Aktualności:

9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.

Menu główne

Żywienie optymalne młodzieży

Zaczęty przez bea561, 2008-02-04, 20:04:54

Poprzedni wątek - Następny wątek

bea561

Przejrzałam dotychczasowe wątki i nie znalazlam nic na temat:Jak się żywi  albo jak mamy żywią optymalną młodzież. Chodzi mi o młodych ludzi w okresie dojrzewania (13-20 lat). Ciekawa jestem  ile zjdają , jakie pokarmy preferują i jak sobie radzą wśród rówieśników.

toan

TEORIA:
Przykład 1:
You are a 13 year old girl, 5ft 3in / 160cm tall, with a current weight of 50.0kg. You lead an active lifestyle.
zapotrzebowanie teoretyczne: 2400 kcal B - 40g, W - 30g, T - 230g BTW - 1:5,7:0,7
Przykład 2:
You are a 13 year old girl, 5ft 3in / 160cm tall, with a current weight of 50.0kg. You lead a sedentary lifestyle.
zapotrzebowanie teoretyczne: 1750 kcal B - 40g, W - 30g, T - 154g BTW - 1:3,8:0,7
Przykład 3:
You are a 20 year old woman, 5ft 3in / 160cm tall, with a current weight of 55.0kg. You lead a sedentary lifestyle.
zapotrzebowanie teoretyczne: 1900 kcal B - 45g, W - 30g, T - 180g BTW - 1:4,0:0,7
Przykład 4:
You are a 20 year old woman, 5ft 3in / 160cm tall, with a current weight of 55.0kg. You lead an active lifestyle.
zapotrzebowanie teoretyczne: 2300 kcal B - 45g, W - 30g, T - 225g BTW - 1:5,0:0,7

Na podstawie: Nutrition Data.
Zapotrzebowanie energetyczne jest wyraźnie zawyżone (prawidłowe przy założeniu proporcji BTW około 30:15:55 wyrażone w % wartości energetycznej) z uwagi na wysoką wartość podstawowej przemiany metabolicznej. U osób stosujących prawidłowo zalecenia JK wartość tę należy obniżyć teoretycznie o około 300-500 kcal w tłuszczu. Gdy podstawą diety są żółtka, podroby, rosoły, śmitana, masło -  zapotrzebowanie na białko spada, a rośnie na węglowodany!.

Blackend

dlaczego piszesz BTW 30:15:55 - ma być więcej W? powyższe przykłady oscylują wokół 15:75:10 to bardziej przypomina DO
ale ja tam lamer jestem ;)

toan

Czytaj, aż zrozumiesz (bo żaden z Ciebie "lamer"), a jeśli nie to - pomogę.

Blackend

czytam już pół godziny, a robota leży ;) tylko nie tłumacz - w końcu do tego dojdę ;)

toan

   Dla ułatwienia podaję, że np: w białku polskie normy żywieniowe dla zdrowej młodzieży 13-20l przyjmują około 0,9g/kg/d, w NutritionData (ND)przyjęto 0,8g/kg/d (dieta mieszana z przewagą W -prawie-japońska), mnie wychodzi natomiast, że w białku wzorca powinno się zjadać około 0,7g/kg/d w tym wieku - przy założeniu, że w każdej grupie odżywianie jest RACJONALNE. Różnice nie są istotne dla zdrowszych, ale u chorszych są już znamiennie istotne! - szczególnie w proporcji T:W.
Na diecie korytkowej, pastwiskowej, niskowęglowodanowej zapotrzebowanie na białko gwałtownie rośnie nawet do 2g/kg/d (i więcej), ale jest to uzależnione od warunków środowiskowych. U osób starzejących się (przewaga katabolizmu) zapotrzebowanie na białko gwałtownie spada do około 0,5g/kg/d, ale jest to zjawisko fizjologiczne. Dlatego nie ma sensu liczenie teoretycznej ilości spożytego BTW w g/kg/d, bo istotniejsza jest PROPORCJA dostosowana do fizjologii i metabolizmu danej osoby - pokrywająca odpowiednio zapotrzebowanie organizmu. W 90% przypadków wynosi ona BTW jak około 15:75:10 w % energii przy "sedentary lifestyle" :D i przy zapotrzebowaniu energrtycznym na podstawową przemianę energii (PPE) - nie więcej jak 1200 kcal. W ND przyjęto około 1500 kcal PPE 8)

PS
Przy proporcji BTW około 1:3-5:0,5 cały prawie tłuszcz endogenny wchodzi na cykl kwasu cytrynowego, a węglowodany endogenne organizm wykorzystuje jako budulec. Przy innych proporcjach zaczyna się "metabolic syndrome" (MS) (z wyjątkiem diety japońskiej, gdzie prawie całe węglowodany zamieniane są najpierw na tłuszcz i w tej postaci wchodzą na cykl kwasu cytrynowego), którego nasilenie uzależnione jest głównie od proporcji T:W. MS nasila się szczególnie przy niedoborze białka i nadmiarze enerrgii (ubogie pastwisko) i nadmiarze białka i energii (korytko).

Blackend

Dziekuje Toan
wszystko jest jasne i klarowne jak zwykle zresztą :)
rano nie doczytałem i palnąłem trzy po trzy.  :?  Nastepnie zaprocentowałem sie prawie na śmierć po tym jak zacząłem kopać po forum szukając wątków nt. energii wyrazonej w procentach. Trafiłem na przeliczenia p. Szostaka, które za nic nie chciały mi wyjść tak samo. Obojetnie, w którą strone liczyłem miałem inny wynik  :shock:
Powinienem uwzgledniać pewnie zamianę części węglowodanów i białka w tłuszcz (w dużym uproszczeniu)


Zyon

Cytat: toan w 2008-02-05, 07:34:54
TEORIA:
Przykład 1:
You are a 13 year old girl, 5ft 3in / 160cm tall, with a current weight of 50.0kg. You lead an active lifestyle.
zapotrzebowanie teoretyczne: 2400 kcal B - 40g, W - 30g, T - 230g BTW - 1:5,7:0,7
Przykład 2:
You are a 13 year old girl, 5ft 3in / 160cm tall, with a current weight of 50.0kg. You lead a sedentary lifestyle.
zapotrzebowanie teoretyczne: 1750 kcal B - 40g, W - 30g, T - 154g BTW - 1:3,8:0,7
Przykład 3:
You are a 20 year old woman, 5ft 3in / 160cm tall, with a current weight of 55.0kg. You lead a sedentary lifestyle.
zapotrzebowanie teoretyczne: 1900 kcal B - 45g, W - 30g, T - 180g BTW - 1:4,0:0,7
Przykład 4:
You are a 20 year old woman, 5ft 3in / 160cm tall, with a current weight of 55.0kg. You lead an active lifestyle.
zapotrzebowanie teoretyczne: 2300 kcal B - 45g, W - 30g, T - 225g BTW - 1:5,0:0,7

Na podstawie: Nutrition Data.
Zapotrzebowanie energetyczne jest wyraźnie zawyżone (prawidłowe przy założeniu proporcji BTW około 30:15:55 wyrażone w % wartości energetycznej) z uwagi na wysoką wartość podstawowej przemiany metabolicznej. U osób stosujących prawidłowo zalecenia JK wartość tę należy obniżyć teoretycznie o około 300-500 kcal w tłuszczu. Gdy podstawą diety są żółtka, podroby, rosoły, śmitana, masło -  zapotrzebowanie na białko spada, a rośnie na węglowodany!.
A przyklady dla 13 year boys takie same?
Work Buy Consume Die

Radzio

Z zarostem, czy jeszcze bez- ten trzynastolatek?

Radzio

Cytat: toan w 2008-02-05, 13:30:59
   Dla ułatwienia podaję, że np: w białku polskie normy żywieniowe dla zdrowej młodzieży 13-20l przyjmują około 0,9g/kg/d, w NutritionData (ND)przyjęto 0,8g/kg/d (dieta mieszana z przewagą W -prawie-japońska), mnie wychodzi natomiast, że w białku wzorca powinno się zjadać około 0,7g/kg/d w tym wieku - przy założeniu, że w każdej grupie odżywianie jest RACJONALNE. Różnice nie są istotne dla zdrowszych, ale u chorszych są już znamiennie istotne! - szczególnie w proporcji T:W.
Na diecie korytkowej, pastwiskowej, niskowęglowodanowej zapotrzebowanie na białko gwałtownie rośnie nawet do 2g/kg/d (i więcej), ale jest to uzależnione od warunków środowiskowych. U osób starzejących się (przewaga katabolizmu) zapotrzebowanie na białko gwałtownie spada do około 0,5g/kg/d, ale jest to zjawisko fizjologiczne. Dlatego nie ma sensu liczenie teoretycznej ilości spożytego BTW w g/kg/d, bo istotniejsza jest PROPORCJA dostosowana do fizjologii i metabolizmu danej osoby - pokrywająca odpowiednio zapotrzebowanie organizmu. W 90% przypadków wynosi ona BTW jak około 15:75:10 w % energii przy "sedentary lifestyle" :D i przy zapotrzebowaniu energrtycznym na podstawową przemianę energii (PPE) - nie więcej jak 1200 kcal. W ND przyjęto około 1500 kcal PPE 8)

PS
Przy proporcji BTW około 1:3-5:0,5 cały prawie tłuszcz endogenny wchodzi na cykl kwasu cytrynowego, a węglowodany endogenne organizm wykorzystuje jako budulec. Przy innych proporcjach zaczyna się "metabolic syndrome" (MS) (z wyjątkiem diety japońskiej, gdzie prawie całe węglowodany zamieniane są najpierw na tłuszcz i w tej postaci wchodzą na cykl kwasu cytrynowego), którego nasilenie uzależnione jest głównie od proporcji T:W. MS nasila się szczególnie przy niedoborze białka i nadmiarze enerrgii (ubogie pastwisko) i nadmiarze białka i energii (korytko).

Szefu mój! W tych okolicznościach przyrody liczenie rzeczywiście nie ma najmniejszego sensu. :D
Z Naturą ... . :lol: ;)

Gavroche

Cytat: toan w 2008-02-05, 13:30:59
   Dla ułatwienia podaję, że np: w białku polskie normy żywieniowe dla zdrowej młodzieży 13-20l przyjmują około 0,9g/kg/d, w NutritionData (ND)przyjęto 0,8g/kg/d (dieta mieszana z przewagą W -prawie-japońska), mnie wychodzi natomiast, że w białku wzorca powinno się zjadać około 0,7g/kg/d w tym wieku - przy założeniu, że w każdej grupie odżywianie jest RACJONALNE. Różnice nie są istotne dla zdrowszych, ale u chorszych są już znamiennie istotne! - szczególnie w proporcji T:W.
Na diecie korytkowej, pastwiskowej, niskowęglowodanowej zapotrzebowanie na białko gwałtownie rośnie nawet do 2g/kg/d (i więcej), ale jest to uzależnione od warunków środowiskowych. U osób starzejących się (przewaga katabolizmu) zapotrzebowanie na białko gwałtownie spada do około 0,5g/kg/d, ale jest to zjawisko fizjologiczne. Dlatego nie ma sensu liczenie teoretycznej ilości spożytego BTW w g/kg/d, bo istotniejsza jest PROPORCJA dostosowana do fizjologii i metabolizmu danej osoby - pokrywająca odpowiednio zapotrzebowanie organizmu. W 90% przypadków wynosi ona BTW jak około 15:75:10 w % energii przy "sedentary lifestyle" :D i przy zapotrzebowaniu energrtycznym na podstawową przemianę energii (PPE) - nie więcej jak 1200 kcal. W ND przyjęto około 1500 kcal PPE 8)

PS
Przy proporcji BTW około 1:3-5:0,5 cały prawie tłuszcz endogenny wchodzi na cykl kwasu cytrynowego, a węglowodany endogenne organizm wykorzystuje jako budulec. Przy innych proporcjach zaczyna się "metabolic syndrome" (MS) (z wyjątkiem diety japońskiej, gdzie prawie całe węglowodany zamieniane są najpierw na tłuszcz i w tej postaci wchodzą na cykl kwasu cytrynowego), którego nasilenie uzależnione jest głównie od proporcji T:W. MS nasila się szczególnie przy niedoborze białka i nadmiarze enerrgii (ubogie pastwisko) i nadmiarze białka i energii (korytko).
To dlaczego dla >65 latków wychodzi naukowcom, że trzeba zwiększyć, a nie zmniejszyć białko?
Podobna logika jak "po przebudowie trzeba zwiększyć, zamiast zmniejszyć białko" JW?

administ

Bo naukowcy zgłupieli jeszcze bardziej przez ostatnie 50 lat!  8)

Radzio


Radzio

Natomiast bardzo podoba mi się aktywność Kolegi @Blackend'a, ale ... , ale  chyba był wtedy przed przebudową. ;) :D ;)

administ

Cytat: admin w 2014-07-04, 10:29:43
Bo naukowcy zgłupieli jeszcze bardziej przez ostatnie 50 lat!  8)

Powyższe nie dotyczy JW - on się cały czas rozwija...  8)  :wink:

Radzio


Gavroche

Cytat: admin w 2014-07-04, 10:29:43
Bo naukowcy zgłupieli jeszcze bardziej przez ostatnie 50 lat!  8)
No.
U Teresy pewien gamoń napisał, że DO przyspiesza metabolizm :lol:
Pewnie temu tak mrą, z wycieńczenia :D