Aktualności:

2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.

Menu główne

Nerwica lękowa

Zaczęty przez marekmixkolanko, 2007-12-25, 22:43:57

Poprzedni wątek - Następny wątek

marekmixkolanko

Mam na imię Marek.Mam 21 lat.Studiuje fizjoterapie.Od października 2006 roku jestem na diecie optymalnej...Zaznaczam,że odżywiałem się jak najbardziej prawidłowo.Na początku października tego roku zaczęły sie u mnie dziwne dolewgliwości:bóle w klatce piersiowej,zauważałem przyspieszone bicie serca,potliwość palców u rąk,rozdrażnienie,problemy z koncentracją,jakieś dziwne bóle głowy(tak jakbym coś miał w głowie).Po jednym z takich ataków trafiłem na pogotowie.Zrobiłem badania krwii-wszystko o dziwo miałem w jak najlepszej normie!!Miałem ciśnienie 155/95.Obecnie te objawy również występują choć ciągle odżywiam się prawidło.Najgorsze są te natrętne myśli i brak ochoty do życia...Moje menu(zazwyczaj):śniadanie:jajecznica z 5 jajek z boczkiem,kiełbasą na dużej ilości smalcu lub masła,czekolada z orzechami (50g)czyli 25g węglowodanów.Obiad:kotlet schabowy,150g frytek (40g węglowodanów)rozpuszczonych na głebokim smalcu z dodatkiem majonezu.A na kolacje jakaś szynka z masłem.Mam 185cm wzrostu i 82 kg wagi.Nie wiem dlaczego mimo stosowania diety pojawiły mi sie te dolegliwości...PROSZE O POMOC!!!! Z góry dziękuje!!!!

ali

czegoś w twoim odżywianiu brak, a  coś jest w nadmiarze
musisz do tego  dojść
ps.
zapomniałeś o warzywach
jako źródle  węglowodanów
uzupełniających brakujące  witaminy (C?)
i  pierwiastki

marekmixkolanko

No faktycznie owoców i warzyw unikam zdecydowanie.Jakie są najlepsze i w jakich ilościach dziennie można je jeść?

malgo35

A skąd czerpałeś wiedzę, na podstawie której przeszedłeś na DO? Czyżbyś nie przeczytał ani jednej książki dr. Jana Kwaśniewskiego?

kodar

CytatMam na imię Marek.Mam 21 lat.Studiuje fizjoterapie.Od października 2006 roku jestem na diecie optymalnej...Zaznaczam,że odżywiałem się jak najbardziej prawidłowo.Na początku października tego roku zaczęły sie u mnie dziwne dolewgliwości:bóle w klatce piersiowej,zauważałem przyspieszone bicie serca,potliwość palców u rąk,rozdrażnienie,problemy z koncentracją,jakieś dziwne bóle głowy(tak jakbym coś miał w głowie).Po jednym z takich ataków trafiłem na pogotowie.Zrobiłem badania krwii-wszystko o dziwo miałem w jak najlepszej normie!!Miałem ciśnienie 155/95.Obecnie te objawy również występują choć ciągle odżywiam się prawidło.Najgorsze są te natrętne myśli i brak ochoty do życia...Moje menu(zazwyczaj):śniadanie:jajecznica z 5 jajek z boczkiem,kiełbasą na dużej ilości smalcu lub masła,czekolada z orzechami (50g)czyli 25g węglowodanów.Obiad:kotlet schabowy,150g frytek (40g węglowodanów)rozpuszczonych na głebokim smalcu z dodatkiem majonezu.A na kolacje jakaś szynka z masłem.Mam 185cm wzrostu i 82 kg wagi.Nie wiem dlaczego mimo stosowania diety pojawiły mi sie te dolegliwości...PROSZE O POMOC!!!! Z góry dziękuje!!!!

Marku,odsylam cie do porad  Lekarki,
ona  dzieki swojemu  dluuuuuuugoletniemu doswiadczeniu z optymalnymi , swoimi propozycjami  pewnych zmian ,natychmiast potrafi ulzyc cierpiacym,
i zanim dostaniesz bezposrednia odp.od  Lekarki,sprawdz,czy :
to co zjadasz jesz z ochota i przyjemnoscia,czy dlatego,bo tak musi byc ?????
niechec do pewnych produktow swiadczy o alergii ,
zacznij jesc tylko jeden rodzaj bialka wciagu dnia ,to znaczy albo jajka,albo wieprzowine,albo wolowe przetwory i mleczne,
jeden rodzaj bialka wciagu dnia ,ma nam  pomodz w zauwazeniu dolegliwosci,po zjedzonym bialku, jezeli takowe pojawilyby sie,
nalezy szkodzacy produkt  rotowac,czyli jadac raz na kilka dni,
laczenie orzechow lub innych  ziaren z bialkiem zwierzecym jest rowniez malokorzystne,
wszystkie kolorowe warzywa w ilosci 300g/h sa jadalne w Diecie Optymalnej
czesto srodki konswerwujace oraz wzmacniacze smaku i zapachu sa powodem  bolu glowy i innych,
masz duzo do sprawdzenia,wiedz milych studiow :)

ali

Cytat: kodar w 2007-12-26, 12:38:02
,
wszystkie kolorowe warzywa w ilosci 300g/h sa jadalne w Diecie Optymalnej
czesto srodki konswerwujace oraz wzmacniacze smaku i zapachu sa powodem  bolu glowy i innych,

nie powinieneś przekraczać 80 g węglowodanów dziennie

ps.
dobre są
kiszone ogórki , kapusta, chrzan do mięsa i wędlin
surówki  bez dodatku cukru
pomidory, papryka, cebula, pory
natka pietruszki,  zielony koper, szczypiorek, sałata
i nie zapominać  o orzechach,  słoneczniku, pestkach dyni

marekmixkolanko

Przeczytałem wielokrotnie książke"Dieta Optymalna" i wiele informacji zawartych w internecie.Mogę prosić o jakiś przykładowe menu?

ali

Cytat: marekmixkolanko w 2007-12-26, 16:19:44
Przeczytałem wielokrotnie książke"Dieta Optymalna" i wiele informacji zawartych w internecie.Mogę prosić o jakiś przykładowe menu?
po co masz  zmieniać swoje
dołóż warzywka
zlikwiduj konserwanty
przelicz wszystko
i będzie ok
ps. ile ci wypada  białka??

ali

zapomniałem - skleroza he he
wprowadź wywary kolagenowe
kupujesz parę kilo kości
wkładasz do gara. solisz, przyprawiasz i robisz wywar
rozlewasz do słoików i pakujesz  do lodówki
w każdej chwili możesz zrobić szybko na tym  dowolną zupę
lub masz  świetną galaretkę na zimno

kodar

Cytatprzelicz wszystko
i będzie ok

ile jadasz tluszczu,???czasami,gdy jadamy zbyt wiele tluszczu ,zwieksza sie zapotrzebowanie na bialko i weglowodany,
a jak twoje wyniki krwi,czy masz porownawcze przed rozoczeciem Diety i w trakcje?????

malgo35

Kodar przestań bredzić. Dziękuję.

bea561

Dieta dietą. Warto by przyjrzeć się jej dokładniej. Ale na wystąpienie objawów nerwicy lękowej składa się wiecej przyczyn niż tylko jedzenie. Myślę, że dużo się ostatnio u Ciebie "działo". Słowem stresy, z którymi organizm sobie nie daje sobie rady. Warto porozmawiać o emocjach, nierozwiązanych problemach. a może trzeba trochę zwolnić?

Ryjek

Ano właśnie. Marku, może to nie o dietę chodzi. Przystopuj trochę z tą naukach studiach i... rozejrzyj się za jakąś kobitą.

Ps. To lekarstwo pomaga zwłaszcza na "przyśpieszone bicie serca i problemy z koncentracją". :)

Ryjek

sorki, miałoby być "nauką na studiach"

Ewa

Cytat: marekmixkolanko w 2007-12-26, 16:19:44

Cytat: Jan Kwaśniewski "Żywienie Optymalne"Prawie wszystkie choroby psychiczne są spowodowane niekorzystnym odżywianiem, które powoduje złe zasilanie mózgu ludzkiego w budulec, „części zamienne", a także w złą energię, która uniemożliwia poprawne funkcjonowanie ludzkiego mózgu.
Żywienie optymalne leczy przyczynowo choroby psychiczne Poprawa występuje zawsze, a często wyleczenie całkowite. Chorzy powinni być odżywiani tak, jak chorujący na stwardnienie rozsiane czy boczne zanikowe, tzn. muszą jeść dużo móżdżku, szpiku kostnego, żółtek, esencjonalnych wywarów z kości, wątróbki.
Ustępowanie chorób może być znacznie przyspieszone przez leczenie prądami selektywnymi. Choroby psychiczne typu maniakalnego, ze współistniejącą przewagą układu sympatycznego, cofają się szybciej po zastosowaniu prądów pobudzających układ parasympatyczny, a na stany depresyjne, przebiegające z towarzyszącą przewagą układu parasympatycznego, pomaga leczenie prądami pobudzającymi układ sympatyczny. Żywienie optymalne może znacznie zmniejszyć liczbę chorych psychicznie. Niestety, w szpitalach psychiatrycznych chorzy odżywiani są tak, że chorować muszą

Ty nie informuj się na forum, tylko czytaj Jana Kwaśniewskiego. Jeśli czytałeś, to o jakie menu pytasz? Masz jasno napisane, co masz jeść. Nie licz na cudowne pomysły, bo DO sama w sobie jest prosta i na tym polega jej genialność. Jedz Optymalnie i bądź cierpliwy.
Nie słuchaj bzdur o warzywach, bo sam warzywkiem sie staniesz. Tak jak pisze Ali, jedz warzywa, które zawierają mało węgli, ale pamietaj, ze warzywa na Do pełnią drugorzędną rolę.

marekmixkolanko

Jem codziennie ok.60-70g białka, 250g tłuszczu i 60g węglowodanów

marekmixkolanko

A mam pytanie?od jak dawna stosujecie tą dietę?jeżeli chodzi o moje badania to są bardzo dobre.Cholesterol 190,Glukoza 93 reszta badań też jak najbardziej w normie...w tym niskie OB=2.Nawet sam J.Kwaśniewski mówi że im niższe tym lepsze bo organizm się wolniej starzeje....

marekmixkolanko

W sumie to sie zaczęło na początku października.Mało sypiałem(wcale nie z powodu nauki)bynajmniej a jeśli chodzi o moje emocje to zostały zachwiane,ale w zdecydowanie pozytywnym sensie,więc nie wiem co mi jest.Brałem pod uwagę różne(nawet bardzo groźne) choroby...Pozostaje na Diecie Optymalnej i mam nadzieje,że kiedyś mi to minie....

malgo35

Tak jest, zamiast czekolady sięgnij po specjały z warzywniaka i znajdź miłą studentkę, we dwoje łatwiej się eksperymentuje i czyta DO :)
Ja jestem na DO od wrzesnia 2006, wyniki badań wzorcowe, samopoczucie też.

kodar

CytatW sumie to sie zaczęło na początku października.Mało sypiałem(wcale nie z powodu nauki)bynajmniej a jeśli chodzi o moje emocje to zostały zachwiane,ale w zdecydowanie pozytywnym sensie,więc nie wiem co mi jest.Brałem pod uwagę różne(nawet bardzo groźne) choroby...Pozostaje na Diecie Optymalnej i mam nadzieje,że kiedyś mi to minie....
no jezeli jestes zakochany,to  wszytko  juz wyjasnione,
lepiej jednak  kazdego dnia zapisuj co i ile jadasz,po jakim posilku czujesz sie normalnie,po jakim gorzej,
tez tak robilam przez b.dlugi okres czasu i teraz nie zaluje,
nie czekaj biernie na poprawe,sygnalow wlasnego organizmu nie nalezy bagatelizowac :)