Aktualności:

6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.

Menu główne

Placuszki ziemniaczano-miesne

Zaczęty przez adampio, 2007-07-23, 13:10:30

Poprzedni wątek - Następny wątek

kangur

Krakersy
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
CytatKrakersy – twarde biszkoptowe ciastka, pożerane nałogowo przez główne osobistości państwa. Bywają niebezpieczne dla zdrowia i życia. Krakersy stanowią główną esencję życia człowieka.

Krakersy bywają zalążkiem aktywności życiowej społeczeństwa, co często nawiązuje do opakowań po serku wiejskim. Naturalne produkty krakersopodobne są hańbą jak wesz łonowa.

kristan

No i wszystko jasne - "piórnik" pewny , jak się patrzy...
Teraz /zaraz zobaczę czy mam/ ,  zrobię z mąki orzechowej i sezamowej - pewnikiem obudzę żone kolejnym zapachem z kuchni.

kristan

To nie zapach z kuchni obudził moja małżonke , tylko pracujący młynek.
"Przestraszony" smiercionosnym produktem krakersowym , podanym w poście kangura , postanowiłem zrobić jak nizej:
   http://jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=218   - może ktoś-coś dopracuje/doda i wyjdzie niezłe dzieło , omijajace suplementy.

Te,   http://jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=142   "idą" bardzo gładko i mają duże uznanie wśród moich znajomych.

Opal

Kristan, to co Ty dzisiaj piekłeś o 5 rano? Zdradź trochę szczegółów.

Opal

Pisaliśmy równocześnie, doczytałam. Jednak już widzę, że nie zamieniłabym tych przepisów na ten orzechowo-krakersowy, który wszystkie te przepisy bije na głowę.

kristan

Tak, masz rację - Opal , ja jestem tzw "skowronkiem" - więc 5-ta rano to norma.- Ja równiez pozostaję przy krakersowych.
Na Twoje flaczki muszę poczekać do soboty , bo wtedy mam zaplanowany dzień na kolagen , jak w przepisie:   http://jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=4   /II część/

ps. akurat jego zapasy  się kończą...

Opal

Na tym wywarze kolagenowym też będą pyszne flaczki. Chodzi o to, żeby wydobyć jak najwięcej z jak największej ilości mięsa, skóry, kości. Ja też planuję w przyszłym tygodniu znowu flaczki, tym razem dołożę jeszcze dużo kości szpikowych. Do gotowania rosołu, wszelkich wywarów, używam szybkowara, który skraca mi czas przygotowania i pozwala osiągnąć zamierzony efekt.
Czytając Twój przepis zauważyłam, że oprócz włoszczyzny dodajesz również czosnek. Ja nigdy takiego nie próbowałam, ale mam nadzieję, że nie zmieni to bardzo smaku flaczków z boczniaków. Daj znać jak Ci wyszła potrawa. Pozdrawiam.

kristan

Już wiem , że będzie superowa i w pełni optymalna- znajdzie sie równiez na mojej www - mam przecież Twoją zgodę.

Dodaj nieco czosnku do włoszczyzny w rosole , zobaczysz , że podniesie jego walory smakowe. Zresztą u mnie cebula-czosnek to tak jak w "tradycyjnej" kuchni - cukier.

Opal

Wiem, że do rosołu dodaje się opaloną na ogniu cebulę dla lepszego smaku i koloru, ale Ty chyba czosnek wrzucasz bez opiekania. Spróbuję wrzucić na początek ze dwa, trzy ząbki czosnku. Rośnie mi na działce, jeszcze nie jest za duży, ale na początek tylko na tyle dadatku się odważę :) W mojej kuchni to cebula jest w codziennym użyciu.

kristan

Juz po kolejnej degustacji...  Okazuje sie przedmiotowe kotleciki spełniają swoja rolę , jako chlebek/dobre dla poczatkujacych/.
Zimne dobrze sie kroją na połówki , przesmarowane grubo masłem były doskonałym dodatkiem do dzisiejszego leczo.
  No i chyba dość łatwe w przygotowaniu.
Opal - tak zrobię.
Wymykamy na dożynki powiatowe , może kogoś się d....nie , jesli nie znajdę jakiejś regionalnej potrawy do "przeróbki' optymalnej.

Gwidon

.......placki ziemniaczane - 2 jajka , 2 ziemniaki  , cebula , pieprz , czosnek zmiksowac  , pieczone na sucho na piecu weglowym , lub naprzyklad na patelni tytanowej , jedzone ze swiezym maselkiem , mmmmmmmmmmmm  pycha...........

renia

...wszystko fajnie, tylko czemu piec na sucho? Ja zawsze placki smażyłam na smalcu (wcześniej na oleju)...czy takie suche, z dodatkiem masła, są lepsze?

Gwidon

......spruboj - napewno inaczej smakuja , na  smalcu , to wszyscy znaja , w dziecinstwie uwielbialem te placki , jak mama je piekla na weglowym piecu ,wtedy jeszcze z duza iloscia  maki niestety.........

akazah

czy nie będą przywierać do patelni????

Gwidon

.....zalezy jaka masz patelnie,jesli zelazna to beda , jesli tytanowa to nie , teflonowa chyba sie nie nadaje.....

renia

..patelnie tytanowe :/

http://www.allegro.pl/search.php?sg=0&string=patelnia+tytanowa

..teraz widzę dopiero ile rzeczy mi brakuje...jak nie wchodziłam na to Forum, to myślałam, że mam wszystko, co do szczęścia jest potrzebne...a teraz okazuje się, że żyłam jak jaskiniowiec... :-)))

renia

Jak je teraz oglądam , to widzę, że są to takie  same patelnie, jak ja jedną mam. Dostałam ją od siostry z Niemiec, tylko nie wiedziałam, że to jest tytanowa :-))
No to jednak trochę cywilizacji do mnie dotarło ;)