Aktualności:

10. Nie wolno głodzić się ani pościć.

Menu główne

*** Chat, pogawędki, komentarze, aktualności. ***

Zaczęty przez adam319, 2008-02-11, 02:39:58

Poprzedni wątek - Następny wątek

grizzly

Cytat: jurek46 w 2008-05-04, 09:56:04
...A czy Ty uważasz że powinno byc bezkrólewie i każdy będzie budował gdzie chce i jak chce?...

Swiete slowa Panie Jurku, po jakiego ......,
wszyscy maja miec ten przywilej 8) :lol:

jurek46

Cytat: grizzly w 2008-05-04, 14:44:45
Cytat: jurek46 w 2008-05-04, 09:56:04
...A czy Ty uważasz że powinno byc bezkrólewie i każdy będzie budował gdzie chce i jak chce?...

Swiete slowa Panie Jurku, po jakiego ......,
wszyscy maja miec ten przywilej 8) :lol:

Grizli co się z tobą dzisiaj dzieje widzę że dzisiaj i mnie do elit zaliczasz  wystarczy- Jurek -Pan niech zostanie wspomnieniem

ali

Cytat: grizzly w 2008-05-04, 14:41:18
Cytat: ali w 2008-05-04, 12:08:29
...wyciągać  kase i płodzić  następnych nierobów...

Ali "wyciagac kase" to CNOTA
A co do "plodzenia" to sa i przyjemne tego aspekty 8) :lol: :P
no chyba, ze "wieko trumny" juz przygniata tak mocno,
ze i zoltka od "wlasnych jajek" nie pomoga 8) :lol: :P
he he  cnota
ja też z tych korporacyjnych przynależności ciągne kase
ale głupota i ubezwłasnowolnienie staje się faktem
na to godzić się nie może człek który chce być wolnym

adam319

Co do nowych budynków to niech sobie będą zgodne z normą, niech sobie ludziska tak uszczelniają hermetycznie okna, aż się poduszą tlenkiem węgla.

Zwykle jest tak, że jest osobno wentylacja i osobno komin gazów z piecyka gazowego do podgrzewania wody. I oba chcą ciągnąć, a że mieszanie jest hermetyczne to są tylko dwie możliwości:

Albo gazy wchodzą z komina wentylacyjnego, a wychodzą kominem spalin gazowych, albo odwrotnie. No chyba, że ktoś akurat uchyli okno zanim odkręci ciepłą wodę.

Ale ja nie o tym.

Cytowana ustawa zobowiązuje posiadacza powiedzmy 30 letniego domu nad morzem, który go WYNAJMUJE w lecie letnikom by zaopatrzył się w certyfikat energetyczny, a to oczywiście podniesie cenę, którą zapłacimy jadąc w lecie nad Bałtyk, a to już paranoja i tego się czepiam.

Pozdrawiam eurokratyczne pijawki i Was mili czatowicze.
8)

ali

Cytat: adam319 w 2008-05-05, 08:17:22

Zwykle jest tak, że jest osobno wentylacja i osobno komin gazów z piecyka gazowego do podgrzewania wody. I oba chcą ciągnąć, a że mieszanie jest hermetyczne to są tylko dwie możliwości:

Albo gazy wchodzą z komina wentylacyjnego, a wychodzą kominem spalin gazowych, albo odwrotnie. No chyba, że ktoś akurat uchyli okno zanim odkręci ciepłą wodę.

he  he  plastyki nie dla idiotów

w każdym systemie okien są stosowane wywietrzniki

ale jak się chce tanio kit sprzedać to o tym się nie mówi

sprzedawcy  łapani  z ulicy też niewiele wiedzą
nie spodziewaj  się od nich rzetelnej informacji

ps, tylko nie pijawki
my nie  prosiliśmy się do korporacji opłacać składek

Edyta

Cytat: ali w 2008-05-05, 16:15:37
he  he  plastyki nie dla idiotów

kto dzis kupuje plastykowe okna?chyba jakis " plankton społeczny"

ali

Cytat: Edyta w 2008-05-06, 17:51:47

kto dzis kupuje plastykowe okna?chyba jakis " plankton społeczny"

pochwal się  że masz  mahoniowe?
jeśli masz drewniane z naszego drewna to pewnie jeszcze gorszy szajs od plastyków
dobre drewno wyjeżdża za granice a  na kraj z brukwi robią
plastyków przynajmniej nie trza co parę lat malować
a komfort uzyskasz tylko jak masz nawiewniki

Edyta

Nie mam żadnych mahoniowych,mam okna z czystego białego,ekologicznego plastyku  :D
A propo plastykowych okien,to znajomy opowiadał,że gdy  miał pożar w mieszkaniu,to pierwsze co,to wyleciały szyby z plastykowych ram okiennych -niezłe co?  :)

ali

Cytat: Edyta w 2008-05-06, 22:00:33
Nie mam żadnych mahoniowych,mam okna z czystego białego,ekologicznego plastyku  :D
A propo plastykowych okien,to znajomy opowiadał,że gdy  miał pożar w mieszkaniu,to pierwsze co,to wyleciały szyby z plastykowych ram okiennych -niezłe co?  :)

he he koń by się uśmiał
ekologiczny plastyk

plastyk to plastyk i nie ma nic wspólnego z ekologią
to tylko wciskanie kitu tym co  się na rzeczy nie znają
jedne i drugie okna są szczelne i wymagają stosowania nawiewników aby zachować normatywną  minimalną  1 krotną wymianę powietrza w pomieszczeniu, od którego zależy komfort użytkowy
różnica polega tylko na tym w przypadku pożaru że plastyk wydziela silnie toksyczny  dym
drewno  znacznie mniej , tylko z farby, kleju i impregnatów

Edyta

Ali zlituj sie  :D Ta wstawka "ekologiczna" to moja,bo przecie wiem,że taki właśnie kit ludziom wciskają sprzedawcy wszelakich badziewi  :D

Teresa Stachurska

Zainteresowanym - http://www.polskieradio.pl/trojka/dobronocka/?d=20080512 . Dzielę się dzięki Mariszce, gdyż uprzejmie podrzuciła mi linka.

Będą ogłupiać misyjnie...

jurek46

Cytat: Edyta w 2008-05-06, 23:04:25
Ali zlituj sie  :D Ta wstawka "ekologiczna" to moja,bo przecie wiem,że taki właśnie kit ludziom wciskają sprzedawcy wszelakich badziewi  :D

Edytko ekologia ekologią a co jest większą ekologią w oknach,czy czasami okna drewniane nie zubożają naszych lasów,takie z plastiku może byc użytkowane praktycznie przez wieki jeżeli się o nie zadba.W tym czasie tych drewnianych wymienisz krocie.A las właśnie potrzebuje conajmniej wieku

Edyta

Dawniej jakoś wszystko było z drewna-okna,drzwi, domy,zabawki ,łyżki i wiele innch rzeczy i jakoś lasów też było dużo.
A teraz wszystko jest z plastyku i terenów zalesionych jest   coraz mniej.To jak mi wytłumaczysz ten fenomen?

ali

Cytat: Edyta w 2008-05-11, 21:06:18
Dawniej jakoś wszystko było z drewna-okna,drzwi, domy,zabawki ,łyżki i wiele innch rzeczy i jakoś lasów też było dużo.
A teraz wszystko jest z plastyku i terenów zalesionych jest   coraz mniej.To jak mi wytłumaczysz ten fenomen?

hej
nie wciskaj
terenów zalesionych ostatnio znacznie u nas przybyło
ale wszystko wycinają na papierówkę
i makulaturę produkują na potęgę

Edyta

Cytat: ali w 2008-05-11, 22:54:08

hej
nie wciskaj
terenów zalesionych ostatnio znacznie u nas przybyło

hejże

Nie widzisz jak Jurek napisał,że u niego lasy ubożeją od produkcji okien drewnianych?

Myślę również ,że lasy ubożeją od produkcji trumien.
Ludzi na świecie jest coraz więcej (biorę pod uwagę kraje,gdzie ludzi chowa się w trumnach lub poddaje kremacji).
Siłą rzeczy pogrzebów jest też więcej niż dawniej.
Chociaż panuje moda na kremowanie zwłok,to i tak myślę,że w tradycyjnych trumnach chowa się ludzi więcej niż dawniej,bo nie słyszałam,żeby się chowało w plastykowych.

PS. Ja mieszkając kiedyś na wsi i chodząc tam do szkoły podstawowej, jeżdziliśmy  z cała klasą sadzić drzewka w lesie  :) .
Widzisz Ali? Mam wkład w powstawaniu lasów polskich ,a Ty nie,więc się nie wymądrzaj ,że wiesz wszystko,bo wiesz tyle co ja, gdy miałam pół roku życia . :D

jurek46

Cytat: Edyta

Cytat
hejże

Nie widzisz jak Jurek napisał,że u niego lasy ubożeją od produkcji okien drewnianych?
Myślę również ,że lasy ubożeją od produkcji trumien.
Ludzi na świecie jest coraz więcej (biorę pod uwagę kraje,gdzie ludzi chowa się w trumnach lub poddaje kremacjI.
Cytat

Tak dobrze zauważyłaś Edytko tylko u nas wycinają, produkują,a gotowy wyrób jedzie za granicę.Cały czas piszę o tych drewnianych
jak myślisz co jest przyczyną tego że ta zagranica chce dzisiaj nasze drewniane okna,z drugiej strony te nasze dzisiejsze dreniane okna w niczym nie przypominają tej hałtury jaka była produkowana parenaście lat do tyłu.Dzisiaj jak staniesz koło takiego okna to nie będziesz wiedziała czy to okno jest z drewna czy z plastiku.A cena u nas w kraju przewyższa okna plastikowe,i w tym jest cały szkopuł że ludzie kupują te plastikowe bo są poprostu tańsze.

Teresa Stachurska

Dostałam od Mariszki nagranie audycji o poprawianiu wegetarianizmu! Mówią nawet o skutkach jadania w nadmiarze węglowodanów i białek. Audycja do odsłuchania/ściągnięcia pod tym adresem:

http://www.polskieradio.pl/podcasting/show/?nr=8&name=trojka

Z listu od M. - "Za sprawą maila Mojego Męża padło nawet nazwisko JK :)  Generalnie padło wiele słusznych kwestii dotyczących m.in. szkodliwości cukrów prostych, prod. mlecznych, przetworzonych, była mowa o leczeniu astmy dietą. Nie było nagonki na wszystkie tłuszcze (masło i smalec OK, aczkolwiek w małych ilościach), tylko te z margaryny i wszelkich olejów. Nadal ten sam mit o konieczności spożywania błonnika dla prawidłowej pracy jelit. No i gadanie o "typach metabolicznych", z którym to podziałem absolutnie się nie zgadzam (mój mail na ten temat nie został jednak odczytany, zbyt kontrowersyjny?). "

Edyta

Cytat: Teresa Stachurska w 2008-05-12, 19:36:39

Z listu od M. - "Za sprawą maila Mojego Męża padło nawet nazwisko JK

Niewątpliwie należy się jemu nagrona!!! Worek "łowsa" powinien dostac jak nic!
Ja bym do tego jeszcze dorzuciła "siecki" i śruty poekstrakcyjnej, ewentualnie worek saletry.
No,ale to moje zdanie....

Edyta

Możemy jeszcze dla niego przygotować jakieś występy artystyczne.
Jurek mógłby być wilkiem,ja czerwonym kapturkiem.Czy może ktoś miałby jeszcze inny pomysł...Moze "piękna i bestia"?

Edyta

Jeszcze ,tak mi wpadło do głowy a propo tej zasłużonej nagrody,że np. ja mogłabym z Blackendem (jakby oczywiście wyraził zgodę) pójść na "hołde" i nazbierać worek wungla,ale to tak jak mówie,jeśli by Blackend wyraził na to zgode,bo sama nie dam rady ,tymbardziej ze nie mam roweru i nie mialabym tego czym przywieźć.