Aktualności:

9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.

Menu główne

torbiele na wątrobie

Zaczęty przez JAREK, 2007-08-04, 17:02:33

Poprzedni wątek - Następny wątek

toan

JAK! żółć trawi tłuszcz!!! :shock:
No takich podstaw to mi się nie chce wyjaśniać :?
KOLOIDY, EMULGACJA - mówi wam to coś?.

elmo

Żółć bierze udział w trawieniu tłuszczów.
Jeszcze niedawno na ten temat mówiono w radio.

toan

W radio to mówią, że jest jeszcze koalicja :lol:

lutonn


elmo

Nie wiem co napisać,skoro Ty również twierdzisz,że żółć trawi tłuszcz  :D
Szkoda ,że Bruforda nie ma.
Powtarzam,że żółć bierze udział w trawieniu tłuszczów,tak samo jak wątroba czy mózg (też biorą udział,ale nie można napisać ,że trawią,choć jak by się uprzeć,to pewnie można by było tak jak w przypadku żółci)  :D

elmo

Cytat: lutonn w 2007-08-11, 15:51:02
Trawi trawi!!


Co się lutonn odzywasz? Uczyłeś się o procesie trawienia?  :D

toan

"Bierze udział w trawieniu", to nie trawi.

elmo

Zaprawdę powiadam wam: powstaną wszyscy mędrcy ,którzy bedą twierdzić ,że żółć trawi tłuszcz i to bedzie początkiem końca  :D

elmo

Cytat: toan w 2007-08-11, 15:56:07
"Bierze udział w trawieniu", to nie trawi.

CytatJAK! żółć trawi tłuszcz!!!

Toan mógłbyś sprecyzować o co dokładnie Ci chodzi?
W końcu Twoim zdaniem żółć trawi tłuszcz czy nie trawi?  :D

toan

Cytat: toan w 2007-08-11, 15:45:41
KOLOIDY, EMULGACJA - mówi wam to coś?.

DETERGENT?, POLARYZACJA CZĄSTECZKI?, ZMNIEJSZENIE NAPIĘCIA POWIERZCHNIOWEGO?, ZWIĘKRZENIE POWIERZCHNI  CZĄSTECZEK TŁUSZCZU?.  

toan

Cytat: toan w 2007-08-11, 15:45:41
JAK! żółć trawi tłuszcz!!! :shock:

A te "wybałuszone gały"?
Zaraz wam to przystępnie opiszę 8)

elmo

Cytat: toan w 2007-08-11, 16:05:19

Zaraz wam to przystępnie opiszę 8)
Świetnie  :D Byleby przystępnie!  :D


toan

Żółć jedynie emulguje tłuszcz, czyli tworzy zawiesinę drobnych kuleczek tłuszczu, co zwiększa ich powierzchnię. Dzięki temu ułatwiona jest hydroliza tłuszczy katalizowana przez lipazy - czyli odrywanie kwasów tłuszczowych od glicerolu.

elmo

Cytat: toan w 2007-08-11, 16:19:01
Żółć jedynie emulguje tłuszcz, czyli tworzy zawiesinę drobnych kuleczek tłuszczu, co zwiększa ich powierzchnię. Dzięki temu ułatwiona jest hydroliza tłuszczy przez lipazy i odrywanie kwasu tłuszczowego od glicerolu.

No to ja tyle wiedziałam ze szkoły (chyba podstawowej) . Dlatego się wtrąciłam.Gdybym nie wiedziała,to bym milczała   :D
Ale dla Mattiego emulgacja znaczy tyle samo co trawienie,i nawet jest z tego zadowolony i twierdzi ,że MYŚLI  :D

Matti,do roboty,nadrób wiadomości z trawienia tłuszczy,żebyś więcej głupot nie pisał  :D
Założyłeś własne Forum,doradzasz na nim,więc Cię to do czegoś zobowiązuje!  :D

toan

No dobra to może tak:
Triacyloglicerole i inne lipidy z pokarmu przenoszone są z jelita do chłonki w postaci zemulgowanych dużych chylomikronów, które mają bardzo małą gęstość ponieważ 99% ich zawartości stanowią triacyloglicerole. Apolipoproteina B-48 tworzy amfipatyczne, sferyczne powłoki otaczające kroplę tłuszczu, przy czym zewnętrzna powierzchnia tych powłok jest hydrofilowa. Triacyloglicerole są w tych chylomikronach hydrolizowane przez lipazy lipoproteinowe umiejscowione w wyściółce naczyń krwionośnych docelowych tkanek. Pozostałość po tej hydrolizie wyłapywana jest przez wątrobę.

elmo

Cytat: toan w 2007-08-11, 16:56:54
No dobra to może tak:
Triacyloglicerole i inne lipidy z pokarmu przenoszone są z jelita do chłonki w postaci zemulgowanych dużych chylomikronów, które mają bardzo małą gęstość ponieważ 99% ich zawartości stanowią triacyloglicerole. Apolipoproteina B-48 tworzy amfipatyczne, sferyczne powłoki otaczające kroplę tłuszczu, przy czym zewnętrzna powierzchnia tych powłok jest hydrofilowa. Triacyloglicerole są w tych chylomikronach hydrolizowane przez lipazy lipoproteinowe umiejscowione w wyściółce naczyń krwionośnych docelowych tkanek. Pozostałość po tej hydrolizie wyłapywana jest przez wątrobę.

To już bardziej skomplikowane  :D nie zrozumiałe  ,ciekawe,no ale nie siedzę w tym tak jak Ty .
Nie wiedziałam np. ,że te lipidy przenoszone są do chłonki czyli do naczyń limfatycznych? Dobrze zrozumiałam? Czy źle?Prosze o sprostowanie...

toan

Dobrze.
Reasumując: żółć robi kuleczki tłuszczu, które są doprowdzane naczyniami chłonnymi do naczyń włosowatych krwiobiegu i tu rozkładane do glicerolu i kwasów tłuszczowych, które są wchłaniane do komórek i zaczyna się betaoksydacja w mitochondriach, czyli odcinanie dwóch węgli i czterech wodorów od łańcucha kwasu tłuszczowego. W ten sposób tłuszcze mogą być równie szybko wykorzystywane jako źródło energii jak glukoza z pokarmu, ale niektórym się o tym "zapomina", a inni nie mają o tym pojęcia :wink:

Matti

Powiem tak :)

Ja mam racje ale jesteście tak uparci i i tak przeinaczycie i powiecie że tak nie jest mam już przykład bo 2 czy 3 razy odpisywałem i co znowu...

Nie chce mi sie dalej walczyć bo nic konstruktywnego to nie wniesie i to strata czasu jakbyśmy jeszcze walczyli i sposób odżywiania czy o zabieg czyszczenia wątroby ok ale tak walka dla walki... bez sensu.

Każdy zostaje przy swoim.

pzdr
Marcin

elmo

Cytat: toan w 2007-08-11, 17:22:41

Reasumując: żółć robi kuleczki tłuszczu, które są doprowdzane naczyniami chłonnymi do naczyń włosowatych kwiobiegu ...

Dzięki za wyjaśnienie.Miałam właśnie pytać czemu akurat do naczyń chłonnych,a nie od razu do naczyń krwionośnych...
W sumie o tym się nie uczyłam (chyba),nie przypominam sobie....
Dziwne mi się to wszystko wydaje....nie wiedziałam,że naczynia limfatyczne odgrywają rolę w tym procesie...

toan

Cytat: Matti w 2007-08-11, 17:30:35
Ja mam racje ...

Matti,
tobie tylko się tak zdaje, ale nie chce mi się prostować wszystkich głupstw, które tu wypisujesz, łącznie z "jedzeniem na surowo".
Pomyśl np: dlaczego insulinę cukrzykom podaje się do krwiobiegu, a nie doustnie?.