Aktualności:

Pakiet Dieta Antyketogeniczna - zamówienia - korojoo.com

Menu główne

Cudowne rozmnożenie wielkanocnej szynki

Zaczęty przez Waldek, 2008-03-18, 11:11:18

Poprzedni wątek - Następny wątek

Halina Ch.

Cytat: kodar w 2008-03-19, 17:34:11
Halina Ch. co,to znaczy  nieoptymalnie???? :lol: :lol: 8)
Cytat

Optymalnie znaczy najlepiej, nieoptymalnie nienajlepiej.

maf

Cytat: Waldek w 2008-03-18, 11:11:18
[

"Dziennik Polski": W sklepach królują dziś "wysoko wydajne" szynki. Niestety, wydajność nie ma tu znaczenia pozytywnego. Oznacza, że z 1 kg mięsa udało się wyprodukować od 1,5 do 2 kg szynki.
To cudowne rozmnożenie osiąga się dzięki nastrzykiwaniu mięsa mieszanką soli, azotanów, azotynów oraz polifosforanów, a także preparatów soi, skrobi, wyciągów z alg morskich. Te pierwsze mają zwiększyć masę mięsa, te drugie - sprawić, by wstrzyknięty płyn się nie wylewał i dlatego w żargonie noszą nazwę "kleju".


Dzisiaj rano w tv /pytanie na sniadanie  chyba/ tez mowili o tym nastrzykiwaniu. Mowili takze, ze szynka pow 40 zl za kilo to dobra szynka.
U mnie w sklepiku sprzedawali szynke gotowana bez konserwantow w cenie 20 kilku zl za kilo. Dokladnej ceny nie znam bo ja kupuje surowa wedzona, tzw myszke/23,50 za kilo/ . Czy ona tez jest szpikowana? Jest tez szynka cala z koscia, surowa wedzona, wazy ok 7 kg, po 19,90 za kilo. Kiedys kupilem taka cala, wisiala w kuchni chyba z miesiac.
Optymalni znaja artykul, jak to cale tusze wieprzowe sa nastrzykiwane, szynki pewnie dodatkowo, ale czy te surowe tez sa nastrzykiwane fosforanami, soja itp?
Pozdr
maf

ali

Cytat: maf w 2008-03-21, 19:10:52
[
U mnie w sklepiku sprzedawali szynke gotowana bez konserwantow w cenie 20 kilku zl za kilo. Dokladnej ceny nie znam bo ja kupuje surowa wedzona, tzw myszke/23,50 za kilo/ . Czy ona tez jest szpikowana? Jest tez szynka cala z koscia, surowa wedzona, wazy ok 7 kg, po 19,90 za kilo. Kiedys kupilem taka cala, wisiala w kuchni chyba z miesiac.
Optymalni znaja artykul, jak to cale tusze wieprzowe sa nastrzykiwane, szynki pewnie dodatkowo, ale czy te surowe tez sa nastrzykiwane fosforanami, soja itp?

surowej szynki  nie wędzi się, nie będzie smakowała
każda szynka peklowana jest nastrzykiwana
żadna masarnia nie bawi się w peklowanie naturalne
zbyt długo by to trwało
jakość zależy tylko od tego- czym się nastrzykuje, zwykłą solanką czy innymi świństwami
półtusze w ubojni nie są nastrzykiwane
żadna masarnia  takich nie weźmie
dopiero później robią to oszuści

grizzly

Cytat: Krystyna*Opty* w 2008-03-19, 16:35:26
....A szczytem manipulacji są badania naukowe, w których udowadnia się "szkodliwość MIĘSA"....

Krysiu, co tam "MIESO"?!!!

Najlepsze sa - Brioszki na kolację

http://www.youtube.com/watch?v=SKaFLnbKJY4&feature=related

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:




maf

Cytat: ali w 2008-03-21, 19:31:51
[
surowej szynki  nie wędzi się, nie będzie smakowała

Piszac surowa, mialem na mysli oczywiscie szynke wedzona, nie parzona. Wiadomo, ze jest peklowana.
Znalazlem ten artykul z 2002 roku z GW na jakims forum.
http://www.trzydziestki.fora.pl/palac-kultury-i-nauki,5/dla-smakoszy-wedlin,984.html
Najlepszy jest jeden z komentarzy:
"
KTO JE JARZYNY NIE MA WITAMINY!
ZJADAJ OWOCE BĘDZIESZ MIAŁA Z BRZUCHA KLOCEK!
KTO MIĘSO JE I TŁUSZCZ TEN PIĘKNY JEST I JUŻ!
ZBRODNIARZE DAJCIE DZIECIOM MIĘSA!
"
Pozdr
maf

zenon

1/ jakby ktos kiedys szukal starych artykulow z GW to niech napisze na priv (tytul, i najlepiej data). Mam dostep do archiwum.

2/ Czy ktos moglby mi wreszcie jasno odpowiedziec o co chodzi z Tomkiewiczami, co sie takiego wydarzylo?
Jak na razie dostalem jedna konkretna odpowiedz, ktora jednak tylko rozbudzila moja ciekawosc + kilka "zagadek".
Prosze o odpisanie na priv, zeby dalej nie rozmywac tematu.

grizzly

Cytat: zenon w 2008-03-22, 11:38:34
...2/ Czy ktos moglby mi wreszcie jasno odpowiedziec o co chodzi z Tomkiewiczami, co sie takiego wydarzylo?
Jak na razie dostalem jedna konkretna odpowiedz, ktora jednak tylko rozbudzila moja ciekawosc + kilka "zagadek".
Prosze o odpisanie na priv, zeby dalej nie rozmywac tematu...

Zenek, po prostu uniesli sie honorem i zlikwidowali konto.
Jedna z osob w owym czasie "uzyla" takich "sugestii",
ze ONI sie po prostu zalamali. :shock: :shock:

Byla walka na "slowo pisane" i jedna ze stron, bezkompromisowo
zastosowala metody ponizej pasa albo lepiej z "niemytej pachwiny" Renaty Beger.

Wiec wiesz jak to na Nich podzialalo  :shock: :shock: :roll: :roll: :roll: :roll: :evil: :evil:



evosonic

Cytat: ali w 2008-03-19, 20:38:59
Cytat: bea561 w 2008-03-19, 14:49:28
A ja przygotowuję się na robienie szynki i innych smakowitości sposobem domowym.
Znalazałam nawet taką stronkę:
http://www.wedlinydomowe.pl/index.php


bardziej prosty sposób podam
kupujesz sól do peklowania
bierzesz 2 gramy na 1 kg mięsa
mieszasz z czosnkiem, pieprzem ziołowym, majerankiem, bazylią
nacierasz sztukę mięsa (karkówkę, boczek, szynkę)
wstawiasz na 5 do 7 dni do lodówki, lub w inne chłodne miejsce
i masz gotowe zapeklowane
możesz to  sparzyć,upiec lub wędzić
lepszej  wędliny nigdzie nie kupisz

nie ten dzial forum ale zaciekawilo mnie to co piszesz
nie polecam zadnych , sa one rozne i roznie sie zachowuja
moja sprawdzona propozycja :
na 5 kg miesa

25 dkg soli ( istotne aby nie byla jodowana , moze byc: czarna , brudna z ekosklepu )
2 gr saletry spozywczej
1 lyzeczka cukru !!!
3 l wody
przyprawy : czosnek , pieprz ziarnisty , listek laurowy ,ziele angielskie

wode, sol, saletre , cukie r, zagotowac ... schlodzic , dodac cala reszte i zalac mieso
i pozostawic je w chlodnym ( 5 stopni to ideal ) ciemnym miejscu !
czas peklowania moze dochodzic do osmiu - dziesieciu dni  , trzeba po prostu  troszke doswiadczenia
duze kawalki miesa , ktore sa trudne do przenikniecia dla zalewy , mozna potraktowac strzykawka .
zasada jest taka sama jak w " zakladach "  ktore wszystko psuja ...
roznica jednak jest w tym co wychodzi z igly strzykawki  a wychodzi to co jest w przepisie na gorze



evosonic

Cytat: evosonic w 2008-04-04, 21:08:59
Cytat: ali w 2008-03-19, 20:38:59
Cytat: bea561 w 2008-03-19, 14:49:28
A ja przygotowuję się na robienie szynki i innych smakowitości sposobem domowym.
Znalazałam nawet taką stronkę:
http://www.wedlinydomowe.pl/index.php


bardziej prosty sposób podam
kupujesz sól do peklowania
bierzesz 2 gramy na 1 kg mięsa
mieszasz z czosnkiem, pieprzem ziołowym, majerankiem, bazylią
nacierasz sztukę mięsa (karkówkę, boczek, szynkę)
wstawiasz na 5 do 7 dni do lodówki, lub w inne chłodne miejsce
i masz gotowe zapeklowane
możesz to  sparzyć,upiec lub wędzić
lepszej  wędliny nigdzie nie kupisz

nie ten dzial forum ale zaciekawilo mnie to co piszesz
nie polecam zadnych , sa one rozne i roznie sie zachowuja
moja sprawdzona propozycja :
na 5 kg miesa

25 dkg soli ( istotne aby nie byla jodowana , moze byc: czarna , brudna z ekosklepu )
2 gr saletry spozywczej
1 lyzeczka cukru !!!
3 l wody
przyprawy : czosnek , pieprz ziarnisty , listek laurowy ,ziele angielskie

wode, sol, saletre , cukie r, zagotowac ... schlodzic , dodac cala reszte i zalac mieso
i pozostawic je w chlodnym ( 5 stopni to ideal ) ciemnym miejscu !
czas peklowania moze dochodzic do osmiu - dziesieciu dni  , trzeba po prostu  troszke doswiadczenia
duze kawalki miesa , ktore sa trudne do przenikniecia dla zalewy , mozna potraktowac strzykawka .
zasada jest taka sama jak w " zakladach "  ktore wszystko psuja ...
roznica jednak jest w tym co wychodzi z igly strzykawki  a wychodzi to co jest w przepisie na gorze



ucieklo  :(  nie polecam zadnych gotowych mieszanek

ali

Cytat: evosonic w 2008-04-04, 21:10:39

ucieklo  :(  nie polecam zadnych gotowych mieszanek

co  Ci uciekło???????

ps.
może ktoś napisze jak wyszły próby

nigdy  nie miałem problemów od paru lat

sylwiazłodzi

A propo rozmnażania się szynki. Ostatnio widziałam w TVN-ie niesety tylko zajawkę programu który był w innym terminie jak kawał mięsa o wadze 20 kg zwiększył się do 40 kg pokazali jak wkładają je do maszyny jak maszyna oblewa to mięso jakimś płynem. Już wiem dlaczego schab kupiony w sklepie się zmniejsza a kupony ze świni zabitej przez mojego chrzesnego ma zawsze taki sam kształt po usmażeniu.

Życzę smacznego.
:D

Diogenes z Synopy

Wielkanoc na bogato.

CytatWysokie wzrosty sprzedaży
– Klienci kupują więcej produktów typowo kojarzących się z wiosną i Wielkanocą. Przykładowo – ostatni tydzień przed Wielkanocą to niemal pięciokrotnie więcej kupionych majonezów w porównaniu ze „statystycznym" tygodniem roku, a dodatkowo – częściej wybieramy ich duże opakowania – mówi Michał Sikora, kierownik ds. komunikacji zewnętrznej Tesco Polska.

– Przed Wielkanocą kupujemy ponad trzy razy więcej wędzonek i ponad dwa razy więcej pasztetów niż w innym tygodniu w ciągu roku. Wisienką na torcie są ciasta: babki, które w ostatnich tygodniach przed świętami sprzedają w ilości ponad 200-krotnie większej niż poza sezonem – dodaje Sikora.

Według badania Barometr Providenta statystyczna rodzina wyda na zorganizowanie tegorocznych świąt wielkanocnych ok. 400 zł, czyli 10 proc. więcej niż rok temu. Kwota jest niemal dokładnie o połowę niższa niż w przypadku deklarowanych budżetów bożonarodzeniowych, ale według szacunków branży, w sumie robi się z tego i tak pokaźna kwota rzędu 10–11 mld zł.

http://www.rp.pl/Handel/303179817-Wielkanoc-bogatsza-niz-zwykle.html


Anulka177

W przyszłym roku to dopiero będą bogate te święta! Jak 500+ wejdzie w obrót to te majonezy, ciasta i czekoladowe króliki na tony będą kupować!

Blackend

I może wróci wreszcie ta upragniona inflacja.  :lol:

Anulka177

Bo ileż można na deflacji jechać?  :? :D

Blackend

Kryzys jak diabli.  :shock:
A ta tania ropa, to już w ogóle koniec świata. ;)  :lol:

renia

Już drożeje...Gaz ma potanieć o 5%... :D

Blackend


Diogenes z Synopy

Cytat: renia w 2016-03-18, 19:39:34
Już drożeje...Gaz ma potanieć o 5%... :D

dla hurtowych, dla Ciebie 3,6 %  ;-)  . Szał !  ;-)

na świecie spadł na łeb.  Dopłacają w niektórych miejscach żeby odbierać ( produkcji nie można przerwać ).

renia

Dobre i to. Ja to się cieszę byle czym. Wszystko mnie cieszy. 8) :lol: