Aktualności:

4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.

Menu główne

Jak przyrządzić serca?

Zaczęty przez Ruler, 2008-04-11, 15:40:38

Poprzedni wątek - Następny wątek

Ruler

Ma ktoś jakiś pomysł na jakaś potrawkę z serc wieprzowych...?

W książce kucharskiej nie znalazłem żadnego i nie za bardzo wiem jak sie za nie zabrać... :?

Z góry dziękuję :)

fewa

A bardzo prosze

Serca umyc, pokroic w cienkie plasterki. W rondelku rozpuścic smalec i dusic na małym ogniu. Dodac do smaku majeranek, szczyptę kminku, listek laurowy i cebulę. Jak woda wyparuje to trochę dolac. Pod koniec dodac do smaku soli.
Bardzo prosty i smaczny gulasz.
Życzę smacznego :D

Syriusz

Serca, glownie z cielat dodajemy do pasztetow. Serca i zoladki drobiowe rowniez w ten sposob "utylizujemy"
Zpozdrowieiem

Ruler

Jako początkujący kucharz dziękuję za poradę, gulasz wyszedł naprawdę pyszny :)

pozdrawiam

adampio

w ten sam sposob mozesz zrobic nerki wieprzowe, ktore sa jeszcze lepsze od serc (kwestia gustu)
Ja dodaje jeszcze pol malej cebolki dla smaku.

Flawia

polecam, do znalezienia w internecie, przepis na serca drobiowe tao tao. Obłędnie pyszne, na pewno zrobię jeszcze raz! :-)

kristan


Tymoteusz82

Kiedyś kroiłem w kostkę i smażyłem, za długo to jednak trwało bo mięsko dosyć oporne. Znalazłem wiec sposób, subtelny i estetyczny zarazem.

Wrzucam pikawę do miksera i wciskam "ON". Następnie serce-papkę wyrzucam na 100 g rozgrzanego smalcu na patelni, smaze na dużym ogniu, po chwili jest już gotowe i w następstwie obróbki termicznej wygląda jak psie żarcie. Dodaje pół łyżeczki chili. Szamie.

ps pamiętajcie gdzie przeczytaliście o tym po raz pierwszy ;)



Flawia

kristan, w podanym przez ciebie przepisie, te nerki i serca to z jakiego zwierza? Wątróbka wieprzowa? podgardle to chyba też wieprzowe? Czy wszystko jedno? może nie wszystko jedno bo źle wspominam jakiś świniowy podrób...

adamel

Cytat: Tymoteusz82 w 2010-03-23, 22:32:37
Kiedyś kroiłem w kostkę i smażyłem, za długo to jednak trwało bo mięsko dosyć oporne. Znalazłem wiec sposób, subtelny i estetyczny zarazem.

Wrzucam pikawę do miksera i wciskam "ON". Następnie serce-papkę wyrzucam na 100 g rozgrzanego smalcu na patelni, smaze na dużym ogniu, po chwili jest już gotowe i w następstwie obróbki termicznej wygląda jak psie żarcie. Dodaje pół łyżeczki chili. Szamie.

ps pamiętajcie gdzie przeczytaliście o tym po raz pierwszy ;)



Serca wieprzowe kroimy jednak w kostkę (drobną) i smażymy na smalcu, po czym dusimy (najlepiej w szybkowarze- wystarczy ok. 40 minut) z cebulką i przyprawami. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, zielony groszek i ciętą zieloną fasolkę szparagową. I to by było na tyle :)

kristan

Nerki wieprzowe potrzebuja dodatkowej obróbki , o czym wspominam w przepisie.

Diogenes z Synopy

serca wieprzowe  630 g  ( ugotowałem, dałem lubczyk , natę pietruchy , liść bobkowy, ziele  )
słonina    800  g
2 jajka 

przyprawy  : cebulka podsmażona , czosnek ,  co kto lubi  , jak do mielonych ,

zmieliłem , doprawiłam  ( mam taką mieszanką - do dań ciężkich , dobrze skomponowana ) , wymieszałem z jajkiem,   dodałem bułki tartej , aby trzymało się  , uformowałem ( forma dowolna )  cześć położyłem na bulion , część lekko obsmażyłem ,   Z bulionu wyszedł sos  borowikowy ( z suszonych ) ,  a kotlety usmażone  ( ja na łoju )  zjadłem - nie mogłem się patrzeć jak stygną  :o  , biedaczki .   

bajeczka , puszyste , rozpływają się w ustach ,  uwaga . wszystko robimy na niewielkim ogniu , krótko  .        ........   sos doprawię śmietaną oczywiście ,

BTW

142 -  834  -  20   waga bez sosu  1590g  ,   kalorii   7376   :shock:

1 : 5,9  : 0,14

witaminki dla chłopca i dziewczynki  ;-)

aby  żelazo lepiej przyswoiło się , zjadałem zaraz deser jagodowy ( rano zbierane  -   liter ja , szefowa 4 litry  ( godzinka - półtora to zajęło w lesie )

vvv

>> Odp: Jak przyrządzić serca?

Jak się sprytnie poukłada, to nie widać, że serce jest w środku puste:
http://s17.postimg.org/o98m0fn4f/image.jpg
(http://s17.postimg.org/o98m0fn4f/image.jpg)

Więcej inspiracji wizualnych dla zapytania świńskie serce:
https://www.google.ie/search?q=%E7%8C%AA%E5%BF%83&tbm=isch

8)

vvv

I prosty klasyk, czyli jajecznica z papryczką,
tylko zamiast jajek używamy serca pokrojonego w cienkie paseczki.

Trochę za duża fotka by wklejać, a aż szkoda zmniejszać.
http://s21.postimg.org/clln0hfsn/image.jpg

8)

Diogenes z Synopy

Cytat: vvv w 2015-07-08, 18:55:42
http://s21.postimg.org/clln0hfsn/image.jpg
zjadłbym , apetycznie wygląda  . Podałbym z frytkami na łoju wołowym  i może, gdyby był sezon,  z kiszonym rydzem.

Diogenes z Synopy

kupiłem dzisiaj świńskie dwie szt z hemoglobiną. Obgotuję z lubczykiem i będą czekać w lodówce np do jajecznicy, posiekam w kostkę w tym wypadku.