w nocy produkuje ciepło w organizmie i wyjdzie czarno na białym, co odpoczywa, a co pracuje pełną parą...  :wink:

BACA

No właśnie - gdzie są procesy anaboliczne a gdzie kataboliczne.

Iga

Cytat: RTS w 2010-10-24, 18:52:05
... I teraz jak się dobrze przykryjemy w bardzo ciepłym otoczeniu to ....
...nie klei się fabuła ;) Ja tam latem śpię goła  8)

Gwidon

Cytat: Iga w 2010-10-24, 19:21:58
Cytat: RTS w 2010-10-24, 18:52:05
... I teraz jak się dobrze przykryjemy w bardzo ciepłym otoczeniu to ....
...nie klei się fabuła ;) Ja tam latem śpię goła  8)

... :shock: :lol: :wink: ja tez 8)...

RTS

Cytat: Iga w 2010-10-24, 19:21:58
...Ja tam latem śpię goła  8)
A to i komfort i równowaga i... i... i w ogóle.  8)

Cytat: Gwidon w 2010-10-24, 19:25:50
... :shock: :lol: :wink: ja tez 8)...
Ok.  :?

Iga

Cytat: WojciechS w 2010-10-24, 19:15:52
Wystarczy się zastanowić: co w nocy produkuje ciepło w organizmie i wyjdzie czarno na białym, co odpoczywa, a co pracuje pełną parą...  :wink:
Podczas snu odpoczywają mięśnie,jak już pisałam oddech jest spowolniony,tętno jest spowolnione, spada też ciśnienie krwi itd.
Natomiast praca polega na regeneracji komórek i tkanek organizmu,ogólnie.

adampio

Cytat: BACA w 2010-10-24, 18:16:01
Podpowiem: w nocy w każdym organiżmie uruchamia się hormon wzrostu i jest właściwie niezależny od naszej woli. Praktycznie znają sprawę cukrzycy, bo właśnie nad ranem poziom cukru jest najwyższy i mało zależny od pokarmów wieczorem zjedzonych.

No wlasnie, to dlaczego kaza cukrzykom mierzyc cukier rano? :lol:
Czy tylko po to aby na nich zarobic?
Pytam, poniewaz nie wiem, a temat zdaje mi sie byc znany, bo ojciec przed smiercia musial sobie zmierzyc cukier wlasnie na czczo!! :D

Wiem,"Baca", ze masz racje, tylko nie bardzo rozumiem dlaczego tak zalecaja i ludzi doluja. Czy wszystko to o czym mowimy to tylko pieniadze?

RTS

Cytat: Iga w 2010-10-24, 19:56:56
Podczas snu odpoczywają mięśnie,jak już pisałam oddech jest spowolniony,tętno jest spowolnione, spada też ciśnienie krwi itd.
Natomiast praca polega na regeneracji komórek i tkanek organizmu,ogólnie.
Włosy, paznokcie - nadal rosną. Zmienia się tempo?

wloczykij

Abstrahując od cukrzycy, to nie da się ukryć, że pieniądze są dla wielu co najmniej bożkiem.

Iga

Cytat: RTS w 2010-10-24, 20:06:22

Tym pytaniem chcesz mi powiedzieć,że wzrost włosów i paznokci powoduje wydzielanie jakiegokolwiek ciepła? Bo nie bardzo rozumiem :) .
Moim zdaniem wręcz odwrotnie.Synteza pochłania energię,a nie wydziela  8)

wloczykij

CytatTemperatura wnętrza ciała (część rdzenna) jest utrzymywana na stałym poziomie 37'C niezależnie od temperatury otoczenia. Podstawę stanowi utrzymanie przez odpowiedni układ regulacyjny równowagi pomiędzy wytwarzaniem a oddawaniem ciepła przez organizm.

RTS

Cytat: Iga w 2010-10-24, 20:11:36
Cytat: RTS w 2010-10-24, 20:06:22

Tym pytaniem chcesz mi powiedzieć,że wzrost włosów i paznokci powoduje wydzielanie jakiegokolwiek ciepła? Bo nie bardzo rozumiem :) .
Moim zdaniem wręcz odwrotnie.Synteza pochłania energię,a nie wydziela  8)
Chodziło mi o część metabolizmu związanego z regeneracją.
Stawy, chrząstki, kości - odpoczywają ale regenerują się też pewnież.

Iga

Cytat: RTS w 2010-10-24, 20:17:45
Chodziło mi o część metabolizmu związanego z regeneracją.
No tak.To już jest napisane,że nocą,podczas snu organizm się regeneruje.A synteza pochłania energię,a nie odwrotnie.Budowanie potrzebuje energii,pochłania ją ,a nie wydziela.

RTS

Cytat: RTS w 2010-10-24, 20:17:45
Ale jak się leży długo lub brak jest ciążenia to kości i inne poszczególne tkanki uszczuplają się (katabolizują do pewnego stopnia), tak więc jest dużo zależności.

wloczykij

Stawiałbym na tą równowagę i optymalność.