Aktualności:

Pakiet Dieta Antyketogeniczna - zamówienia - korojoo.com

Menu główne

wyniki badań

Zaczęty przez mateoosh12, 2007-07-13, 15:39:45

Poprzedni wątek - Następny wątek

Ewa

to było do mnie:
Cytat: [size=11pt]lekarka[/size]Napisalam Ewa wszystko co zrobić by normalizować lipidogram (T do 2 g, min. 1 x w tyg jeden rodzaj pr. bobatobialkowego na dobę, mleczne do rotacji-co 7 dni na 6 tyg).

Ewa

Oczywiscie nie wyobrazam sobie, bym miała jesc tak mało tłuszczu.

Trójglicerydy rosną nie od tłusczu tylko od węgli i nadmiaru białka. A mnie ciekawi, skąd duzo LDL przy niskich trójglicerydach.

toan

Cytat: Ewa w 2007-10-03, 09:51:43
... skąd duzo LDL przy niskich trójglicerydach...

Stryer strony 738-749  :D

Ewa


toan

KLUCZOWE rozdziały: 19, 20, 21, 22, 23, 24 i 27 oraz szczególnie 30!. Resztę można pominąć  :wink:

Ewa

Otworzylam Stryera. Ales mi dał zadanie, Toan!  :shock: Jak przeleze przez te wszystkie rozdziały, okaze sie, ze pomyliłam powołanie  :lol:

Ewa

Dzieki, wlasnie nad tym dumałam, jak by sobie skrocic czytanie i problem był ze znalezieniem strony.

toan

Uważaj, bo jest sporo pułapek (pomieszane badania od bakterii do człowieka!), na które nie tylko "naukowcy" dają się złapać!  :(

Ewa

 :shock: Toan!!! Nie strasz mnie ;)

Czy wiesz, że u mnie strona 738 wyszła w rozdziale 27 To chyba jakos inaczej niz u ciebie?

toan

A to dobrze Ci wyszła. Zacznij od początku rozdziału 27, to zaraz Ci wyjdzie, że bez cholesterolu NIE DA SIĘ ŻYĆ!  :D, a niskie jego poziomy obniżane statynami świadczą o stanie "przedśmiertnym" - co potwierdzają doniesienia o wyższej śmiertelności okołoszpitalnej u osób z niskomi poziomami frakcji lipidowej osocza uzyskiwanymi - sztucznie, czyli statynami niż u osób z podwyższonymi frakcjami :wink: A najwyższa śmiertelność jest u osób u których: "posiłek tłuszczowy powoduje największe zmętnienie osocza krwi" - czyli tych, co nie jedzą tłuszczu, a muszą go sobie syntetyzować!

lekarka

Pominąłeś Toan kwestię istotną.
Z CZEGO powstaje acetyloCoA!
Z kwasów tłuszczowych (z tego się składają trójglicerydy) i  z pirogronianu (z glukozy). Str 251 mojej książki.
Wiadomo, że jedynie erytrocyty bezwzglednie potrzebują glukozy, mózg - względnie.
Reszta komórek u optymalnych wykorzystuje drogę (szlak) z ... kwasów tłuszczowych!
Zatem z TRIG tworzy się acetyloCoA, a z niego na szlakach betaoksydacji i innych skutek mamy w postaci LDL.
Zatem nadmierny obrót szlakiem TRIG-acetyloCoA-LDL ma swój element wstepny w T!
O czym napisałam w poscie o LDL, a co przekłada się na praktykę kliniczną.
Co nie zmienia faktu, że nadal jestem za dietą tłustą wykorzystującę T jako GŁÓWNY materiał energetyczny.

lekarka

Cytat: lekarka w 2007-10-05, 22:07:42
TRIG tworzy się acetyloCoA, a z niego na szlakach betaoksydacji i innych skutek mamy w postaci LDL.

ma być : na szlakach lipogenezy  :D zamiast betaoksydacji.
Betaoksydacja to tworzenie z TRIG, a właściwie z kwasów tłuszczowych budujących TRIG - AcetyloCoA.
Lipogeneza to tworzenie z AcetyloCoA kwasów tłuszczowych. Str 251 mojej ksiązki.

Edyta

Mam takie pytanie do bea lub lekarki Ewy jesli można.

Poziom kwasu moczowego 196    norma od 200-420

Znalazłam w Internecie na temat niskiego poziomu kwasu moczowego takie coś :

CytatZmniejszone wydalanie kwasu moczowego występuje w niedoborze oksydazy ksantynowej w czasie stosowania diety ubogopurynowej.

O co tutaj chodzi z tą oksydazą ksantynową i dietą ubogopurynową?

Jesli można proszę o odpowiedź.

Edyta

Czy codzienne spożywanie miedzy innymi miesa,jajek ,to diata ubogopurynowa?
Przeczytałam,ze to bogatopurynowa.W takim razie ciekawe skąd ten niższy,czy w dolnej granicy poziom kwasu moczowego?  :)
Jeśli ktokolwiek by wiedział,to proszę o jakieś dane.  :)

tadzio

Ja mam inny problem dlaczego na ZO / raczej pilnuję wagi produktów/ spadła mi hemoglobina ponizej normy a jem jaja codziennie 4 szt. i watrobianki kilka razy w tygodniu. Może ktos wie bo to mnie zaskoczyło

Edyta

A ja już się naczytałam dosyć w necie o niskim poziomie kwasu moczowego i jego przyczynach (przemilcze ten temat) .

Tadzio.Ja kilka lat temu jadłam po 3 jajka dziennie i mięso i miałam hemoglobinę i erytrocyty powyzej normy.
Jakis czas temu,może z rok ,jadłam też po 3-4 jajka i też mieso,a tu hemoglobina spadła-może nie poniżej  normy,ale dolna jej granica .
A teraz robiłam sobie morfologię i mam ok. -ani za wysoko,ani za nisko -jem mięso,kiełbasę,jajka.
A co jesz z węglowodanów?

slawek

Cytat: tadzio w 2008-02-01, 22:09:53
Ja mam inny problem dlaczego na ZO / raczej pilnuję wagi produktów/ spadła mi hemoglobina ponizej normy
Mniejsze zapotrzebowanie na tlen, mniej hemoglobiny ??

Edyta

Osobiście,to mnie wkurzają te normy  :evil:
Potem człowiek się denerwuje  :evil: czyta jakieś głupoty ....

benzodxm

Lekarko czy dobrze zrozumialem? Napisalas ksiazke? Jak tak to podaj mi prosze tytul i autora (nie wiem jak sie nazywasz)- chetnie kupie. Jest latwo dostepna?

benzodxm

Juz wiem :D. Pozdrawiam.