Aktualności:

5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.

Menu główne

Poproszę o sprawdzenie jadlospisu :)

Zaczęty przez Spinifer, 2007-06-13, 13:09:38

Poprzedni wątek - Następny wątek

Ewa

W takim razie Halinko, w czym zmodyfikowałaś DO, słuchając siebie? Co zmieniłaś? Napisz.

grizzly

Cytat: Halina Ch. w 2007-12-13, 10:58:39
...Niestety ja potrzebuję nieco więcej...

Halinko nie tylko Ty :shock: 8)

Optymalnie byloby miec na codzien przy sobie,
taiego lekarza jak Dr. Jan Kwasniewski czy Dr. Ewa Bednarczyk-Witoszek.

Ale niestety zwyklego smiertelnika nigdy stac na to nie bedzie.
Co jest Bardzo Dobre, nie moze byc tanie i dla kazdego :shock: 8) :lol: :P

Ewa

Cytat: Halina Ch. w 2007-12-12, 12:16:21
Natomiast ja deklaruję się jako gorąca (nie ortodoksyjna) zwolenniczka zaleceń dra JK. Też byłam u dra Krupki i stosowałam na sobie metody 'grupy Ponomarenki' i dlatego uważam, że dr JK ma 100 % rację. Wszyscy nagle zapomnieli iż dr mówi, że każdy organizm jest INNY. Ideałem byłoby dostosować tę inność do DO.
Lekarka podjęła ten trud, jakimi metodami?
Ano, sami widzicie.
Ciekawa jestem co o tym myśli sam dr JK.
Szczerze mówiąc, nie zrozumiałam cie Halinko. Co ty w tym wczesniejszym poscie chcialaś powiedzieć? Że powinniśmy modyfokować DO wsłuchująć się we własne potrzeby? Czy nie powinniśmy modyfikowac? Czy stosowac DO w zakresie norm podanych przez JK?

Co mysli JK? Wystarczająco dużo napisał, co o tym myśli.

Kurzawka

Przy otylosci proporcje

B:T 1 : 1,5 na kg masy ciała?

rozumiem że tu nei muszę się bać błędu poneiważ organizm ma różne zapasy w sadle.

Gdy waga będzie optymalna zaczynamy proporcje 1:2,5:0,8 ? I sie trzymamy tego i liczymy bo jak widze to niektorzy na czuja licza albo srednio sie stosowali a pozniej wynikaja problemy zdrowotne.

Halina Ch.

Cytat: Ewa w 2007-12-13, 16:03:23
W takim razie Halinko, w czym zmodyfikowałaś DO, słuchając siebie? Co zmieniłaś? Napisz.
'SŁUCHAJĄC SIEBIE'? Jak już wspomniałam ta metoda dobrze działa w porzypadku osoby zdrowej lub trochę chorej. Ja do tych się nie zaliczam. Należę do grupy, która musi 'pomóc sobie rozumem' i w tym problem bo nie miałam zielonego pojęcia o biochemii, działaniu organizmu, jego wpływie na  życie itp. więc zaczęłam przestrzegać ściśle zasad DO, proporcji i święcie WIERZYŁAM, że to musi mi dać jakiś efekt pozytywny. Sutek był proporcjonalnie odwrotny (ortodoksyjni optymalni powiedzą, że na pewno coś knociłam ).
W 2006 r jesienią pojawiła się lekarka ze swoim 'dziwnym' tokiem myślenia.
Przez rotację optymalnych produktów okazało się, że dla mnie nie wszystkie są optymalne. Np. tak wielbiony tłuszcz (3 g na 1g B) jest mi niewskazany, kawa ze śmietanką codziennie (piję tylko malutkie filiżanki) też nie dla mnie, a już optymalne chlebki codziennie to powolna trucizna.
Nie mogłam okiełznać lipidogramu ale od pół roku rójglicerydy idą w dół, a OB wreszcie po paru latach jest jednocyfrowe.
Do jadłospisu wprowadziłam oliwę z oliwek (smażę na niej placki), robię dania białkowo-tłuszczowe i węglowosdanowo-tłuszczowe.
Może doczekam się czasu, że wystarczy 'słuchać siebie'  o ile łatwiejsze jest wtedy życie.

Ewa

Cytat: Halina Ch. w 2007-12-15, 13:26:11
wielbiony tłuszcz (3 g na 1g B) jest mi niewskazany
Ale co? Dlaczego nie dla ciebie? Bo miałas duze triglicerydy? Bo byłaś otyła? A stosowałaś zmniejszony tłuszcz w stosunku do białka, zeby unormowac tuszę i triglicerydy? B:T 1:3 jest dla Optymalnych ktorzy już sie nie odchudzają. Jak to u ciebie wygladało?

kodar

Przez rotację optymalnych produktów okazało się, że dla mnie nie wszystkie są optymalne. Np. tak wielbiony tłuszcz (3 g na 1g B) jest mi niewskazany
na spotkaniach z  optymalnymi  poznalam pewna pania,ktora rowniez musiala zrezygnowac ze smalcu :?

grizzly

Cytat: Halina Ch. w 2007-12-15, 13:26:11
...Nie mogłam okiełznać lipidogramu ale od pół roku rójglicerydy idą w dół, a OB wreszcie po paru latach jest jednocyfrowe.
Do jadłospisu wprowadziłam oliwę z oliwek (smażę na niej placki), robię dania białkowo-tłuszczowe i węglowosdanowo-tłuszczowe.
Może doczekam się czasu, że wystarczy 'słuchać siebie'  o ile łatwiejsze jest wtedy życie.....

Czytam i mysle o diecie Haliny.
Cala opisana sytuacja brzmi BARDZO WIARYGODNIE i jest NIEZWYKLE ZNAMIENNA!!!!!

Mozna powiedziec w duzym uproszczeniu, ze organizm Haliny dziala w tej konkretnej sytuacji
JAK PAPIEREK LAKMUSOWY!!!! .

Aby nabrac takiego przekonania, nalezy przeczytac i zrozumiec, co najmniej najnowszego Harpera plus
ostatnich pare dodatkowych wynikow badan. Nie bede sie zaglebial w niuanse
ale nalezy przyjac do wiadomosci, ze wszystko nie jest takie proste jak chcialoby sie to widziec. :shock: 8)

Chce podkreslic, ze przyklad Haliny pokazuje jak wazny jest kontakt z DOBRYM lekarzem,
ktory potrafi "DOSTROIC" DO (znakomite narzedzie lecznicze) do danego organizmu.

Mozecie wierzyc lub nie, ale takie postepowanie konieczne jest w kazdym przypadku
BEZ ZADNEGO WYJATKU. !!!!   

U "zupelnie" zdrowego tym bardziej, poniewaz to "DOSTROJENIE" decyduje
BEZPOSREDNIO O JAKOSCI I DLUGOSCI ZYCIA. 8)

Ewa

Cytat: Kurzawka w 2007-12-15, 10:46:46
Przy otylosci proporcje
B:T 1 : 1,5 na kg masy ciała?
rozumiem że tu nei muszę się bać błędu poneiważ organizm ma różne zapasy w sadle.
Gdy waga będzie optymalna zaczynamy proporcje 1:2,5:0,8 ? I sie trzymamy tego i liczymy bo jak widze to niektorzy na czuja licza albo srednio sie stosowali a pozniej wynikaja problemy zdrowotne.

Tak, Kurzawka - B:T 1 : 1,5 na kg masy ciała, a nawet, jeśli zauwazysz, ze chudniesz, mozesz jeszcze zmniejszyć wtedy tłuszcz jak 1:1.
Jednak jesli zauważysz, ze nie chudniesz na tych proporcjach, to zacznij stosowac wiecej tłuszczu 1:2,5. Organizm musi dostac swoją dawke tluszczu, a jesli ty nie czerpałabyś ze swojego własnego boczku, musisz dostarczyc go z pokarmem.

grizzly

Cytat: Ewa w 2007-12-15, 20:01:30
.....Jednak jesli zauważysz, ze nie chudniesz na tych proporcjach, to zacznij stosowac wiecej tłuszczu 1:2,5...

Ewcia pozwole sie z Toba nie zgodzic, pamietasz jeszcze ze szkoly sredniej
o prawach termodynamiki i ten wzor E=mc2 ??? 8) :lol:

Ewa

Cytat: grizzly w 2007-12-15, 18:33:31
Czytam i mysle o diecie Haliny.
Cala opisana sytuacja brzmi BARDZO WIARYGODNIE i jest NIEZWYKLE ZNAMIENNA!!!!!
:)

Ewa

Cytat: grizzly w 2007-12-15, 20:32:04
Cytat: Ewa w 2007-12-15, 20:01:30
.....Jednak jesli zauważysz, ze nie chudniesz na tych proporcjach, to zacznij stosowac wiecej tłuszczu 1:2,5...
Ewcia pozwole sie z Toba nie zgodzic, pamietasz jeszcze ze szkoly sredniej
o prawach termodynamiki i ten wzor E=mc2 ??? 8) :lol:
Co ci sie nie zgadza?

Kurzawka

No ja jestem Ewa już prawie 2 tyg na optymalnej (dodam że przez ostatnie 4 lata byłem z 4 razy ale góra 2 miesiące). Widzę że treraz chyba trochę ciężej mi idzie spadek KG ale myślę że ze 2 kg zrzuciłem po wadze(trudno zbadać taką małą róźnicę, płyny itd).

Dzisiaj naprawiłem wagę więc ustalę sobie jadłospis na cały tydzień dokładny i zobaczymy.

Kurzawka

własnei dodam jeszcze pytanie. Waze az 115 kg (dodam ze byscie sien ie przerazili - podobno na tyle nei wygladam, mam z 1,86 i jestem rzekomo uimiersniony troszke;p)

Chyba nie powininem zjadać az 110 g wegli na ta mase? wystarczyc powinno 60 ?

Adiqq

Cytat: Kurzawka w 2007-12-15, 23:01:35
własnei dodam jeszcze pytanie. Waze az 115 kg (dodam ze byscie sien ie przerazili - podobno na tyle nei wygladam, mam z 1,86 i jestem rzekomo uimiersniony troszke;p)

Chyba nie powininem zjadać az 110 g wegli na ta mase? wystarczyc powinno 60 ?

Luzik, ja w kwietniu ważyłem tyle co ty teraz, przy wzroscie 1,80m. Jak jechałem w lipcu na wakacje, to ważyłem już 89kg.Luzik, nie ma się co stresować :) Dasz rade...

malgo35

Luzik luzikiem ale 60 gram białka to wg mnie za mało :) Białka w okresie przebudowy powinno być mniej więcej 1 gram na kilogram NALEŻNEJ wagi ciała, no przecież nie chcesz ważyć 60kg? Tym sposobem, "zjadłbyś" własne białko, a chcesz je mieć w tej samej ilości, co obecnie. Białko będzie Ci potrzebne do odbudowy i utrzymania obecnego stanu, między innymi masy mięśniowej. Jeśli dobrze rozumiem chcesz zgubić nadwyżkę tłuszczu, w tym celu będziesz jadł mniej tłuszczu, niż stary optymalny bo Twój organizm ma wykorzystać zapasy tłuszczu, jakie zgromadziłeś. Nie jestem tylko pewna czy wystarczy Ci 1-1,5g T ale nie chcę się w tej kwestii wypowiadać. Chyba jesteś dość młody, pewnie w miarę aktywny fizycznie, stąd moja wątpliwość. Ważne, żebyś nie chodził głodny bo będziesz podjadał węglowodany.

Kurzawka

wegli w diecie ma pozostac 60 gram?

Kurzawka

naleznej czyli np idealnej wagi BMI dla mojego wzrostu?

malgo35

Sam wiesz najlepiej ile powinieneś ważyć, BMI to tylko ogólny wzór oparty na średnim stosunku masy do wzrostu, nie uwzględnia masy kości i wielu indywidualnych czynników.
Jeśli uważasz, że powinieneś ważyć 90kg to jedz 90g białka.

malgo35

Cytat: Kurzawka w 2007-12-16, 10:34:21
wegli w diecie ma pozostac 60 gram?
Przy założeniu, że chcesz ważyć 90kg, a proporcjonalnie do białek węglowodanów powinno być od 0,3 do 0,8, wynika że ilościowo W będzie od 27g do 72g na dobę.