Aktualności:

6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.

Menu główne

jakie tłuszcze w upały

Zaczęty przez mala, 2007-06-25, 07:13:37

Poprzedni wątek - Następny wątek

mala

Jakie tłuszcze jecie przy ponad 30 stopniowych upałach przy założeniu rotacji nabiału. Czyli śmietana i masło co kilka dni, jak radzi dr Ewa, a co poza tym?
Oleje nie sa zbyt polecane w dużych ilościach, co pozostaje?
Podzielcie sie swoimi doświadczeniami.

Tomkiewicz

Smalec, rzecz jasna :)  Dla nas temperatura powietrza nie sprawia różnicy jeśli chodzi o spożywany rodzaj tłuszczu.

MiT

kodar

zoltka,geste wywary rosolowe,surowki warzywne z oliwa z oliwek,
rowniez na mnie upaly nie dzialaja tak jak dawniej,
przed dieta na upaly reagowalam  glodowka, :)

evosonic

takie jak zawsze  tyle tylko ze w ilosciach takich ze jest to smieszne  :D :D :D :D
ps. kodar po co ci oliwa i salatki ?
kocham trzydziesci stopni lub wiecej 

kodar

nie potrafie zjesc surowki ze smalcem ani  z maslem :lol:

chociaz,
  gdy bylym mala
   jadlam  salate zielona zalewana wytopionym goracym boczkiem i tluszczem z pod boczku,
   przysmak mojej babci)palce lizac :)

evosonic

nie zrozumialas mnie niestety  :)  jestem zdziwiona tym ze jesz surowki   :D

kodar

wiesz,ja po produktach mlecznych mam skurcze w lydkach,a skurcze przypominaja,ze brak magnezu,
na te braki najlepsze sa surowki,z kolorowych warzyw,
optymylni przeciez powinni zjadac ich ok.300g  :)

zdrowa

Cytat: kodar w 2007-06-26, 12:01:01
    nie potrafie zjesc surowki ze smalcem ani  z maslem :lol:

chociaz,
  gdy bylym mala
   jadlam  salate zielona zalewana wytopionym goracym boczkiem i tluszczem z pod boczku,
   przysmak mojej babci)palce lizac :)

Też tak jadłam jako dziecko i kapusta czerwona z boczkiem wędzonym na ciepło. Pycha!
Ale to było dawno, jeszcze wszystko bez chemii. Pmietam jak wtedy jajko smakowało
teraz takich jaj już nie ma.

Rudka

Ja bardzo lubie surowe żółtko ,albo masełko ,smietane z ziemniaczkami .
   Teraz też mi smalec niezbyt smakuje.

Halina Ch.

Cytat: zdrowa w 2007-06-27, 15:42:29
Też tak jadłam jako dziecko i kapusta czerwona z boczkiem wędzonym na ciepło. Pycha!
Ale to było dawno, jeszcze wszystko bez chemii. Pmietam jak wtedy jajko smakowało
teraz takich jaj już nie ma.
Jako dziecko to jadło się tylko gotowane warzywa z jakimś tłuszczem i jabłka ew. śliwki. Tylko wiele lat później wmówiano nam, że najzdrowsze są suróweczki i owock i zaczął się import bananów...i

mala

Ja też teraz lepiej znoszę upały, ale  wtedy gdy jest tak gorąco jak np dzisiaj  -nie gotuję. Myślałam, ze ktoś ma jakiś sprawdzony pomysł na tłuszcze -nie nabiałowe bez gotowania.

Hana

Ja przy tem. pow.30 stopni mam mniejsze zapotrzebowanie na smalec, ale wczoraj upieklam cos, co nazwalm "chleb orzechowo-sliwkowy", poniewaz jest to wymysl mojej fantazji, wiec bylo tak:

orzechy laskowe--136g
orzechy wloskie--39g
slonecznik--40g
sliwki suszone, pokr.--97g
jajka cale--151g (3 szt.)
zoltka--147g (9 szt.)
maslo--80g
proszek do pieczenia 10g

..wszystko razem zmiksowalam, do formy , do pieca 45-50 min. w tem 190-200stopni.

B--11,1  T--36,4  W--9,1  (1  :  3,2  :  0,8  w 100g)

Wypiek jest tez swietnym dodatkiem do kawy lub herbaty.

fewa

Wygląda to dośc smacznie z podanego przez Ciebie przepisu Hana. Chociaż w takie upały trudno coś upiec. Ciekawe jak to wygląda, może jakaś fotka? Ale to chyba do działu kulinarnego  :shock:

mala

Hana-podoba mi się ten przepis, upiekę...gdy tylko się ochłodzi. Czy próbowałaś ten chlebek zamrażać?

wojteks

Na upały brardzo dobre są zimne żółtka z jajek gotowanych na twardo popijane schłodzoną śmietanką 30%. Sycący, ale nie obciążający żołądka posiłek!. Rotować można każdego dnia :D.

Grażyna.B.

W upały polecam koktajle na pysznej śmietance(30%), oraz sałatki z ogórka, pomidora sałaty...zalać to wszystko zimną śmietanką, pycha.  :D

elmo

Ja mam ciągłą ochotę ,pomimo tego ,że jest upał ,na smażoną kiełbasę z ogórkami czy sałatą i jajecznicę  :) .
Chyba mi brakowało ogromnie tłuszczu ,bo mam na niego wielki apetyt  :)

evosonic

" upaly "  :) :) :) nie istnieja jest po prostu cieplo i bardziej cieplo  :D iiiiiiii zawsze to jest przyjemne i dobre

[

elmo

Cytat: evosonic w 2007-07-21, 21:26:46
" upaly "  :) :) :) nie istnieja jest po prostu cieplo i bardziej cieplo  :D iiiiiiii zawsze to jest przyjemne i dobre

O tak  :D Z tymi "upałami" to przesadziłam  :P Jest po prostu ciepło i bardzo,bardzo przyjemnie  :)

evosonic

i mozesz sobie smigac na rolkach   :D o tej godzinie  :D jest bardzo przyjemnie .....
a gdyby tak poplywac ?  :)
powaznie ( eee wszystko bylo powaznie )  to byla taka pani  ktora zawsze otwierala okna , nawet wtedy gdy na zewnatrz wiatr lamal drzewa   :(
zawsze mowila ze jest jej  " duszno " i musi miec  " powietrze " nic to nie dawalo poniewaz dawac nie moglo  :(
to co jest teraz na zewnatrz , za oknem , jest takie jakie jest i tyle  :D 
niepokojace jest to ze planeta  Ziemia cierpi  :(  ....