Aktualności:

9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.

Menu główne

Masło

Zaczęty przez Matti, 2007-09-03, 19:09:10

Poprzedni wątek - Następny wątek

Gavroche

Zyon

(https://pbs.twimg.com/media/DpTNn0_V4AA0QWA.jpg)
Work Buy Consume Die

vvv

20 gram jak ulał do kawy.
:shock:

administ

25zł za kilo to w mleczarni kosztuje...  8)

vvv

Jak kupują to kosztuje, jak przestają kupować to kosztuje mniej,
albo więcej, zależnie od polityki
czy się marketingowo stawia na rozsądnych czy uzależnionych.
:shock:

administ

Jasne, ale jakoś bajka "o złym cholesterolu i zabójczych nasyconych tłuszczach zwierzęcych" kiepsko zaczyna działać!  :?
No i do tego te frukty, co nie są już pełne witamin, ale morderczej fruktozy, co już nie krzepi...  :(
No i ta dieta Kowalskiego, od "dobrego" i "złego" cholesterolu - jak cholesterol jedzie z wątroby na obwód tirem to jest ten zły, a jak wraca autobusem, to jest ten "dobry" - nie wydaje się kretyńskie takie rozróżnienie?  :lol:
Ale tak to jest jak się infantylnie upraszcza, to czego rozum pojąć nie potrafi... ;)

renia

Już coraz mniej atakują "dietę Kwaśniewskiego", a coraz częściej pokazują się badania potwierdzające jej słuszność.
To "widać, słychać i czuć"... :D

administ

Jasne, "dieta Kwaśniewskiego" znalazła wielu wyznawców po wprowadzeniu przez "dobrą zmianę" programu pięć set+. ;)
A "sztandarowego programu" nie wypada krytykować.  :?

madre

Cytat: admin w 2018-10-13, 08:04:51
Jasne, ale jakoś bajka "o złym cholesterolu i zabójczych nasyconych tłuszczach zwierzęcych" kiepsko zaczyna działać!  :?
No i do tego te frukty, co nie są już pełne witamin, ale morderczej fruktozy, co już nie krzepi...  :(
No i ta dieta Kowalskiego, od "dobrego" i "złego" cholesterolu - jak cholesterol jedzie z wątroby na obwód tirem to jest ten zły, a jak wraca autobusem, to jest ten "dobry" - nie wydaje się kretyńskie takie rozróżnienie?  :lol:
Ale tak to jest jak się infantylnie upraszcza, to czego rozum pojąć nie potrafi... ;)
Cosik mi się kołacze po głowie, że Doktor w którejś z "Odpowiedzi na listy" użył w powyższym transporcie w organizmie frakcji cholesterolowych (HDL, LDL) porównania do śmieciarki i sprzątarki(szprzątaczki). Ale nie mam przy sobie żródła drukowanego aby odszukać i  przytoczyć odpowiedni cytat. Poprawcie, jeśli mam złe skojarzenie. :)

RafałS

A młoda chociaż była? Poprawcie jeśli mam złe skojarzenia.  :lol: :wink:

administ

:lol:
W sam raz, ledwie opierzona. ;)
Masło po 24zł/kg - staniało o złotówę tydzień/tydzień.  :D

vvv

administ

Ale jak samopoczucie doskonałe, to znaczy, że dobrostan jest prawidłowy - zgodnie z definicją zdrowia who. ;)

vvv

Cytat: admin w 2018-10-17, 12:03:45
Ale jak samopoczucie doskonałe, to znaczy, że dobrostan jest prawidłowy - zgodnie z definicją zdrowia who. ;)

To by tłumaczyło wzrosty na rynku prochów prosamopoczuciowych.
:? :wink:

Blackend

Jak zacznie I sortowi na gorzałę brakować, to ci przy korycie+ szybko zobaczą jakie samopoczucie w narodzie panuje.  :lol:

administ

Na to Goździkowa coś zaradzi. ;)

Blackend

No nie wiem, bo jak smak jest, to są wstanie nawet do Warszawy z prętami pojechać.  :lol:

Bobby

Cytat: admin w 2018-10-17, 11:55:06
W sam raz, ledwie opierzona. ;)
Masło po 24zł/kg - staniało o złotówę tydzień/tydzień.  :D

W sam raz na raz.

administ

Cytat: madre w 2018-10-17, 11:36:51
Cytat: admin w 2018-10-13, 08:04:51
Cosik mi się kołacze po głowie, że Doktor w którejś z "Odpowiedzi na listy" użył w powyższym transporcie w organizmie frakcji cholesterolowych (HDL, LDL) porównania do śmieciarki i sprzątarki(szprzątaczki). Ale nie mam przy sobie żródła drukowanego aby odszukać i  przytoczyć odpowiedni cytat. Poprawcie, jeśli mam złe skojarzenie. :)

Jasne, Doktor tak pięknie potrafi wytłumaczyć, że nawet abiturient zrozumie.  8)
Precyzja języka, nie to co u innych, że trzeba się zastanawiać - co autor(ka) miał(a) na myśli... ;)
Ciekawe czym różnią się te high od tych low? :roll:
I jakie wnioski można z tego wysnuć, choć fakt, że i tir i autobus powstają w tej samej fabryce gmatwa niektórym rozumowanie.
A jeśli chodzi o "śmieciarki", to w HDL, który składa się aż w 50% z białka są głównie transportowane fosfolipidy, a nie cholesterol, a w LDL głównie estry cholesterolowe, a nie cholesterol, ale to pewnie tak tajemna wiedza, że jej odszukać sobie samodzielnie nie można, a nawet jak się zna te dane, to są najzwyczajniej niezrozumiałe.
Ale jakby co, to w Davidsonie na str. 128 jest podanie - starczy rzucić okiem, aby w parę minut stać się wybitnym fachowcem od frakcji lipidowej osocza.
I proszę już więcej drodzy "naukowcy dietetycy", szczególnie z IŻiŻ i UM nie pisać o "dobrym" i "złym" cholesterolu, bo każdy kto tak twierdzi wykazuje całkowity brak zdolności do analizy danych, co eliminuje poprawne wnioskowanie, stąd takie dziecinady umysłowe jak "dobry", czy "zły" ten sam związek biochemiczny.  8)