Aktualności:

10. Nie wolno głodzić się ani pościć.

Menu główne

Masło

Zaczęty przez Matti, 2007-09-03, 19:09:10

Poprzedni wątek - Następny wątek

Blackend

Cytat: Zyon w 2015-08-21, 11:41:20
Cytat: Blackend w 2015-08-17, 09:53:17
Takie rzeczy, to Babcie dawniej przekazywały - odsolenie masła, sledzi, kapusty i inne podstawy każdej domowej kucharki.  8)
Współcześnie dzieciaki nie odróżniają ziemniaka od pomidora - był program w BBC.  :shock:
Tu jest o tym. http://imagazine.pl/2015/06/07/ziemniak-czy-pomidor/

Tak, to jest właśnie to.  :D

zofijeczka

Cytat: Diogenes z Synopy w 2015-08-20, 21:14:37
No to brykn±³em do biedry i dokupi³em 25 sztuk ³aciatego i w³o¿y³em na zakê do zamra¿arki.

cena promocyjna  2,85 z³
  termin do 23,09,       Zim± jest po 5,99 ! No chyba, ¿e te kwoty mleczne znieli i  bêdzie opór. Ale znowu z kolei, zza winkla zerka susza.
Kwoty mleczne znieśli w marcu...
Ceny mleka w skupie ponoć niższe były niż cena wody... cielaki na tym zyskiwały.
Obecnie ceny mleka znòw idą w górę.

Diogenes z Synopy

w Sretto  i Sridlu  jest masło mlekovity po ok 12 zł za kg

w bidronce  śmietanka 30 % - 330 ml po 2,49    ( ale pamiętam, że jest chyba niesmaczna)

oldboy

Biedronkowa z lodówki  czasami dziwnie capiła(oborą?), ale  uhata daje rade i super wchodzi z tą ich myśliwską  :D

Diogenes z Synopy

Cytat: oldboy w 2015-09-04, 18:03:16
Biedronkowa z lodówki  czasami dziwnie capiła(oborą?), ale  uhata daje rade i super wchodzi z tą ich myśliwską  :D

właśnie, jakby zbierali mleko ręcznikiem ze ściółki spod krowy, UHT kiedyś tak kupiłem i się nie ubiła, i ....już nie ma tam produktów dla mnie ( oprócz łaciatego na promocji i mascarpone i czekolady wawel 70 %)

Zyon

:lol:

"Masło nie nadaje się do smażenia, smalec ma najwięcej kalorii, a margaryna zwykle smakuje nam najmniej. Jak w tym wszystkim się odnaleźć? Radzi dietetyk kliniczny Katarzyna Kosałka."

http://kobieta.gazeta.pl/kobieta/12,88991,18812013.html#BoxVidImg
Work Buy Consume Die

grenis

Cytat: Diogenes z Synopy w 2015-09-04, 18:11:52
Cytat: oldboy w 2015-09-04, 18:03:16

właśnie, jakby zbierali mleko ręcznikiem ze ściółki spod krowy, UHT kiedyś tak kupiłem i się nie ubiła, i ....już nie ma tam produktów dla mnie ( oprócz łaciatego na promocji i mascarpone i czekolady wawel 70 %)

Laciata uhatka sie ubija  :D

Gavroche

Łaciata jest spoko do popijania kabanosów i parówek. :D

grenis

Do wszystkiego! :)
Jako baza do koktaili, do lodow, dodatek do zup, kiedys uzywalem dobrze wstrzasnieta do kawy, i na surowo :D
I jak baza do domowej czekolady.
Do powiedzmy 50-100g laciatej wrzucam 1/3 lyzeczki ciemnego kakao, dosladzam miodem i dobrze ubijam mieszajac.
Po chwili wychodzi taka kremowa papka o smaku slodko gorzkiej czekolady.

Zyon

Cytat: Gavroche w 2015-09-14, 11:34:13
Łaciata jest spoko do popijania kabanosów i parówek. :D
Mi nie pasi jej nieco metaliczny posmak, moja ulubiona smietanka to Zott.
Work Buy Consume Die

Diogenes z Synopy

Cytat: grenis w 2015-09-14, 11:33:05
Laciata uhatka sie ubija  :D

Do kremów używamy tylko 36 % .  Tę light 30 %  to do mieszania z mascarpone  lub do lekkich deserków. 

Cytat: Zyon w 2015-09-14, 12:13:31
moja ulubiona smietanka to Zott.

droga i z glonami czy wodorostami ;-)  , ale fakt, że przez to masło nie wytrąca się. Stabilna.

Byłem w sklepie i zauważyłem, że dochodzi to takiej patologii, że margaryny po obniżce cen masła bywają droższe niż ono  :shock:  .  Np popularna margaryna reklamowana  do pieczenia 2,50 - 2,9  , a masło extra już od 2.40 - 2-7 . A była 2 razy tańsza. Ale ludziska się przyzwyczaili do zdrowego trybu życia .. ino w większym opakowaniu ( ten tryb życia ;-)  )

renia

Diagones, czy Ty tylko o jedzeniu myślisz... :roll:

administ

Nie, jeszcze chyba o uchodźcach... ;)

Diogenes z Synopy

Oczywiście.

Przez 50 lat nie myślałem o tym tym w ogóle , więc teraz odreagowuje. Sprawia mi to przyjemność.  :D  To jest fascynujące.

administ

:lol:
Trzeba trochę poczekać, to samo przejdzie... ;)

renia

:lol: A mnie dzisiaj naszło na kluski śląskie... 8)

Zyon

Cytat: Diogenes z Synopy w 2015-09-14, 14:08:07
Cytat: Zyon w 2015-09-14, 12:13:31
moja ulubiona smietanka to Zott.

droga i z glonami czy wodorostami ;-)
A jest w ogole jakas bez wodorostow?
Work Buy Consume Die

administ

Jasne, ekologiczna od babki spod hali mirowskiej... ;)
Zaprawiana skrobią na bank.  :lol:

Zyon

Ale to eko i bio, wiec paleo i zdrowo  :lol:
Work Buy Consume Die

Diogenes z Synopy

Cytat: Zyon w 2015-09-14, 14:53:32
A jest w ogole jakas bez wodorostow?

oczywiście, że są.

w Sresco:

http://ezakupy.tesco.pl/pl-PL/ProductDetail/ProductDetail/2003009743334

http://ezakupy.tesco.pl/pl-PL/ProductDetail/ProductDetail/2003009743303

bardzo dobra

-------------

w Sretto

30 % z Czarnkowa  200 ml po 1,75 zł

---------

z Łobżenicy  ( taka w buteleczce zakręcanej )  .

jest sporo , tylko trza poszukać.  Dla mnie to nie problem, bo jestem specjalista od shopingu  ;-)