Aktualności:

9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.

Menu główne

"Ewolucja człowieka pędzi coraz szybciej"

Zaczęty przez Krystyna*Opty*, 2007-12-12, 13:06:32

Poprzedni wątek - Następny wątek

Zyon

Iii tam,Grzesiek na Bioslone przekonywal, ze to nieprawda.
Work Buy Consume Die

Gavroche

Ale przecież dlatego małpy nie ewoluują. :D
Nie mają noży. ;)

Blackend

Gavroche

Cytat: Gavroche w 2016-03-08, 16:04:15
Kiedyś Zyon pytał czemu szympansy nie ewoluują? :D
Może jednak?
http://kopalniawiedzy.pl/szympans-kultura-religia-kamien-drzewo,24144
Jest film:
https://player.vimeo.com/video/157106967
Mnie to bardziej wygląda na zabawę dźwiękiem, ewentualnie coś na kształt podkreślania pozycji społecznej.

RafałS

Cytat: Diogenes z Synopy w 2016-03-19, 15:17:04
http://www.tvn24.pl/wroclaw,44/polacy-opisali-naczynia-krwionosne-sprzed-cwierc-miliarda-lat,628477.html
A propos kolagenu, to dziś zmiksowałem taką galaretkę: żelatyna (kilka łyżeczek) z odrobiną wżątku, rozpuszczone tabletki witaminowe (trochę witaminy C do udziału w kolagenie) , śmietanka, wiórki kokosowe (niekonieczne ale lepiej tężeje po krótkim pobycie w lodówce). Wyszedł mi nieduży półmisek, taki suplement na dziś, jutro... Dobre dla stawów, chrząstek, ścięgien, itd. ???  :wink:

Diogenes z Synopy

Żelatyna to słaba wersja kolagenu, coś pamiętam - chyba Doktor tak pisał.   :roll:

RafałS

Nie jestem pewien ale z tkanek, przerobionych.  :roll:

RafałS

Z salcesonu pewnie lepszy albo z gotowych suplementów aminokwasowych. Ale tu dodatkowo trochę paliwa jest.  :roll:

Diogenes z Synopy

tak, z salcesonu - białego cwaniaka. Najlepiej takiego co ma krótki okres przydatności do spożycia, bo wiadomo, że świństw- trucizn nie ma dużo.  Aminokwasy superowe są z kolei w czarnym cwaniaku.
A  tłuszcz - paliwo to żaden problem.

Blackend

Na stawy i ścięgna po treningu polecam Izoadminik, trzeba na forumie poszperać za przepisem. ;)

RafałS

Ze stawami itd. nigdy akurat problemów nie miałem. Dawno temu jedynie przy nadmiarze skoków ból za piszczelami, który przechodził po dłuższej przerwie. Tak tylko sobie tylko rozmyślam.  :)

Gavroche

Żelatyna jest tożsama aminokwasowo z kolagenem, ale nie ma mnóstwa "ciał czynnych", cokolwiek to znaczy. :D
To rafinat, więc niska wartość biologiczna. 8)

Ja to tłumaczę tak:
Spożywanie samych aminokwasów, to jakbyś musiał pójść do lasu, nazbierać drew i zbudować z nich domek wg podanej instrukcji.
Będziesz potrzebował jednak gwoździe, szyby, gips i inne rzeczy, które trzeba sobie dorobić.
Spożywanie kolagenu pokarmowego, to jakby ktoś ci przywiózł domek z prefabrykatów, rozłożył przy tobie, a ty musiałbyś tylko powtórzyć te czynności w odwrotnej kolejności.
Dużo łatwiej. :D

Blackend

Cytat: Gavroche w 2016-03-19, 17:01:18
To rafinat, więc niska wartość biologiczna. 8)

Mi tyle wystarczy, ale lubię Was poczytać.  :D

Diogenes z Synopy

ale każde białka rozkładają się do aminokwasów (jak ten kolagen), i z każdego prawie białka może powstać kolagen. Więc po co akurat ten ''dom rozkładać'', gdy można z jakiegokolwiek'' domu''? Tym bardziej że gorzej ''strawny'' chyba jest.  :roll:

administ

No właśnie dla takich jest 5*wio!  8)
Najlepiej stawy z pora budować, bo ma taki ładny biały kolor od korzonków - jak chrząstka stawowa i więzadła!  :D

Gavroche

Cytat: Diogenes z Synopy w 2016-03-19, 17:07:27
ale każde białka rozkładają się do aminokwasów (jak ten kolagen), i z każdego prawie białka może powstać kolagen. Więc po co akurat ten ''dom rozkładać'', gdy można z jakiegokolwiek'' domu''? Tym bardziej że gorzej ''strawny'' chyba jest.  :roll:
Jak wszystko w DO - oszczędność energii. :D
Jak zjesz kolagen pokarmowy, to pozostaje tylko kwestia "przeniesienia" go przez ścianę jelita, plus dodatek energii i askorbinianu.

administ

O właśnie, a wszystko w stosownych proporcjach do "odbudowy", choć niektórzy twierdzą, że jak tam się już coś tam raz zwiąże, to ponoć później jest nieprzydatne, ale ja mam odrębne zdanie, poparte wiedzą, a nie "naukowymi badaniami"... ;)  :lol: