Aktualności:

Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.

Menu główne

spaghetti

Zaczęty przez adampio, 2007-07-18, 19:05:59

Poprzedni wątek - Następny wątek

fewa

adampio, ja robiłam kluski Bawarskie z mąki krupczatki, a jak nie miałam to dałam zwykłą mąkę pszenną i też były dobre nie zauważyłam róznicy.
Tarkę udało mi się kupic w Katowicach. Wcześniej jak nie miałam tarki to łyżeczką umoczoną w wodzie nakładałam do wrzątku były trochę większe, ale tez smaczne.
A tarkę można tez uzyc do klusek-makaron z samych żółtek i mąki. Bardziej gęstego ciasta od lanych klusek, ale takiego co się nie da uwałkowac na makaron.

akazah

Cytat: kristan w 2007-07-19, 06:08:04
Makaron-ciasto na pierogi:
 
7 żółtek
10 dkg mąki
łyżka smietany

Wyrobić jak kazde ciasto -uzywać w/g potrzeb- B32,0 T51,3 W73,6
  wiecej :   http://www.imperiumslonca.pl/kulinaria.php?id=4

jak wam się udało zrobić z tych składników ciasto!!!!! mi się to w ogóle kupy nie trzymało!!!! a co dopiero nalozyc farsz do środka!!! musiałam dodać ciut więcej mąki!!!!! czy ze mnie taka marna kucharka czy też macie problem z wyrobieniem takiego ciasta :(:(
a makaron to już nie wiem jak z tego zrobić!!! napiszcie swoje doświadczenia, może coś robię źle!!! :(

Krystyna


Makaron

1 jajko
6 żółtek
25 dag mąki
1 łyżka wody

Wyrobić dobrze ciasto, rozwałkować zostawić aby przeschło a następnie pokroić.
Gotować 15 - 20 min, Nadwyżkę surowego lub ugotowanego makaronu można zamrozić,
Ten makaron zawsze się udaje. Na ciasto do pierogów dodać troszkę masła.
                                               
                                                       Smacznego

100 g surowego makaronu       B            T            W
                                            5,7          8,3         40,4



krista

Ktystyno, 25 dkg mąki, czy aby napewno ten makaron jest optymalny? :shock:
Cos mu tu za dużo tej mąki.... :lol:

Krystyna


A czy tyle trzeba jeść?
Ja na dwie osoby gotuję 100 g takiego makaronu do tego jakiś sos mięsno - warzywny np. boloński. W  sumie będzie w porcji obiadowej około 25 g. węglowodanów. Czy to jest za dużo?

                                                                Pozdrawiam Krystyna

adampio

Cytat: akazah w 2009-12-01, 11:37:51
Cytat: kristan w 2007-07-19, 06:08:04
Makaron-ciasto na pierogi:
 
7 żółtek
10 dkg mąki
łyżka smietany

Wyrobić jak kazde ciasto -uzywać w/g potrzeb- B32,0 T51,3 W73,6
  wiecej :   http://www.imperiumslonca.pl/kulinaria.php?id=4

jak wam się udało zrobić z tych składników ciasto!!!!! mi się to w ogóle kupy nie trzymało!!!! a co dopiero nalozyc farsz do środka!!! musiałam dodać ciut więcej mąki!!!!! czy ze mnie taka marna kucharka czy też macie problem z wyrobieniem takiego ciasta :(:(
a makaron to już nie wiem jak z tego zrobić!!! napiszcie swoje doświadczenia, może coś robię źle!!! :(

Wlasnie dzisiaj zrobilem, po dlugiej przerwie.....i nie ma zadnego problemu!!! A z czym Ty masz problem? Pewnie nie wyrabiasz ciasta tylko no ciasto patrzysz!
Eh, koniety, baby....

kristan

Mała poprawka - nie istnieje już link podany wyzej , jest natomiast   http://jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=4
  Ponadto lepiej ciasto się wyrabia , gdy smietanę zastapimy kilkoma kroplami wody. Czas wszystko doskonali.

dejzi9

jeśli chodzi o spagetti to najlepiej udusić mięso mielone z sosem wg upodobań czy musi byćten okropny makaron????????? :shock:

Teresa Stachurska

:)  , super. Mięso można udusić. Ja duszę np z porem, cebulą, papryką, oliwkami i pomidorem albo przecierem pomidorowym. Na smalcu lub smażonej słoninie. I nie musi być mielone. Robię takie jarzyny także do kotleta mielonego czy skwarek z boczku i lubię nad wyraz. Makaron zaś na czarną godzinę, oby nie nastąpiła :)  , albo jak mi długie zęby (inaczej odechce się) urosną na jarzyny... Albo goście ultimatum postawią :) 

adampio

No nie, kobiety, przestancie.............na spaghetti musi byc mielone, swiezo zmielone wolowe, juz Wam podaje najlepszy na swiecie sos miesny:
200 gr marchewki
200 gr pietruszki
200 gr seler naciowy
150 gr boczku
500 gr miesa wolowego
200 gr smalcu (okolo)
2 puszki pomidorow
120 gr koncentratu pomidorowego
szklanka dobrego bulionu

napatelni topimy 100 gr smalcu
dodajemy utarce na gruej tarce marchew, pietruszke
seler naciowy kroimy cienko i tez doodajemy
wszystko to dusimy ( pod pokrywka)
po okolo 10-15 min dodajemy mieso, ktore trzeba widelcem rozetrzec, wymieszac dokladnie z warzywami
jak juz mieso zmieni kolor na dobrze brazowy posypujemy wszystko papryka, pieprzem (ja soli nie urzywam) ale mozna dodac sol
tu trzeba z pewnoscia dodac nastepne min 50 gr smalcu
nastepnie dodajemy dwie puszki pomidorow i dikladnie wszystko mieszamy aby mialo konsystencje " calosci"
dolwamy szklanke bulionu
nastepnie dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy
Jezeli jest za malo tluszczu mozna jeszcze dodac 50 gr smalcu ( brak T widac jak na dloni)
Caly sos gotujemy okolo 30 min

Ja serwuje tak:

100 gr makaronu otymalnego
250 gr sosu spaghetti
na to klade 50 gr masla, ktore sie samo topi, wszystko mieszam
i voila....opty spaghetti

Teresa Stachurska

:)  , bez makaronu nie może być? Ja bym zaryzykowała :)  Ale kto wie ? może któregoś razu zrobię z makaronem...

adampio

to jak nazwac spaghetti bez makaronu?

Teresa Stachurska

:)  :)  :)  , bez makaronu nie będzie spagetti, będą duszone warzywa z sosem mięsnym albo mięsem, nic się nie poradzi.

Blackend

Cytat: adampio w 2009-12-03, 19:54:27
to jak nazwac spaghetti bez makaronu?

Sos do spaghetti ;)

adampio

Nie bardzo rozumiem punktu wyjscia. Jezeli wstawiamy nowy post pod nazwa spaghetti, nota bene to byl moj, to nie bardzo pojmuje tu ludzi wypowidzi, ktore koncza sie w stylu" ale makaranu nie"!!!!! Nie lubie spaghetti - to nie pisze w tym temacie!!!!
Mam cos konkretnego do dodania w temacie spaghetti, konstruktywna propozycje, wowczas pisze.
Teraz jestem "konfiust", co?m robimy polskie wydanie wloskiego spaghetti?Lepiej aby oni nie robili naszych pierogow, bo nie beda optymalne!!!! Bedzie duzzzzzzzoooo maki.


adampio

No tak, to teraz optymalni beda jesc sos do spaghetti!!!!! Breja!!
Mojej mamy spghetti goralskie bije wszystkie wloskie. Ale nie podam bo za duzo tluszczu. I sie posracie.

renia

Adampio - co Ty dzisiaj taki.. :shock: :lol:

Blackend

Cytat: adampio w 2009-12-03, 21:28:16
Mojej mamy spghetti goralskie bije wszystkie wloskie. Ale nie podam bo za duzo tluszczu. I sie posracie.

Dawaj ten przepis - zanim pójdziemy do wc to go wybiegamy  :lol:

adampio


Blackend

O rany to aż tak tłusty?  :shock:  :lol: