Aktualności:

3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.

Menu główne

Pomiar cisnienia krwi

Zaczęty przez adampio, 2008-03-04, 21:51:49

Poprzedni wątek - Następny wątek

adampio

Czy waszym zdaniem po przplynieciu 1500 m w czasie jednej godziny, pomiar cisnienia jest dobry 117 / 68 puls 92 ?

bea561

Mieści się w ganicach normy. Zwłaszcza jeśli był wykonany bezpośrednio po zakończeniu płynięcia.

adampio

no, powiedzmy, ze  15 min po saunie. / teraz mowie powaznie/, boje sie, ze ponownie ktos tej sauny nie-zro-zu-mie.  Po plywaniu bylem 10 min w saunie i 15 min pozniej mierzylem cisnienie.

bea561

Ja też mówię poważnie. Jeśli nic Ci nie dolegało, a pomiar zrobiłeś sobie ot tak, dla ciekawości to wszystko jest OK i nie wymaga żadnej analizy. Takie jest moje zdanie. Nie należy szukać problemu tam, gdzie go nie ma.

adampio

grizzly

Cytat: bea561 w 2008-03-05, 09:38:04
.... Nie należy szukać problemu tam, gdzie go nie ma....

Chyba, ze masz "pewne" podstawy, aby przypuszczac,
ze cos jest "inaczej", wiec wtedy naturalnie u normalnego czlowieka, wzbudza to czujnosc. :shock:

Generalnie nie ma glupich pytan, sa tylko "durne" odpowiedzi 8) :lol: :P

adampio

Cytat: bea561 w 2008-03-05, 09:38:04
Ja też mówię poważnie. Jeśli nic Ci nie dolegało, a pomiar zrobiłeś sobie ot tak, dla ciekawości to wszystko jest OK i nie wymaga żadnej analizy. Takie jest moje zdanie. Nie należy szukać problemu tam, gdzie go nie ma.

Tak pomiar sobie zrobilem "ot tak" poniewaz mij kolega, ktory plywa wyczynowo po przeplynieciu tego samego odcinka w 30 min mial puls 35.!!!

bea561

Cytat: adampio w 2008-03-24, 12:33:01
[
Tak pomiar sobie zrobilem "ot tak" poniewaz mij kolega, ktory plywa wyczynowo po przeplynieciu tego samego odcinka w 30 min mial puls 35.!!!

No i problem ma  Twój kolega. Typowa bradykardia u wyczynowca. Czeka go  rozrusznik.

adampio

bea 561, bylem z nim na badaniu u kardiologa, bylo to badanie okresowe dla sportowcow, kardiolog powiedzial, ze wszystko jest w normie.
Wowczas zapytalem lekarza czy moj puls 90 nie byl za wysoki ? Nie, powiedzal lekarz jest w normie.
Tu mnie ta odpowiedz zaskoczyla.
Sam wiem z doswiadczenia, ze po przeplynieciu dlugiego dystansu w szybkim tepie, tzn okolo 500m w tepie jak na zawodach, potrafilem miec puls do 120 i mowil lekarz klubowy, ze to OK. No ale to bylo 30 lat temu. Dlatego mnie to  tak zastanowilo.
Wiem, ze w wodzie krew jest "zadsza", ale puls 30 to dla mnie tez anomalia.

bea561

"Serce sportowca" - to jest odpwiedź na reakcję serca Twojego kolegi na wysiłek.
http://www.poradnikmedyczny.pl/mod/archiwum/606_serce_sportowca.html
http://www.medycynasportowa.pl/index.php?artykul=serce

U Ciebie też jest wszystko Ok.
Z tego co piszesz, nie uprawiasz sportu wyczynowo, nie masz więc "serca sportowca". Mieścisz się więc też w normie.
tzw. maksymalne tętno wysiłkowe, bezpieczne dla zdrowia, zalecane np. przy odchudzaniu ( max. tętno/min.= 220 - wiek)

adampio

wlasnie mierzylem sobie cisnienie bo mam dziwnie niski puls

135/77 puls 50

czy puls nie jest za niski?

Jeszcze zyje.

adamel

Bradykardię określa się do 48/min :|

renia

Cytat: adampio w 2009-10-26, 16:13:15
wlasnie mierzylem sobie cisnienie bo mam dziwnie niski puls

135/77 puls 50

czy puls nie jest za niski?

Jeszcze zyje.
Jesteś pewien? A może jesteś w niebie? :roll:  :wink:
Ponoć osoby systematycznie trenujące jakąś dyscyplinę sportową mają niższy puls. A jak u Ciebie wygląda sprawa z basenem? :)

kodar

Cytat: adamel w 2009-10-26, 16:30:56
a jak sie okresla odpowiedz lekarza po 24 godz.EKG,gdy odpowieda,ze serce jest malo wysportowane???i dlatego jest arytmia.

kodar

Puls mam czesto podwyzszony,a cisnienie krwi niskie albo w noemie.

adamel

Cytat: kodar w 2009-10-26, 23:27:35
Cytat: adamel w 2009-10-26, 16:30:56
a jak sie okresla odpowiedz lekarza po 24 godz.EKG,gdy odpowieda,ze serce jest malo wysportowane???i dlatego jest arytmia.
Jeżeli po 24-godzinnym badaniu holterem, wykazującym obniżone ciśnienie krwi ktoś stwierdza, że serce jest mało wysportowane..., nie, na to nie ma określenia :) :roll:
[li][/li]
[/list]

adampio

Cytat: kodar w 2009-10-26, 23:28:55

Za malo tluszczu w diecie.

kodar

Cytat: adampio w 2009-10-27, 07:04:57
Cytat: kodar w 2009-10-26, 23:28:55

Za malo tluszczu w diecie.
a jak nie tluszczyku,to czego????....juz i nad tym sie pracuje,ze wszystko sie ma,co sie chce :lol:

tadzio

Witam furmanowiczow ja natomiast z ciśnieniem mam stale problemy i biorę leki na nadciśnienie dieta byla dobra przez dwa lataa pOzniej coaraz gorzej

ali

Cytat: tadzio w 2009-10-28, 21:58:42
Witam furmanowiczow ja natomiast z ciśnieniem mam stale problemy i biorę leki na nadciśnienie dieta byla dobra przez dwa lataa pOzniej coaraz gorzej
jakie masz?
czy aby sam nie zapędzasz się w kozi róg?????????