Ogórki itp-kiszenie, konserwowanie proszę o opis chemiczny?

Zaczęty przez sylwiazłodzi, 2007-12-11, 22:58:13

Poprzedni wątek - Następny wątek

sylwiazłodzi

Nie mogę zwięźle sformułować tematu ale chodzi mi o to jeśli jesteście w stanie opisać jak wpływa na organizm jedzenie kiszonych ogórków, kapusty a jeśli można np. konserwowych ogórków i innych rzeczy w occie. No bo kiszenie to jakby naturalna bardziej właściwość i proces niż konserwowanie w occie,tak?
Pytam dlatego bo moje dziecko autystyczne(oddzielny wątek mam na tym forum) bardzo lubi ogórki kiszone a piszecie o potrawach anty rakowych więc może to jakoś wpływa ma  na organizm, mózg. ?Oczyszcza organizm z toksyn itp? No nie wiem. Po prostu szukam wskazówki jak powiązać te kiszone ogórki z moimi ostatnimi obserwacjami syna co wydaje mi się trochę bez sensu ale różne rzeczy już były dla mnie dziwne a potem okazywało się,że coś w tym było. A on mógłby zjeść te ogórki w dużej ilości. W ogóle smak kwaśny bardzo mu podchodzi bo konserwowe ogórki też chętnie je. Czy kiszonki mają jakiegoś minerału, witaminy więcej , dostaje się to do organizmu i wytrąca np. jakieś złe metale, zatrucia itp. Proszę o informację.

sylwiazłodzi

Czytałam gdzieś że podczas kiszenia pojawiają się bakterie takie jak w mleku Lactobacillus cośtam. Ale nie znalazłam ponownie tego posiu w necie i chciałam potwierdzić, zaprzeczyć?