Aktualności:

6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.

Menu główne

WOŁOWINA Z WARZYWAMI.

Zaczęty przez MORGANO, 2007-12-08, 00:02:14

Poprzedni wątek - Następny wątek

MORGANO

WOŁOWINA  Z  WARZYWAMI.

Składniki.
500g Wołowina b/k
300g Papryka zielona, żółta, czerwona, mix.
250g Rosół wywar
150g Zielony groszek
100g Pieczarek
100g Marchewki
100g Pora
przyprawy: 3 łyżki oleju, 2 łyżki sosu sojowego, sól, pieprz, kolendra, papryka.

Sposób przygotowania.
Mięso pokroić w cienkie paski. Skropić sosem sojowym i łyżką oleju. Odstawić na kilka minut. Pieczarki i marchewkę pokroić w plasterki. Paprykę w paski por w półkrążki. Groszek cukrowy sparzyć, osączyć. Olej rozgrzać w głębokiej patelni wrzucić wołowinę, smażyć ok. 8 – min. Dodać warzywa, wymieszać, podsmażyć. Wlać bulion. Przyprawić do smaku pieprzem, kolendrą i papryką. Smażyć ok. 10 min.

Ogółem 1500g  B-T-W  /125,4/ - /23,8/ - /60,5/ - /960 kalorii/
100g produktu  B-T-W  /8,4/ - /1,6/ - /4,0/ - /60 kalorii/
250g porcja 1 osobowa  B-T-W /20,9/ - /4,0/ - /10,1/ - /160 kalorii/
Stosunek  B-T-W  1 : 0,2  : 0,5
B+T/250g=24,9g

malgo35

CytatB+T/250g=24,9g

Co ten zapis oznacza?

adampio

to oznacza, ze suma bialka i tluszczu,  B+T, w 250 gr,  jest taka jak Morgano podal

Ewa

A ja myslałam że tu występuje dzielenie

Hana

Ewa, bobrze myslalas, czytajac "matematycznie"---:B/bialko +/dodac T/tluszcz ( / ) ten znak to podzielic przez 250g =/rowna sie 24,9g .

Teza :jezeli przyjmiemy, ze B i T--to niewiadome/w tym rownaniu to na pewno rozwiazaniem nie bedzie DIETA / ZYWIENIE OPTYMALNE.

Ewa

Cytat: Hana w 2007-12-12, 18:01:13
Ewa, bobrze myslalas, czytajac "matematycznie"---:B/bialko +/dodac T/tluszcz ( / ) ten znak to podzielic przez 250g =/rowna sie 24,9g .

Teza :jezeli przyjmiemy, ze B i T--to niewiadome/w tym rownaniu to na pewno rozwiazaniem nie bedzie DIETA / ZYWIENIE OPTYMALNE.
Hana, jeszcze raz proszę, bo naprawdę nie zrozumiałam, co ci wyszło z tego dzielenia

Ogółem 1500g  B-T-W  /125,4/ - /23,8/ - /60,5/ - /960 kalorii/
100g produktu  B-T-W  /8,4/ - /1,6/ - /4,0/ - /60 kalorii/
250g porcja 1 osobowa  B-T-W /20,9/ - /4,0/ - /10,1/ - /160 kalorii/
Stosunek  B-T-W  1 : 0,2  : 0,5
B+T/250g=24,9g

Jak sie przyjrzałam tym zapiskom Morgano widzę, ze to nie jest dzielenie. Zmyliło mnie to, ze zwykle tam zamiast 250 bylo 200 (skojarzyłam te liczbę z 200g TiB, które nalezy jeść dziennie)
A tu najwyrazniej chodzi o stwierdzenie że w 250g porcji potrawy jest w sumie 24,9g tłuszczu i białka. Czyli to nie jest dzielenie.

Hana

Ewa wyliczanki Morgano to dla mnie czarna magia, dziwi mnie fakt, ze "najstarszy doradca zywieniowy" poprzez ta "matematyke" odstrasza wszystkich tych, co chcieli by sie nauczyc stosowania ZO / DO.

Dla przypomnienia zacytuje jeszcze raz dr J. Kwasniewskiego : "Generalna zasada zywienia optymalnego jest zachowanie wlasciwych proporcjimiedzy B /bialkiem T /tluszczem W /weglowodanami .
Jako ogolna zasade mozna przyjac : 1 . 2,5-3,5 : 0,5 ---JEST TO OGOLNA ZASADA

MORGANO

Ewa. Ponieważ temat się rozdzielił. Zajrzyj wraz z Hanną na wątek łupież gdzie wszytko wyjaśniłem.

Ewa

Morgano, wyjasniłeś te wyliczenia pod przepisami, ale jak widzisz wyżej, już wpadlam na to, o co tu chodzi. Początkowo myslałam ze liczba 200, którą często umieszczasz jako wielkość porcji, jest tą sumą B + T. To mnie zmyliło.

Niestety, oczekiwałam, ze ustosunkujesz sie do innych moich pytań, a ty tam pisałeś o podstawach ŻO i na inny temat

Ewa

Cytat: Hana w 2007-12-12, 18:29:48
Ewa wyliczanki Morgano to dla mnie czarna magia, dziwi mnie fakt, ze "najstarszy doradca zywieniowy" poprzez ta "matematyke" odstrasza wszystkich tych, co chcieli by sie nauczyc stosowania ZO / DO.

Dla przypomnienia zacytuje jeszcze raz dr J. Kwasniewskiego : "Generalna zasada zywienia optymalnego jest zachowanie wlasciwych proporcjimiedzy B /bialkiem T /tluszczem W /weglowodanami .
Jako ogolna zasade mozna przyjac : 1 . 2,5-3,5 : 0,5 ---JEST TO OGOLNA ZASADA

Hana, czy ty żartujesz, czy mówisz poważnie? Ja nie mam problemów z liczeniem. Jeśli chcesz, przyslę ci kalkulator swojej roboty, gdzie możesz wyliczyć, co zechcesz.

Hana

Ewa, za kalkulator b. dziekuje, ale bylaby mi przydatna znajomosc BTW w masie marcepanowej i skorce cytrynowej i pomaranczowej !

Ewa

Hana, migdały gorzkie BTW   20   54   7,6
a reszte sobie wylicz, jesli chcesz zrobic marcepanowa mase
A po co ci skórka? Przeciez do potraw wrzucasz ja w minimalnej ilosci. Ja np. nie znosze takich perfumowanych potraw.

Mój kalkulator liczy mi wszystko, czyli wage nalezna, nalezne proporcje, oblicza BTW potraw itp. A produktów mam w nim duzo, ale bez przesady. Jak czegos nie mam, wchodzę na www.nutritiondata.com ale czy wiesz, że marcepana tam nie widzę? (marchpane lub marzipan)

Hana

Ewa, chodzi o to, ze ja marcepanowa mase kupilam --i teraz chce ja "optymalnie" wykorzystac na okres swiateczny.

Ewa

A tam na opakowaniu nie ma składu? Kazdy producent robi inaczej

Hana

No wlasnie, nic nie napisali.

Ewa

To idz do sklepu i sprawdz na innym opakowaniu. Będzie pewnie zblizona.

malgo35

Cytat: adampio w 2007-12-12, 15:39:36
to oznacza, ze suma bialka i tluszczu,  B+T, w 250 gr,  jest taka jak Morgano podal

Dziękuję adampio, wszystko jasne.

Hana, pewnie już obliczyłaś BTW masy marcepanowej 1 : 2,7 : 5,7  :shock:

MONIKAW

Masa marcepanowa przepisałam z opakowania B-10, T-29, W-37