Aktualności:

7. Nie trzeba liczyć spożytych kalorii, natomiast należy liczyć kalorie przy kupowaniu żywności.

Menu główne

kakao

Zaczęty przez adampio, 2008-04-05, 21:34:46

Poprzedni wątek - Następny wątek

Krystyna77

Danielu Ty produkujesz po prostu domowe bombonierki, mnie dawniej (jak to jadalam) po kupnych bolała głowa, chyba spróbuję tego Twojego przepisu   :lol:.Ale jeszcze dopowiem, że czytalam kiedyś o szkodliwości czekolady, a dokładnie kakao u niektórych z
wierząt np.psa, konia i chyba świnki morskiej już niewielka dawka, może spowodować śmierć :( No ale jak Ci służy to smacznego!!! :PJutro robię twoje smalco-czekoladki :D

Daniel

Bombonierka, to raczej z nadzieniem. Ciekawy jestem jak Ci będzie smakować. Nie zapomnij o spirytusie, bo on powoduje, że mimo braku cukru smalco-czekoladka wydaje się słodka.
No i nie będę jedyny, który to jada.

barja

Nie jesteś jedyny, ja już skorzystałam z Twojego przepisu. Raz dodałam zmielonych orzechów a raz wiórków kokosowych. Z orzechami lepsze. Ostatnio zapomniałam o alkoholu i smak już nie ten, ale da się zjeśc.

fewa

Z masłem próbowałam, dodatkowo dodałam jeszcze rumu,są aromatyczne i rozpływają się w ustach. Bardzo są smaczne. Ze smalcem nie miałam jeszcze odwagi wypróbować.
Jaki ma być ten smale? zwykły w kostce ze sklepu? czy lepiej wytopić sobie słoninę i zrobić smalec. Bo te ze sklepu mają nieraz nieprzyjemny zapach.

Daniel

Zwykły ze sklepu i nie czuć żadnych zapachów. Nie czuję nawet, że to smalec, czekolada i alkohol zmienia smak.
Gdy mam dużo pracy fizycznej, to teraz jadam tylko te smalcowe czekoladki. Szybko można się nasycić i długo nie odczuwa się głodu. Nie obciąża żołądka i nie ma żadnych skutków ubocznych alergicznych. Jest to czyste paliwo i nie potrzebuję do tego białka, które jem w jajecznicy rano w ilości wystarczającej na cały dzień.

Daniel

Zaskoczyłaś mnie Barja. Z tego co piszesz, to co najmniej trzy razy je zrobiłaś. Przypuszczam, że z orzechami rzeczywiści mogą być dobre, ale nie zdecyduję się, bo oprócz mnie nikt tego u mnie w domu nie je, a ja potrzebuję je jako paliwa. Orzechy zawierają białko i to wprowadza mi zamieszanie w proporcjach. W podróży, gdy nie ma się okazji zjeść jajecznicy, to takie z orzechami chyba są lepsze.

barja

Rzeczywiście, trzy razy je robiłam, ale za każdym razem z 50 g czekolady i smalcu. Robię to tylko dla siebie, więc wystarczy. Zdziwiło mnie, że  smalcu wogóle się nie wyczuwa, za to alkohol jest niezbędny.

Daniel

To ciekawe, że tylko 50g czekolady wystarczy. Zakładam, że chodzi o gorzką 90% i smalec w ilości 200g. (jedna kostka). Czekam na potwierdzenie, bo muszę to wypróbować. Bo tak w zasadzie bardziej chodzi mi o smalec niż o czekoladę.

Daniel

Nie doczekując się odpowiedzi zrobiłem czekoladki z mniejszą zawartością czekolady. Wyszły jaśniejsze, ale rozwarstwiły się na wierzchu. Smalcu mimo to nie czuć i można je jeść. Te wcześniejsze są jednak chyba lepsze, bo twardsze i można je zabrać do pracy. 

lekarka

Rewelacja! POLECAM WSZYSTKIM którzy jadają jeszcze codziennie conieco czekolady w stosowanej DO. Lepsze od czekolady ze sklepu są TRUFLE DANIELA!
100g smalcu, 50g czekolady gorzkiej i spirytus.

adam319

Cytat: lekarka w 2008-08-14, 09:01:45
Rewelacja! POLECAM WSZYSTKIM którzy jadają jeszcze codziennie conieco czekolady w stosowanej DO. Lepsze od czekolady ze sklepu są TRUFLE DANIELA!
100g smalcu, 50g czekolady gorzkiej i spirytus.

Potwierdzam, to także mój przysmak, zwłaszcza kiedy nie mam ochoty na białko, a wypada zjeść nieco tłuszczu i węglowodanów.

Ja nie dodaję spirytusu, ale ważne jest by kupić smalec bialutki bez zapachu, zdarza się w sklepie smalec o kolorze lekko żółtawym i zapachu spalonych skwarków  - taki nie jest najlepszy.

Jeśli już ma być jakaś treść to polecam jako dodatek wiórki kokosowe. Łyżeczkę wiórków dodaję czasami także do kawy – z powodzeniem zastępują one śmietankę.

8)

lekarka

Cytat: adam319 w 2008-08-17, 14:19:40
1. Jeśli już ma być jakaś treść to polecam jako dodatek wiórki kokosowe.
2. Łyżeczkę wiórków dodaję czasami także do kawy – z powodzeniem zastępują one śmietankę.

1. Może być ciekawe.
2. Kiedyś robiłam mleczko kokosowe (wiórki mielone, miksowane mikserem z wodą) dla córki (choba ok 1-2 r.życia dziecka).

kodar

jadlam dzisiaj czarna czekolade ze skwarkami,tak je uwielbiam,ze pasuja mi do wszystkiego. :lol:

Hana

Kodar --zamien "czarna czekilade"na kapuste kiszona --i bedzie OK.

kodar

no przeciez wiem,ale nalecialo mnie na czekolade :lol: :lol:

zdrowa

Cytat: lekarka w 2008-08-17, 14:53:00
Cytat: adam319 w 2008-08-17, 14:19:40
1. Jeśli już ma być jakaś treść to polecam jako dodatek wiórki kokosowe.
2. Łyżeczkę wiórków dodaję czasami także do kawy – z powodzeniem zastępują one śmietankę.

1. Może być ciekawe.
2. Kiedyś robiłam mleczko kokosowe (wiórki mielone, miksowane mikserem z wodą) dla córki (choba ok 1-2 r.życia dziecka).

Teraz mleczko kokosowe można kupić w puszkach. kupowałam w realu i w TESCO.

Hana

Oj Kodar, Kodar--wiesz co zauwazylam--c.p. napedzaja "weglowodanowy glod"--moja rada--wyrzucic z jadlospisu CZEKOLADE --juz sezonowy owoc w rozsadnych ilosciach jest lepszy.

Hana

Zdrowa--szkoda pieniedzy .

zdrowa

Cytat: Hana w 2008-08-17, 16:42:29

Zdrowa--szkoda pieniedzy .

Fakt, ale robiłam Malibu na urodziny córki.

adampio

wiem, ze nasza lekarka mnie za ten post "zgoni", "bo" smietana tu jest,  ale nie ma nic lepszego jak kakao ( to o ktorym pisalem wczesniej) : 10 gr czyli dwie palskie lyzeczki rozpuszczone w 50 gr slodkiej smietan ( ja mam 38 % ), rozprowadzamy tak dlugo az bedzie polewa na ciasto i zalewamy wrzatkiem. Wszystkie inne czekolady, i temu podobne moga sie schowac. A dlaczego? A dlatego, ze mam w czasie 1 minuty to co inni robia w czasie kilku godzin, a najwzadniejszy jest tu (dla mnie) magnez no i przyjemnosc !!!! Tak,Tak, Edyta, jest wiecej przyjemnosci....( uprzedzam komentarz!!!!!)