Aktualności:

4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.

Menu główne

Polska sercem

Zaczęty przez Daniel_dn, 2006-10-10, 13:43:48

Poprzedni wątek - Następny wątek

elmo

O!! jeszcze Stalin byl takim wolnomyslicielem  :lol: i ...katolikiem  :D  :lol:

Tomkiewicz

Elmo, ten Twój wpis nie kwalifikuje się jako poważny głos w dyskusji. To raczej forma prymitywnej ironii, ktorą stosujesz na tym forum od dłuższego czasu.

Tomek

Ewa

Danielu, chyba najmniej wazne, czy wierzysz w istoty nadprzyrodzone? Wazniejsze jest, jaki jest człowiek

Daniel_dn

Ewo jedno z drugim jest ściśle związane. Na tym wątku koncentruję się na człowieku, ale bez Boga, to nie ma sensu. Już byli tacy, co uważali, że można bez Boga zorganizować świat. Ale za każdym razem powstawał kolos na glinianych nogach. Taki też i teraz mamy świat. Choć jest on przez globalizację o wiele potężniejszy, nie zmienia to jednak tego, że jego fundamenty są bardzo kruche.
Czy przeczytałaś tą przepowiednię z poprzedniego postu?

Daniel

Ewa

Tak, Daniel, Bóg czy "Bóg" w postaci własnej duchowości jest potrzebny.

Ewa

Nie czytałam przepowiedni. Nie mam pod reka tych tekstów. Choc mam gdzies w kompie i zajrzę do nich.

Daniel_dn

Jak nie masz Biblii, to możesz zajrzeć na tą stronę.

http://online.biblia.pl/index.php

Bóg to nie tylko duchowość. Nie zapominaj o dekalogu. Postępujemy zgodnie z nim i wydaje się nam, że to naturalne.

Daniel

Ewa

Dzięki Daniel. Świetna strona. Mam w domu w wersji ksiązkowej Ewangelie i dzieje apostolskie, Biblię po polsku i po angielsku, Cztery Ewangelie i jeszcze parę tekstów. Ta strona jest bardzo wygodna do przeglądania :)

nik

18 Chodźcie i spór ze Mną wiedźcie! -
mówi Pan.
Choćby wasze grzechy były jak szkarłat,
jak śnieg wybieleją;
choćby czerwone jak purpura,
staną się jak wełna.

ale

19 Jeżeli będziecie ulegli i posłuszni,
dóbr ziemskich będziecie zażywać.
20 Ale jeśli się zatniecie w oporze,
miecz was wytępi».
Albowiem usta Pańskie [to] wyrzekły.

Izajasz. To tylko maly przykladzik :D, w Biblii ich pelno.
Niech mi ktos wytlumaczy, jaki sens ma interpretowanie czegos takiego :?
Ktos, kto wie jak tlumaczyc ST musi miec naprawde specjalny kontakt z Bogiem :wink:
Pozdrawiam i zycze w Nowym Roku duzo bojazni Bozej albo interesujacych sporow, wedle upodoban :D
ps. literowki..., kiedys sie ich pozbede :)

Jona

Moje uczucia są moje i wyjatkowe  ,a nie są to uczucia religijne ale jesteś TAK ograniczony  ,ze nie mozesz pojać WOLNOSCI
jaka mam W Bogu - Zbawicielu moim.

inaczej mówiąc - rozmawiac z głupim to lepić skorupy , a zeby nie było - kto głupi - to powiem wedle Psalmu

Ps 14:1   Bw   "Przewodnikowi chóru. Dawidowy. Głupi rzekł w sercu swoim: Nie ma Boga!
Są znieprawieni, popełniają ohydne czyny. Nie ma nikogo, kto by dobrze czynił."

fewa

Człowiek wierzący i ateista nadają na zupełnie innych falach. Nigdy nie znajdą wspólnego języka w tej materii. Jedyne co ich łączy to pewność, że jak wyskoczą z okna to na pewno wylądują na ziemi. I to, że wcześniej czy pózniej dopadnie ich ''kostucha'' :lol: :lol:.
Czytając Wasze posty  nasunęła mi się myśl, co Wy myślicie jako ludzie niewierzący w nic , co się dzieje z duszą ludzką po śmierci, bo jak napewno wiecie dusza istnieje.
A co ja sądzę o ateistach?- jest mi ich żal.
Mam kilku znajomych ateistów/robią wrażenie jak by im coś brakowało/
Jeśli chodzi o Hitlera to nie czytałam jego biografi,być może był katolikiem ,ale to nie znaczy że był wierzący,jemu się tylko wydawała, że wierzy, tak jak innym którz czynią zło.Wszystko co dobre pochodzi od Boga .Hitler nie mógł więc pochodzić od Dobra.

nik

Hitler pochodzi od Boga :) Z jakiego innego miejsca mialby pochodzic? Od szatana? Ale jego tez stworzyl Bog, wiec...popieprzylo mu sie czy jak? nie przewidzial? a moze mial zly dzien? Poizdro

Tomkiewicz

Cytat: Jona w 2006-12-31, 22:06:03
Głupi rzekł w sercu swoim: Nie ma Boga!
Są znieprawieni, popełniają ohydne czyny. Nie ma nikogo, kto by dobrze czynił."

Cieszę się, że tak napisałaś. To daje najlepsze pojęcie o tym, czemu staram się unikać pochlebnych opinii o tzw. ludziach religijnych, wierzących, zaangażowanych w Boga.
         Utożsamienie braku wiary w Boga ze złem i głupotą jest najlepszym wykładnikiem Twojego Jona charakteru i postawy - jakże przepełnionej miłością do bliźniego. Ośmielę się powiedzieć, że gdyby Chrystus pojawił się na ziemi teraz, byłabyś jedną z pierwszych, które by go potępiły. Oczywiście to założenie jest czysto spekulacyjne i mające jedynie przybliżyć Twoje zacietrzewienie, żeby nie powiedzieć - nienawiść.

Tomek (przyjmuję do wiadomości, że według Ciebie jestem ograniczony, więc daruj sobie powtarzanie tych inwektyw w kółko)

Ewa

Natura juz sie postarała o stan równowagi i dlatego są tak rózni ludzie na tym padole. :D

fewa

Zapomniałeś, że Bóg dał człowiekowi wolny wybór.I to od nas zalezy po jakiej stronie się opowiemy.Szatan nie ma do nas wstępu jeśli go nie zaprosimy sami.

Ja to sobie wyobrazam trochę inaczej. Np. dlaczego ludzie się modlą? ,chodzi mi o modlitwę serca, a nie wargi?
Szatan ma równie dużą moc jak Bóg,ale jednak Bóg jest górą jeśli można to tak nazwać.Tylko w naszych sercach toczy się walka między dobrem a złem. 8) 8)

nik co nie na balu?

Pozdrawiam  :P :P

No widzę, że nie tylko ja bal w domu  :lol: :lol:

Rudka

Fewa -nie  szkoduj tak ateistów -bo ja widze ,ze Marischka i Tomek maja sie dobrze
      i nie widze ,zeby im czegos było brak -no  ..moze ..akceptacji przez wierzących.
   Ateiści cieszą sie życiem.,bo nauka uwolniła człowieka od strachu przed klechami.
  Propo  po co bogu tyle modlitw ?/ lody z nich kręci?? ileż można mu sie narzucać?
     Czy wy lubicie jak by wam ktoś natrętnie sie wdzięczył??? i miliony razy powtarzał jak kocha?
   dla mnie to obłuda i hipokryzja albo strach .

,     

Rudka

Daniel
dla mnie to jest egzotyka --  Po za tym biblia mnie nigdy nie pociągała
    strasznoooooo :o
na własne oczy widziałam
    jakie cuda robi przystojny Koperfild[pis.pliss] chętnie bym sie do faceta modliła
a nawet pałac wystawiła .

elmo

cytuj z Daniel

--------------------------------------------------------------------------------
To dziwne, jak proste jest dla ludzi wyrzucić Boga, a potem dziwić się, dlaczego świat zmierza do piekła.
   To śmieszne, jak bardzo wierzymy w to, co napisane jest w gazetach, a  podajemy w wątpliwość to, co mówi Pismo Święte.
   To dziwne, jak bardzo każdy chce iść do nieba pod warunkiem, że nie będzie musiał wierzyć, myśleć, mówić ani też robić czegokolwiek, co mówi Słowo Boże.
   To dziwne, jak ktoś może powiedzieć: "Wierzę w Boga" i nadal iść za szatanem, który tak a propos również wierzy w Boga.
   To dziwne, jak łatwo osądzamy, ale nie chcemy być osądzeni.
   To dziwne, jak możesz wysyłać tysiące "dowcipów" przez e-mail, które rozprzestrzeniają się jak nieokiełznany ogień, ale kiedy wysyłasz przesłania dotyczące Pana Boga, ludzie dwa razy zastanawiają się, czy podzielić się nimi z innymi.
   To dziwne, jak ktoś może być zapalony dla Chrystusa w niedzielę, a przez resztę tygodnia jest niewidzialnym chrześcijaninem.
   To śmieszne, że kiedy przeczytasz tę wiadomość, nie wyślesz jej do zbyt wielu osób z Twojej listy adresowej, ponieważ nie jesteś pewny, co pomyślą o Tobie, kiedy im to wyślesz.
   To śmieszne, jak bardzo mogę być przejęty tym, co inni ludzie pomyślą o mnie, zamiast tym, do czego wzywa mnie Bóg !!!

Człowiek wyszeptał:
   - Boże, przemów do mnie !
   I oto słowik zaśpiewał.
   Ale człowiek tego nie usłyszał, więc krzyknął:
   - Boże, przemów do mnie !
   I oto błyskawica przeszyła niebo... Ale człowiek tego nie
dostrzegł,
     rzekł:
   - Boże, pozwól mi się zobaczyć.
   I oto gwiazda zamigotała jaśniej. Ale człowiek jej nie zauważył,
więc
   zawołał:
   - Boże, uczyń cud !
   I oto urodziło się dziecko. Ale człowiek tego nie spostrzegł.
Płacząc w rozpaczy, powiedział:
   - Dotknij mnie, Boże, niech wiem, że jesteś tu.
   Bóg schylił się więc i dotknął człowieka. Ale człowiek strzepnął motyla ze swego ramienia i poszedł dalej.
   Bóg jest wśród nas. Także w małych i prostych rzeczach, nawet w dobie komputerów, więc człowiek płakał:
   - Boże, potrzebuję Twojej pomocy !
   I oto dostał e-maila z dobrym słowem i słowami zachęty. Ale człowiek usunął go i kontynuował płacz ...
   Moim zadaniem było wysłać tego e-maila do osób, którym chciałem, by Bóg im pobłogosławił.
   Wybrałem Ciebie.

Daniel ,pozwolilam sobie Ciebie zacytowac ,dlatego ,ze mnie to zaciekawilo i wzruszylo.
Swoja drogą ciekawe byly dyskusje  :)

lutonn

Nie jestem w temacie  ale to mi sie podobalo eh :lol: :lol: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Ewa

:lol: A któz to przemówił? Tomkiewicze teraz maja fajnie :)